България е съинициатор на резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница, която ще се гласува на 23 май

България е съинициатор на резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница, която ще се гласува на 23 май

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Резолюция за обявяване на международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница ще бъде в дневния ред на Общото събрание на ООН на 23 май, съобщават босненски медии и Радио "Свободна Европа".

Резолюцията се позовава на факти, установени от присъдите на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия (ICTY) и Международния съд, както и на национални съдилища.

ООН, както се посочва в текста, цитиран от Радио Свободна Европа, "осъжда без резерви всяко отричане на геноцида в Сребреница като историческо събитие и призовава държавите членки да съхранят установените факти, включително чрез своите образователни системи, чрез разработване на подходящи програми".

Също така се посочва, че ООН безрезервно осъжда действия, които величаят осъдени за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид.

В текста се подчертава значението на приключването на процеса на откриване и идентификация на останалите жертви на геноцида в Сребреница и се настоява да продължат съдебните действия срещу извършителите му.

На 11 юли 1995 г. над 8000 босненски мюсюлмански мъже и момчета са убити от босненските сръбски сили в Поточари близо до източния босненски град Сребреница. Това е най-тежкото масово избиване в Европа след Втората световна война. Над 50 души са осъдени на общо около 700 години затвор.

Клането в Сребреница е определено за геноцид както на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия (ICTY), така и от Международния съд (ICJ).

Резолюцията, която ще обяви 11 юли за Международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница, е инициирана от Германия и Руанда. По-късно към тях се присъединяват още 32 държави, които поемат задачата да представят предложението за резолюцията пред останалите 193 държави членки на ООН, отбелязва Радио Свободна Европа. От страните в региона съинициатори са България, Босна, Албания, Хърватия, Северна Македония и Словения.

Лидерите на сръбската част от Босна и Херцеговина, Република Сръбска, и Сърбия решително се противопоставиха на резолюцията, която според тях ще заклейми сърбите като "геноцидна нация". В Съвета за сигурност на ООН Сърбия се радва на подкрепа от от Русия и Китай.

На 30 април пратеникът на Русия в ООН Василий Небензя отхвърли резолюцията като "едностранчива" и "политически натоварена". Небензя коментира, че документът няма да насърчи помирението между етносите на Босна и Херцеговина.

Проруският президент на Република Сръбска Милорад Додик многократно е заплашвал, че ако резолюцията бъде приета, Република Сръбска "ще се оттегли от процеса на вземане на решения в Босна", припомня Радио Свободна Европа.

След междуетническата война в Босна 1992-1995 година съгласно условията на Дейтънското мирно споразумение страната бе разделена на две полуавтономни части - Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и мюсюлманско-хърватската Федерация Босна и Херцеговина, където живеят босненски мюсюлмани - бошняци и босненски хървати. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно равнище, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация.

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че резолюцията трябва да бъде гласувана в Съвета за сигурност, а не в Общото събрание на ООН. В Съвета за сигурност при гласуването на резолюциите петте постоянни страни членки могат да налагат вето и това би позволило на Русия и Китай да блокират приемането на документа.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • Ghost

  15 Май 2024 17:59ч.

  Сребреница-добре, ами геноцида в Газа що подкрепихме?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  15 Май 2024 18:02ч.

  Целта е прозрачна, почеркът - типично юдейски и политпоръчков: по-нататъшно противопоставяне на мосюлмани срещу християни в световен мащаб, и създаване на пречки в ислямо-християнските процеси на консолидация между държавите, осъждащи израелския геноцид в ивицата Газа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точни коментари!

  15 Май 2024 18:11ч.

  Поздравления!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  15 Май 2024 18:30ч.

  ами за украина за газа защо само сребреница ами 1999 г бомбите над сърбия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бравос!

  15 Май 2024 19:48ч.

  Решили са да ни скарат съвсем със всички! Това от служебния МВнР Главчев ли идва, или Министерството отдавна е работило върху предложението? Със сигурност Боко няма как да не е бил наясно каква е НАШАТА позиция по темата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А кога за геноцида срещу непушачите

  15 Май 2024 20:18ч.

  Крайно време е България да предложи резолюция за геноцида срещу непушачите. Толкова народ се изтребва незабелязано, че Серебреница е само малък епизод.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Между другото

  15 Май 2024 20:27ч.

  Това в Сребреница изобщо не е сигурно кой кога и колко са жертвите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • просто факти

  15 Май 2024 20:44ч.

  Един от безспорните авторитети в областта на изследването на геноцида, директорът на Центъра „Симон Визентал“ Ефраим Зуроф през юни 2015 г. описа събитията в Сребреница така: „Доколкото знам, случилото се няма признаци на геноцид. Мисля, че решението да се нарече това геноцид е взето по политически причини“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да му се не види

  15 Май 2024 20:33ч.

  Брях! Много сме активни да угаждаме на интересите на мусулманите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  15 Май 2024 21:04ч.

  Кои български идиоти и слуги са били инициатори на тая тъпотия ?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Старшината

  15 Май 2024 21:05ч.

  радио "свободна европа" е толкова свободно, че кукловодите държат свободно поводите на марионетките си ... И едно време си беше радио манипулция и сега си е такова! Никакво развитие, само балами да има!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Робска Европа

  15 Май 2024 21:40ч.

  Свободна колкото листо по течението на реката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  16 Май 2024 12:49ч.

  Не вярвайте на радио свободна европа. Под достойнството на бта и която и да е медия вкл. Гласове е да цитира медия спонсорирана от сащ. За геноцид в Босна може да се говори единствено срещу сърбите дето са живели там преди 30 години, извършен от радикалните мусюлмани, част от които наемници от близкия изток. Прочетете примерно за село Кравица, за Насер Орич. В областта са заличени 55 от 59 сръбски села, изгорени, хората прогонени и избити. Ако търсите истината, има канал в телеграм Балканская Сплетница, на руски език, там ще видите другата страна на монетата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи