Русия: Намерението на България да търси обезщетение от "Газпром" за 400 млн. евро е несъстоятелно

Русия: Намерението на България да търси обезщетение от "Газпром" за 400 млн. евро е несъстоятелно

Следвайте "Гласове" в Телеграм

България завежда иск срещу "Газпром" за над 400 млн. евро заради спрения руски газ

Твърденията на "Булгаргаз", който планира да търси обезщетение от "Газпром" за нанесени щети заради спирането на газовите доставки, са несъстоятелни, заяви Станислав Митрахович, водещ експерт на Националния фонд за енергийна сигурност и Финансовия университет към правителството на Руската федерация. Той отбеляза, че многократно са присъствали и по-ранни промени в договора от европейска страна.

"Въпросът дали "Булгаргаз" може да получи компенсация от "Газпром" не е фундаментален от гледна точка на правното решение, защото на "Газпром" така или иначе няма да има какво да му се отнеме", подчерта експертът.

Дори и да бъде взето такова решение, то не може да бъде реализирано от гледна точка на възстановяването на някои материални обекти от руската компания, защото в Европа просто не са останали повече такива, обясни той.

"От правна гледна точка фактът, че Русия предложи да се плаща по схема в рублева сметка в "Газпромбанк", не беше особено голяма промяна в договора." От европейска страна промените в договора бяха много по-обширни. Например, можем да си спомним, че от европейска страна всъщност имаше отказ от правилото "вземи или плати" за редица компании", каза Митрахович.

Той също така отбеляза, че Европейската комисия вече е публикувала призиви към компаниите да намалят използването на руски газ с 60% до края на 2022 г., което означава да нарушат задълженията си по правилото "вземи или плати". Договорните задължения са били нарушени от много участници в Европа.

"Изменението на договорите от европейска страна също присъстваше многократно и много. Защо Русия от своя страна не можеше да предложи подновяване на договора? Особено след като има примери, когато в Европа много компании са били готови да плащат по схема, която включва рублева сметка в "Газпромбанк", и не е имало нищо нередно. Затова смятам, че претенциите на България към Газпром са некоректни", заключи Митрахович.

На брифинг преди ден Владимир Малинов, министър на енергетиката в служебното правителство на България, заяви, че "Булгаргаз" възнамерява да търси обезщетение за вреди в размер на около 400 млн. евро заради прекратяването на доставките на газ от страна на "Газпром" преди две години. Той отбеляза, че ако въпросът не бъде уреден, ще бъде заведено дело в арбитражния съд на Международната индустриална камара в Париж.

Някои западни държави решиха да намалят зависимостта си от руските енергийни ресурси на фона на специалната операция на Русия за защита на Донбас, чието начало беше обявено на 24 февруари 2022 г. В резултат на това обаче енергийната криза в много европейски държави се задълбочи.

Източник: iz.ru

 

 

 

Коментари

 • Олигофрени Sir, олигофрени

  18 Май 2024 18:55ч.

  Номинирани от пълни дебили. При това над 80%. Да извинява професора!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чочо

  19 Май 2024 6:50ч.

  Професорът не е българин. Украинец е. И по това, което говори за България му личи. Жив и здрав да е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин

  18 Май 2024 19:01ч.

  т.нар. министър малинов може единствено да се надява на една загниваща Малинка... Му-ха-ха... Напоследък българските министри сякаш ги избират с конкурси за идиотизъм

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зелените чорапи

  18 Май 2024 23:02ч.

  Къв българин си се писал, бе рубладжия с рубладжия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ей хохобохо

  19 Май 2024 6:14ч.

  Като ти чета коментарите нищо българско в тебе няма. Ти си един българофоб. От 2009 г. насам нямаме стойностно правителство, което да защитава българските интереси. Може би и от по рано. От 3 години ни управляват едни все още недоразвити тинейджери /юноши/. Бях помислил, че се оттървахме от калинките, а то тезавърнаха МВР и се появи ново малинка. А ти чорапчо бягай в разтурената казарма, защото да има поне какво да ядеш!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе на теб

  19 Май 2024 6:38ч.

  не ти ли казаха да си смениш чорапите, че чак през обувките се усеща миризмата на поне един месец несъбувани? А и не пропускай да ги позакърпиш...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Курнела

  18 Май 2024 19:23ч.

  Ау, нож в гърба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  18 Май 2024 19:25ч.

  Болно ми е да го напиша, ама българската "претенция" към Газпром е глупост на търкалета. Същата, като тази тъпня на оня нахален и нагъл тип - Дянков постната пица, дето като беше министър щеше да "напляска руснаците" . Е, не ги напляска, платихме си целия масраф, а дори и тогава руснаците, като добронамерени към нас славяни ни ОПРОСТИХА ЛИХВАТА за времето на пропуснатите ползи. Това за сведение на всички с къса народна памет и на посрещачите-русофоби. Да, както по-горе е написал един пич: ДЕБИЛИ !!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ху Фан

  19 Май 2024 7:39ч.

  Добронамерени към вас сравяни казваш ,първо кажи ми разбирачо -славянин ,какво славянско е останало в България ,а лично в теб не питам?Найвници цървули бръщолевят глупостите за братска россия .Толкова е братска колкото и на Китай .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фан Ху

  19 Май 2024 13:33ч.

  Ху Фан, освен че си простак-русофоб, си и НЕГРАМОТЕН. Да, неграмотен простак, мразещ славянския произход на родината си ( ако си българин, де ). Коментирай фактите, а не колко славянско е останало в България. Впрочем, какво празнуваш на 24 Май? И, не се пъни да отговаряш - неграмотен си, предател смотан!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дума на годината е „ГАЛЯ ОТ ПОСОЛСТВОТО“

  18 Май 2024 19:40ч.

  „ГАЛЯ ОТ ПОСОЛСТВОТО“ командори компрадорската туземна администрация!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  18 Май 2024 20:19ч.

  Почакай малко... Годината още не е свършила. На хоризонта може да изгрее друга звезда и да измести Галя

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  18 Май 2024 22:12ч.

  Либерала от квартала е ключовия идиот, Галя само яде зелника.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • юрист

  18 Май 2024 20:19ч.

  Ако трябва да сме съвсем точни , "Газпром " смени само банката по договора , което си е право на всяка страна и по никаква правна квалификация не може да се смята за едностранна промяна на договора. "Булгаргаз " можеше да плаща по каквато си иска валута - долари, евро или друга, а "Газпромбанк" ги превалутираше в рубли, което в крайна сметка си е нейно право. За да бъда по-ясен това е все едно по договор за доставка да се смени мястото на изпълнение- няма вече да ми доставяш във Варна , а в Бургас , София или другаде. Това не е промяна на договора. Ще загубим това дело ако изобщо бъде заведено. Това е опит да се прикрие безнадеждното финансово състояние на " Булгаргаз ", което е резултат от тежки и напълно доказани корупционни схеми на няколко правителства и включително и на служебното правителство на президента, което сключи абсурдния договор с "Боташ ". Но прокуратурата отново мълчи. "Булгаргаз " вместо да води безсмислени дела, трябва да обяви фалит. А за да избегне фалитът парламентът или правителството трябва да му налеят отново поне два милиарда лева, от нашите пари. Също толкова и на " Топлофикация ". За сведение на нашите приятели от провинцията Държавата плаща парното на софиянци , за да има мир в столицата иначе току виж някакви протести точно преди изборите .-

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точен си

  18 Май 2024 20:44ч.

  Главочът Главчев е редно да наведе глава. Иначе България ще пати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  18 Май 2024 21:48ч.

  Да сравняваш с доставка е малко рисковано, май. Има принципна разлика дали едностранно мога да поискам да смениш Варна с Бургас, май.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зелените чорапи

  18 Май 2024 23:04ч.

  И на Финландия приложиха същия номер, ама финландците нямат пета колона рубладжии като тука, обединиха се граждани и партии зад НАТО и дотук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  18 Май 2024 20:24ч.

  Значи не е лошо да вземем 400 млн. евро от Газпром. Ами ако не ги вземем някой мисли ли за последствията или важното е да се изпълни волята на Галя и да ни скарат с Русия за доста време напред. Не че не успяват. А иначе финландците вече загубиха подобен иск.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да вдигнеш брадва срещу брата си

  18 Май 2024 21:05ч.

  При руснаците всичко е юридически перфектно, защото те дори и при извънредни обстоятелства винаги действат законно, и напълно според клаузите в договорите. Не е така обаче с нашите колониални западни (не)приятели, които почти винаги ни карат да играем срещу собствените си интереси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доста стойностни коментари по-горе

  18 Май 2024 21:13ч.

  Браво Дачков!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е единствения форум

  18 Май 2024 21:15ч.

  ... в който пинякога чета само коментарите. Съдържанието на статията е ясно от заглавието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  18 Май 2024 21:33ч.

  Познавам по няколко души които разбираха казуса около войната и се въздържаха от първосигналните анти руски настроения, които се развихриха пролетта на 2022, докато не ни врътнаха кранчето на газта, след това и те намразиха Русия и видяха, че всичко е бизнес и отношенията ни са приключили, особено след като ни вкараха в списъка с неприятелски държави! Подпалиха си троянският кон с природен газ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викторе,

  18 Май 2024 21:42ч.

  Не се прави на гламав. Не руснаците ни врътнаха кранчето, а ние се отказахме от руския газ , за да се харесаме на новите началници. След като България написа във военната си доктрина, че Русия е враг, защото сме член на НАТО, руснаците ни включиха в списъка на НЕДРУЖЕСТВЕНИ, а не неприятелски държави, заедно с целия Европейски Съюз. Не само нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  18 Май 2024 21:51ч.

  Какво щеше да им попречи да не ни спират газта? В северен поток им гръмнаха един милиард и триста милиона кубически метра газ... Щеше да е изключително хитър политически ход, до лятото да оставят да тече, ей така заради доброто старо време, и че сме приятели, така или иначе кабинета на Киро беше пътник! Но анти руските настроения в България щяха да бъдат на половина, а не това което е сега, нямаше да има сглобки, и това атлантическо безобразие което се вихри... и всички далавери които се въртят около енергетиката! Просто ни заебаха, като нищожества, може и да са прави, но грешката е тяхна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  18 Май 2024 22:17ч.

  Айде бе. Дайте ни за да ви обичаме. Смешно е след като ние им таковахме всичките проекти от Големия шлем които реално ни даваха кинти и влияние.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  18 Май 2024 22:30ч.

  Как ще сме им таковали.., като построихме ударно южен поток? Щеше да е проява на великодушие, защото всички това чакаха, ще спре ли газта... след като спря като се надигна един вой- Инджевци Дайновци, и компания станаха мейнстрийм, фактически човек вече не можеше да ги оправдава, и се роди сглобката. Защо на Турция се мазнят, а с нас са толкова принципни, ние ли сме им най големите неприятели? Просто трябваше да оставят да тече както е по договор, Гоуст по долу е написал каква е правната фактология на документа. България ползва около 200 милиона кубически метра на година, което е нищо за тях, при условие че загубиха толкова много пари от началото на войната!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викторчо, много тий къса паметта

  19 Май 2024 0:05ч.

  или съзнателно я скъсяваш. На Булгаргаз беше предложено да плащат - в щ.долари - през банката на Газпром, където доларите щяха да се превалутират в рубли. Същото беше предложено на маса компании в ЕС, кото приеха. Но не: под давление на Посолството последва отказ (корспонденцията Булгаргаз-Газпром беше обнародвана, с оповестяване на новите условия месеци преди). След отказа Газпорм завъртя кранчето. Превалутирането и новите условия на Путим за плащанията се считат за форсмажор и Булгарггаз няма никакъв шанс в съда. По-скоро Газпром може да има иск по прекъсването на договора около technicality - долари-прес банка Газпром-превалутиране в рубли, защото цената в долари се запазваше абсолютно същата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  19 Май 2024 0:48ч.

  Това е така, но това което на теб не ти е ясно, че Урсулата и посолствата щяха да вдигнат вой до небесата, и да смачкат икономически България за една седмица, като страна спонсор на войната(в рубли)! Моля те не ни сравнявай с Австрия и Унгария, там има съвсем други договорни отношения...между имперски и от векове! За да ме разбереш по добре Путин прецака българският народ, а не българската държава, която е марионетна на западното влияние, а можеше да е обратното, да остави газът да тече и евентуално българите да избегнем сглобката и двойната цена на пак руска газ, с турска надценка. Ето защо сега на всеки русофил му викат копейка, защото фактически излиза, че защитава чужди бизнес интереси, като не мисли за своите! Можеше да остави след войната да си оправим сметките за газта, все пак парите щяха да отиват в запорираните сметки, като реверанс към братски народ, обаче той иска да сме им някакви васали, от задунайската губерня, при условие, че знае, че сме се продали отдавна на западното влияние! Да не мислиш че в Кремъл не знаят социологията, че ние сме народа в Европа който най малко ги мрази и най много ги обича? Хич не му пука, трябват му денги и да им се кланяме! И това което получи е че си пратихме всичкото джепане в Донбас и нарязаха най големият паметник на червената армия! Ако не бяха врътнали кранчето нямаше да е така!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  18 Май 2024 22:03ч.

  https://www.economic.bg/bg/a/view/kak-bylgarija-shte-plashta-za-prirodnija-gaz-v-rubli Схемата е дадена от руското посолство. Както се вижда-плащаш си газ по сметка в Газпромбанк в евро или долари. Газпромбанк купува(избирайки сама посредник-някой приятелче на Путин) рубли от московската борса(по трънския курс) , плаща му комисион(договорен от банката с избран от нея посредник) и плаща газ в рубли, комисиона е за сметката на България. Фактически оскъпявайки Газа за неприятелските държави. Ние казваме че си плащаме във валутата която е договорена, а кви врътки е решила да прави Газпромбанк не ни интересува, щото такива номера няма в договора. След което Газпром запира крана. Да се плюе Денков има защо, но не и заради тоя номер . По-скоро що веднага не са завели иск ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  18 Май 2024 22:31ч.

  Къв Денков, кви пет лева. Минпред тогава беше Кики. А и между другото европейците си плащаха по схемата. Финландия се опъна, но загуби делото. А и трънския курс на ММВБ(който естествено не е трънски, а московски) те вълнува, а не те вълнува че Кикитата просто прехвърлиха всичко през посредници и лапаха от това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  18 Май 2024 22:35ч.

  И под афганска стока доставяна от военноттанспортната авиация на летищата на групата войски в ГДР без митнически контрол може само да се надявате че става дума за стафиди или молитвени килимчета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  18 Май 2024 22:37ч.

  Нека да са Кикитата.Конкретизитането на случайните не променя гешефта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  18 Май 2024 22:49ч.

  Татко Петко интересно с къф канал се е занимавал-едва ли е оръжие, по-вероятно каптагон. Имаше си специализация в братските страни.Що си мислиш че Кики ще се гнуси? Газът не мирише, освен на пари. От там и първата им цел-овладяване на службите. Обърни внимание-все край митница се въртят. Трябваше им половин година докато разберат как се краде от магистрали-просто на Петко му липсва "експертиза".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  18 Май 2024 22:18ч.

  Въпросът дали "Булгаргаз" може да получи компенсация от "Газпром" не е фундаментален от гледна точка на правното решение, защото на "Газпром" така или иначе няма да има какво да му се отнеме", подчерта експертът Това им е довода-ще вземете на босия цървула.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  18 Май 2024 22:25ч.

  Подполковника от карело-питерската група на КГБ още в ГДР е в "пазарната" икономика, докато подсигурява канала за пласирането на афганска стока на Запад. При Собчак отговаря за връзките с "чуждестранните" инвеститори при мащабният грабеж при Елцин. Точно тогава минава и курс за млади лидери-да го доошлайфат в грабежа. Сега пищят че бил кучи син. Пак си е техен кучи син.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  18 Май 2024 22:58ч.

  Ъхъ. Щото руския газ е скъп и корумпиран ще купим още по-скъп и може би не корумпиран.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  18 Май 2024 23:05ч.

  На страна, която те е обявила за враг е, бе копейка. И на която въпреки това лижеш миризливия ботуш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  18 Май 2024 23:14ч.

  Газът е скъп за бедния, щото корупцията е ефективен способ за преразпределяне на национален доход и концентрация на капитал. Това е същността на неолибералната икономика. Другото е пунта Мара и бой на паяци в буркана. На "потребителя" му предлагат да избира между евроценности и православие и традиция докато го обират или направо убиват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  18 Май 2024 23:20ч.

  Поне дъждовете обещават обилна реколта от гъби

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  18 Май 2024 23:35ч.

  Абе квото е тва е. Забравихме ония цени 120 доларес за 1000 кубометра и се кефим на сегашните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  19 Май 2024 7:48ч.

  То сме имали валиден договор и за 50, та Вяхирев свали Виденов да подпише Бакърджиев за 200 при Софиянски...ся колко са готини чекистите и авторитетите на власт в Русия помним.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напротив

  19 Май 2024 0:26ч.

  България трябва да бъде глобена от Русия, че се вързва на третополовите да налага санкции,а на ви ся санкции нито е евтино,нито пък ще поевтинява двойно повече ни набутаха!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КирКокорчо, върнете парите

  19 Май 2024 1:21ч.

  Единственото, което може да търси България, е тези 400 милиона да се върнат от олигофрените Кирчо и Кокорчо, които прекратиха директните доставки на газ от Русия, за да внасят същия газ през посредници срещу тлъста комисионна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  19 Май 2024 7:52ч.

  Мъка с шесте милиона "царе" в Родината и в нивите им такива! Може би и "финландците" са мислели така? Но к'во се случи? " Умните се учат от чуждите грешки, глупаците, постоянно не го правят от своите". "..... и така, до края на света!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  19 Май 2024 9:07ч.

  Държавата да влиза във владение на СОК Камчия и всякакви РКИЦ и консулски имоти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Просто

  19 Май 2024 10:52ч.

  хидиот, се предполага?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи