Израелски демонстранти подпалиха част от комплекса на Агенцията на ООН за палестинските бежанци в Йерусалим

Израелски демонстранти подпалиха част от комплекса на Агенцията на ООН за палестинските бежанци в Йерусалим

Израелски демонстранти протестират пред сградата на Агенцията на ООН за подпомагане на палестински бежанци в Йерусалим. Снимка: АП/Ohad Zwingenberg

Израелски демонстранти подпалиха част от комплекса на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Източен Йерусалим, предаде Ройтерс. Ръководителят на агенцията Филип Лазарини написа в "Екс", че е решил обектът да остане затворен, докато не бъде възстановена сигурността. Инцидентът, който е станал вчера, е вторият по рода си за по-малко от една седмица, обърна внимание той. На кадри, прикачени към публикацията на Лазарини, се вижда дим, който излиза от сградите в края на комплекса, докато на фона се чува пеене и скандиране. Пред комплекса е забелязана тълпа, придружена от въоръжени мъже, които скандират "Изгорете ООН". За момента израелската полиция не е коментирала случая.  

"Това е възмутително развитие. Животът на служителите на ООН отново е изложен на сериозен риск", каза Лазарини. "Като окупационна сила, Израел носи отговорността да гарантира, че служителите и съоръженията на ООН са защитени във всеки един момент", подчерта той.

Агенцията на ООН за подпомагане на палестински бежанци е създадена, за да съдейства на палестинците, избягали или прогонени от домовете си по време на войната през 1948 г. - в периода, когато е създадена държавата Израел. Агенцията отдавна е мишена на израелска враждебност, отбелязва Ройтерс.

От началото на войната в ивицата Газа представители на израелските власти призовават агенцията да бъде закрита, като я обвиняват, че си сътрудничи с радикалната палестинска групировка "Хамас" - обвинение, което ООН категорично отхвърля. 

Израел смята целия Йерусалим за своя столица, включително източната част от града, която превзема по време на войната през 1967 г. и която палестинците искат за бъдеща столица на независимата си държава.

Лазарини заяви, че по време на палежа на място е имало служители на агенцията, но няма жертви. Въпреки това пожарът е причинил щети отвън, а по-късно е бил потушен от службите за справяне с извънредни ситуации.  Лазарини съобщи, че през последните два месеца групи израелци редовно са организирали демонстрации пред комплекса, и каза, че тази седмица са хвърляли камъни по служителите и сградите в комплекса.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Защо само “бедните и нещастни

    10 Май 2024 14:37ч.

    “ палестинци трябва да бъдат подпомагани и обгрижвани от цял свят?Защо никой не осъжда остро и безкомпромисно издевателствата на същите тези палестински ислямистки групировки които тровят живота на обикновените евреи!Докога света ще има двойнствено отношение по повод войната между евреи и палестински терористи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Айде още едно НПО_ се появи

    10 Май 2024 15:38ч.

    По-добре без коментари

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантик за колесник

    10 Май 2024 17:04ч.

    Въпросът е : "Защо Израел подпомогна и финансира създаването на Хамас?" и "От кога се избиват на и изселват палестинци от тяхната земя?" Ако те мързи да търсиш и четеш, си готов да влезнеш в редиците на промитите мозъци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    10 Май 2024 15:07ч.

    Някакъв жълтопаветник си натоварва междуушието с вечния въпрос "ЗАЩО?". Ами така е било и така ще бъде. Ако евреите нямаха пари това което правят щеше да им се размине. Но освен, че имат парите те имат неопреодилимо желание да ръководят света и ги харчат все с тази цел. Факт. Засега са установили пълен контрол върху демократи и републиканци в Щатите и донякъде върху повечето правителства в Европа което им дава илюзорната увереност, че най-после ще стане тяхната работа но няма нищо ново под Слънцето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как така никой?

    10 Май 2024 15:13ч.

    Славчо Чалгарски, полицията в университетите в САЩ и ЮКей, ректорите на тези университети и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи