Кремъл: Изоставеното мирно споразумение от Истанбул може да бъде основа за преговори с Украйна

Кремъл: Изоставеното мирно споразумение от Истанбул може да бъде основа за преговори с Украйна

Изоставеното през 2022 г. мирно споразумение между Русия и Украйна може да бъде основа за нови преговори, но няма сигнал, че Киев е готов за това, заяви в петък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Президентът Владимир Путин многократно е заявявал, че Русия и Украйна са били на ръба да постигнат споразумение за край на военните действия на преговорите в Истанбул през април 2022 г., но че Украйна се е оттеглила от разговорите, след като руските войски са се изтеглили от районите в близост до Киев, припомня БТА.

Путин показа парафирания проект на договор с Украйна от март 2022 г.: Къде са гаранциите, че няма да продължат да се отмятат?

Съобщаваше се, че сделката е включвала клаузи, които са изисквали от Украйна да запази неутралност и да не влиза в НАТО, да ограничи броя на въоръжените си сили и да даде специален статут на Източна Украйна - все неща, с които не е съгласен украинският президент Володимир Зеленски.

 

Преговорите между Москва и Киев в Истанбул през 2022 г. приключиха с подписано предварително споразумение от украинска страна, но след натиск от Великобритания и САЩ Зеленски се отказа от него, а един член на украинската делегация бе убит от специалните служби на Украйна.

В изявления в четвъртък Путин още веднъж повдигна въпроса за потенциални мирни преговори и каза, че е готов за реалистични преговори. Същевременно той се противопостави на конференция за мир, която ще се състои през юни в Швейцария по искане на Украйна, като посочи, че тя няма смисъл, ако Русия не участва.

Депутат от партията на Зеленски: Борис Джонсън дойде в Киев, каза, че няма да подписваме нищо с Русия и просто ще воюваме

Според Путин конференцията не взема предвид новите реалности, включително анексирането на нови украински територии от Москва.

Зеленски, който се срещна в петък със студенти в Западна Украйна, изглежда изключи вариант, при който преговорите от 2022 г. да послужат за база на бъдещи разговори. Зеленски каза, че срещите тогава (в Истанбул) не са били истински преговори.

Запитан дали разговорите през 2022 г. в Беларус и Турция са имали потенциала да спрат войната, Зеленски отговори: "Не".

"Преговори има когато две страни искат да постигнат споразумение. Но когато едната страна, независимо дали става дума за държава или град, ти поставя ултиматум, това не са преговори", посочи Зеленски във видеопослание, публикувано на неговия сайт.

Украинските служби убиха участник в украинската преговорна делегация с Русия

Високопоставен украински представител призна, че двете страни са били близо до споразумение в Турция през 2022 г., но каза, че Киев не е приел предложението, защото не е имал доверие на руската страна, че ще спази каквото и да е споразумение.

Говорителят на Путин - Дмитрий Песков, каза, че много неща са се променили от 2022 г. насам, включително разширяването на руската територия с четири нови региона, имайки предвид частите от Украйна, за които Москва твърди, че са нейни, отбелязва Ройтерс.

Според Песков изоставеното истанбулско споразумение все още може да послужи като основа за разговори и Русия е готова за това. Запитан дали руската страна усеща някаква готовност от украинска страна, Песков отговори: "Не".

Украйна казва, че иска да си върне всички територии обратно, включително Крим, който бе анексиран от Русия през 2014 г. Киев настоява всички руски войници да напуснат нейната територия.

WSJ: През 2022 г. Москва и Киев почти се договориха - членство на Украйна в ЕС, но не и в НАТО

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Власовските обитатели на Кремъл

  13 Апр 2024 16:55ч.

  Договорняци, сър! Не им върви напоследък на братушките с ръководители - Андропов, Горби, пияндето Ельцин и този власовец ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Путин

  13 Апр 2024 16:58ч.

  Просто толкова могат. Затова и плачат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин

  13 Апр 2024 17:01ч.

  Духач

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ибреее

  13 Апр 2024 17:08ч.

  Този последния от "неуспешните владетели" на Русия набива празните кратуни на киев , на сащ и великобритания взети заедно. Много "неуспешен" ще да е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Путин

  13 Апр 2024 16:57ч.

  Руските войски се изтеглили от района на Киев. Още им стоят изтеглените изгорели танкове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как Зеленски е пропуснал да си направи селфи на фона на тия танкове?

  13 Апр 2024 22:44ч.

  Кимчясалия поклоник на евтаназията работи усърдно за кликата на Зеленски, .......................................за когото украинският народ гласува с около 70% одобрение, защото ................ Зеленски обеща да спре военните действия в Донбас и Луганск. .................... И ги излъга! ..................... Зашо се страхува Зеленски да направи избори днес? А?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  13 Апр 2024 17:03ч.

  Краят на руското православие и славянство би обезмислил всякакви преговори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европомиярът пак джафка за сухожилие от друг помияр

  13 Апр 2024 22:45ч.

  Явно сатанизмът му е в кръвта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • евронезнамкаквоси

  13 Апр 2024 17:10ч.

  Що за идиот си? Пред Бог ще отговаряш! То се вижда, че от дума не разбираш, но има кой да те съди!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как каъв!

  14 Апр 2024 6:57ч.

  Европсихясал!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  13 Апр 2024 17:14ч.

  Песков троли и баламурниците се връзват. Като горните. Кофти ще стане, ако хохлите се съгласят, но то за това те са хохли и баламурници - харесва им да ги млатят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руснаците никакви преговори не искат за момента

  13 Апр 2024 22:46ч.

  Одеса още не е тяхна

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантик за колесник

  13 Апр 2024 18:26ч.

  Сладкишчетата от прайда коментират само за Русия. Тя им е под кожата, по кожата, навсякъде където може да влезе нещо голямо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лонгър

  13 Апр 2024 19:40ч.

  Редовни френски войници от чуждестранния легион (100 души професионалисти от артилерийското разузнаване заедно с бойната си техника) вече са в Славянск, поне такива са неофициалните съобщения. Очевидно войната вече не е официална СВО, това е знак, че намесата на НАТО изисква да се променя формАтът. Ако Русия се втвърди спрямо този очевидно непочтен ход на на западни интервенти в руския свят, сами разбирате, че ТСВ не ни мърда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @лонгър

  13 Апр 2024 20:43ч.

  Стига сте писали глупости и мечти. Няма да ви се отвори парашута за тая ТСВ и набийте си го у кратуните! Никога не подценявай интелекта и силата на противника!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  14 Апр 2024 6:43ч.

  Митя Песков,здраво се шегува с партньорите. Приказки за мирни преговори от страна на руснаците са като шах с пешката, при което партньорите нямат полезен ход.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “Омуртаг”,Песков е от ония либерални

  14 Апр 2024 8:22ч.

  измикяри на Путин които огласяват поредният”Договорняк” мечтан от Путин,т.е, това са мечтите на елцинския Путин но тъй като същия се срамува да си ги каже праща Песков да подхвъврля тия приказки!Намирисва нещо недругарят ни Путин но да видим…..!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи