Си Цзинпин: Китай и Унгария потеглят на златоносно пътешествие

Си Цзинпин: Китай и Унгария потеглят на златоносно пътешествие

Китай и Унгария потеглят на "златоносно пътешествие" в двустранните си отношения, заяви китайският президент Си Цзинпин снощи след срещата си с унгарския премиер Виктор Орбан в Будапеща - третата и последна спирка от европейската обиколка на Си, предаде Ройтерс. 

Агенцията отбелязва, че под ръководството на Орбан Унгария се е превърнала във важен търговски и инвестиционен партньор за Китай за разлика от някои други държави от ЕС, които обмислят да намалят зависимостта си от стоките на втората по сила икономика в света. Си пристигна в Будапеща в сряда вечер, след като посети Франция и Сърбия. Френският президент Еманюел Макрон и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен го притиснаха да осигури по-балансирана търговия с Европа и да използва влиянието си върху Русия, за да да сложи край на войната в Украйна, припомня Ройтерс.

Си и Орбан заявиха след срещата си, че двете страни са издигнали връзките си до "всеобхватно и целогодишно стратегическо партньорство". "Готови сме да приемем това като нова отправна точка, за да тласнем двустранните отношения и прагматичното сътрудничество в златоносно канал и да преминем към по-високо ниво", заяви Си.

Това означава двете страни да разширят сътрудничеството си до ядрената индустрия, каза Орбан. Пекин и Будапеща ще задвижат и изграждането на ключови проекти, включително реконструкцията на железопътната линия Будапеща - Белград, заяви китайският президент. Проектът на стойност 2,1 милиарда долара, по-голямата част от който се финансира със заем от Китай, е част от китайската инициативата "Един пояс, един път". Тя стартира преди десетилетие с надеждата да се изградят глобални инфраструктурни и енергийни мрежи, свързващи Азия с Африка и Европа.

Унгарският външен министър Петер Сиярто обяви във Фейсбук, че Унгария и Китай са подписали 18 споразумения. Двете страни ще започнат подготовката за изграждането на железопътна линия около Будапеща, която ще помогне за превоза на стоки, произведени от китайските заводи в Източна Унгария, до пазарите в Западна Европа. Унгария и Китай ще започнат и подготовка на високоскоростна железопътна линия, свързваща центъра на Будапеща и нейното летище.

Отношенията между Китай и Унгария, които отбелязват 75-ата година от установяването на дипломатически отношения, надхвърлят търговията и инвестициите, тъй като през февруари Пекин предложи на Будапеща сътрудничество по въпросите на обществената сигурност и правоприлагането. Откакто стъпи в длъжност през 2010 г., Орбан полага усилия да сближи страната си с Китай, посочва Ройтерс.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Зла участ

    10 Май 2024 12:19ч.

    За да бъдеш уважаван, първото условие е сам себе си да уважаваш! Така се сложиха нещата в нашата страна, че прослойката, която по естествен начин тряба да отговаря за "уважението", се оказаха едни най-обикновени боклуци, частично дори активно продали се, купени евтино или прищипани от чужди господари. По отношение на Унгария - нека ги поздравим, но все пак да са много внимателни, защото преди едно пътешествие да стане златоносно, то трябва задължително да е поне реалистично златотърсаческо, а това е труден занаят и наука.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    10 Май 2024 13:01ч.

    И Българо-Канадското златно пътешествие продължава ...........................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Белите китайски кецове отпреди 45 години помните ли?!

    10 Май 2024 12:59ч.

    Белите кецове бяха супер удобни и здрави спортни обувки, както и безупречно работещите китайски часовници - будилници. ... Всичко трябва да е с МЯРКА. Бизнес с Китай е ОК, обачеее .. те са многочислени над 1.4 млрд.души и не са от европеидната раса, та трябва да се внимава. Искам да кажа, че от глупава глупост и от корупция подкупничество за да угодят на САЩ - управляващите ЕС и ЕП и СЕ все първи европеиди бели, ще тласнат Европа ..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европеид

    10 Май 2024 14:00ч.

    Както е тръгнало, скоро в повечето държави от ЕС европеидната раса ще е малцинство, така че голямото тласкане отдавна е почнало.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За да угодят на САЩ, управляващите ЕС ЕП СЕ ще тласнат Европа

    10 Май 2024 13:00ч.

    към небялата монголоидна раса! Все пак е добре всеки да си знае ареала на битието, както Твореца е раздал - бялата раса в Европа, жълтата в Азия, черната в Африка, червената в Америките, мелезите между тях. ПО-ПОДРЕДЕНО И БЕЗОПАСНО. Ама когато тъпотията налази политиката сред "белите европейци" става беля. Да се надяваме, че ще изгоним продажниците от властта над ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    10 Май 2024 13:55ч.

    булгари юнаци, красавци,най убавите убавици на кръглия овал, дъ не говориме за умове. въ белград 20 милиарда инвестиции за сърбите. хахаха поялник неден. не се плаши отъ жълтото. както викъ гешевиъ тукъ един ден г-н дикофф ште бъдът индианците (казах )

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    10 Май 2024 13:51ч.

    помним ги кецовете. помним и автоматичните им писалки, с една такава ошти пишъ съ зелено мастило

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    10 Май 2024 14:13ч.

    България също има интересни, макар и леко позбравени проекти с Китай. Те са част от китайската инициативата "Един пояс, един удавник". Най-напреднал е проектът "Коприна, ножица, хартия". Той изцяло се финансира от Китай, а се изпълнява от учени от БАН. Целта е те по собствен път, без достъп до външния свят да преоткрият някой неща, отдавна измислени от китайците. Първите цели на нашите учени са да изобретят отново коприната, хартията, компаса, барута и вибратор с изкуствен интелект. "Това което други народи са изобретили преди хиляди години, нашият народ трябва да изобрети днес!" - така е казал акад. Денков, куратор на проекта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Привидни и реални мотиви

    10 Май 2024 14:15ч.

    Младежите трябва да имат някаква обратна връзка! Някога китайците произвеждаха действитело спортни обувки, тип баскетболни кецове, под марките forward and warrior, които действително бяха неразрушими при обичайна, ежедневна употреба. Не се шегувам - пазя за спомен 40-годишни кецове. Естествено не ги нося, но още са напълно годни. Между двете марки практически нямаше разлика, макар че имаше фенове на едното или друго име. Един единствен път, след 25 годишно спортно познанство съм виждал пробита подметка - протъркана от интензивни тренировки на асфалт. Подметката беше изработена от някакъв изключително устойчив естествен каучук. При по-често пране по-скоро имаше вероятност да пострада брезента, но и той беше изключително траен. Дори скъпите модерни маратонки и сходни, след два сезона носене, вече за нищо не стават. При сериозния спорт нямам актуални наблюдения вече. С много неща, или с всичко е така, производството се доминира от маркетолози и счетоводители, а не технолози и инженери. Модерният капитал се грижи единствено за генериране на печалби, удовлетворяването на потребности е много назад в списъка с мотивите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантик за колесник

    10 Май 2024 17:18ч.

    Как бягат инвеститорите от България : "С 200-та".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи