WSJ: През 2022 г. Москва и Киев почти се договориха - членство на Украйна в ЕС, но не и в НАТО

WSJ: През 2022 г. Москва и Киев почти се договориха - членство на Украйна в ЕС, но не и в НАТО

Новина на БГНЕС от 29.03.2022 г.: Киев се отказва от стремежа си към връщане на Крим и Донбас по военен път, заяви ръководителят на руската делегация Владимир Медински след приключване на преговорите в Истанбул. Той съобщи още, че Киев обещава да се откаже от встъпване във военни съюзи. Според президентския съветник „предложенията на Украйна са конструктивна стъпка към постигане на компромис“ „Предложенията на Киев предполагат обявяването на Украйна за трайно неутрална държава с международноправни гаранции“, добави Медински. Украйна настоява окончателното решение за договора с Русия да бъде оформено на среща на държавните глави, каза той. „Предложенията на Украйна водят до решението на Русия да не възразява срещу присъединяването на страната към ЕС“, каза още Медински.

Свързани текстове: Депутат от партията на Зеленски: Борис Джонсън дойде в Киев, каза, че няма да подписваме нищо с Русия и просто ще воюваме

"Уолстрийт джърнъл" на 1.03. 2024 г.:  Украйна е трябвало да се превърне в "трайно неутрална държава", на която е било забранено да укрепва армията си за сметка на Запада, а Крим е трябвало да остане "де факто под руски контрол". 

Мирното споразумение между Москва и Киев, което беше обсъдено на преговорите в Истанбул през март 2022 г., отново попадна в заглавията на водещи западни издания след обръщението на руския президент Владимир Путин към Федералното събрание. Вестник Wall Street Journal (WSJ) публикува в петък откъси от него.

Според нея договорът забранява на Украйна да се присъедини към военни съюзи като НАТО, но "позволява на Киев да се стреми към членство в ЕС". Украйна трябваше да се превърне в "постоянно неутрална държава", на която беше забранено да укрепва въоръжените си сили за сметка на Запада, и трябваше да остави Крим "де факто под руски контрол". В същото време съдбата на източните региони трябваше да бъде решена в двустранни преговори между президентите на Русия и Украйна; тяхното бъдеще не беше определено в проектодокумента.

Предполагаше се, че Обединеното кралство, Китай, Русия, Съединените щати и Франция ще действат като гаранти на споразумението. Твърди се, че Москва е настоявала за включването на Беларус в този списък, докато Киев е настоявал за включването на Турция. Тези държави трябвало да "поемат отговорността за гарантиране на неутралния статут на Украйна" в случай на нарушаване на условията на споразумението. В същото време те трябваше и да "прекратят всички международни договори, несъвместими с трайно неутралния статут на Украйна", включително обещанията за двустранна военна помощ. Твърди се, че тази разпоредба не засяга Крим и Севастопол.

Вестникът твърди също, че документът забранява на Киев да притежава западни оръжия, "включително ракетни оръжия от всякакъв тип", както и да разполага чужди "въоръжени сили и формирования" на украинска територия. В същото време броят на украинските войски трябвало да бъде намален до 85 000, броят на танковете - до 342, а на артилерийските установки - до 519. Проектоспоразумението съдържаше и ограничение на обсега на украинските ракети - не повече от 40 км. На свой ред Украйна, според вестника, е настоявала въоръжените ѝ сили да се състоят от 250 000 военнослужещи, броят на танковете да достигне 800, а на артилерийските оръдия - 1900.

Според WSJ Украйна възнамерява да затвори въздушното си пространство в случай на нападение срещу страната, а държавите-гаранти на неутралния статут, според нейните планове, ще осигурят зона, забранена за полети, в случай на потенциална ескалация. Според вестника Русия не е одобрила тези предложения и е предложила държавите-гаранти да се споразумеят за ответни мерки срещу агресор, който наруши условията на мирното споразумение.

 

 

Руският президент Владимир Путин, който прие в Константиновския дворец в Стрелна представители на седем африкански държави, дошли да представят мирната си инициатива за Украйна през юни миналата година, говори за договора, парафиран през март 2022 г. между Москва и Киев. Президентът показа на африканските лидери самия документ, който включва 18 члена и приложения. В него имаше разпоредби относно неутралитета и гаранциите за сигурност. Те се отнасяха до въоръжените сили и други неща, уточни тогава Путин, като добави, че в документа е разписано всичко - до единици военна техника и личен състав.

В интервю за американския журналист Тъкър Карлсън през февруари руският лидер добави, че Русия никога не се е отказвала от диалога за Украйна, но няма да направи първата стъпка след провала на преговорите в Истанбул. Според него трябва да се обсъдят условията за уреждане на конфликта, включително запазването на ситуацията такава, каквато е в момента. В същото време той отбеляза, че "Украйна в известен смисъл е изкуствена държава, създадена по волята на Сталин", включително от унгарски, полски и румънски територии. Руският лидер подчерта значението на целта за денацификация на бившата съветска република. Необходимо е Украйна повече да не прави национални герои от тези, които са сътрудничили на Хитлер, добави Путин, като подчерта, че е възможно да се постигне съгласие по този въпрос в Истанбул.

През ноември 2023 г. Давид Арахамия, ръководител на фракцията "Слуга на народа" във Върховната рада на Украйна, заяви в интервю за телевизионния канал 1+1 в отговор на въпрос защо Киев отказва да проведе преговори с Москва през 2022 г., че когато украинската делегация се е върнала от Истанбул, тогавашният британски премиер Борис Джонсън е дошъл в Киев и е казал "Ние изобщо няма да подпишем нищо с тях". Ръководителят на британското правителство също така предложил "просто да се бием".

 

Източници: "Уолстрийт джърнъл", ТАСС, БГНЕС

 

 

Коментари

 • Наблюдател 13

  02 Март 2024 6:12ч.

  Наблюдава се рязка промяна на посоката от страна на управляващите елити. Украйна е само част от пъзела на глобалистите. JPMORGAN, Blackrock и други големи излизат от инициативния комитет на ООН за борба с климатичните промени. В последните дни автоконцерни декларират, че ще продължат производството на коли с ДВГ и след 2030. Ейпъл се отказва от производството на електрокар и т.н. Украйна е само бойното поле на което се решава кой ще контролира света. Интервюто на Т. Карлсън с Путин е първата камбана, някой да не си мисли, че няма могъщи сили на Запад които са зад него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин постигна своето с пискюл

  02 Март 2024 14:12ч.

  Крим и Донбас остават руски, Украйна никога няма да види НАТО и сега пискюла - Украйна в ЕС (това е неговото лайняно отмъщение към глупавата Европа). Ще хрантутим украинците и ще ги дундуркаме докато се разпадне (неизбежно) ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  02 Март 2024 8:06ч.

  Такива унизителни за Украйна условия можеха да бъдат приети само ако Раша беше демонстриран несъкрушима военна мощ. Вместо това колоната с газки и ръждави съветски танкове изгоря безславно на шосето за Киев и украинците решиха, че имат шанс срещу безаналоговата. Колкото и да плачат рашетата сега за изпуснатия шанс, трябва да им е ясно, че вината си е тяхна. Ако бяха смазали украинското ПВО за неколко дена и установили контрол над въздушното пространство на Украйна, то укрите щяха да се съгласят на всичко. Сега вече победа е възможна само с милиони литри руска и украинска кръв и тотални разрушения, което се дългосрочен план е трагедия за Раша.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тези условия БЯХА ПРИЕТИ!

  02 Март 2024 8:53ч.

  И проектодоговорът беше подписан от украинците. Джонсън отиде да се репчи и да го разваля!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рядък случай, Косев, да се съглася частично ...

  02 Март 2024 9:45ч.

  Русия трябваше да размаже 404 за една седмица, но любителският подход на Путин към началната атака говори, че той е имал други планове. И тези планове са включвали местните украински босове, които да дадат "ключовете" за Харков, Киев и т.н. градове , а военните да се обърнат срещу хунтата на Зеленски. И този план се провали защото просто руснаците не умеят да надцакват американците в сухото. Разбира се налице е и омразата в сериозна част от украинската върхушка срещу Русия, но всяка омраза се "сломява" с определена сума... Явно Путин не е бил достатъчно щедър. Що се отнася до преговорите в Истанбул и проекто-споразумението, като го четем се вижда, че е абсолютно нереално. Щеше да бъде мъртво родено, по-зле и от Минск 1, 2 ... Руснаците така и не зацепиха че ЕС и НАТО отдавна вече не са различни структури , каквито бяха преди 1989... ЕС и НАТО са обща абревиатура , зад която стоят САЩ. Не може Украйна да бъде допусната в ЕС , и да чакаш че няма да я набутат и в НАТО ! Или си с нас , или си против нас, епохата на неутралитетите приключи. Неутралитетът е лукс само за солидни държави като Турция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  02 Март 2024 9:15ч.

  Ай са, Джонсън виновен, че руските военни и разузнаване се издъниха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дрогар Късев

  02 Март 2024 9:22ч.

  Ами спри да си противоречиш. Как да не се пролее кръв без отстъпки и от двете страни. А Джонсън се намеси и заповяда да се избиват. Нали ти казах, че интелектът ти е на бебе, а се слагаш между възрастните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  02 Март 2024 14:03ч.

  В газки и камиони(като челна колона) беше Росгвардия.Жандарми. Явно Путин започна не война(затова я и кръсти СВО) а преврат. Ква я мислеше, ква стана. От декомунизация, денацификация , демилитаризация до мобилизация и пълномащабна война. (Някой да е прочел във сводките за Росгвардия последните шест месеца). Лавина от грешки представени като стратегия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  02 Март 2024 14:07ч.

  https://www.google.com/amp/s/www.flagman.bg/show-news-260701-amp.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  02 Март 2024 14:13ч.

  Да не търся речта на руски, но Путин тръгна да прави окончателна декомунизация. После измисли денацификация

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи