Скандален запис разкрива как "Виваком" манипулира клиентите: "Булсатком" фалира, автоматично се прехвърляте при нас

Скандален запис разкрива как "Виваком" манипулира клиентите: "Булсатком" фалира, автоматично се прехвърляте при нас

Нов скандален запис изтече в медиите в петък. Чуйте тук:

На него се чува как клиент от град Шивачево на Булсатком е „обработван“ от оператор на „Виваком“ да се прехвърли към телекома, въпреки че сделката за придобиване още не е приключена и одобрена от антимонополния орган КЗК.

„Фирма „Булсатком“ фалира и до един месец няма да съществува. Ще се закрият всички офиси на „Булсатком“, обяснява операторката на „Виваком“. „Това, което направиха „Виваком“, е купиха „Булсатком“ и ви предлагат да ви оставят сателитната чиния, за да не ви спрат на 1 декември“. 

„Виваком“ продължава и с оферирането на изключително примамливи условия – 50 стотинки такса за първите шест месеца, безплатни 4 приемника, автоматично прекратяване на съществуващия договор – всичко, за да се премести клиентът към „Виваком“.

„Вашият договор „автоматично отпада“, а „новият договор влиза в сила, когато дойдат техниците (на Виваком – бел. ред.) да ви поставят новите устройства“. „От 1 декември ще платите 3 лв., това е за тези 6 месеца таксите“, твърди още операторката.

Клиентът пита дали антената остава същата и операторката на „Виваком“ казва, че няма да се подменя, освен ако не е технически неизправна. Операторката иска трите имена, ЕГН, телефон за връзка и точен адрес, за да ги подаде към техниците. 

„Сигурно ли е, че фалира „Булсатком“, пита клиентът и Виваком отговаря: „Със сигурност е това нещо, на 100%, има го вече в интернет обявено, че „Булсатком“ не съществува“. „До един месец затварят всички офиси и освобождават работниците“, уверява го тя.

„Ние четохме нещо, но днес говорих с „Булсатком“ с едни момчета от там, те не знаят за какво става въпрос, но може би ще ги уведоми ръководството“, контрира клиентът в записа. 

„Ще ги уведомят, обаче не смеят отсега, защото те няма как да си платят старите неща, пък хората са платили още в началото на ноември и трябва да изкарат до 1 декември“, обяснява се операторката. 

„Гледам ги с чисто нови коли са, кой ще купува нови коли, това е някаква луда работа“ – учудва се клиентът в скандалния запис.

И операторката разказва история: „Фирмата, която е „Булсатком“, има големи задължения към собственика на „Виваком“ и поради невъзможност на плащане и спиране на плащане на задълженията автоматично собственикът на Виваком присвоява Булсатком. Навсякъде го пише в интернет“.

Записът завършва с обещание от „Виваком“: „Не можахме на минем всички, но другата седмица също ще има хора“. 

Този запис потвърждава и казаното в публично становище до медиите и от самите „Булсатком“. През ноември „Булсатком“ каза, че „Виваком“ се опитва да му краде клиентите с примамливи предложения: „намираме подобни практики, насочени пряко към нашите клиенти, за форма на нелоялна конкуренция в условия на продължаващо производство за евентуално бъдещо придобиване на „Булсатком“ от страна на Виваком“. 

„Категорично заявяваме, че до приключване на официалното производство по одобрение от регулаторните органи и последващ съдебен контрол, сделка между двете компании няма. В този смисъл Булсатком продължава да оперира на пазара на телекомуникационни услуги по начина, по който това се е случвало досега – с фокус върху максимално висока клиентска удовлетвореност и с последователно надграждане на предлаганите от компанията услуги“, казаха още от „Булсатком“. 

Почти веднага „Виваком“ отрече да краде клиенти на „Булсатком“. „Виваком" не е насочила търговските си дейности предимно към клиенти на "Булсатком“, казаха от телекома и обясниха, че се разграничават „от неоснователните твърдения на "Булсатком", че Vivacom е насочвала търговските си дейности предимно към клиенти на "Булсатком".

Е, оказва се, че това не е точно така и „Виваком“ все пак се опитва да привлече клиенти със съмнително ниска цена от 0.50 лв./месец за телевизия. За сравнение – на сайта си „Виваком“ предлага на „обикновените“ клиенти сателитна телевизия за 1 лв. на месец, но за четири месеца. Не е ясно защо клиентите на „Булсатком“ получават преференциални условия и защо са толкова „скъпи“ за „Виваком“. 

Сагата „Булсатком“ все още не е финализирана, въпреки че по всичко личи, че Комисията за защита на конкуренцията планира да одобри всичко без анализи за пазара. Планираната сделка ще обедини най-големия оператор на платена телевизия „Булсатком“ с един от най-печелившите телекоми „Виваком“. Според данни на секторния регулатор Комисия за регулиране на съобщенията пазарният дял на двата оператора надвишава 60%, а в някои локални пазари надминава и 70%. 

Преди година стана ясно, че „Виваком“ е финансирал Спас Русев, за да купи „Булсатком“ срещу залог – мрежата на „Булсатком“ става собственост на „Виваком“ и след това се отдава като обратен лизинг на „Булсатком“. Собственикът на „Виваком“ – сръбския бизнесмен Драган Шолак – бе принуден, след изтичането на информацията във в. Капитал, да нотифицира КЗК за намеренията да придобие ключови активи на „Булсатком“. След това месеци наред „Юнайтед груп“ отричаше да има намерение да придобива и клиентската база, но през тази есен най-накрая си призна пред КЗК и входира придобиване на целия „Булсатком“. 

В моментната ситуация КЗК все още се контролира от комисари, приближени до Бойко Борисов и Делян Пеевски. По информация от няколко източника на "Капитал" двамата са дали подкрепа за покупката на основния акционер в United Group Драган Шолак. Доказателства няма как да се намерят, показателно ще е решението на КЗК, каза в статията си Капитал. Сделка в този формат би била притеснителна и защото собственикът на "Виваком" United Group е собственик и на най-голямата българска медийна група в момента - "Нова броудкастинг груп". При придобиването й в нея бяха включени и всички медии, официално притежавани от Делян Пеевски, пише в. Капитал. 

И по всичко личи, че договорка има. 

Решението на КЗК за одобрение на първата сделка за придобиване на мрежата бе издадено в края на ноември, въпреки нито едно положително становище от другите телеком играчи и въпреки особеното мнение на заместник-председателя на КЗК Димитър Кюмюрджиев. В мнението си той казва, че „издаденият административен акт на КЗК е с погрешни мотиви, като Комисията неправилно е приложила материалния закон, поради което актът е незаконосъобразен“, както и че разделянето на сделката на части е опит да се прескочи законът, който забранява монополи на пазара. 

„Въпреки приложените негативни позиции на заинтересованите лица, които в подадените становища по преписката заявяват, че придобиването на контрол върху пасивната инфраструктура на „Булсатком“ЕАД от страна на предприятия от „Словения Броудбанд“ и предприятия от икономическата група, ще доведе до значително увеличение на пазарния дял на Виваком България на пазара на пасивна инфраструктура и ще окаже съществен негативен ефект върху конкурентната среда“, пише още зам.-председателят на КЗК. 

 

Коментари

  • сатаната путлер

    15 Дек 2023 16:42ч.

    Много яко сте заръфали Виваком. Ама това си е теми нюз.И аз съм абонат на Булсатком, ама никой не ме кара да се местя, и лелката в офиса, дето плащам, изобщо не смята, че ще ги погълнат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сатаната путлер

    15 Дек 2023 16:43ч.

    Фейк нюз.Някой някъде някога нещо бил казал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • BACHE KIKI

    15 Дек 2023 17:11ч.

    Май обичаш да си говориш сам. Липсва ти София Прайд ли

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ДС Кмет

    15 Дек 2023 22:16ч.

    Тате казва, а дядо одобрително кимаше, че писъците били одобрителни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    15 Дек 2023 21:15ч.

    виваком са гадно племе, но от две години се откачих от тях и сега съм с ТВ и и нет на по-ниска цена при малък кабелен оператор. Повече програми, по-бърз нет за по-малко пари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    15 Дек 2023 21:59ч.

    Защо без конкретика? Аз съм в Люлин и тука всичко е окрупнено. Единствено Булсатком намерих да са без загробващ договор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Guest

    15 Дек 2023 22:35ч.

    Виваком по един или друг начин изкупува по-малките оператори. Така изкупиха и НЕТ 1. Според мен вече окрадоха всичко от Живково време и сега грабят чуждия бизнес. Питайте Пеевски, той знае как стават нещата в момента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bateradko

    16 Дек 2023 21:54ч.

    За Люлин потърси изи-тиви-нет. Няма д асъжаляваш. ;-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    15 Дек 2023 21:28ч.

    На тия шофьори от УБО играта е ясна ! Проблема е в две комисийки - КРС, КЗК .... там е заровено кучето на разбойко и дебелянчо :) както и кинтите дето искат да вземат ....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • HuHu.to

    16 Дек 2023 21:42ч.

    Като благодарност за постоянната помощ която България оказва на Украйна, тамошни фенове са пуснали безплатна българска и европейска телевизия без абонамент и регистрация на сайта www.HuHu.to

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Питбул Териер

    17 Дек 2023 16:42ч.

    Ясно е вече кой плати на Заяков да скапе приемниците на Булсатком

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи