Премиерът нареди на Борис Велчев да отстрани прокурора, сключил споразумение с Методи Иванов от "Килърите"

Премиерът нареди на Борис Велчев да отстрани прокурора, сключил споразумение с Методи Иванов от "Килърите"
След като стана ясно, че не съдия, а прокурор е сключил споразумение с арестувания при операция „Килърите“ Методи Иванов и заради това последният е бил осъден на пробация за незаконно притежаване на оръжие, премиерът Бойко Борисов насочи гнева си към прокуратурата и нареди на главния прокурор Борис Велчев „да извика прокурора, сключил споразумението, да го попита и да го отстрани, ако трябва“. Борисов коментира и поредната полицейска изцепка с пребитото семейство в Кърджали, като обеща, че полицаите, които са нанесли побоя, ще бъдат наказани.
<p><strong>По повод леката присъда на Методи Ивано</strong>в за незаконно притежаване на оръжие, която, както стана ясно от писмо на Съюза на съдиите в България, не е по вина на съда, а на прокуратурата, премиерът заяви: "Мисля, че много ясно и точно говорим за съдебна система, за съдии, прокурори, в такива случаи, който го е направил, това нека да излезе и да си каже. Аз съм сигурен, че полицаите са събрали годни доказателства, затова има присъда, а защо прокурорът е сключил това споразумение &ndash; нека главният прокурор го извика и да го попита и да го отстрани, ако трябва&rdquo;.</p> <p><strong>Борисов продължи разсъжденията си за правораздаването, като коментира полицейската акция в Кърджали</strong>, при която полицаи влязоха и пребиха &bdquo;погрешка&ldquo; в къщата му семейство. По този повод премиерът заяви: "Извиках министър Цветанов и той ме информира, че лично е говорил с пострадалите, че днес заминава проверката на инспектората на МВР и лично е разпоредил на тези полицаи, те трябва да бъдат много тежко наказани, не може един добър полицай, с влизането трябва да следи обстановката. Ти виждаш просто, че това не е човек, който може да ти окаже съпротива, да те нарани. Възложил съм на министър Цветанов тези полицаи да бъдат тежко санкционирани, но след като излезе докладът на инспектората&rdquo;.</p> <p><strong>Освен че коментира проблемните теми, Борисов не пропусна възможността отново да се самопохвали</strong> и да обясни, че дотук изпълнява всичките си обещания. В тирадада си той обясни, че&nbsp; илюзии или мечти като построяването на 120 км магистрала едновременно на няколко места само за първата година на управлението, метро в двете посоки и спортна зала за 18 000 души, които никой преди 20 години не си е мислил, че ще се случат, ще бъдат реализирани под неговото управление.</p> <p>Борисов изтъкна, че е осигурил пари за тютюнопроизводителите, пуснал е всички еврофондове и е постигнал най-добрия доклад, писан за България, и най-високата оценка на всички кредитни агенции. Според него 20 години не са ползвани предприсъединителните фондове на ЕС.</p> <p>Премиерът обясни успехите си с думите: &bdquo;Когато има характер и желание, неслучайно мандатите на едно правителство са 4 години &ndash; държавата работеше на петилетни планове и много държави работят на тази схема, за да знаят хората в рамките на 4 или 5 години какво ще се случи &ndash; това е важно&ldquo;.</p> <p>Той отхвърли твърденията, че ще има повторна актуализация на бюджета, и за пореден път повтори, че правителството няма да вдига данъците и да намалява заплати и пенсии.</p> <p>Борисов обеща до края на 2010 година да бъде приет изборен кодекс. Предишното му обещание беше кодексът да бъде приет до края на 2009 г.</p>

Коментари

  • Малее

    28 Юли 2010 1:01ч.

    Да, но засипа с риторични въпроси един висш съдия. Да беше се извинил поне. Да, ама не.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Яс

    28 Юли 2010 1:29ч.

    Ама защо няма информация за повдигнатото обвинение към другарката Зоя Димитрова - видна специалистка по жълтата преса и гореща защитничка на другарите от ДС?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • е те сега си е.а мамата

    28 Юли 2010 3:06ч.

    То от една година си е е.ло мамата. но вече стана пределно ясно и на кьоравия - туй, що се нарича правителство говори, говори, килимявква се пред журналята /белким му загле/А/дят мускела, пък тогава проверява и МИСЛИ. Но последното му е издалеко непосилна задача, поради което първоначално си действа априори на принципа - удри и бегай.... Е.м ти и правителство и държава. Бегайте оттук надалече - да не ви хУавне мислещото управленско тЕло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вожд Бял Полуовес

    28 Юли 2010 3:26ч.

    Тоя така и не разбра, че споразумението се сключва между прокурора и подсъдимия, а съдът само го одобрява. Не е толкова сложно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Stoni

    28 Юли 2010 5:03ч.

    в Кърджали, като обеща, че полицаите, които са нанесли побоя, ще бъдат наказани... Пак ли изпълнителите са виновни за вашата некадърност?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Si

    28 Юли 2010 13:51ч.

    А съдът има ли право и може ли да не одобри споразумението?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вожд Бял Полуовес

    28 Юли 2010 17:35ч.

    Съдът не може да не одобри споразумението, ако същото отговаря на изискванията на закона.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи