Варшава забрани християнските символи в кметството

Варшава забрани християнските символи в кметството

Автор: obektivno.bg

Столицата на Полша инструктира държавните служители да не показват разпятия, кръстове и други религиозни символи в кметството във Варшава, което предизвика реакция от консервативни групи. Обяснението на кмета за забраната е, че кметството е светска институция.

Според вестник Gazeta Wyborcza на длъжностните лица няма да бъде разрешено да окачват кръстове или разпятия по стените или да ги държат на бюрата си. Държавните служители обаче ще могат да носят кръстове, докато са на работа.

Новите правила са част от нови регламенти, насочени към борба с различните форми на дискриминация. Длъжностните лица са инструктирани да използват полово неутрален език, да се обръщат към хората с предпочитаните от тях местоимения и да не дискриминират еднополовите двойки. „Варшава е първият град в Полша, който приема такива правила“, заяви говорителката на кметството Моника Бойт.

Някои политици и религиозни групи твърдят, че подобни разпоредби са неподходящи в преобладаващо католическа страна.

„Мисля, че това решение е излишно“, заяви председателят на полския парламент Шимон Холловния. – „Намерих голям брой кръстове по стените на парламента. Макар че аз лично няма да окача кръстове, докато съм на държавна длъжност, не мисля, че днес в Полша се нуждаем от война за това дали кръстовете трябва да бъдат свалени от стените“.

Консервативният депутат Себастиан Калета обеща да поиска от прокуратурата да провери дали политиките на столицата нарушават някакви закони, докато католическата активистка група Ордо Юрис призова хората да изпращат жалби до кметството.

Кметът на Варшава Рафал Тшасковски защити новите правила и разкритикува „шумотевицата в медиите“. Той обясни, че насоките са въведени, за да се осигури приобщаваща среда и да се поддържа секуларизмът в Полша.

„Всеки има право на своята вяра или на липсата на такава. Това включва държавните служители и чиновници. Но всеки, който идва в офиса, за да си върши работата, има право да чувства, че той или тя е в неутрален офис. Толкова е просто“, написа кметът в социалната мрежа X/Twitter. „Никой не възнамерява да води битка срещу която и да е религия във Варшава.“

Тшасковски заяви, че разпоредбите няма да се прилагат за болници, училища и центрове за социално подпомагане. Освен това той поясни, че въпреки че насоките забраняват провеждането на религиозни церемонии в правителствени сгради, те няма да се прилагат за „традиционни исторически тържества“, като например отбелязването на въстанието на варшавските граждани от 1944 г. срещу нацистката окупация по време на Втората световна война.

 

 

Коментари

  • Куче, което е залаяло по Светия Кръст,

    19 Май 2024 10:44ч.

    все е побеснявало.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба Пуси

    19 Май 2024 11:03ч.

    Аз имам гащи на сърпичукчета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • имаш ти

    19 Май 2024 11:06ч.

    един посран памперс на раета и звезди имаш

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    19 Май 2024 11:07ч.

    Това никога не бих могъл да си го представя, че ще се случи в Полша! Поляците дето са толкова силно религиозни, че не мога да си представя, как ще го изпълняват това изискване! Тея неолиберали са като бесни кучета! Явно края им е близко!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Даам

    19 Май 2024 11:23ч.

    Дори комунистите не посмяха да забранят кръстовете в Полша! На къде си се запътила, Полшооо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българин

    19 Май 2024 16:21ч.

    Вярващи казваш,а думичката война не излиза от устата им.Тези католици лиса или германски протестанти ,май и те не знаят,а уж славяни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • в частния си живот гражданинът има право на сволоден избор как да се накичи

    19 Май 2024 11:18ч.

    Не забравяйте, че социализма през 1981 г. започнаха да го свалят именно от Полша, и то на католическа пропагандна основа, не без помощта на тогавашния папа-поляк. Днес същите тия, които са на власт благодарение на това, отричат символиката на сакралната сила, която им даде властта. Не отива надобре Западът, никак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поп Попйелушко

    19 Май 2024 11:22ч.

    На вентилатор станах, бе! Анатема!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    19 Май 2024 11:24ч.

    днес католицизмът в крайна сметка е заменен не от протестантството, а от антихристиянския „дигитален постхуманизъм“ с пълното отричане и нивелиране на всякакви религиозни ценности, култа към „новия свръхчовек“ и кибер реалността на трансхуманизма. Ако желаете, не е трудно да поставите този процес и в „религиозна обвивка“, с пряка препратка към Светото писание: „И той ще накара всички, малки и големи, богати и бедни, свободни и роби, да получат белег на дясната си ръка или на челото си и никой няма да може да купува или продава, освен този, който го има белегът, или името на звяра, или числото на името му” (Библия, Откровение, глава 13, стихове 16-18). бързата дигитализация на културната и медийна сфера в глобален мащаб, я превръщат в инструментариум и в бойно поле на съвременните хибридни войни. замяната на Словото (на Бог) с Числото (на звяра) - какви са тези процеси от гледна точка на вярващите християни: Big Date буквално измества и заменя Светото писание, превръщайки се в „дигиталната библия“ на новата реалност”, даващ отговор на всякакви мирогледни въпроси. благодарение на тези процеси младите хора ежедневно консумират бързо нарастващи обеми западни идеологически медии, ИТ и други „дигитални“ продукти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бравос!

    19 Май 2024 12:15ч.

    +++! ГЛАСОВЕ, изведете коментара в отделно заглавие! Темата е екзистенциална за бъдещето на Човешката цивилизация!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гейпрайдът - гордостта на светския начин на живот

    19 Май 2024 11:28ч.

    Виж, една и даже няколко значки с цветовете на дъгата - това може.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Посетител

    19 Май 2024 11:30ч.

    Либерастия в действие... И то в Полша!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кировец

    19 Май 2024 11:34ч.

    Кметът Ташаковски е същият неолиберален дрон като нашите умнокрасиви. Явно жълтите павета в Източна Европа са един и същ източник на европланктон. Глупакът забравя, че свободата на религията и свободата от религията са различни неща. Върху едното се основава демокрацията, а върху другото - войнстващата секуларизация на Френската революция. Но и евроглупаците са готови да зачеркнат християнското си минало и да прегърнат постулатите на постхуманизма, защото според тях едното носи отрупана с авокадо маса, а другото - отрупана с полска пшеница маса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Босилсковски

    19 Май 2024 11:40ч.

    Браво на поляците! Никакви кръстове! Само украинското знаме да се вей от всички държавни институции! Е, може и знамето с цветовете на дъгата. Така се постига секуларизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дреме ми за шляхите

    19 Май 2024 12:20ч.

    Какво сте се загрижили за шляхите? Те са католици, което ги прави врагове на славянството и православието. Шляха - небинарен джендър-травестит с чалма и шарено знаменце в задника.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боевой

    19 Май 2024 12:56ч.

    Гърците паднаха, сега и тия подвиха коляно пред евроджендърите..., Грузия и Армения отдавна ги клатят, ние пък сме най-големите смешници от всички, надежда за християните ще остане само Русия. Не случайни се зоват Катехон!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стамат

    19 Май 2024 14:23ч.

    Естествено, че евреинът Шимон няма да окачи кръст

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи