Кирил Вътев: Нашите производители са ощетени още с договора за членство в ЕС - България се е съгласила европейските субсидии да бъдат 80% от тези в старите членки

Кирил Вътев: Нашите производители са ощетени още с договора за членство в ЕС - България се е съгласила европейските субсидии да бъдат 80% от тези в старите членки

Когато има желание за диалог, има и резултат. Когато няма желание за диалог, а само за протести, е логично да търсим друг път на мисълта за техните цели. Голяма част от исканията на протестиращите са политически. Когато казваш, че си зле и смяташ, че оставката на министър и премиер ще реши проблема ти, това води до логични изводи, че исканията ти са политически. Това коментира в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по повод протестите на земеделците.

Той уточни, че не трябва да се угажда, а да се търси резултат. „2023 година е била тежка за зърнопроизводителите, защото те засяха скъпа реколта през 2022-а, когато получиха и големи печалби. Заедно с ръста на цените на зърнените култури, нараснаха и тези на торове и препарати и всичко, което определя себестойността на заложената реколта”, каза Вътев.

Според него практиката да се подпомага всеки, който иска, означава, че не се знае какво се прави, а това трябва да бъде подредено. „За да се случи това, едни хора трябва да спрат да крещят, а да седнем и да направим анализи”, добави министърът.

Кирил Вътев допълни, че държавата трябва да създава условия, а останалото е предприемаческа инициатива. В България имаме ферми с изключителни добиви на мляко, имаме стопанства с изключителни добиви на плодове и зеленчуци. Тях няма да ги видите на протест, те са концентрирани в работата си. Работят, произвеждат, продават и печелят. Тук са тези, които са забравили, че има пазар, забравили са, че трябва да бъдат конкурентни и искат основно субсидии. Всички се нуждаят от такива. В цяла Европа получават, нашите производители трябва също да се подпомагат. Те са ощетени още при подписването на договора за членство в ЕС. България се е съгласила размерът на европейските субсидии да бъде 80% от тези в старите страни членки. Това е несправедливост, която трябва да приключи", каза Кирил Вътев. Той уточни, че зърнопроизводителите са на загуба 30% през 2023 г.

Вътев добави, че предстои да бъде въведено електронно идентифициране на всяко животно. „У нас основателно претендират срещу вноса от трети страни", каза още министърът. Според него нещата трябва да бъдат максимално облекчени за земеделския производител. „Добре разбирам, както обективните, така и субективните причини за протест”, добави той.

Кирил Вътев уточни, че 80% от плодовете и зеленчуците, около 40% от свинското и 90% от говеждото у нас са вносни. „Причините за това са дълголетни. Процесите в земеделието кореспондират пряко с природните закони. Битката е делът на българското производство да нарасне на пазара. Това означава да имаме по-висока производителност, което води до ниска себестойност”, каза още министър Кирил Вътев.

Източник: Нова телевизия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Ретранслатора

    13 Фев 2024 9:37ч.

    Ами така е. Пръмова под давлението на т.нар. ни елит "затваряше" глава след глава без много приказки. Щото видите ли "влака за членство в ЕС" бил вече тръгнал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аналогичен случай

    13 Фев 2024 12:53ч.

    И днес сме се разбързали да не изпуснем влака на Еврото...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    13 Фев 2024 10:09ч.

    Договорът би трябвало да е подписан от Тройната коалиция. А след това видяхме какво стана - няма земеделие, ядем боклуци....Мадридския ни осъди за милиони, Станишев го играе евродепутат, Третия - той си знае. Толкова по въпроса за ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    13 Фев 2024 10:13ч.

    Тоя министър всичко разбирал, само дето не му било ясно, защо след като България инициално била прецакана още с договора за приемането ни в ЕС (което сам заявява), сега хората от бранша негодували... Ти да видиш! Но, както се казва, ееее, меее, т'ва е положеното... А и Правителството, какво да направи сега, след като сами сме си сложили главата на дръвника? Ами, ако нищо не може да направи, да си ходи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Х*й

    13 Фев 2024 10:15ч.

    И тази евроокупация ще свърши като предната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • У нас основателно претендират срещу вноса от трети страни

    13 Фев 2024 10:17ч.

    И вие кфо правите по въпроса с тоя внос?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Акаденков

    13 Фев 2024 10:39ч.

    ...първите две-три изречения на завършилия ВИФ саламопроизоводител са показателни за умствените му възможности... а иначе това за осемдесетте процента не го знаех... браво на преговарящите за нашто членство... както винаги - невероятни...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Contra

    13 Фев 2024 10:45ч.

    Зърнопроизводителите на загуба? Интересно. Не съм чул хората да са спрели да консумират храна. По-скоро смърди на сорос издънки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    13 Фев 2024 10:50ч.

    Да не говори глупости! 80 % са, защото България е декларирала, че не може да спазва изискванията на ЕС, при спазванията на които ще може да получава 100 % от субсидиите. Например - да дефинира що е то ферма. Защото ЕС дава субсидии на фермери. И то не защото са се нарекли така. На крупни земевладелци - тц! Фрапиращо е това, че Бъгария е заявила, че и липсва административен капаците да контролира спазването на европейските критерии по въпроса!? Размера на фермите, например. Които следва да са не повече от 10 000 декара. Щото те земевладелците щели да ги прехвърлят... да мамят... и т.н. А държавата нямала капацитет да контролира това... Разграден двор е това, не държава. А се оплакват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Влизането на България в този кенеф ЕС беше национално предателство

    13 Фев 2024 10:53ч.

    Фашизирането на ЕС го превръща в престъпление срещу човечеството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    13 Фев 2024 11:12ч.

    Толкова бързахме че "затваряхме" глави преди дори да преведат текста на български

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bg-to

    13 Фев 2024 11:35ч.

    Този протест на земеделците в Бг по нищо не прилича на протеста на фермерите и аграрните работници в Европа ! В България протестират едрите земевладелци, на които ако проверите документацията, сигурно много малко неща ще отговарят на европейските изисквания, а да не говорим за далаверите които правят и за парите, които крадат от Европа, за да си купят автомобил или да си направят къща...Кой ги контролира тях ??? Къде са засетите със зеленчуци и плодове ниви в България ? Къде са тия, които се занимават с био замеделие ? Всичко е буренясало и тревясало. Да сте видели животни да пасат някъде по пасбищата ?- Никъде не се виждат. В Европа не е така. Като пътуваш с влак, изпитваш удоволствие да видиш множество ферми и обработени, подредени ниви, но най-вече, да видиш животни, които пасат. В България нещата са в пълен безпорядък (административен и фактически), измамници навсякъде и единственото, от което се интересуват са парите. Не разбрах, тези протестиращи земеделци, колко заплата си плащат на месец ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крадецът на праскови

    13 Фев 2024 13:15ч.

    Писал съм го и преди. Министър Вътев е бяла лястовица в това правителство от идиоти (в класическия смисъл на думата) и откровени национални предатели. Най-после, в лицето на министър Вътев, някой не просто се опитва да сложи ред в разпределението на земеделските субсидии, с които общо-взето се изчерпваше държавната политика досега, а да дефинира обществения интерес в селското стопанство и да се опита да го наложи. Напълно нормално е при това положение свръх облагодетелстваните досега едри зърнопроизводители да се чувстват ощетени. Казано простонародному, с този министър лапаницата приключва. >>> Според Вътев общественият интерес, въплътен в новата държавна политика в селското стопанство е свързан с необходимостта от балансирано развитие на всички земеделски сектори, вкл. подценяваните и откровено пренебрегвани зеленчукопроизводство, овощарство, животновъдство и индиректно - преработвателна индустрия. Сектори, които са по-трудоемки и капиталоемки, но позволяват постигане на по-висока добавена стойност на единица площ и които според вижданията на Вътев трябва да наситят с евтина и качествена продукция на първо място собствения ни пазар, задоволявайки вътрешното търсене и създавайки основа за развитието на съпътстващите индустрии - млекопреработвателна и месопреработвателна промишленост, консервна промишленост и т.н. >>> Досега родното селско стопанство се изчерпваше с производство на зърнени култури (монокултурно земеделие с ниска добавена стойност, насочено към износ), а собственият ни пазар за плодове, зеленчуци и месо беше оставен на милостта на вносителите. При липсата на суровини преработвателната ни промишленост е лишена от възможността за развитие, растеж и експанзия на външните пазари. Самата тя едва покрива собствените ни нужди, разчитайки на вносни суровини, често пъти със съмнително качество. Озоваваме се в парадоксалната ситуация производството и износът на зърно да бележат рекорди, а същевременно да внасяме основни храни. Ето на това се опитва да сложи край министър Вътев. И вярвам, че повечето българи биха го подкрепили с две ръце, ако не беше част от ненавистното правителство на "сглобката". В случая обаче не е важно дали котката е бяла или черна, а дали лови мишки. Министър Вътев, дръжте фронта!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи