Физкултурникът Цветанов обезвреди сайт за българска и чуждестранна литература

Физкултурникът Цветанов обезвреди сайт за българска и чуждестранна литература
Пореден успех в борбата с организираната престъпност отчете МВР. Този път храбрите полицаи на Цветан Цветанов разбиха изключително опасна престъпна група, която се е занимавала с качване на българска и чужда литература в интернет. Според прессъобщение на МВР служителите от сектор "Компютърни престъпления и интелектуална собственост" в ГДБОП са провели успешна операция по пресичане на пиратско разпространение на книги в интернет пространството посредством сайта "chitanka.info".
<p>Съобщението информира, че срещу шестчленната група е образувано дознание.</p> <p>От МВР обясняват сложността на своята работа, като казват, че <strong>престъпната група е действала при строго изградена йерархия и функции от различни градове в България.</strong></p> <p>В комичното прессъбощение се казва още: "При предприетите действия на покрив на обществена сграда в София антимафиотите открили сървъра, на който е поддържан интернет сайтът. Сървърът бил поставен в специална кутия и по този начин достъпът до него бил затруднен. Разследващите установили, че "виртуалната библиотека", от която се теглели пиратските литературни произведения, е укрита в помещение на печатница в София. В хода на претърсванията са иззети сървъри и компютърни системи с пиратското съдържание."</p> <p>Според информацията на МВР акцията е реализирана след разследване по сигнали на ощетени &ndash; Асоциацията "Българска книга", Съюза на преводачите в България и редица издателски къщи.</p> <p><strong>Всеки месец опасната престъпната група е добавяла над 600 нови заглавия на книги от български и чуждестранни автори, речници, учебници&nbsp; и др.</strong> Загрижените за българската култура полицаи съобщават, че нелегалният сайт е действал повече от две години и чрез него са нанесени щети на българската култура и книгоиздателска дейност за милиони левове.</p> <p>Прессъобщението завършва оптимистично със следните изречения: "Това е поредната успешна операция на ГДБОП в изпълнение на Стратегията на МВР и плана за действие, приет от "Съвета за защита на&nbsp; интелектуалната собственост" към Министъра на културата на България за ограничаване на интелектуалното пиратство. Припомняме, че само преди месец служителите на ГДБОП предотвратиха незаконно разпространение на книги без съгласието на правоносителите в Русе. Тогава бе задържан 26-годишен, който чрез интернет сайт http://bookbg.net/ продавал срещу sms на цена от 4.80 лева сканиран вариант на произведенията".</p>

Коментари

  • Рей Бредбъри

    23 Юни 2010 0:45ч.

    Е доживяхме 451 по Фаренхайт на живо. Да ни е цестито! Пардон честито

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    23 Юни 2010 0:51ч.

    Дори и книги, щом се продават на черно не е редно, но това ли е най-големият проблем в държавата ? А какво е ДДС-то върху книгите в ненормалната ни държава ? Това не интересува милиционери. А колко е то за лекарствата ? А откъде накъде ще вдигат парното с нови 20% ? Знаете ли, впрочем, че в Германия и Австрия то е по-евтино отколкото в България в абсолютни цифри ? При десет пъти по-големеи заплати ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Книгите са си в интернет

    23 Юни 2010 1:30ч.

    http://thepiratebay.org/torrent/5642424/Static_version_of_chitanka.info_as_of_2010-05-24

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Mamoulian

    23 Юни 2010 2:44ч.

    Свещена простота...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руа Улдин

    23 Юни 2010 2:49ч.

    &quot;Първо се разгръща и после се стъпва!&quot; Така ни учеха едно време нашите родители. Сега никой родител не обръща внимание на децата си, не ги съветва, оставил ги е в ръцете на социо- или политолозите и миналата година тези младежи най-аджамийски не &quot;разгънаха&quot; и &quot;стъпиха&quot;, в смисъл, повярваха на тези баш ментарджии, изпотрепаха си краката да гласуват за преложените от тях и сега си бият главите в стените се хапят отзад, ама е късно и ще трябва да почакат до като се отървем от тях! Дано да им е за урок, иначе ги чакат само ядове и гуджоле, дорде са живи. Господ е казал, че болните и д.лните сами се обаждат. Както съобщава glasove това обаждане може да става и чрез съобщения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз

    23 Юни 2010 3:06ч.

    Всъщност групата си е опасна. Отдавна е известно, че просветата е най-силното оръжие!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карина

    23 Юни 2010 4:20ч.

    &quot;Загрижените за българската култура полицаи&quot;, по-скоро би следало да е - Загрижените за българската култура милиционери :))))) Все пак има и нещо положително, така може да и накарат повече хора да четат книгите :)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вестник &quot;Шепоти&quot;

    23 Юни 2010 6:49ч.

    Че не бива да се разпространяват защитени авторски произведения без разрешение, не подлежи на спор. Съвсем друго е какво става сега, след налагането на закона. 1. Не е обяснено какво се прави, а каквото е обяснено, е объркано. 2. Библиотеката е прехвърлена в торентите, а те за разлика от сайтовете са неуправляеми. 3. Ако преди 50 души са свалили 50 произведения, за да прочетат по 10 страници от тях, защото да се чете от екран е ужасно неудобно, сега около 2000-3000 души ще свалят няколко хиляди цели произведения на инат, дори да не им трябват, т. е. на практика пиратското разпространение на произведенията е станало многократно по-голямо. 4. Ако се тръгне да се затварят и торент-тракерите, ще се лишат хората и от редки художествени произведения, които никого не ощетяват и не се намират лесно, т. е. е полезно, че се разпространяват, независимо че е по не съвсем законен начин - редки стари филми, симфонична музика, рядко дори картини и образователна литература, която е от полза и не представлява особен търговски интерес. 5. Вместо да се приложи законът и да се защитят произведенията, се дава възможност на най-обикновените хайлази да се докажат, че са по-силни с едни нищо и никакви компютри за по 300-400 лева. Нищо няма да се постигне, докато не се изработи умна политика и не се обясни културно чрез културни медии: това не може, защото е търговско и е защитено, за друго си затваряме очите, защото е разпространяване на култура и не ощетява особено, който е ощетен, да се обади, за да се премахне произведението и пр.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вестник &quot;Шепоти&quot;

    23 Юни 2010 6:53ч.

    &quot;... докато не се изработи умна политика и не се обясни културно чрез културни медии...&quot; Уж сме сериозна медия, пък май прекалихме. :-)))))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • !!!!!

    23 Юни 2010 14:46ч.

    Що се палите хора. Пак ще четем: от руските библиотеки, които получиха милиарди от държавата за да закупят авторски права за книги, от google books, от Europeana, от библиотеката на конгреса на USA. Българските издатели ще си ползват изданията за тоалетна хартия, те и без това са направени от такава. Светът е тръгнал да става зелен и такъв ще бъде. Бобчетата си оправдават заплатите и ще възпроизведат поколение научено да не прави разлика между престъпленията и разпространение на човешки ценности и в един момент ще осъзнае, че са изтървали шанса да се наредят до Томас Джеферсон, създателите на гугъл, европейската комисия само защото са предпочели разкоша. Това си е тяхен избор и няма защо да се мъчим да ги съдим. Историята вече ги е осъдила на ... забвение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гонзето

    23 Юни 2010 16:29ч.

    С този последен удар на МВР престъпността окончателно беше преборена!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ирония великолепна.

    23 Юни 2010 18:00ч.

    наистина ме зарадва адресът на статичната версия. а вий за читанката не се кахърете. не се гаси туй що не гасне :) :) http://chitanka.gdbop.com/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ели

    23 Юни 2010 18:52ч.

    Благодаря за новия адрес :)))) Успех!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • независим

    23 Юни 2010 19:29ч.

    така се бори престъпност...азбучна истина е, че интелегентите са най-големите престъпници - Маркс, Енгелс, Ленин, Сталин, Мао, Пол Пот и ред други велики гении на политическата и икономическа мисъл, избили милиони в името на интелектуалните си въжделения...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николай Николов

    23 Юни 2010 21:46ч.

    Милиционери! Бяха! Са! И ще си останат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • yoss

    23 Юни 2010 22:30ч.

    Борбата с &quot;интелектуалното пиратство&quot; по същество си е борбата на една индустрия да продължи да лапа пари. Някой знае ли какъв процент от цената на една книга отива за автора, или на един диск за музиканта? Защо трябва да продължаваме да храним една индустрия (а не самите творци), която вече е ненужна? Ако преди е помагала на авторите да разпространяват творбите си (и с това е оправдавала печалбите си), с какво оправдава оскъпяването на продукта сега? Авторите вместо да се оплакват, да си публикуват онлайн творбите и да ги продават на разумни цени. Време е да схванат, че никой не иска да плаща 10 евро за албум, т.е. 9 евро на разни дистрибутори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вестник &quot;Шепоти&quot;

    24 Юни 2010 0:51ч.

    Знаем. По случай случката специално се поинтересувахме при колегти от книгоиздателския бранш, 4 броя. За автора - 10-15%. За преводача - 5%. За книготърговеца - 30-35% (от които има и доста разходи. За печат - 30-35%. За издателя - каквото остане. Като националноотговорна медия ще препоръчаме на 4 езика (български, английски, френски и испански) на всички автори по света да не ползват вече услугите на издателите, а да публикуват романите, разказите и стихосбирките си на своите сайтове, за да могат блогърите да преценят дали струват и да ги похвалят или порицаят. За целта писателите да използват наследените пари от чичовците и лелите си, помощи от родителите си или ренти. Ако не могат да си го позволят, да отидат да работят в строителството или да отглеждат аспержи, които са скъпи. Същото да направят и драматурзите и композиторите. Да публикуват произведенията си във формат PDF и всеки да си представя каквото иска. Така ще се реализират и големи икономии от публичното представяне на творбите. :-)))))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вестник &quot;Шепоти&quot;

    24 Юни 2010 1:06ч.

    Това ще бъде може би най-полезната културна и икономическа революция. Ще отпадне необходимостта от повечето печатници (освен някои малки, за рекламни листовки на моловете, &quot;Била&quot; (за салам и уиски) и &quot;Практикер&quot; (за пирони, бормашини и абажури). Библиотеките ще бъдет закрити като ненужни. Театри, опери и балети вече няма да трябват. Филхармониите ще отмрат. Във всички тези помещения ще могат да се направят цехове за луксозно дамско бельо, магазини за хранителни стоки и парфюмерия и младежки клубове за поп-фолк на народни цени. :-))))) Предвиждаме такъв живот и само си викаме - дано! :-)))))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВЕНИ

    24 Юни 2010 5:01ч.

    ИЗВЪРШЕНО Е ПОКУШЕНИЕ ВЪРХУ ПРОФ. ЯНКО ЯНКОВ-ЧЕТЕТЕ В ЕДНОИМЕННИЯ САЙТ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gastaroll

    24 Юни 2010 22:40ч.

    Всяка партия се храни от статуквото у нас. Срамно е просто. Нека авторите публикуват в електронен вариант както каза Yoss. Милиционерите - шумкари не обичат буржоазията и няма да я заобичат. Толкова по-зле за тях :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • koko

    28 Юни 2010 23:45ч.

    tupanari

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Яна Петрова

    29 Юни 2010 4:28ч.

    Аз съм страстен читател ... чета всякаква литература и всеки месец си купувам по 1 книга. Трудно ми е да чета от компютъра и не се увличам така както когато взема книжката в ръцете си, но знам, че подрастващите предпочитат интернет и считам, че това е подходящ начин да ги накараме да четат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи