Експерт: 1 млн. лв са дадени за безумната организация на улиците около НДК, която е незаконна и опасна за хората

Експерт: 1 млн. лв са дадени за безумната организация на улиците около НДК, която е незаконна и опасна за хората

Автор: Диана Русинова, Европейски център за транспортни политики

Поради това, че имаше протест, днес успяхме да измерим новоположената пътна маркировка по бул. “Патриарх Евтимий”, бул. “Витоша” и ул. “Проф. Ф. Нансен”. Прегледахме и другите средства за сигнализиране. Черните колчета продължавам да не разбирам кой точно ги избра и колко далеч е от пътната безопасност този човек, но пък за сметка на това светлоотразителите по тях не са от материали за пътни знаци, а за ремаркета на тежкотоварни автомобили, т.е. не са подходящи за този вид съоръжения. С други думи - опасни са и не им е там мястото.

За пътната маркировка, е отдавна не бяхме мерили пътна маркировка с толкова ниска параметри. Изискванията за този клас улици са съответно Qd>160 в случая Qd=157 (това се отнася до дневната видимост, което означава, че до месец ще е драстично под нормата).

При нощната светлоотразителност е още по интересно. При изискване Rl>300 имаме фрапиращите стойности от Rl>22. По принцип това е нормално, защото имаме колосална загуба на перли, което показва, че са използвани продукти с много ниско качество. Което е буквално шокиращо, тъй като според информация от общински съветници до тук са били похарчени близо 1 мил лв.

Но сега на основната мисъл - преди да обясняват, че всичко било наред и измежду расистките коментари по мой адрес, горещо ги насърчавам да си проверяват изпълнителите и действията, защото това вече май не е и за съда, а за друга институция. 

При изпълнението на проекта са нарушени два закона и 6 поднормативни акта.

Още нещо, тази организация на движенито освен, че е незаконна е и опасна за хората. 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Писали сме го и преди

    08 Май 2024 12:13ч.

    Деца на ниво детска градина, пък ако и да са във възрастни тела и c огромно самомнение, не могат да решат проблеми, могат само да създават такива, при това на огромна цена, и това е видно и в случая. Не е първият случай, няма да е и последният. Всяка простотия от всеки ден на власт на тези жалки тротинеткаджии ще трябва да се възстановява с огромни усилия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не, приятелю

    08 Май 2024 14:01ч.

    това не основно простотия и самонадеяност, макар че има и от двете. Това е ОГРОМНА КОРУПЦИЯ. Но на оскотялото стадо така му се пада. “Ония” знаят, че след известно време недоволството ще затихне изместено от поредния скандал. И така, няма край, няма край, няма край…..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    08 Май 2024 17:57ч.

    След избора ми прочетете мнението, че Софиянци и гостите, ще се нагледат на чудесии и простотии с евроатлантическия комунист Терзиев и сие !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киро

    08 Май 2024 12:35ч.

    Приемам направеното като лично отмъщение на гадните тротинеткаджии срещу мен. Не им стигна Раковска, където заради пет колела дневно страда целия трафик и излизането от там коства по 20 минути за 300 метра, та осакатиха и бул. Витоша. Нищо, "умно-красивитета" скоро ще бъде задушен. Всички чакаме Евроизборите, за глътка въздух.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • n√Варна

    08 Май 2024 13:07ч.

    Свалиха велосипедистите от тротоара – това е добре, въпреки че не е нужно велоалеята върху платното за движение да бъде оградена от еданата страна с пластмасови колчета (гъвкави ограничители С21), каквито се използват за временна организация на движениети, и очертана с пътна маркировка в неправилния жълт цвят, който се използва само за очертаване на начупени линии, обозначаващи площи, забранени за престой и паркиране на пътни превозни средства, и за очертаване на ленти, предназначени за движение на превозни средства от редовните линии за обществен превоз на пътници (Чл. 4, ал. 3 от НАРЕДБА № 2 ОТ 17 ЯНУАРИ 2001 Г. ЗА СИГНАЛИЗАЦИЯ НА ПЪТИЩАТА С ПЪТНА МАРКИРОВКА ).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо ли този експерт не ми "вдъхва доверие"?

    08 Май 2024 13:09ч.

    Може би защото е председател на Европейският център за транспортни политики (НПО)? Или?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Октагон

    08 Май 2024 13:19ч.

    Изключително правилно изпълнение - тротоар за пешеходци, след това велоалея, и платна за автомобили. На тези които не могат да си мръднат дебелия г×з, и ходят и до WC с колата си, много им здраве.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Галя от Посолтвото

    08 Май 2024 13:22ч.

    Свалянето на велоалеята от тротоара пред НДК е добро решение, но защо в двупосочен вариант? Можеше и от другата страна една вело алея- 1 м. да се пусне и паркирането да се запази, без тия драматургии. Булевардите ще се запазят по- широки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кировец

    08 Май 2024 13:53ч.

    Анджък! Двупосочните велоалеи са опасни за самите велосипедисти. Решението малко по-нагоре по Витошка - еднопосочна велоалея и паралелно паркиране е най-добрият вариант (горе-долу, както досега).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ъ554

    08 Май 2024 16:15ч.

    ДССмучи София - ОСТАВКА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    10 Май 2024 12:16ч.

    Хубава работа, ама българска, то и експерти не останаха в България? Кой да ти каже как и какво да направиш, умните и красивите, друг път!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи