Денков пред австрийския "Стандарт": Сърбия трябва да реши кого подкрепя - Русия или ЕС

Денков пред австрийския "Стандарт": Сърбия трябва да реши кого подкрепя - Русия или ЕС

На фона на въоръжените сблъсъци в северната част на Косово и Метохия на 24 септември Сърбия трябва да реши кого подкрепя на международната сцена - Русия или Европейския съюз. Това мнение изрази българският министър-председател Николай Денков в интервю за австрийския вестник Der Standard, цитирано от ТАСС.

"Сърбия се опитва да седне на няколко стола. Но всички осъзнават, че това не може да продължи дълго. Ако тя иска да бъде проруска, нека сама да определи това. Ако иска да бъде проевропейска, това ще бъде друг вариант. Сърбия трябва да реши това сама за себе си", каза Денков, коментирайки призивите за налагане на санкции срещу Белград заради влошаването на ситуацията в Косово.

Българският премиер сравни ситуацията в отношенията между Белград и Прищина с изказването на първия германски канцлер Ото фон Бисмарк (1815-1898 г.), който нарича Балканите "прахоляка на Европа". Той също така подчерта, че "няколко сили се опитват да разширят влиянието си на Балканите, които се намират на кръстопътя между Мала Азия, Русия и силите на Европа".

Премиерът на непризнатото Косово Албин Курти заяви по-рано, че маскирани въоръжени лица са нападнали полицаи в северната част на провинцията през нощта на 24 септември с подкрепата на сръбските власти, като са убили един полицай. По-късно сръбският президент Александър Вучич заяви в обръщение към нацията, че косовските полицейски части са убили трима сърби и че представителите на силите на НАТО в Косово (KFOR) на практика са дали на Курти картбланш да убива сърби в северната част на страната. Той заяви, че представители на KFOR са подпомагали косовската полиция в операция срещу местни сърби. Вучич добави, че след случилото се Белград никога няма да признае независимостта на провинцията. По-късно Прищина призова международната общност да наложи санкции срещу Белград и изрази желанието си за военна база на САЩ в северната част на провинцията, за да се "противопостави на "геополитическата война" между Сърбия и Русия".

Българският премиер заяви, че отказът да се приеме страната в Шенген ще засили проруската опозиция.

"Отказът за приемане на България в Шенгенското пространство ще засили позициите на проруската опозиция в страната и в някои съседни балкански държави", казва още Денков в интервюто за австрийския вестник.

"Ако си напишем домашното и в същото време не успеем да се присъединим към Шенгенската зона и еврозоната, опозицията ще каже: "Каквото и да препоръчва Западът, той не ни възприема като равни". Това би било благоприятно не само за приятелски настроената към Кремъл опозиция тук, но и за подобни сили в Северна Македония и Сърбия. Всичко това показва, че се води голяма и много важна борба за европейското бъдеще на Балканите", подчерта българският министър-председател.

Денков заяви и стремежа на София "да бъде призната за равностоен партньор на другите западни държави". Той окачестви българската опозиция като "гледаща на Изток".

На 8 декември 2022 г., на заседанието на Съвета на ЕС по вътрешни работи и правосъдие в Брюксел, кандидатурите на България и Румъния за присъединяване към Шенгенското пространство бяха отхвърлени с гласовете на Австрия и Нидерландия. В същото време държавите от ЕС одобриха присъединяването на Хърватия към Шенгенското пространство. Австрия смята, че в момента разширяването на Шенгенското пространство няма смисъл поради нарастването на незаконната миграция. На 14 септември румънският министър-председател Марсел Чолаку заяви, че страната му ще се обърне към Съда на Европейския съюз, ако Виена продължи да блокира разширяването на Шенген. Букурещ също така блокира участието на австрийски представители в заседанията на НАТО.

 

Източници: ТАСС, Der Standart

 

Коментари

  • ЕС е престъпление срещу човечеството. Нормален човек не може да подкрепя това долно нещо

    04 Окт 2023 12:43ч.

    Разбира се, че Сърбия може да подкрепя само Русия. Да го духат едната шепа хорас накрадени пари и там и тук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бре, какъв ястреб сме имали!

    04 Окт 2023 12:44ч.

    С излъчване на сурикат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти ей сега ще ги научиш

    04 Окт 2023 12:44ч.

    Нали много си увАрил боба в България…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    04 Окт 2023 12:44ч.

    На тоя от снимката му дайте пистолет с един патрон. Може и с халосен, просто да се насере!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Такива винаги ги погребват насрани

    04 Окт 2023 12:46ч.

    Ако изобщо някой ги погребе

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лицето е отражение на човешката душа. Какво виждате на снимката?

    04 Окт 2023 12:50ч.

    Плъх долен, ти и на други държави ли даваш вече ултиматеми!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вася Илиева

    04 Окт 2023 12:54ч.

    Как кабинетът не Денков и той не направиха вярно изказване или нещо правилно?! Или е грешно, или е вредно за нас, или и двете заедно. Каква външна политика да правят с неверни идеологеми: "Сърбия да реши дали е проруска или проевропейска". Опозицията не е вярна: проевропейското и проруското са еквиваленти по същество, а не противопоставени, както се прави от злостната и невярна пропаганда, мотивирана от войнолюбци. Понеже Денков не е българин по дело и следователно, не е легитимен премиер, не е значим и за външна политика. Не жалки, а ужасни ПП-та. Клета България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоа Палячо на конци,

    04 Окт 2023 13:05ч.

    ПО-СЕРТ ОТ МЪРСУЛА

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    04 Окт 2023 13:06ч.

    Времето ти изтича, ДенкOFF, молец бледен!... И ти го знаеш много добре. За това и толкова си се разбързал да саботираш всичко, което можете със срамното си правителство. Просто така сте инструктирани от ПосолствоТО, нали бе, гадино мръсна?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Очилатия плъх

    04 Окт 2023 14:49ч.

    Се е оплакъл вчера на шопара пеевски ,че е под голямо психично натварване и е готов да си подаде оставката .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доктора

    04 Окт 2023 13:10ч.

    Кой си ти миризлив плъх?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    04 Окт 2023 13:15ч.

    Иначе какво? Те и с този състав на армията им, са по-боеспособни от нас. Или сме изработили страшен модел прашки и бързоходки (за по-бързо напускане на бойното поле).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    04 Окт 2023 13:16ч.

    Този екземпляр оправи всички бакии в държавата, тръгна вече да шета в двора на съседите и да си търси международен скандал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • диктатура

    04 Окт 2023 13:22ч.

    Тоя като какъв се изказва? А не може ли да подкрепя и ЕС, и Русия? Какъв е проблемът - политически конюнктурен, нали тъй? А като гледам къде е колонията ЕС и накъде се е запътила, по-добре е Сърбия да подкрепя само Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • по-боеспособни от нас

    04 Окт 2023 13:29ч.

    шумадийските свинари сме ги пердашили навсякъде където ги видим, за ужас на рубладжиите-българофоби

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предателю прозападен родоотстъпник и изменник на родината, рубладжии не съществуват в природата. За разлика от западните паразити, на Русия не и се налага да плаща, за да я обичат

    04 Окт 2023 13:48ч.

    Помисли за това, когато плюскаш от поредния грант, изменнико на родината. Един ден ще платиш с живота си за дейността си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    04 Окт 2023 13:53ч.

    Не си прав. Има една малка разлика. Между българите през 1885 година и сегашните. Като ви гледам, какви сте войници... Не помирисали барут, ама голем го вадите... Сигурен съм, че се се насерете още при първия изстрел. Пък и ги няма кап. Панов, ротмистър Бендерев, капитан Попов, капитан Маринов, Паница, Данаил Николаев, Сава Муткуров, Гуджев, Рачо Петров... Къде сте тръгнали да се сравнявате с тях? Повечето от тях са били русофили. И са защитавали родината си, за разлика от вас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе пердашили сме ги

    04 Окт 2023 14:47ч.

    Ама накрая те ни взеха и западните покрайнини и дълго време македиония . А па ние големите бойци , загубихме две световни войни ,щото сме все от страната на булката . И накрая боя все ние го ядем . Що така бе !?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Injectoplyactor

    04 Окт 2023 20:08ч.

    Ти пък откъде изпълзя? Щеми кажеш ли до къде стигна с твоите долари? Абе изобщо може ли и ти да си толкова безмозъчен като тоя от снимката. Вече готов ли си да влезеш в битка? Ние може в миналото и да сме били голяма работа, но като гледам днешните предатели в парламента, а и джендърите на улицата - майка и мила на България. Ти кой очакваш в България да се бие срещу Русия и Сърбия и защо? Осъзнай се Юроде!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • смях

    04 Окт 2023 13:40ч.

    Този нали нас ни "оправи", та тръгна да дава съвети и на другите. То наглостта на тия от ПП няма граници. Не стига, че не правят на резил пред целия свят всеки ден и ни закопават все по-дълбоко, ами и съвети на другите дава. "Пази боже, сляпо да прогледа".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги

    04 Окт 2023 13:55ч.

    Нещастни ми академико. Какво си се загрижил за Сърбия ,за Украйна и за кого ли не.... Загрижил ли си се България. Та ние сме на опашката Сърбия /Югославия /претърпя война ,трагедия и са по добре от нас. Защо ние и запада ще опредляме бъдещето и насоките на политиката и.? Запада трябва да коленичи пред Сърбия и да моли за прошка, А и България да направи същото ,защото ние подкрепихме западната агресия срещу съседката ни. И сърбите никога няма да забравят това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    04 Окт 2023 13:56ч.

    Денков що не се запита защо сърбите след загуба на територии, война и без да са в НАТО и ЕС живеят по-добре от нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    04 Окт 2023 14:28ч.

    Денков, иди в Белград на улица Скадарлия, пийни едно вино, послушай музикантите и се поуспокой, че химията много ти е размътила мозъчето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рододендрон

    04 Окт 2023 14:35ч.

    Както в Сърбия, така и у нас повечето хора подкрепят Русия и изпитват братски, приятелски чувства към освободителите ни. Само че за разлика от нас, сърбите си нямат чак толкова антинародно правителство, назначено от посолството на режима във Фашингтон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Jcjihigivuc

    04 Окт 2023 14:42ч.

    А не може ли Сърбия да подкрепя просто Сърбия?! Този на снимката затова по дефиниция е предател, защото неговият светоглед не допуска, че един народ може да е и независим! Според неговата мисловна парадигма издаваща робски манталитет, трябва задължително да подкрепяме и да зависим от някой!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами очилатия

    04 Окт 2023 14:43ч.

    Сорос плъх ,какво иска .Сърбия да се натресе във буренясалата градина ЕС . Че те Сърбите вече ще са кандидати за БРИКС И ШОС . Защото пътят на кприната ще минава и през сърбия . Няма толкова луди държави вече да се навират във нещо което е във будна кома и е пред запяване на заупокойна молитва . Батака наречен ЕС е пред закриване и тотален разпад .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    04 Окт 2023 14:48ч.

    Денков е прекалено малък, за да притиска Вучич. Може да е добър по химия, но да си дипломат и да водиш комуникация, независимо дали е със Сърбия или с миньорите, се иска да знаеш какво говориш и да предвиждаш последствията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • длагнест

    04 Окт 2023 15:06ч.

    във време на очевиден разпад на западната демокрация поддържането (от широката гражданственост) на режим на представителна демокрация е вредно. Два са изходите: чести референдуми по стратегически въпроси или бойкот на всякакъв политически процес, свързан с управлението, след като във властта всичко около представителните лица е толкова уродливо и ненормално. Има и трета, драстична възможност: въоръжена борба срещу фашизма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    04 Окт 2023 15:13ч.

    Ех, Денков, всякакви квалификации за теб вече са излишни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нахални мижитурки

    04 Окт 2023 16:46ч.

    Русия, както и ние.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Injectoplyactor

    04 Окт 2023 19:57ч.

    От къде го изкопахте тоя фосил. Та той и за пиле няма мозък. Въобще в тази държава някой мисли ли изобщо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи