FT: Германия се противопоставя на прехвърлянето на активи на руската централна банка към Украйна

FT: Германия се противопоставя на прехвърлянето на активи на руската централна банка към Украйна

Марко Бушман, министър на правосъдието на Германия.

Берлин не подкрепи идеята на ЕС за прехвърляне на замразените активи на Банката на Русия за възстановяване на Украйна, като ФРГ изтъкна, че това е свързано с финансови и правни трудности, пише вестник Financial Times, цитирайки свои правителствени източници.

"Германия изрази възраженията си срещу плановете на Брюксел да наложи запор на замразените активи на Централната руска банка и да ги прехвърли за възстановяването на Украйна", се казва в публикацията.

На 25 май говорителят на Европейската комисия Кристиан Виганд заяви, че до средата на май страните от ЕС са замразили общо над 200 млрд. евро на руската държава.

Твърди се, че високопоставени служители се съмняват, че планът ще получи достатъчна подкрепа, тъй като правните рискове са твърде високи. В същото време говорител на германското външно министерство заяви, че Москва "ще трябва да плати за щетите, които е причинила в Украйна", като настоя, че Германия прави "всичко, което е по силите ѝ съгласно закона", за да открие и замрази активите на руските физически лица и компании, обект на санкции. Той обаче добави, че самото предложение повдига "сложни финансови и правни въпроси".

"Това би създало много проблеми", цитира вестникът думите на един от събеседниците си, като отбелязва, че ситуацията може да създаде прецедент за други държави, особено по отношение на исканията на Полша за репарации от Германия за щетите от Втората световна война.

Според FT германският министър на правосъдието Марко Бушман е проучил предложенията на ЕС за конфискуване на въпросните активи и е стигнал до заключението, че това не е правно осъществимо. Говорител на Бушман обаче е отказал коментар.

"Предизвикателството е да се опитаме да решим кое е правно валидно и оправдано. Това е по-трудно, отколкото някой е смятал в началото", заявил дипломатът пред вестника.

Очаква се външните министри на ЕС да обсъдят въпроса на среща в Люксембург в понеделник.

Според FT високопоставен украински служител е изразил позицията на Киев, че ЕС би могъл да събере три милиарда евро годишно от сметките на замразените руски резерви. Той добави, че Украйна обмисля и алтернативна схема, според която Европейската комисия "би могла да използва конфискуваните активи като обезпечение, срещу което да вземе заем за инвестиции, за да генерира печалби, които да бъдат предназначени за Киев".

По-рано в. "Файненшъл таймс" цитира добре осведомени източници, според които Европейската централна банка (ЕЦБ) е предупредила Европейската комисия да не пренасочва плащания по облигации на Руската централна банка в помощ на Украйна, тъй като това може да подкопае доверието в еврото като световна валута.

Въпреки многократните изявления на ЕК за възможното използване на замразените руски активи за възстановяването на Украйна, засега в ЕС няма законодателно основание за подобни действия.

 

Коментари

  • Направят ли го, ше рухне световната финансова система

    26 Юни 2023 15:17ч.

    И е твърде вероятно да го направят, защото системата и без това е на път да рухне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха!

    26 Юни 2023 15:22ч.

    Значи, колкото по-скоро, толкова по-добре! За днешната система имам предвид. А новата така и така се гради!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С пикливите 300 млрд.

    26 Юни 2023 15:31ч.

    На Русийката ли ще рухне ? Рухва в момента Рашастан, руплата е вече 115 за 1 евро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпросът е,

    26 Юни 2023 16:30ч.

    Че никой няма да си държи парите в западни банки. Даже ще почне масово теглене на пари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    26 Юни 2023 17:02ч.

    Масовото теглене вече е почнало. В руските медии мина информация, че последното тримесечие на 2022 г. са били изтеглени много китайски депозити от Креди Сюис.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ббббб

    26 Юни 2023 15:24ч.

    ЕС с огромното си количество високоплатени, нищонеправещи чиновници, които мислят как само да грабят и пречат на държавите да се развиват, е един огромен тумор върху тялото на Европа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Туморът е САЩ. ЕС и НАТО са метастази

    27 Юни 2023 14:39ч.

    А първичният рак е Лондон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи