Министър Добрев: добрият вариант за ВМЗ-Сопот е приватизация без стратегия

Министър Добрев: добрият вариант за ВМЗ-Сопот е приватизация без стратегия
В добрия случай ВМЗ-Сопот ще бъде приватизиран без стратегия. Това става ясно от интервю на министър Делян Добрев за Нова телевизия. Новината идва, след като приватизацията на оръжейните заводи се провали, а работещите излязоха на протест заради неплатени заплати. Във вторник Добрев заяви, че от тук нататък пред завода има три варианта за развитие, два от които той определи като "неблагоприятни".
<p>По думите на министър Добрев "единият е крайно нежелателен &ndash; ние да не направим нищо и дружеството след един-два месеца да е отново в несъстоятелност. Вторият е хипотетичен и нереален, защото гласуване на нова стратегия от Народното събрание би отнело близо девет месеца".</p> <p>Запитан за благоприятния според него вариант, министърът заяви: "Благоприятният вариант е да се извади от Приложение 2 ВМЗ-Сопот и да се стартира нова процедура за приватизация, без да я има тази стратегия, която до голяма степен провали и сегашната сделка и гласуването на която отново в Народното събрание ще отнеме девет месеца до една година, през което време ние няма да може да спасим предприятието".</p> <p>Запитан дали това е била основната причина да се оттегли инвеститорът за ВМЗ-Сопот, министърът посочи, че има и други причини, но основната според него е именно в стратегията за развитие на завода, според която новият собственик "няма право и един човек да уволни без съгласието на двата синдиката".</p> <p>"Единствено приватизацията решава дългосрочно проблема. Това не се е случило, защото имаше стратегия за приватизация, която предвиждаше да се запази абсолютната численост на работещите в предприятието &ndash; тези 3200 души, техните разходи за заплати, социални осигуровки и т.н.", каза още министърът.</p> <p>По-късно днес се очаква среща на Делян Добрев с двата синдиката, чиято цел е да се постигнат съкращения в оръжейните заводи.</p> <p><span class="news_intro">"Ако няма съкращения, няма да може да се спаси предприятието от несъстоятелност, което значи, че няма изобщо да има заплати, а не просто закъснения на заплатите", каза министър Добрев. Той добави, че вече е <span class="news_intro">говорил със социалния министър Младенов освободените от ВМЗ да бъдат наемани по програмите за заетост, както и в общината и в други частни фирми в региона. </span></span></p> <p>Междувременно работещите продължиха протестите си и във вторник, като заплашиха, че ще стигнат и до жълтите павета. Те не са получавали пари от декември, като тогава им бяха преведени два аванса. На повечето от тях заработеното бе блокирано от банките заради дългове на дружеството.</p> <p>Общият размер на задълженията на ВМЗ-Сопот е над 150 милиона лева, 100 милиона от които са към частни кредитори. Неизплатените заплати възлизат на общата сума от 2 милиона лева.</p> <p>По думите на министър Добрев за 21 януари е насрочено и първото дело за несъстоятелност на ВМЗ, което означава, че се налагат спешни действия по "гарантиране на целостта на завода, като направим съответните реформи, част от които са подобни на тези, които би направил и частния инвеститор". Според Добрев вече е "започнало едно надбягване с времето".</p>

Коментари

  • Реалист

    15 Яну 2013 22:34ч.

    По времето на Сталинския социализъм държавното предприятие Металхим носеше около 600 000 000 $ ежегодна печалба. След краха на социализма то остана без пазари и без мъдро управление, което да се съобрази с новите реалности. Сега светът не е по-малко размирен, но вече не е разделен на два легера, в новия свят останахме и без "голямия брат" от които да се възпозваме като най-предан слуга. В новата световна конюнктура тези заводи нямат абсолютно никакво бъдеще. Най-добре е заводите да се преустроят за производства на битови изделия - тенджари, тигани, казани и други подобни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи