Плевнелиев: Кабинетът ще приеме наредби за енергийна либерализация

Плевнелиев: Кабинетът ще приеме наредби за енергийна либерализация
Служебното правителство ще подходи по-амбициозно към очакването за енергийна либерализация и ще подготви пакет проектозакони в тази сфера. Това каза президентът Росен Плевнелиев в Брюксел, предаде БНР. В петък президентът участва в заседание на Европейския съвет, където се обсъждаше включително и бъдещото насърчаване на заетостта на безработните младежи от ЕС. Президентът информира колегите си за събитията в България от последния месец.
<p>"Много хора в последните 15-20 години, които са имали думата в българска енергетика, трябва да отговорят защо сме още на опашката, и защо вече започват да ни глобяват за неспазване на европейски закони и регулации. Служебното правителство ще трябва много бързо да промени и приеме наредби, които да дадат възможност за въвеждане на третия либерализационен пакет. Трябва да се извърши и много техническа работа, служебното правителство ще я свърши - отделянето на енергийния системен оператор от НЕК, отделянето на отделни дружества в ЕРП за пренос и отделни дружества за доставка. Огромен обем организационна работа &ndash; трябва и ще бъде свършен", каза президентът.</p> <div> <div id="ctl00_PlaceHolderMain_RichHtmlField1__ControlWrapper_RichHtmlField" style="display: inline;"> <p>По думите му през следващата седмица министрите на икономиката и финансите ще бъдат в Брюксел за консултации как най-бързо и най-ефективно да&nbsp;се либерализира енергийният пазар у нас. Той допълни, че свободният избор на доставчик ще е в интерес и на протестиращите, и на всички граждани и фирми.</p> По време на приключилото заседание на Европейския съвет той е поискал България да бъде включена в програмата на Европейската комисия за подпомагане на страните с най-висока младежка безработица. У нас тя вече достига 27 процента и според президента България трябва да може да използва част от отпуснатите от Еврокомисията 16 милиарда евро за младежка заетост. <p>България ще запази политиката на финансова стабилност, каза още Росен Плевнелиев. Той добави, че ако у нас се харчи неразумно, всички българи ще платят цената. В същото време обаче ще се прилагат политики за стимулиране на растежа и заетостта, подчерта държавният глава.</p> </div> </div>

Коментари

  • ///

    16 Март 2013 4:29ч.

    Разбиването на единната електроенергийна система на България доведе до посредниците и от тука по високите цени на тока, новите доставчици означава нови посредници и ново увеличение на цените. Честито Ви и нови протести.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • exo

    16 Март 2013 5:42ч.

    Китай и Южна Америка обмиcлят ел енергията да е безплатна да са конкурентно способни.. тоя ще либерализационира!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ало ..

    16 Март 2013 13:20ч.

    Роската се е разбързал да урежда новата енергийна мафия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пена..

    16 Март 2013 18:18ч.

    Приватизация, либерализация, диверсификация и прочие алабализми това е кредото на слабите политици-некадърници и гешефтари, които не могат да управляват икономиката, селското стопанство, финансиите, здравеопазването...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ели

    16 Март 2013 18:35ч.

    Нашият президент нещо много се развихри напоследък. Той ли нарежда на правителството какво трябва да направи? Май интересът клати феса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи