Лавров: Путин и Си са единодушни, че глобалната сигурност ще се гради в Евразия, без евроатлантическо участие

Лавров: Путин и Си са единодушни, че глобалната сигурност ще се гради в Евразия, без евроатлантическо участие

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин са обсъдили инициативата на Пекин за глобална сигурност, заяви външният министър Сергей Лавров на XXXII асамблея на Съвета по външна и отбранителна политика.

"Инициативата на президента Си Дзинпин за глобалната сигурност беше обсъдена по време на посещението ни в Китай на срещите както в рамките на общите разговори, така и на четири очи между лидерите. Виждаме сериозни аргументи, че осъществяването на идеята за гарантиране на глобалната сигурност трябва да започне на основите на евразийската сигурност без всякакво евроатлантическо участие", каза той.

Лавров отбеляза, че Русия остава отворена за диалог със Запада, включително по въпросите на сигурността и стратегическата стабилност:

"Но, на първо място, не от позицията на силата, не от позицията на собствената изключителност, а само на равни начала и при взаимно зачитане на интересите", подчерта Лавров.

Вторият важен момент за Русия, допълни той, е, че диалогът трябва да се води в най-пълната степен на проблемите, които съществуват в днешния свят в сферата на стратегическата стабилност и военнополитическия пейзаж.

Путин направи държавно посещение в Китай на 16 и 17 май. В Пекин той проведе разговори със Си Дзинпин, след което страните подписаха съвместно изявление. Според руския лидер Москва и Пекин провеждат независима и самостоятелна външна политика и работят солидарно за създаването на по-справедлив и демократичен многополюсен световен ред. Той също така благодари на китайския си колега за инициативата за разрешаване на украинската криза.
От своя страна Си Дзинпин подчерта, че Русия и Китай твърдо защитават системата на международните отношения с централна роля на ООН и световния ред, основан на международното право, насърчават многополюсността на света и икономическата глобализация.

Източник: Риа Новости

 

 

Коментари

  • Аква

    18 Май 2024 17:54ч.

    НЕВЪЗМОЖНО Е да се победи Русия. НЕВЪЗМОЖНО Е да се манипулира Китай! Знам, колко ви се иска да стреляте и убивате ! Не мен, не българския народ! ВЪРВЕТЕ НА ФРОНТА! КОЙТО И ДА Е! Там ще ви се зарадват! Много!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    18 Май 2024 18:13ч.

    ШОС срещу НАТО+, битката е за колебаещите се и опитаващите се да стоят на два стола като нашите братчеди от Сърбия. Сърбия е обкръжена от НАТО и е разбираемо това как се опитват да оцеляват но ако руската армия беше това което изглежда на парадите досега да е в Североизточна България и ето блокадата разкъсана. Преди седмица се появи снимка на китайски Ваня доброволец който не изглеждаше съвсем като кадрови военен. Въпроса е защо Китай можа да изпрати милион доброволци през Корейската война а сега се ослушва? Богатството размеква, поне можеше да нареди на Лудото Кимчи да изтряска Гуам но и това не прави а само праща евтини пластмасови хвърчила и на двете страни в конфликта. Сталин и Мао се въртят в гробовете си като гледат внуците как пият чай вместо да гръмнат световния империализъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    18 Май 2024 18:54ч.

    Всъщност Сърбия не се опитва да стои на 2 стола. Много добре си играе картите. Новото правителство е съставено от хора, които не са влюбени Запада, и след като Вулин стана министър без паспорт (от което западът настръхна), а нещата в Косово и при Додик хич не са ок. Не се знае докога ще има БиХ и не се знае какви ще я вършат северномакедноците с президентка - бивш член на контразузнаването на Югославия и тясно свързната със Сърбия. Да му мислим ние.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    19 Май 2024 2:20ч.

    Гръмовно изказване на Лавров : "осъществяването на идеята за гарантиране на глобалната сигурност трябва да започне на основите на евразийската сигурност без всякакво евроатлантическо участие" с две думи - готови сме за война, при нужда правим военен съюз с ядро Русия и Китай. Досега подобна формулировка за единен военен блок беше отхвърляна. Значи ножа доближава кокала. Струва ми се, че в момента избират кое американско корабче и/или база да стане предупредителен изстрел във въздуха. Да внимаваме и да си пазим Родината!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    19 Май 2024 9:20ч.

    След като ви видяха колко струвате като армия за китайците вие сте само куфар без дръжки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дърт син бастунар

    19 Май 2024 9:51ч.

    Ти пък какво разбираш от армия бе, двугънков?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи