Троянският манастир "Успение Богородично" отбелязва храмовия си празник

Троянският манастир "Успение Богородично" отбелязва храмовия си празник

Историята на чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица, която се съхранява в Троянския манастир, е свързана със събитие от 1600 г. Тук в руините на един разрушен древен манастир се заселва духовен старец заедно с единствения си ученик. По-късно при тях минава монах от Света гора, който пренася чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица, предназначена за подарък за българските градове оттатък Дунава, в днешна Румъния. След като монахът останал няколко дни при своите духовни братя, решил да продължи пътя си. Света Богородица чрез препъване на коня, който пренася иконата, показва, че иска тази икона да остане на това място, за да благославя българския народ. От 1600 г. иконата се намира в Троянския манастир.

С тържествени богослужения и литийно шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица Троянският манастир "Успение Богородично" днес отбелязва храмовия си празник. 

В 9 часа започна Светата литургия, а след нея ще бъде извършено литийното шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица. Тя ще бъде пренесена от манастирския храм до местността "Могилата" - мястото, където е извършила първото си чудо. 

Литийното шествие, което ще бъде оглавено от игумена на Троянската света обител Величкия епископ Сионий, се организира в памет на първото чудо на Божията майка и в прослава на всичките чудеса, които Света Богородица извършва непрекъснато с човешкия род. Това е възможност за всички хора, дошли за празника, да бъдат благословени от чудотворната икона, подчерта архимандрит Стефан, заместник на игумена на Троянския манастир. 

На мястото, където е извършено първото чудо на иконата, ще бъде извършен водосвет за здраве и благословение на целия български народ.

В троянското село Орешак продължава и днес традиционният панаир на занаятите, в който майстори от цялата страна показват своите произведения. Той води началото си още от втората половина на 18-и век, когато край стените на Троянския манастир занаятчии от цялата страна са показвали и продавали своите произведения. С годините панаирът се е превърнал в един от най-големите в България. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи