Редки издания на Пушкин и Гогол са откраднати от библиотеки в цяла Европа

Редки издания на Пушкин и Гогол са откраднати от библиотеки в цяла Европа

Автор: Обективно

Десетки уникални руски книги на обща стойност над 2,6 милиона долара, включително произведения на поета Александър Пушкин, са били откраднати от библиотеки в цяла Европа от началото на конфликта в Украйна през 2022 г.

Една от първите кражби е станала през април 2022 г. в библиотеката на университета в Тарту в Естония. Двама мъже, представящи се за украински изследователи, са взели няколко тома от 19-ти век, съдържащи произведенията на Пушкин (1799-1837) и Николай Гогол (1809-1852), съобщи „Ню Йорк Таймс“.

Четири месеца по-късно рутинна годишна инвентаризация в библиотеката е установила, че осем книги, с които същите мъже са се консултирали, са изчезнали. Те са заменени с копия с такова високо качество, че само експертите могат да открият разликата.

Подобни инциденти с редки руски книги на стойност десетки до стотици хиляди долари са докладвани в големи библиотеки в цяла Европа, включително Националната библиотека на Латвия, Държавната библиотека на Берлин, Националната библиотека на Финландия и Националната библиотека на Франция. Библиотеката на Варшавския университет е най-тежко засегната, като 78 книги са в неизвестност, според Европол.

В повечето случаи те са заменени с висококачествени факсимилета, които имитират дори изхабяването на хартията, свързано с възрастта на оригиналите, което предполага сложна операция.

Библиотеките са лесна мишена, тъй като често са недофинансирани и им липсва сигурност, коментира Пиер-Ив Гилемет, дилър в Лондон, специализиран в редки руски книги.

„Лесно е да получиш книгите, лесно е да знаеш кои книги трябва да получиш и е лесно да знаеш стойността“, обясни той.

Западните санкции забраняват на търговците от ЕС да продават редки книги на руснаци, което води до операции в сянка, които са трудни за проследяване. Откраднатите руски книги обаче едва ли ще се появят на официални западни търгове, според Гилемет.

Специално френско полицейско звено, борещо се с кражбите на културни ценности, наблюдава разследването във Франция и координира полицейските действия в цяла Европа, а девет души са задържани във връзка с кражбите, според Европол. Според „Ню Йорк Таймс“ френските власти подозират опит на Русия да репатрира културните си ценности.

Източник: obektivno.bg

 

 

Коментари

  • Наблюдател 13

    07 Май 2024 8:39ч.

    Изпреварваща операция преди да започнат да ги изгарят. Надявам се, че самите служители са помогнали да ги изнесат там където ще са в безапасност.С нетърпение очаквам да видя каква ще е съдбата на православните реликви изнесени от Украйна по музеи и частни колекции, по въпроса с връщането им ще работят религиозни фанатици от ФСБ които не са особено нежни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кака Радка

    07 Май 2024 9:54ч.

    Явно те е връткал религиозен фанатик от фсб, не много нежен.. Те там са малко садомазо към драг кралиците и джендърлясниците

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    07 Май 2024 11:16ч.

    Радке, тишината в спалнята е влудяваща но това не е причина да крякаш по форума с още влажни спомени за снощния сън..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Курнела

    07 Май 2024 11:18ч.

    В памет на Пеньо Пенев (роден на тази дата,преди много лета)... Когато цъфнат теменугите и работите тръгнат зле, еби им майката на другите и гледай ти да си добре. Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВИК

    07 Май 2024 13:39ч.

    Няма значение контекста в който цитираш Пеньо Пенев. Благодаря!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някоя добра душа ги е спасила

    07 Май 2024 15:01ч.

    Иначе ще отидат в пламъците. 451 по Фаренхайт семки да яде!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Evg70

    07 Май 2024 22:56ч.

    Ама, разбира се, че ВВПутин е виновен. За 07.05.2024г. обаче има алиби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако е вярно предположението че

    08 Май 2024 15:27ч.

    въпросните изключително важни книга на път към Россия можем само да поздравим съответните руски служби за предприетата и тервенция!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи