Украйна вече е №2 в износа на България извън ЕС

Украйна вече е №2 в износа на България извън ЕС

В годината, в която Русия нахлу в Украйна, отбраняващата се страна е станала втората най-важна дестинация за българския износ извън ЕС, "отвявайки" Сърбия и САЩ. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт за 2022 г.

Експортът ни към Украйна е достигнал рекордните 2.249 млрд. лева - при  794 млн. лева за 2021 г., което прави почти тройно увеличение. На първо място както и предни години е Турция, приела наши стоки за 5.435 млрд. лева. А Сърбия е трети по важност пазар извън ЕС с 2.209  млрд. лева. 

На какво се дължи скокът на българския експорт към Украйна? Не, не става дума за бум на сделки за оръжия и боеприпаси -  първо, защото тези данни са конфиденциални и не влизат в официалната статистика, и второ, както се разбра, пряк износ на наша спецпродукия за Украйна (почти) няма.

Бумът в търговията ни с воюващата страна, регистриран от НСИ, е с мирис не на барут, а на петрол. Делът на горивата  - моторни и за отопление, е с най-голям дял - над половината от целия износ за Украйна. Само нафтата (газьол) е на стойност над 1.2 млрд. лева, показват данните на НСИ за 11-те месеца на миналата година, цитирани от Money.bg. На следващите места са лекарства и медицински изделия, санитарно-хигиенни материали и храни, най-вече ориз, консерви, шоколадови изделия.

"Газьолът се е използва основно като гориво в индустрията с цел захранване на машини, генератори и офроуд превозни средства, както и в селскостопанския, железопътния транспорт и корабоплаването. От данните на НСИ става ясно, че износът на газьол към Украйна започва рязко да се покачва от март, което дава основание да се предполага, че това е свързано с военните действия в страната", посочва "Капитал".

Допреди войната "профилът" на български износ за Украйна бе доста по-различен. В експортната листа за 2021 г. начело са торове, фармацевтични продукти, машини и електротехнически изделия (бойлерите например бяха на  6-7-о място).

През януари статия на "Ди Велт" със заглавие "Как най-бедната страна в ЕС тайно помогна на Украйна"  разбуни духовете. "България се превърна в един от най-големите износители на дизелово гориво за Украйна, като на моменти покриваше 40% от нуждите й", коментира пред германското издание бившият финансов министър Асен Василев.

Василев разкрива, че на практика България е оказала решителна помощ на Украйна, изпращайки горива, произведени в нефтохима в Бургас - собственост на руската компания "ЛУКойл". От "Лукойл" отрекоха да са снабдявали Украйна. Известно е обаче, че фирми посредници са купували нефтопродукти от рафинерията в Бургас и са ги транспортирали в Украйна.

"Камиони и цистерни редовно пътуваха до Украйна през Румъния, а в някои случаи горивото бе товарено и на влакове", припомня си бившият вицепремиер, цитиран от "Ди велт".

 

Източник: "Сега"

Коментари

  • срамът и кармата ще са за нас като народ и държава

    13 Март 2023 10:20ч.

    На вооружении подразделений ВСУ под Бахмутом замечены болгарские ручные гранатомёты Bullspike - https://topwar.ru/212715-na-vooruzhenii-podrazdelenij-vsu-pod-bahmutom-zamecheny-bolgarskie-ruchnye-granatomety-bullspike.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И за теб, и за теб,

    13 Март 2023 10:22ч.

    родоотстъпнико.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • родът - сроден език, писменост, култура, ген

    13 Март 2023 10:44ч.

    И кое му е родовото да подкрепяш една ционистка мафия? Ние сме от друг род.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    13 Март 2023 11:01ч.

    И за теб, и на теб ще вадя зъбите един по един с пръсти, докато разбереш защо си боклук!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руснак,

    13 Март 2023 11:17ч.

    знаем, че сте азиатски изроди. Не ни го повтаряйте по форумите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз-ия и фроъдизмът

    13 Март 2023 11:34ч.

    А ние знаем, че при вас няма изначален Аз, има само васална наведеност пред То.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • попр.

    13 Март 2023 11:35ч.

    *фроЙдизмът

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Който е бил толкова тъп, та да остане с впечатление, че има нещо нормално в съществуването на САЩ, ЕС и НАТО, той не може да е българин

    13 Март 2023 14:49ч.

    Българяни, замислете се как да евтаназирате себе си и децата си по-безболезнено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Син Балон - класик

    13 Март 2023 10:20ч.

    Ние ще дадем бъдеще на България- оръжейницата на Доброто, ИМА КАК!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руска рафинерия

    13 Март 2023 10:21ч.

    помага на украинската армия да се сражава с руските войски. Това е за поука на дърлещите се по форумите русофили и атлантици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    13 Март 2023 10:38ч.

    В резултат на тази раздухана "реклама", как едва ли не сме спасили УСрайна, което всъщност е доста смешно и жалко, предвид всичко което тази (вече) само територия, получи от колективния Запад и най-вече от САЩ, по руските медии се повдигна въпросът, как да се прекрати това наше действие... Ами просто се предлага логично, Лукойл да престане да доставя суровини за Нефтохим, който не е ясно, как изобщо ще продължи да функционира след една тава контра-мярка... А ако това се случи, сегашните цени по бензиностанциите направо ще ни се видят, като "за без пари", защото алтернативата да си внасяме горива от съседите ни, ще ни излезе не само солено, но направо опустошително. Така, че подгответе си велосипедите, а който няма, да вземе да си купи по едно „Балканче“ за всеки случай… Да не говорим, какъв ще е ефектът върху останалите цени на стоките (най-вече от първа необходимост) по магазините... Изобщо, дано ни се размине, защото крехка България е много лесна за фалиране и изпадане в кома! Дано нашите продажни политици все пак го осъзнават, както и да осъзнават факта, че на никой от западните ни господари не му пука за България и за населяващите я няколко милиона "туземци", защото ние за нагло-саксонците сме точно това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Войната е на 1 година и 1 месец.

    13 Март 2023 10:55ч.

    Защо руснаците не спират петрола за бургаската рафинерия, а чинно “изпълняват” решението на ЕС за дерогация. Едва ли е от загриженост за България предвид начина, по който спряха природния газ. Моето обяснение: наясно са, че ще решим проблема с нефта толкова бързо и лесно, колкото бързо и лесно се освободихме от газовата зависимост от Газпром.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    13 Март 2023 11:10ч.

    Единствената тревога на нашите политици, е как да си опазят това, което откраднаха от нас

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • предвид начина, по който спряха природния газ.

    13 Март 2023 15:25ч.

    Предвид начина, по който си спряхме природния газ. Айде към Дневник, там ще си гукате с млади джендъри или ще си грачите със стари "антикомунисти", дето помнят Батенберг

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От "Лукойл" отрекоха

    13 Март 2023 10:58ч.

    да са участник в срамната и договорена странна война в Украйна. Целевото обезлюдяване в Украйна продължава. За целта - нова талмудо-сатанинска държава върху Украйна - медиите се правят на паднали от Марс. Кой работи за новата талмудо-сатанинска държава, която до 2045 г. е планирано да възникне на територията на Украйна под кощунственото име "Небесен Ерусалим"? - Всички, без арабския свят и без Африка. каква е целта на новата талмудо-сатанинска държава - реплика на Хазарския хаганат, просъществувал около 300 години, унищожил Велика България и унищожен от князът на Киевска и Новгородска Рус - княз Святослав? - Отново да паразитира, но вече над целия свят, като пороби всички остатъци от народите по света, така че на всеки от 600 000 "праведни" талмудо-сатанисти да се паднат по 2800 роби! Който не вярва, да чете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И някои български партийни лидери

    13 Март 2023 11:02ч.

    отричат, че като министри им се схванаха ръцете от подписване на разрешения за износ на оръжие с ясното съзнание, че то отива в Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България - родината на шоколада

    13 Март 2023 11:19ч.

    Ха, ха, изнасяли сме били шоколадови изделия за Усрайна, когато българските магазини са пълни с кървавите шоколади и бонбони на Порошенко! Айде по-полека с лъжите, моля. Продажни политици, които толерират и насърчават дъмпинга на българския поризводител, за сметка на едни определени вериги, които работят за новия райх. Скоро , много скоро, балонът ще се спука и ще потече цялата смрад, която е напомпена вътре от също толкова продажни медии вживели се твърде много в ролята си на четвърта власт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минчо

    13 Март 2023 11:32ч.

    България суха пара взе ли за износа в УА?? Да не стане като с Ирак преди трийсетина години ?? Изнасяхме, изнасяхме за 2-3 милярда долара / сегашни десетина/ , па Чич Сам после каза : Давали сте, ама на грешните хора.. Духайте и се радвайте." Па да не доде време и Дедо Иван да каже нещо подобно???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минчо, и аз се опасявам

    13 Март 2023 15:23ч.

    че вместо суха пара ще ни подадат един мазен ... С какво ни плаща Украина, след като е във фалит и за да работи държавата изобщо, ЕС им праща милиарди?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sgt. Pepper

    13 Март 2023 11:28ч.

    Да добавя два второстепенни въпроса. 1. Разплаща ли се Украина за този значителен стокообмен, или трупа дълг, който се очаква след някой друг месец да бъде опростен? Или може би сделката е бартерна, като те ни "връщат" жито, с което съсипват нашето производство? 2. По какъв начин "свръхпечалбите" от износа на муниции за "трети страни" се е отразил положително на външнотърговския ни баланс?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минчо

    13 Март 2023 11:36ч.

    Анджък! Анджък.. Това се питам и аз?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    13 Март 2023 11:37ч.

    До Мария ... 13 Март 2023 11:10ч. Поздрави, така е! Простият краде и не знае какво да прави с откраднатото, а да крадеш от народа си, не знам каква квалификация да приложа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Случаен

    13 Март 2023 12:52ч.

    Това е ужасно, как може да се подкрепя фашистки режим. Това е такъв срам за нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • подмолният дъмпинг от ония, на които дадохме и даваме всичко

    13 Март 2023 13:26ч.

    Дир.бг: "Зърнопроизводители на протест: Стоп на вноса на продукция от Украйна, ще фалираме"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвремнник

    13 Март 2023 13:38ч.

    На президента му лъсна задника.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • паф

    13 Март 2023 19:25ч.

    не ставало въпрос за оръжия, а за какво? ...за шкембе чорба ли, или за шопска салата? айде деееее! не сме израсли от последния дъжд!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи