АЯР: Санкциите срещу руския ядрен сектор ще са катастрофа за нас

АЯР: Санкциите срещу руския ядрен сектор ще са катастрофа за нас

Цанко Бачийски. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Автор: Деляна Петкова, investor.bg. Следвайте "Гласове" в Телеграм

Прекъсване на връзките с Русия в ядрения сектор ще е катастрофа за българската АЕЦ "Козлодуй", заяви председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Цанко Бачийски по време на годишната конференция на институцията. Евентуални санкции от Европейския съюс (ЕС) ще засегнат износа на отработеното ядрено гориво, но и ще се отразят на всички планове да експлоатираме централата още 30 години, тъй като проектът е руски. Те могат да бъдат извършени само в сътрудничество с главния конструктор и проектант - "Росатом".

България не е единствената държава в ЕС  в това положение и Бачийски не очаква задълбочаване на санкциите в тази насока. "Следим внимателно ситуацията", категоричен е той.

На този етап войната в Украйна не влияе върху работата на ядрената ни централа. Системите за безопасност в централата например са украински и сътрудничеството продължава. Контактите и с "Росатом" са запазени.

Още от 2014 година България не ползва маршрутите през Украйна за пренос на ядрено гориво, каза още Бачийски в отговор на въпрос на Investor.bg. Изработен е сигурен маршрут (с кораби), който дори се използва за транзит за Словакия и Унгария. През миналата година агенцията е издала 2 разрешителни за транзит на ядрен материал, както и 2 разрешения за внос и 1 за износ на ядрен материал в страната, се вижда от годишния отчет.

Но България не е изнасяла отработено ядрено гориво заради ниското ниво на р. Дунав, стана ясно по време на дискусията.

Единственото отражение на войната в Украйна е по-трудното намиране на застрахователи. България е получила дерогация руски кораби да влизат в български пристанища в 9-ия санкционен пакет на ЕС, което е от значение за трансфера на ядрено гориво.

Проблем с горивото за АЕЦ "Козлодуй" няма - централата е обезпечена с руско гориво до 2027 година за VI блок, а за V блок - за едно зареждане през тази пролет, тоест работата е обезпечена до април 2024 година. Ако междувременно алтернативното гориво не получи лиценз, V блок има разрешение да работи с руския тип гориво за VI блок и може да бъде прехвърлено от тези количества. Така средно централата е обезпечена с гориво до около 2026 година.

Нещо повече, има издадени разрешения на всякакви нива за нови доставки на гориво от ТВЕЛ до 2025 година и ако те бъдат осъществени, гориво за АЕЦ "Козлодуй" ще има до 2034 година. Ситуацията обаче е много динамична и затова се водят разговори за алтернативни доставки.

Няма да правим никакъв компромис с безопасността, категоричен беше председателят на агенцията по повод лицензирането на горивото на Westinghouse и опасенията, че през 2024 година V блок може да остане без гориво. "Всичко останало е проблем на лицензианта", каза той.

В отчета за 2022 година от АЯР посочват още, че липсват последващи действия за продължаване на процедурата по развитие на нови ядрени мощности както на лицензираната през 2020 година площадка за 7 блок на АЕЦ "Козлодуй", така и за АЕЦ "Белене".

Проектната компания АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности" трябва да внесе искане за разрешение за проектиране, за да продължи работата по нов блок в съществуващата ни централа.

През миналата година е имало 4 експлоатационни събития в АЕЦ "Козлодуй", които обаче са без значение за ядрената безопасност. Броят им е близо до средния през последните години, което е показател за устойчивост, коментира Бачийски.

Ядрената ни централа се експлоатира спрямо нормативните изисквания, категоричен беше още той.

Проверките на АЯР не са показали проблеми с безопасността и радиационната защита. "Естественият радиационен фон не е повлиян от експлоатацията на ядрените съоръжения у нас", категоричен беше Бачийски. В своето изложение той обърна внимание на липсата на кадри за сектора, която се очертава в следващите години.

Включването на малките модулни реактори в българския енергиен микс може да стане само в рамките на международно сътрудничество. В АЯР има сформиран екип, който да извърши анализ на предизвикателствата, които носи тази нова технология.

 

 

 

Коментари

  • рукола Z

    09 Фев 2023 16:47ч.

    А подписването на заробващи договори с американски компании, които нямат нищо общо с българската АЕЦ не е ли? Като окепазите всичко, започвате да се вайкате!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винкела

    09 Фев 2023 16:53ч.

    Проблемът знаете ли какъв е?! Най-големият проблем?! ЕС, ЕК, българският пази боже "елит" всекидневно дават по 1-2 повода, ако човек е разумен да му светне цялата картина - в случая че "ЕС не го е*е за БГ-тата, напротив целта на кукловодите му е унищожаването на България". Но скотонаселението не чува, не вижда, не мисли ....УЖАС! Дебили прости, деморализирано, страхливи, завистливи, алчни ... Няма как да стане! Спасение поеденично, доколкото е възможно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кораби в Словакия и Унгария?

    09 Фев 2023 16:56ч.

    А бе, "Гласове", вие виждали ли сте карта на Европа? На кое море се намират Словакия и Унгария?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Plamen Petkov

    09 Фев 2023 21:04ч.

    Намират се на Дунава

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедо

    10 Фев 2023 6:13ч.

    Ами да! Хич ги няма в географията! А по Дунава плават волски каруци, особено когато нѐма во̀да...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    09 Фев 2023 17:04ч.

    министърът(-мръсник) на вътрешната сигурност на САЩ Ал. Майоркас - пред конгреса: “Не очаквам ядрена експлозия в Европа (става дума за обстрелите от укрофашистите на запорожската АЕЦ) да има каквито и да било преки последици за здравето у нас...”

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • руски "освободител"

    09 Фев 2023 22:55ч.

    до old_fart- хайде стига си тролил с плоските си лъжи, вече срам нямате...а ако и за такива малоумни постове РТ плаща, значи са в много окаяно положение. Точно затова руските дезинформационни медии са забранени в цивилизования свят. Линк с RT https://russian.rt.com/ussr/news/1074439-maiorkas-ssha-evropa Но понеже Алехандро Майоркас не е Една Жена на Пазара "Римската Стена", какво казва и пише се записва, това са всичките му изявления. https://www.dhs.gov/all-news-updates/8771 На 15 ноември 2022 наистина има изказване пред конгреса(=House of Representatives), но изказването няма нищо общо с обвинението за "ядрена експлозия , Украйна и здравето на американците". Тази пропагандата е добра само за евразийски, задунайски и други уфси, те го карат на емоции и "знаят" как са нещата:-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    09 Фев 2023 17:13ч.

    Ще се самоцитирам отсъседната статия: Въпросънт не опира само до доставка на ядрено гориво. (ние вече се харизахме на френско и американо-шведско такова). Въпросът опира до санкции срещу целия ядрен сектор на РФ. А това включва поддържане и ремонт на инсталации, помпи турбини и т. н. Да припомня че ресурса на двата блока на АЕЦ Козлодуй е до 2047 г. Но лиценз за продължаване на дейността се издава на всеки десет години. Следващата дата е 2027 г. Ако има пълни санкции, то руснаците няма да могат да дойдат да обследват реакторите и да продължат лиценза за следващите 10 години (до 2037 г.). Което означава, че през 2027 г. ще трябва да затворим АЕЦ-а

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    09 Фев 2023 17:14ч.

    Това казват експертите. Но какво ще реши българската политическа пасмина е друг въпрос.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българската политическа пасмина

    09 Фев 2023 17:26ч.

    не се интересува от българските проблеми, а само изпълнява безмозъчно всички нареждания на новия господар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фиба

    09 Фев 2023 17:27ч.

    3-ти номер, за речно корабоплаване не си ли чувал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българската политическа пасмина

    09 Фев 2023 17:31ч.

    ще реши каквото и заповядат и ще се изнесе целокупно с парите си на запад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Франк & Щайн

    09 Фев 2023 17:57ч.

    Добре де, не можем ли още тази година да спрем всички ядрени мощности и неамриканските ТЕЦове по морални причини, както и да излезем на свободния пазар на електроенергия? Едва ли цените ще се увеличаят повече от 3 пъти като се премахнат и компенсациите от държавата, които идват от продажбите на енергия извън страната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    09 Фев 2023 18:03ч.

    Желателно е колониите да нямат собствена енергетика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бизнес с някой, който те е обявил за враг не се прави.

    09 Фев 2023 19:03ч.

    Нали така ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Значи ние трябва да занулим всякакви взаимоотношения с протестантски и католически държави

    09 Фев 2023 21:12ч.

    Нали така?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Единствено незабавното суспендиране на членството на България във фашистките евроатлантически съюзи може да спаси нашата държавност

    09 Фев 2023 21:00ч.

    Всеки ден в ЕС и ОТАН ни приближава към нашата неизбежна смърт като народ и държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ееех

    10 Фев 2023 0:44ч.

    Що не вземем да се гръмнем, ще ни е по-лесно. Ще се освободим от тая тегоба. За какво ние да живеем, само създаваме проблеми на ЕС, да се чудят с какво да ни изхранват, с червеи ли, със скакалци ли (и от къде ще ги намерят толкова много червеи, щото ние сме доста гладни, а пенсиите за месо не стигат). А сега и с това руско гориво, тая мъка голема. Ще се наложи Уестингхаус (те не са в ЕС и за тях забраната не важи) да го купят от руснаците за да ни го продадат, като руския газ, който като мине през посредник вече не е руски. Мама му стара, посредник да си на този свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чудомир

    10 Фев 2023 0:47ч.

    Чудя се, докога ще се правим на маймуни и кога ще избие клапана и ще грабнем сопите (то друго няма, оръжието го подарихме на Украйна).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проблем с горивото за АЕЦ "Козлодуй" няма - централата е обезпечена с руско гориво до 2027 година за VI блок, а за V блок - за едно зареждане през тази пролет, тоест работата е обезпечена до април 2024 г.!

    10 Фев 2023 9:47ч.

    казва Бачийски. АЕЦ КОЗЛОДУЙ Е ОБЕЗПЕЧЕНА С ГОРИВО за още 2-4 години!!!! ........... Но САЩ натискат с ултиматум да подписваме договори за 10 ГОДИНИ с Уестигхаус (по Р.Овчаров) и нашите властващи се съгласяват?!?!? ........ И сега какво излиза - имаме си гориво за АЕЦа, но ни налагат да купуваме и друго ядрено американско гориво, непригодно за руския реактор! ...... Значи ще си съсипем руските реактори, които могат да работят до 2050 година!, и после какво??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • шопски

    10 Фев 2023 11:54ч.

    Не бойте се! До тогава ще сме капарирали поне два АП-1000. Предлагам обаче отрано да палим свещи, че нещо двата в САЩ още не са построени... А и Украйна си капарираха 2... Да не стане като със самолетите... Ще дойдат ама друг път , щото нямате инфраструктура, а и много заявки преди вас. Едни вече изгоряха с голямото портфолио от реактори на УХ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи