Украински министър: Трябват ни стотици милиарди евро, 3 милиарда от руските активи са почти нищо

Украински министър: Трябват ни стотици милиарди евро, 3 милиарда от руските активи са почти нищо

Автор: Обективно

3 милиарда евро годишно от приходите от замразените активи на Русия, които ЕС планира да използва за военните нужди на Киев, са „почти нищо“, заяви украинският министър на правосъдието Денис Малиуска в интервю за "Политико".

По-рано германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че в Европейския съюз е постигнат консенсус за използването на 90% от приходите от замразени руски активи за военните нужди на Украйна. По думите му, става въпрос за няколко милиарда евро годишно.

„Ако говорим за нуждите на Украйна и нуждите по време на конфликта, военни и невоенни разходи, тогава три милиарда евро са почти нищо“, каза Малиуска.

Според него Киев се нуждае от стотици милиарди, за да спечели войната. Ръководителят на министерството на правосъдието на Украйна също нарече решението на ЕС „добра първа стъпка“, добавяйки, че Украйна иска да постигне пълна конфискация на замразените руски активи.

След началото на войната в Украйна ЕС и страните от Г-7 замразиха руските валутни резерви на стойност около 300 милиарда евро. Около 200 милиарда евро са в ЕС, основно в сметките на белгийския депозитар Euroclear, една от най-големите системи за сетълмент и клиринг в света. ЕС обсъжда начини за използване на замразени активи за финансиране на възстановяването на Украйна. Европейската централна банка предупреди, че това може да носи рискове за репутацията на европейската валута в дългосрочен план и призова да „погледнем отвъд този отделен конфликт“ и да потърсим други начини за финансиране на Киев.

Кремъл заяви, че приемането на такива решения „ще бъде още една стъпка в потъпкването на всички правила и норми на международното право“. Руското външно министерство нарече замразяването на руските активи в Европа кражба.

Източник: obektivno.bg

 

 

Коментари

 • Чичо, дай пари

  12 Май 2024 15:09ч.

  Да просиш пари, за да избиваш народа си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тези пари потъват безотчетно - така, че "просенето" е доходно

  12 Май 2024 20:54ч.

  И колкото повече се удължи войната толкова повече отклонени безотчетни пари ще има - откраднати или не ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • първо спретеда крадете

  12 Май 2024 23:22ч.

  Ами спрете да се дръвчите на руснаците и се залавяйте за работа. Да не мислите, че ще ви хрантутим вечно?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  12 Май 2024 23:24ч.

  Показателно е, че вече нямат нужда от долари а от евро. Някой им е отрязал квитанцията. Прекалено много станаха знаците, че проекта "Улрайна-Копие срещу Русия" вече е кошчето. Сега на дневен ред е проекта "След мен и потоп". Ще одерем живи всички, които са потенциални конкуренти. Затова другаря Си дойде в Европа. Да ги пита дали искат да бъдат одрани живи или предпочитат патица по пекински с червено винце. Междувременно мечката вече е с кървясали очи и който/които са дошли в бърлогата ще бъдат третирани като предястие. А ние да си пазим нашата мила Родина България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аха

  19 Май 2024 1:25ч.

  Трябва ви една яка тояга, мошенници мръсни! И ще си я получите. Пари няма вече кой да ви дава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  12 Май 2024 15:23ч.

  продаваите си именията и яхтите ако не искате търсете си място под слънцето господ бави но не забравя преговори и мир

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  12 Май 2024 15:28ч.

  Малко са, защото в Украйна почна смяна на министри. Тези, които си отиват са опоскали всичко, та трябва да напълнят яслите за новите. Като пример- през първата половина на 2023 в украйна са продадени нови автомобили за 1 млрд долара, което е с 50% повече. https://forbes.ua/ru/money/tse-bude-fantastichniy-rezultat-prodazhi-avto-v-ukraini-popovzli-vgoru-ukraintsi-za-pivroku-kupili-novikh-mashin-na-1-mlrd-shcho-shtovkhae-rinok-11072023-14729 А не са само автомобилите! Имоти на запад, попълване на офшорни сметки... "Слугите" на народа във върховната рада са облечени за хиляди долари. Всеки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аква

  12 Май 2024 15:39ч.

  Ще гласуваме за антивоенни партии. След изборите трябва да се създаде български антивоенен блок с мощно присъствие в парламента. Европа трябва да се освободи от военните си илюзии . Който иска да воюва - днес има прекрасна възможност на умре на украинския фронт. Ще го изпратим с цветя и ще го посрещнем с цветя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  12 Май 2024 15:42ч.

  Искате да крадете руските активи? Защо? Украйна в близко бъдеще няма да я има, поне в този формат! За какво ви са, да ги откраднете, защото сте най – корумпираната страна! За народа не мислите, пращате го на заколение и скоро мъжкото население ще изчезне за радост на кървавия фашистки Клоун, верен слуга на САЩ! А когато извършвахте геноцида над рускоговорящите се хвалехте!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  12 Май 2024 15:47ч.

  Ще ггласувам за антивоенна партия! Престъпление е в 21 в. по цял ден да се говори за оръжия и войни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан Караджа

  12 Май 2024 22:31ч.

  ....Ти иди в Казанлък да видиш на всеки ъгъл нова кола, заплатите гонят 4000-5000 лева една къща 250 000 евро........казанлъшката оръжейна мафия овладя държавата, но понеже още от времето на ДС и се крият като плъхове. Пълна ревизия и връщане на държавата на оръжейните фирми в цялата страна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даниел

  12 Май 2024 15:53ч.

  Ами предайте се!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Харков е руски град

  12 Май 2024 16:25ч.

  Добрые русские люди, в конце концов, всегда приходят за своими деньгами.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  12 Май 2024 16:44ч.

  И аз искам, ма нема. Украина години наред се ползваше с преференции от Русия и на практика живееше от руския пазар. Всъщност е сега украинската икономика е по-добре от българската. Произвеждат ток от 4 аец-а, който изнасят. Запорожката също, нищо че я контролират руснаците. Тя дава ток и на Украина и на Русия. Изнасят тонове реколта, мляко, яйца, месо, плодове и зеленчуци. В районите, където не се водят битки животът тече спокойно и мирно. В Киев също. Всичките сирени, които вият за опасност там ги пускат само когато цъфне някой "загрижен" европейски лидер, които бързо го вкарват в бункер. Филм му пускат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всъщност

  12 Май 2024 18:40ч.

  Всъщност ЗАЕЦ не произвежда почти никакво електричество за когото и да е, защото пет блока са спряни, а шестият е в състояние на горещо спиране, т.е. е на минимална мощтност в състояние пред спиране и произвежда само толкова електричество, колкото е тужно за охлаждане на другите блокове и отработеното гориво в резервоарите за краткосрочно съхранение. Иначе Украйна има още девет блока, които са с малко по-голям капацитет от ЗАЕЦ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  18 Май 2024 18:59ч.

  Украинската енергийна система е почти срината след няколкото вълни удари по регионалните ТЕЦ и ВЕЦ. Сега Украйна внася ел. енергия, а не изнася.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин

  12 Май 2024 17:22ч.

  Куку... Те в селото не го искат, той за поповата къща пита

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  12 Май 2024 18:06ч.

  Смешнико, не можете да спечелите войната дори срещу всички пари на света !!! Велика Русия ще ви смачка като дървeници !!! И никойняма да плаче за вас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  12 Май 2024 18:12ч.

  Като са толкова на зор с парите, нека да замразят европейските и американските активи. Не се съмнявам, че има предостатъчно в 404. Ще се обезпечат за следващите 100-150 години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  12 Май 2024 18:47ч.

  Трябва ви мир и затвор за престъпниците окрали парите на европейския данъкоплатец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тц Тц

  12 Май 2024 18:50ч.

  И мен ме трябват няколко милиарда да си довърша къщата и за парка да му направя оградата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • „Ако говорим за нуждите на Украйна и нуждите по време на конфликта, военни и невоенни разходи, тогава три милиарда евро са почти нищо“, каза Малиуска.

  12 Май 2024 18:59ч.

  Ми да бяхте мислили преди да провокирате войната. Маймуната, че е маймуна, първо си мери дали кокалът ще мине през задника й....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • затвори плювалника

  12 Май 2024 19:12ч.

  наглец.Трябва нещо което много скоро ще получиш ти и оня комик

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не вярвам че им трябват пари

  12 Май 2024 19:20ч.

  Трябват им хора, които да умират , за измислените им каузи. За фалшивата дума с неясно значение демокрация. Това е кодово име за акция по ограбване на ресурсите на чужди държави от страна на американските бизнесмени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Искащ

  12 Май 2024 20:08ч.

  Ох, и на мен ми трябват 200 милиарда. Да взема да поискам и аз ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 666

  12 Май 2024 21:19ч.

  Тия крадат по-бързо от печатащата долари машина - няма смогване...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  12 Май 2024 23:02ч.

  Ами заработвайте ги в извънработно време ... На запад се цени мъжката любов ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър

  13 Май 2024 8:40ч.

  По нагъл от украински ев…н няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • още ли ли искат тези

  13 Май 2024 11:00ч.

  Дано всички вие се задавите с тия милиарди и да изгниете безславно. Задължиха всички колонии като България да работят за вас, да ви се подчиняват и да ви издържат, като съсипаха собствените си икономиката, бизнеси и селско стопанство. Разделиха населението и го докараха на прага на гражданска война пак заради вас. Тук хората изнемогват и мрат от мизерия, но на вас са длъжни непрекъснато някакви милиарди да дават - да си купувате дрога, да крадете, да си хващате нови жени и любовници, да си кътате спестяванията в чужди банки и да си купувате по някой виличка по екзотичните острови и курорти. Дано се задавите фашизирани укроизчадия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • модерен хазарски каганат Укропия

  13 Май 2024 11:05ч.

  Това, като всичките проекти на юдеите, си е типична каца без дъно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ваня

  13 Май 2024 11:23ч.

  Като сте започнали войната ,да сте мислили€Никой не ви е длъжен .Най-вече ви трябва разум ,за да спасите останалото от Украйна и хората .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кака Пена

  16 Май 2024 12:10ч.

  Тези май искат ЦЯЛ СВЯТ да ги храни и да ИМ ПЛАЩА! И ако може- ЗАвИНАГИ.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи