Бойко Раздяла или смъртта на „свръхчовека“

Бойко Раздяла или смъртта на „свръхчовека“
Абсурдната дилема на Борисов е, че не може повече да управлява – и че не може да не управлява. Абсурдната дилема на ГЕРБ е, че не могат повече да управляват с Борисов – и че не могат да управляват без Борисов.

 

Време разделно е. За раздяла с кошмара на България – Бойко. С абсурда на България – Бойко.

 

Абсурдът, писа Камю в „Митът за Сизиф“, не се състои нито от Бойко, нито от България, а е в тяхното общо присъствие. Време е то да се прекрати. Поне в политическото измерение.

 

Стана абсурдно късно. А абсурдът се потрива на вратата. Плюе, трие с опинци, не си тръгва.

 

Абсурдната дилема на Бойко е, че не може повече да управлява – и че не може да не управлява. И Ленин не е бил чак толкова прозорлив в „Крахът на II Интернационал“, та да предвиди и такава възможност. У него просто „върховете не могат постарому“. И у нас този елемент на революционната ситуация е факт от много отдавна, особено от 9 юли м.г. Всички го разбират. Стоил Рошкев писа в понеделник във Фейсбук, че просто няма как Борисов отново да направи кабинет, да положи клетва в НС. Няма! Невъзможно е.

 

Абсурдната дилема на ГЕРБ е, че не могат повече да управляват с Борисов – и че не могат да управляват без Борисов. Без него са нула. Не защото Бойко е „единица“, свръхчовек! Заглавието ми е шеговито. Взето е от „На Острова на блажените“ от П.П. Славейков. А защото те са си нищожества. Невъзможно е други освен нищожества да работят за Борисов. Писах го още преди онази кошмарна вечер на юли 2009 г., когато чумата дойде на власт. Браво на Иван Илчев, че им го каза и от малкия екран! Коалиционен, експертен или едикакъв си кабинет с ГЕРБ без Бойко? Абсурд! Ще падне, преди да е изсъхнало мастилото по указа.

 

Другият елемент на революционната ситуация, че „низините не искат да живеят постарому“ – рязко изостряне народните беди, което въвлича в политиката и най-изостаналите маси – също отдавна е налице. Българите отново почнаха да се самоубиват от отчаяние като през февруари 2013 г. България е докрай политизирана. Теоретически две трети, а фактически 80% от българите са обзети от силен антигерберски гняв.

 

Да, ама кой ти ги пита 80-те процента будали, ще кажат разбирачите говорещи глави. „Народът е стадо, накъдето му завъртиш сопата“, учеше техният патрон. Всичко се решава от задкулисието!

 

Има ли го обаче изобщо това „задкулисие“ в България? Българският едър капитал, „чичковците с пурите“? Като тия, дето скръцнаха зъби на американската Демократическа партия да разкара Бърни и да прегърне св. мощи на дядо си Джо? Ако имаше в България чичковци с пури, отдавна да са похарчили Бойко. Щеше да им е гира на краката.

 

В анализите на познавачите най-далече стигаме до задкулисието на Шиши и Ахмед ага. Има послушни олигарси, има поумрели, има и непослушни като Божков, но те са вън. Има и чужди олигарси като покойния Келнер, които очевидно нямат политическа роля на задкулисие у нас. И тъй, според мене никакво задкулисие няма, а има абсолютна монархия – пирамида от лични зависимости – зето-шуро-баджанакизъм – и мафиотски омертà и вендета. Не мрежово общество по Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, а феодална пирамида с абсолютен монарх.

 

Има ли още сили в чужбина, които теглят за оставането на Бойко? Меркел? Тя е пътница. САЩ? Официозът на Демократическата партия „Форин Полиси“ в деня на президентските избори заплаши, че САЩ щели да изпаднат до България на Борисов, ако Тръмп пак спечели. Русия? Путин не ми прилича на мазохист.

 

Третият елемент на революционната ситуация по Ленин също е налице у нас още от 2016 г., макар и досега да му са намират кусури. Радев все „пада в капан“ и става все по-популярен и обичан.

 

Търсенето на думите „Румен Радев капан“ в Гугъл дава 242 хиляди резултата. Медийните заглавия, че „Радев падна/го вкараха в капан“ са хиляди. Гъмжат из почти всички медии, и в доскоро независимите.

 

Много по-малко, но пак доста са и заглавията „Радев вече (почти) няма шанс за втори мандат“, но авторите им упорито таят кой има повече шанс. Тези медии от деликатност не публикуваха снимките с чекмеджето и записите с минаването с двеста, но ни разказват как българите бързо ги били забравили; възмутиха се до дън душа от яйцата, размазани по колоните на МС, и от черния чаршаф пред „колибата“ на премиера. Чаршафеният надпис за Каолиново впрочем бе любопитен.

 

Всъщност българите наистина едва смогват да задържат в обсега на вниманието си всичките  престъпления, катастрофални провали и дебилни гафове на мутрорежима от времето на снимките с пачки и кюлчета, записите и прокурорския рекет – мутрорежимът буквално всеки ден ги залива с нови. Включително и свидетелства за масови и нагли опити за купуване и готвене на фалшификация на изборите от ГЕРБ. С ориз, захар и олио.

 

Положението е като на Киро Амбицията от стария шопски виц, дето бил болен, ама пиел. „Киро бе, намали пиеньето – пречи ти. – Как да го намалим? Таман го намалим, и они носят ново пиенье. Как да го намалим?“

 

Както узнахме лятото, другият важен аспект на революционната ситуация също е налице. Народът отказа този път да бъде разделен както всеки път от 1990 г. досега. Голямото мнозинство българи категорично не желаят ГЕРБ, техните люспи от РЗБ, сегашните и бившите им коалиционни суъчастници в престъпленията, да ги пазят от „комунизма“. Хората масово казват:

 

не искаме ГЕРБ да ни пази от комунизма. Искаме някой да ни пази от ГЕРБ.

 

В коментара си за „комунизма“ през януари обясних пространно какво разбира под тази дума създателят на учението на „научния комунизъм“ Маркс и как то няма абсолютно нищо общо нито с „комунизма“, от който натиска да ни „пази“ ГЕРБ, нито дори с реалсоца, към който мнозинството българи, дори младите, изпитват разбираема носталгия, нито пък с това, което има да става у нас след изтриването на чумата ГЕРБ от лицето на земята. След което българите ще бъдат завинаги ваксинирани срещу нея.

 

Това, което ще става, още няма партиен цвят – задачата е да се възстанови нормалността, цивилизоваността. Някаква форма на преодоляване на днешната ни морална дебилност. Някаква форма на отговорност на политиците пред мнозинството. Някаква приемлива компетентност и добросъвестност на управляващите. Някаква законност и социална справедливост. Не искаме много!

 

Проблемът ни сега е само един: 80%-те процента гневни и над трите милиона подкрепящи Радев българи да гласуват масово на четвърти. Всички, които наесен ще гласуват за Радев, да гласуват и сега – против ГЕРБ. Изборът дотук е ясен. А нататък всеки сам си тълкува кой е най-сигурният глас против ГЕРБ. Да цъфтят сто цветя.

 

За мене лично само гласът за БСП е гарантирано и глас против ГЕРБ.

 

Други сънародници мислят различно. Ще се радвам да видя значителна парламентарна групи на ДБ – за тях да гласуват честните десни българи и тези по-скоро леви, които по хипстерски причини не биха гласували за БСП. Нека заедно разбием лъжата на говорещите глави, че ГЕРБ „привличал десния център“.

 

Бих искал да видя в НС и „Възраждане“, които да привлекат разочарованите от БСП стари комунисти и други носталгици по НРБ, каквито са 83% от хората над 60 г. и мнозинството дори от младите до 30 г., други честни националисти, консерватори, евроскептици и антинатовци. Костадинов има трески за дялане, но има и безспорни качества. Желая им успех.

 

Манолова и триото са предатели на каузата на протеста от миналото лято, другите люспи от БСП също са резерв на ГЕРБ. Не виждам в НС герберските люспи от РЗБ и другите досегашни съучастници в престъпленията на ГЕРБ – ВМРО, „патриоти“, „Атака“, „Воля“ и останалите. Тези лица трябва да са в затвора. Партията на Трифонов е лошо, развалено копие на ГЕРБ. 15 години закъсняло. Които нещастни люде гласуват за него, се римуват с Ботевите „патриоти“. Засега още няма условия феодално-мафиотският ДПС вот да се разпадне по партийна линия на 90% ляво и 10% дясно и да прелее към мейнстрийм партиите, но дебелите намеци за Каолиново, дето Борисов с автомат бил гонил български турци по паспортната криза ио Голямата екскурзия в 1989 г. ни казват, че и ДПС може да пролее сълза на погребението на ГЕРБ. 

Нека Априлската ни революция от 2021 г. увенчае делото на Юлската от 2020 г. И в най-лошия случай, ако фалшификациите, страхът от ковид и герберските заплахи дадат първото място на ГЕРБ, да сме готови да залеем отново триъгълника и да не допуснем да се даде мандат на Борисов.

 

Първата ни задача е да не допуснем Борисов 4. Тя е изпълнима.

 

Раздяла, Бойко, Раздяла!

 

Още по темата:

https://glasove.com/categories/na-fokus/news/grokhot-v-dzhunglata-intervyu-s-guno-advokatina

https://glasove.com/categories/komentari/news/vreme-e-radev-da-oglavi-otkrito-narodnoto-nedovolstvo

https://glasove.com/categories/komentari/news/ot-2-septemvri-imame-grazhdanska-vojna-na-mutrorezhima-sreshtu-bylgarskiya-narod

https://glasove.com/categories/komentari/news/protesti-ili-revolyuciya-sa-poslednite-46-dni

https://glasove.com/categories/komentari/news/mutri-vyn-rumen-radev-e-naj-dobroto-neshto-stavalo-v-bylgarskata-politika-sled-10-noemvri

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Мильо Лудия

  31 Март 2021 17:36ч.

  Прав е Фичо - проблема с Боко Тиквата е културен, а не политически. Ако искаме да отлепим от Ориента и да се запътим към Европа цивилизационно този тип трябва да бъде свален веднъж завинаги от власт и съден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  31 Март 2021 17:58ч.

  проблемът е базов: ставъ думъ зъ колективниъ ентелект

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Между другото

  31 Март 2021 18:07ч.

  „Добре дошли, г-н Борисов. Много ми е приятно. Няма да ви забравя цял живот. Ако не бяхте вие, биволи нямаше да има в България. Това, което вие сте дали, никой друг не го е дал. Никога няма да забравя това, което направихте. Няма да подавате оставка. Вие трябва да спечелите. Успешно ви е управлението. Нямате грешка. Не ги слушайте какво говорят другите, това е от завист. Десислава Танева е страхотно попадение. Този министър трябва да остане вечно на поста. Работи със сърце и душа. Надяваме се да управлявате дълги години. Искам в България да имаме хубаво и културно животносъвдство“, посочи собственичката на фермата.".....Не, това не е от 80-те години на 20 век. Това е от 2021 година. И като се посмях хубаво, ми стана страшно...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • грейки

  31 Март 2021 18:20ч.

  Липсва ни базова независимост, за да очакваме чрез избори политиката да промени нещо. САЩ и ЕС наистина се държат с нас като с васал, и на народа е ясно, че нищо не зависи от него, а от големите пари на ЕС и МВФ от една страна, и от военно-политическата окупация откъм НАТО. Дори при реалния социализъм имахме неизразимо повече независимост. Погледнете например Япония и Ю. Корея - американският империализъм чрез туземните им администрации ги е укротил като писенца, навсякъде се управлява чрез неправителствени фактори с американски агенти в тях, кукловодещи правителствата. А дайте си сметка колко по-авторитетно стоят като страни от нас... Оказва се, че политически грамотните люде с продължителна биография могат само да носталгират просъветската ни независимост, която ни осигуряваше някакво международно самочувствие поне. Днес сме смазани. Нищо не зависи от гласуването. Дори и да изберем алтернативата, шпицкомандосите на Троцки (разбирай грантаджиите на Сорос) ще го свалят най-късно след 6 месеца, окупирайки Университета и обкръжавайки парламента. Нормалното днес е алтернатива, нямащо шанс да управлява с тоя тотален американски контрол. Ненормалното е предпочитано от началниците и затова ще продължи, докато статуквото се скапе след някое крупно международно събитие, маркиращо голям американски провал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • акад. проф. д-р инДж. о.з. полк. Кънчо-Петко ДЕРОВ, чл-кор БАНда

  31 Март 2021 18:25ч.

  Поредният блестящ анализ на предстоящия РежимБоБоЧЕТИРИ и как си го заслужаваме. Сега давам думата на Колегата КукурякУС Хелеборус Дъра-Бърус за многословно словоблудно излияние, което някои от вас можете да го прочетете, докато ...земята се върти. СОРИ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Спасителите" най-трудно си отиват

  31 Март 2021 18:43ч.

  От 2000 година насам се заредиха "спасителите" на вярващите в чудеса в България. Първи беше Симеон, бонвиван, трябваха му два изборни мандата за да се разкара от властта. После Борисов, пожарникар, с кратко прекъсване изкара три мандата, все пак местен кадър. Отнеха какво ли не на България, но не и вярата в подобни "спасители", тя не се е изчерпила щом и трети се задава, че и чалгар. Колко ли още време трябва за да изчезне? При това ниво на образованието май заедно със самата България, дето сега и в братска Америка я давали за пример на пропаднала държава за да плашат хората там да не избират пак Тръмп. И Алеко на времето описвал абсурда Бай Ганю, но той си остана досега. Значи и той е изпуснал главната причина за да го има този абсурд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  31 Март 2021 18:46ч.

  Грейки, много верно сте описали нещата, и те са същевремено много тъжни. И все пак нали надеждата умира последна, се надявам да стане поне мъничко по-добре ако се отървем от главатаря –мутра, която поради рзлични известни причини руши страната ни, нашата Родина. За този престъпник няма род и родина, чест, съвест доброта, не вярва и в Бог. Но поне няма да го виждаме повече, това е най –мразения човек в държавата даже и от симпатизанти на ГЕРБ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Проблема с Бойко

  31 Март 2021 19:03ч.

  е в главата на троловете като Мильо."САЩ еи ЕС се държат с нас като с васал". Е па това може само да ни радва. СССР се държеше с нас като с роби. И продължават, щото си знаят, че шпионите им тук си живеят като в рая и добре обгрижвани от шефа си Малинов. Затуй като пипнем поредния шпионин изпадат в потрес как може това да се случи в една мижава България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "СССР се държеше с нас като с роби"

  31 Март 2021 19:13ч.

  Лъжа! Оказа се преувеличение, защото все още нямахме база за сравнение. Днес имаме и можем да сравняваме. СССР уважаваше нашата независимост по всички показатели - и най вече за фиктивната окупация си плащаше с какво ли не. Американците и западноевропейците само ни източват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мунчо спасов

  31 Март 2021 19:23ч.

  сън повторение или с поощрение $ на ниновица. няма нови политици. това е виц , че има нови. има стари к.рви. с русофилите няма да стане. с тия шпионски издънки....или авторът от сащ, иска руския ботуш официално тук? ами върви в москва. ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маркс

  31 Март 2021 19:28ч.

  Грейки наистина е прав във всяка своя дума. Ние нямаме никаква независимост. А ГЕРБ не са нещо случайно. Появата им е съвсем закономерна и нищо учудващо няма да има, ако пак спечелят. За мен това е най-вероятното развитие. ГЕРБ са най-добри в компрадорстването, а който и да е друг от кандидатите за власт няма никаква друга алтернатива, освен да прави същото. И ще го прави. Включително и БСП. За ПП Възраждане няма да говорим, защото те никога няма да влязат в парламента, дори и 80% от цялото ни население да гласува за тях. Те просто няма да влязат. До тук с фактическата ситуация, много добре описана от "грейки". Ако обаче се замислим за причините, довели до тази фактическа ситуация, тук вече става интересно. Причините не са една или две, но все пак сред тях също има "йерархия". Като първа, можем да посочим капиталът. Капиталът и капитализмът като понятия изкристализират в годините след буржоазно-демократичните революции в западна Европа. Те дават началото на демокрацията в политичското управление на държавите и на утвърждаване на системата на т.нар. "свободен пазар". Горе-долу по същото време се появяват и масонските ложи. Капиталът /или капиталистът/ нямат интерес от свободен пазар, иначе казано - от конкуренция. Защото основната цел на капиталът са печалби и непрекъснатото им увеличаване, което изисква непрекъснато разрастване и придобиването на все по-голям пазарен дял, т.е. - истинската цел е монополизъм. Конкуренцията пречи на всичко това, а един от най-лесните начини да се завладее пазар е чрез корумпирането на държавното управление и подчиняването му на интереса на капитала. В условия на демокрация и прозрачност в политиката, това също е много трудно, осбено тогава, в онези години. Днес е друго. Навсякъде в развития свят държавите /доколкото реално ги има/ са изцяло подчинени на капитала, което, между другото се нарича фашизъм. Медиите, образованието, здравеопазването - също, чрез приватизация, концесиониране и т.н. Т.е. - демокрацията навсякъде по света е вече само фасадна. Известният лаф - че ако от изборите зависеше нещо, те отдавна щяха да бъдат забранени, става все по-достоверен и отразява истинската картина. За това и над 50% от българите въобще не виждат смисъл да си губят времето в гласуване. Този процент ще нараства все повече, и основателно се поставя въпросът за легитимността на властта след изборите. Колко процента от народа представляват. Но това не е проблем. От ЦИК ще обявят примерно 62% избирателна активност и готово. Даже миналата седмица мернах в нета следната "новина": От ЦИК съобщиха, че са готови с резултатите от изборите, но ще изчакат 4-ти април.... .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  31 Март 2021 19:39ч.

  СССР се държеше с нас като с роби. Извинявай, че ти обръщам внимание, но можеш ли да ми обясниш членоразделно може ли който е да е управник на България да изгони 300 000 турци ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  31 Март 2021 19:49ч.

  Всички трябва да гласуваме , ако искаме да оцелеем като нация и държава !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  31 Март 2021 20:19ч.

  Вероятно ще огорча повечето коментиращи, но обръщам внимание, че Бойко Борисов е изцяло рожба на демокрацията. Ако нямаше демокрация, в една нормална държава такава персона никога не може да се докопа до властта, ако пък се докопа, веднага ще му спретнат един заговор със съответния атентат. Платон е хиляди пъти прав: "Демокрацията винаги поражда тирания". Ето ви го и доказателството, което толкова коментирате като желано за изритване. Желано, ама народът си го иска. Защото се гледа в него като в огледало. Ало, цензурата, да си имаме уважението, нали...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тъпоъгълника

  31 Март 2021 20:21ч.

  Защо самостоятелно мислещите хора са разочаровани и не отиват да пускат (в нашия случай - даже и за Радев) - прочетете последните три абзаца от това интервю с Янис Варуфакис, и веднага ще ви стане ясно колко бързо идат и предателството спрямо свръхочакванията на избирателите, и разочарованието от разни уж алтернативи на статуквото (минаващи пак уж за "политически нормалното"), а иначе то е ясно, че статуквото при нас, т.е. ненормалното, се олицетворява от Баце! - https://pogled.info/svetoven/evropa/yanis-varufakis-v-es-ima-tolkova-demokratsiya-kolkoto-kislorod-na-lunata-nula.127643

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  31 Март 2021 20:22ч.

  Милјо, а 2 млн българи изгонени как се сравнјават с 300 000? За една жена питам...то това си е голјам героизъм да гониш жителите на една страна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато държавите са подчинени на капитала, това се нарича фашизъм.

  31 Март 2021 20:34ч.

  Това съждение, на базата на което форумецът Маркс гради половината си теза, е меко казано невярно. Фашизмът е държавно монополистичен капитализъм - империализъм. Това е теза на Георги Димитров. Като нацизмът е национал социализъм. или смесване на нацизъм със социализъм. Това е и наименованието на партията на Хитлер. Национал социализъм. Има един професор политолог в Руската федерация, Валерий Соловей, който е за национал либерализъм. Или национализъм и либерализъм. Изобщо нови интерпретации на политически системи. И ако Б.Борисов е трън в очите и на Ханджийски и на повечето форумци, то е затова, защото те не искат капитализъм и новите неща в света, като нова ера, нова епоха. Но те нямат идеи, а искат да са във фокуса на вниманието в България и в политическия живот. И затова плюят всеки центристки и десен модел в България, но левицата няма идея. Бойко Борисов наистина е като цар. Но той, макар и без икономическо образование мисли, както по бабешки се решават задачи в математиката, така и той по бабешки решава най различни проблеми. Няма кой друг да реши проблемите сега и той се нагърбва с тази задача. И според мен ги решава доста добре. Само мога да кажа, че като всеки политик прекарал два мандата във властта, а той вече 11 години, е прекрачил много червени линии и няма тия задръжки в главата си. А тези задръжки се образуват, когато си на власт, защото хората не реагират или не оценяват власт имащите. А тези оценки са червените линии, които Б.Б. е прескочил. И мисля че той трябва да премине в опозиция и да бъде като нормален човек, а не като политик. След 4 години нека се кандидатира пак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задръжките

  31 Март 2021 20:41ч.

  се образуват когато не си на власт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съботата и Човешкият Син

  31 Март 2021 20:50ч.

  абв, пак ли си се упражнявал бе... айде стига дрънка, че нямат идеи. Идеи има, ама идеите не са достойни онтологеми за прокапиталистическа политика, там е работата. Днешното общество не е пригодено за чиста теория, за да говорим изобщо за притежание на идеи. както и дясното - то не е ценност само по себе си, а винаги се регулира от условията, които се променят. Самите условия извикват и хората. Ония хора, които са ловци на идеи, обикновено се гнусят от политическия цирк на бай гъновците и бай ганьовците, който наблюдаваме от тридесет години насам. Капитализмът е профанно състояние; социализмът и лявото, дори и с прословутия си атеизъм, са хиляди пъти по-изтънчени в хуманно отношение от всякакви буржоазни предразсъдъци и глупости, изхождащи само от един превърнат култ - този към потреблението и производството на онова, което служи на капитала, а не на човека. Да служиш на богатството (капитала) означава да не служиш на Бога. Просто като фасул, обаче не е за протестанти и професионални профанизатори като твоя милост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  31 Март 2021 21:01ч.

  ЗИП-е да си потърсиш от Фичо авторските права за "чичковците с пурите". Той предвидливо е турнал кавички.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за ония, които няма да го прочетат

  31 Март 2021 21:03ч.

  Варуфакис за Маркс (интервюираният се определя като либертариански марксист): "Ако сега, когато съм на 60 години, все още съм марксист и Маркс продължава да ме интересува, това се дължи на неговото описание на капитализма. За разлика от комунистите, негови последователи, той беше истински либерал и интересното от неговите идеи е, че капитализмът едновременно ни освобождава и заробва". няма да издадем никаква тайна ако припомним, че под минали публикации включително на този автор, цялото това прозрение сме си го споделяли във форума.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за отстоянията на байгАниадата спрямо байгЪниадата, които всъщност са едно

  31 Март 2021 21:08ч.

  Относно "чичковците с пурите", това е и намек, че Баце се крепи, защото все пак началниците не са му баш на главата. Той затова и все още има смелостта да самоизтъква пионерското си настояще, понеже както е речено, Бог високо, цар далеко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • социализмът и лявото, дори и с прословутия си атеизъм, са хиляди пъти по-изтънчени в хуманно отношение от всякакви буржоазни предразсъдъци

  31 Март 2021 21:40ч.

  Глупости. Социализмът е дехуманизация на човека, античовешки, за него всички са еднакви, с което като един барон мюнхаузен сам се хваща за косата и изтегля , поставяйки себе си като бог. Никога няма да има успешен социализъм извън капитализма , който е вечен, нещо което дебелата кратуна на маркс така и не проумя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маркс

  31 Март 2021 21:41ч.

  Адмирации към "Съботата и Човешкият син". Много ми хареса това, че "капитализмът е профанно състояние". Колкото до форумеца, с подозрения, че е "абв" - ако въпросната теза е изказвана и от Георги Димитров, това автоматично ли я прави невярна? Аз съм чел разни определения за фашизма от различни автори и като най-изчерпателно считам това на един руснак /забравих му името/, че фашизъм е налице тогава, когато имаме абсолютна власт на финансовия капитал. Или всички държавни институции са подчинени само и единствено на интересите на финансовия капитал. Тоталитарната държава може да я има, но може и да я няма. зависи от ситуацията. При фашизъм е естествено държавата да е тоталитарна, за да потушава закономерно възникналите в такива условия протести, стачки и пр.народни недоволства, но не е задължително. Но вие, уважаеми форумецо, се вглеждате в разни понятия или да кажем етикети, размествате ги и си мислите, че по този начин вниквате и в съдържанието. Уви, това не е така и си личи от поста ви. Съжалявам, но коментарът ви е на нивото на футболна запалянковщина. Колкото до капитализма - първо, той вече никъде не съществува и е в миналото и второ - да, той не ни харесва, особено пък, когато достигне фазата на фашизъм. Но не ни харесва заради начина на разпределение на създаденото, а не заради наличието или липсата на демокрация и т.н. В момента фашизъм е установен почти навсякъде в западния свят, включително и у нас. А Милтън Фридман беше казал, че единственото по-лошо нещо от държавния монопол, това е частният монопол. Другото, което не ни харесва са т.нар. от вас "нови неща в света, нова ера" и пр. Защо не ги назовете конкретно? Глобализацията и нейната "ера" определено не ни харесват, защото са дълбоко неестествени в този вид и казано направо - нечовешки. Какво да им харесваме на тези "нови неща"? Въпреки това, те ще бъдат установени, защото друг начин за окончателно сгромолясване на тази дълбоко извратена в същността си система, просто няма. Не знам за вас, уважаеми форумецо, но аз горе-долу знам какво ще последва след това, но няма да ви занимавам в детайли, защото може да изпаднете в ужас. Само ще ви кажа кое ще бъде едно от първите неща, които ще се случат - ще изчезнат парите. Въобще - без значение дали са виртуални, кеш и т.н. Те ще изчезнат изобщо като понятие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, нищожества....

  31 Март 2021 22:12ч.

  "Невъзможно е други освен нищожества да работят за Борисов." Мария Габриел, нали? Ани,,, съглас и сме с теб. И НПО-тата за борба с насилието - Анимус и другите, снимали се с Цветанов, Цачева, Габриел, наистина само нищожества могат да прокарват истанбулска конвенция, стратегия за детето , сексуално образование за малки деца. Кражби на деца по норвежката метода могат само нищожества да прокарват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абв

  31 Март 2021 22:13ч.

  Какъвто Маркс, такъв и Вие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бръчков:

  31 Март 2021 22:32ч.

  Нощта беше влажна и мрачна и нюйоркските улици пустееха. Студената декемврийска мъгла, която обикновено пада покрай бреговете на Хъдсъна, се беше напластила в една от главните улици на града и задушаваше с отровния си дъх последните минувачи, които бързаха да се приберат у дома си. Мъжделивите фенери, що стърчаха на почтителни разстояния по двете сграни на улицата, едвам прокарваха мътна и неопределена светлина през мъглата и като че още повече увеличаваха мрака. Всичките лафки и магазини бяха затворени вече; никаква светлина или шум не излизаше навън; понякога само се чуваха уединени крясъци и псувни на някои закъснели картоиграчи в някое затворено казино. Ето там една лафка с разтворена врата. Вътрешната страна, сиреч тая, която гледа сега към улицата, представлява един империалист с традиционния цилиндер на глава и с дебела пура в ръката. Минувачът не би се заинтересувал в това изображение от много обикновена и първобитна живопис, ако да не забележеше под коленете, на империалиста думите, раздраскани с гвоздей, вероятно от патриотина тютюнджия: Долу тираните!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маркс

  31 Март 2021 22:39ч.

  Абв, аз знам какъв съм, но подозирам, че същото не се отнася за вас. Всъщност, известно ли ви е, че трудовете на Маркс се изучават сериозно в западните университети, а повечето от Бръшляновата лига им дадоха отново приоритет, особено след кризата преди 12-13 години? Вие въобще четете ли? Разсъждавате ли? Мислите ли? Имате ли някаква собствена мисъл, освен разбира се възприетите от мейнстрийма, защото така е най-лесно? Нещо, дето да е само ваше си? Или да?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много са сложни нещата, когато трябва просто решение

  31 Март 2021 22:45ч.

  Форума си е място за мнения.И аз да кажа своето, което може и да е грешно за момента, но може и му дойде времето.Та така, не е задължително да съм прав, но според мен БСП създаде, /или създаде условия/ за появата на ГЕРБ.Като им гледам висшите кадри в провинцията, това са бивш ценен актив на БКП.Казвам го във връзка с приказките, че само БСП може да свали ГЕРБ.НЕ МОЖЕ, там е проблема.Още 11 години ще ги бие Бойко.Единственото което БСП може да направи е да създаде онези условия, при които ГЕРБ да изчезне.Ама надали, много е рисково за тях, понеже и те не знаят какъв вид партия са.Думичката на Дачков-"капан"-си е точната, другата е -нов 4 годишен кръговрат.Протести, и пак и пак и накрая нищо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маркс

  31 Март 2021 23:10ч.

  Преди време, Валентин Вацев даде следното определение за ГЕРБ: Това е БКП в края на 80-те.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Единствено

  31 Март 2021 23:37ч.

  Нито Сестра Галева,нито Пинокио Бойкикев,нито Славчо Учиндолски са нещотото ново,алтернативата на 30 годишната помия. На шорошоиди,жендъри и трансхуманисти грам вяра нямам. ПатреОтарците от Атака,ВМРО,скатаджиите и пъпчивия гагаузин също въобще не могат да бъдат алтернативата. БСП също има още да се чисти от олигарси ,джендъри и колаборационисти. Единствено Възраждане са нещото ново при тия избори,каквито и слабости да имат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  01 Апр 2021 8:07ч.

  Хубави постове на Грейки и Маркс!" Чичо Фичо" се е постарал. Разбира се, веднага лъсват " гоите" им. На парите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Иванов

  01 Апр 2021 8:29ч.

  Колега Хаджийски, да сте чували за гладната кокошка, дето сънувала просо? А за младите девици, какво сънуват? Е, на 4 април ще чуете. Нарича се когнитивен шок, или сблъсък на индивида с локомотива на обективната реалност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Иванов на 01.04.2021 в 08:29

  01 Апр 2021 8:42ч.

  Каза си го Иване! Чели сте и Маркс, като драгалевския субект, чиито образование е партньор на " локомотива Ви" днес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Глупости. Социализмът е дехуманизация на човека, античовешки, за него всички са еднакви"

  01 Апр 2021 8:56ч.

  Аз не помня при социализма да са наричали хората "човешки ресурси". Нито работодателите да са се съвещавали първо за парите, а не за хората и тяхното благоденствие. То всъщност и работодателите тогава не бяха частници, че да ги интересува само личния келепир на гърба на общото благо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поправка: Чумата дойде 2005, когато го избраха за столичен кмет

  01 Апр 2021 9:07ч.

  "Невъзможно е други освен нищожества да работят за Борисов. Писах го още преди онази кошмарна вечер на юли 2009 г., когато чумата дойде на власт......" Също така и нищожества тогава го избраха и продължиха да го избират и впоследствие, защо са прости и алчни като него. Само като го видиш, ти става ясно какво представлява. Никога няма да разбера как беше възможно това - професори от БАН се събрали в някаква зала и му ръкопляскат за някакви кинти, докато държавата си отива пред очите ни! И тези професори не са гладни....нито пък днешните, които тормозят народа с тази "пандемия".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 100% дебил

  01 Апр 2021 10:12ч.

  Винаги съм вярвал, че словото на истината идва отвъд океана... Добре е, че ги има емигрантите в Америка да просветлят нас, тукашните дебили, какво точно се случва в Татковината ни...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Милена Бекярова

  01 Апр 2021 10:19ч.

  До Маркс на 31.03.2021 в 19:28, не сте прав в това си съждение: "Капиталът /или капиталистът/ нямат интерес от свободен пазар, иначе казано - от конкуренция". Именно, поради жизненонеобходимата нужда за капитала от свободен пазар, той преодолява феодализма с неговите гилдийни и съсловни ограничености, такси, мита и липса на унифицираност в мерки, теглилки и парични единици. Отново, поради тази нужда, днешния глобалистичен капитал преодолява националната държава, поради нейните регулативни ограничености върху пазара. Фундаменът на неолиберализма е по-малко държава, повече свободен пазар. И не на последно място Великите географски открития се случват не по научни, а по икономически причини - липса на пазари за зараждащия се капитализъм. Концентрацията и монополите са вече следващ етап от овладяването и дерегулацията на пазарите. Тази последователност в икономическата логика на капитала е описана и от Маркс.Мисля, че сте обърнали наобратно определението за фашизъм, защото икономическото поведение на Мусолини и Хитлер беше подчиняване на капитала от държавата-най-вече индустриалния. С грейки сте прави в здравословния си скептицизъм по отношение на икономическата и политическа подчиненост на нашата държавица от Великите сили. Забравяте, обаче, че цялата ни история след Освобождението е белязана от това компрадорство в една или друга степен и към една или друга Велика сила. Разликата, на която искам да ви обърна внимание е именно в това "в една или друга степен", защото точно това можем да направим на 4-ти април, при днешните условия, с политическото детрониране на този абсурд, който ни управлява 11 години, а именно да намалим и рационализираме в своя полза степента на зависимост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир

  01 Апр 2021 10:24ч.

  Кой ще каже реалните собственици на банките в България? И кои са акционерите на фондовете които управляват ВТОРАТА ПЕНСИЯ? Бъдете сигурни, че Нинова, Бриго, Овчаров, Бойко, са акционери там, и си разпределят всяка година 800 милиона давани за услугата, и разпределящи където им е изгодно 20 милиарда лева - за уж втора пенсия. Те ще усвоят всичко, и ще фалират тези фондове. ИМА КАКВО ДА ГИ ОБЕДИНЯВА. Ако бойко заплашва тези фондове, то е за да получи по-голям дял. Така американците заплашват Бойко, просто да получат повече. Повече сделки, по-малко руско влияние, повече русофобия, повече СДС, са намеренията на САЩ и исканията им към Борисов. Те го държат за шлифера.... ..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Докато умните се наумуват, лудите се налудуват.

  01 Апр 2021 12:26ч.

  Важно е да се гласува, важно е да се просвещава, без борба няма победа. Като четете Маркс, не забравяйте че за него най-важното в живота е била борбата. Интелигенцията в България винаги е била многословна и далече от реалната борба, затова никога не са я приемали сериозно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радон Керанов

  01 Апр 2021 13:43ч.

  Смешното ленинистче сипе карикатурните си съждения....! Забавно...! Прочети изследването на Алфа рисърч, ленинистче!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тиква

  01 Апр 2021 14:11ч.

  прекрасно,представям си физиономията на мутрата ,той помни как изглеждаше Живков,нали му търкаше ушите,въпреки че Живков е слънце в сравнение с тиквата,дай боже да го видим

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маркс

  01 Апр 2021 15:37ч.

  До Милена Бекярова на 01.04.2021 в 10:19 Уважаема госпожо, с цялото си уважение към вас, ще си позволя да ви възразя. Струва ми се, че бъркате историческото развитие на капитализма, с индивидуалното развитие на който и да било индивидуален предприемач, решил да стане капиталист. Свободната конкуренция в условия на капитализъм не е първопричина, а следствие на нещо друго, което е основната движеща сила при капитализма. А това друго нещо аз го наричам - стремеж към монополизъм. Нима мислите, че който и да било предприемач предприема редица рискове от любов към едничката състезателност? Не знам за вас, но на мен не ми е известен случай някой, който е завладял по един или друг начин мажоритарен пазарен дял в един момент да се е провикнал: "Е-е-ех, я елате и други играчи тук, че да се посъстезаваме малко, защото умрях от скука!". Ако знаете такъв случай, моля - ще ви бъда благодарен, ако го посочите. Т.е., ако говорим за свободна конкуренция, при равни други условия /да си го кажем направо - на теория/, това би било възможно само и единствено при наличието на силна държава, която да води ефективна антимонополна и антикартелна политика, за да поддържа конкуренцията. Смятате ли, че това е възможно, ако държавата се ръководи от неолибералния лозунг - "По-малко държава и повече пазар"? Според мен - не. Така, госпожо, стигаме и до понятието "свободен пазар". Преди 5-6- години у нас излезе в превод книгата на Хаджун Джанг - "23 неща, които не ви казват за капитализма". Въпросният е професор по икономика и е от Южна Корея. В едно от тези 23 неща той се спира и на митът за т.нар. "свободен пазар". Такова нещо няма и никога не е имало, твърди той. Според него, всички пазари съществуват в някакви ограничения /наложени от държавата, разбира се, няма от кой друг/, но с течение на времето хората така свикват с тях, че в даден момент престават дори и да ги забелязват и си мислят, че ..... ги няма. Дава подходящ пример с отмяната на детския труд в Англия, но да не ви занимавам с детайли. Мисля, че още може да се намери в книжарниците на Хеликон. Ако ви интересува - прочетете я. Не се подлъгвайте по заглавието, което, само за себе си звучи доста конспиративно. Нищо такова няма. Колкото до фашизма, ще си послужа с пример от нашата действителност. Съгласно Конституцията, гражданите на Република България са длъжни да плащат данъци и такси съобразно техните доходи и имущество. Два члена по-долу пише, че гражданите плащат задължително и социални и здравни осигуровки. Толкова. В същото време, госпожо, у нас преди 10-на години е приет закон, който постановява задължително плащане на застраховка "Гражданска отговорност", от тези, които притежават МПС и са правоспособни водачи. Застраховката не е осигуровка, не е данък, не е и такса. Тя е нещо съвсем друго, покриващо риска от евентуално сбъдване на конкретно събитие в бъдеще. Т.е., тя може да бъде предмет единствено на сделка за покупко-продажба между две лица, ако те желаят да я сключат. Иначе казано, такава сделка би могло да се сключи на свободен пазар, но не и ако държавата повели тя да е задължителна. Тогава понятието "свободен" веднага угасва", а след него понятието "пазар" - също. По същата логика утре може да бъде прокаран закон, който задължава всеки да купува минимум по 12 килограма картофи седмично. За мен текстовете на подобни закони са противоконституционни и като такива, трябва да бъдат отменени, но на кого му пука, след като у нас на власт е финансовият капитал?! Предполагам ви е известно, кои са типичните представители на финансовия капитал - това са застрахователите, банките, разни лизингодатели, инвестиционни и пр.фондове. Друг пример - преди няколко години Софийска вода увеличи таксите, като се "мотивира" с това, че трябвало да се изгражда канализационна мрежа в Драгалевци и др. квартали наоколо. Това е частен играч и като такъв би следвало да очакваме от него поведение на истински търговец и добър стопанин, т.е. - да заделя суми от печалбите за реинвестиране, за внедряване на нови технологии и пр. Но нищо такова не се случи. Като най-лесно, частният монополист реши да ги вземе от клиентите си. Същото се случи и със застрахователите, които преди няколко години се заоплакваха пред Парламента, че им били намалели печалбите и поискаха завишение на застраховката "Гражданска отговорност". И Парламентът ги послуша и прие съответни завишения според някакви си там ... "критерии". Въобще не ги попитаха как точно и за какво са изхарчили печалбите си до сега. Всички тези примери, уважаема госпожо, означават не друго, а фашизъм. Власт на финансовия капитал. Правилно напомняте за качествата на елитът ни от освобождението ни до сега. Бих добавил, че характерно за т.нар. ни "елит" или "буржоазия", е изключително бързото му фашизиране. Потвърждава го историята ни до 09.09.1944г. и след 10.11.1989 г. Причината за това е, че този "елит" никога не е бил плод на истинска буржоазно-демократична революция. Такава у нас не е имало. Колкото до гласуването и намаляването на тази или онази степен - съжалявам, но не мога да го приема сериозно. С извинение, звучи ми като повече или по-малко бременна..... . Желая ви здраве и оставам, с уважение ...!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ганчо

  01 Апр 2021 16:05ч.

  Да добавя към @Маркс, малките фирми може да ти предложат високо качество или ниско - дори фалшиво, хазарт, но големите фирми не могат да си позволят хазарт, променливо качество, защото са големи за да фалират или да си плюят на името и да го сменяват. Ето защо хората залагат на марково. Това само ускорява монополизмът, и елиминиране на малките..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • разни мисли

  01 Апр 2021 16:30ч.

  Всичко е енергия. Какво е казал Маркс за енергията, или Адам Смит. Така наречената стагфлация, става заради внос на петрол, което първо фалирва въглищната сфера в САЩ, от там и вдигане цена на стоманата. И повишените цени на ток, петрол, стомана, прави инфлация, а тя намаля съвкупното потребление - от там и производството и работните места намаляват. Англия е принудена да прогресира, като преминават на въглища, а Руснаците имат в изобилие дървета. .... САЩ и всички страни са след Русия по БВП, преди гражданската война в САЩ, след нея САЩ изпреварват Русия. САЩ тогава правят същото което казва Кейнс, да се копаят дупки и зариват, и да се плащат на тези хора заплати. Защото всяка война е същото. И САЩ го правят поне 4 пъти. Линкълн печати долари без злато за тях, с обещание те да се изплатят в злато след войната, но не се налага да ги обменят, самото обещание е достатъчно. После първата световна, създава работници за дупки, войниците, после Голямата депресия следва такава дейност, и Втората световна. Да, една голяма страна с голяма икономика, не е застрашена от валутните инфлации на валутният пазар. И те махат златото от доларът на вътрешният пазар, през 1933г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КРАЕН ЛИБЕРАЛ

  01 Апр 2021 16:57ч.

  По горе една госпожа казва, че свободният пазар победил занаятчиите и феодализмът. Феодализмът е държава без частна собственост, едва през абсолютизмът държавата измества църквата, и аристокрацията която произлиза от администрацията на църквата - папата - Бог, но стават наследствени, олигархия, като БКП станаха сега капиталисти. Та те аристократите-капиталисти чрез робският труд и вносът на продукти от колониите, смъкват цените и фалирват селяните и занаятчиите, чрез международният пазар. И големият пазар и печатането на пари, позволява серийното производство. Серийното производство прави разделението на трудът. В общи линии принадената стойност може да се обясни така. Всеки има крава и пие мляко. Другият случай е някой купува всички - примерно 1000 крави, и ги оставя на 20 гледачи. (Така 880 човека остават без мляко, а собственикът на кравите има излишък от 880 излишни порции мляко. Нека млякото да е 5% от всички необходими продукти. Така заетите ще са 400 човека. Но дори 900 да са работниците и 100 собствениците.) Английската войска е избивала занаятчиите в Индия, за да продават текстил и друго от фабриките в Англия, индустриализацията, ФАКТ. Банките в Англия после Франция са правили златен стандарт, за да е евтино среброто, понеже ориентът е имал само сребърен стандарт и златото там е купувало повече сребро отколкото златото в европа е купувало среброто. Среброто е струвало два пъти повече в Ориентът.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • реално

  01 Апр 2021 17:11ч.

  Както англичаните убивали занаятчиите в Индия, за да продават индустриалните си стоки, така ЗАПАДЪТ-НАТО, направиха с Източна Европа, чрез мутрите. Фалираха собственият си нрод чрез стоки от робски труд, и внос на ниски цени, и това зло го пишат за най-голямото добро в светът, индустриализацията. А имат до първата световна война, супер яки регулации за занаятите и търговията, драконовски ограничения и лицензи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ВСЕЛЕНСКИ ЧИСЛА

  01 Апр 2021 17:29ч.

  Интернетът дава свободата да не е само информацията в едни ръце. И скоро и Рейгън, Адам Смит, и кой ли не ще мине под ножът, гелотината на ВРЕМЕТО НА СВОБОДНАТА ИНФОРМАЦИЯ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  01 Апр 2021 17:56ч.

  Много дълги текстове. Много високи Ега. А разликата между "преподаватели" и Учители, малцина разбират.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маркс

  01 Апр 2021 19:14ч.

  И пет фирми да са в един и същи бранш, ако няма друга територия, която да "усвоят" като пазар, те много скоро се картелират и пак имаме от същото. Истинска конкуренция може да съществува за кратко, ако на пазара се появи високо-иновативен продукт, с перспективата да промени качествено някои аспекти на живота и след това .... пак същото - монопол или картел. Това е. Наистина профанно състояние, тъй като дори и иновациите не са съобразени с действителните потребности на хомо-сапиенса като божие творение, а с евентуалните печалби. На това е подчинена вече цялата наука, дори и фундаменталните научни изследвания. А монополистът вече е в състояние да влияе и да направлява изкуствено този процес, тъй като има цялата власт да заключи в чекмеджето си някои научни открития, за да може да се печели от досегашни технологии или източници на енергия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абв

  01 Апр 2021 20:00ч.

  Българинът винаги иска да има монополно положение на пазарите. При соц. държавите, които имаха държавен монопол през социализма, не се допускаше изобщо конкуренцията. Нашите нови капиталисти искаха винаги да са монополисти. Ако някой намаляваше цените и да се конкурира, винаги се събираха търговците и дори биеха или разсипваха стоките на конкурента на общинските пазари. Искаха да са монополисти, и когато имаше западна конкуренция винаги правеха картел и се оплакваха на правителството, че техните български стоки били по добри, но себестойността им била голяма и ги продаваха по скъпо от гръцките стоки например. Визирам зеленчуковите пазари, като най видими. Сега например в моловете има големи места, където се излагат и продават български стоки. Но все повече чувам, че млади предприемачи искат да има конкуренция, защото при конкуренция се поддържали в по добра форма. И после при капитализма, когато имаше соц. лагер, пазарите на капиталистите се намалиха. Но капиталистите в САЩ Европа и Япония направиха собствените си пазари в собствените си страни да имат голяма покупателна способност. Най големият потребител в света е САЩ. Затова се иска доларът, еврото и дори английската лира да са силни валути, за да може хората от цял свят да продават в САЩ, ЕС и Англия. Някои дори говорят, че САЩ печатали пари и с тях купували стоките на другите страни. Но когато стойността на долара, или валутният му курс се намали американските стоки са по конкуренто способни на други пазари. През 2008-9 година, когато беше финансовата криза, курса на долара беше паднал до 1,51 за едно евро. А съвсем скоро курса на долара беше паднал до 1,64 долара за едно евро. Не знам какъв е сега курса евро/ долар. Така, че уважаеми господин Маркс, не мисля, че вашето съждение ...пак имаме същото - монопол или картел... е вярно. После капиталистическата държава винаги трябва да следи да има конкуренция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маркс

  01 Апр 2021 20:23ч.

  Съгласен, че държавата трябва да следи за конкуренция, но прави ли го? Според мен - не. Освен това, в най-честия случай конкуренцията води до спад в качеството, тъй като основният и вектор е ценовия. А това не се постига лесно при запазване на качеството. Най-лесното е - спестяване на част от материалите, лека промяна в дизайна и започваш да крещиш - "Новия-я-я-я, модел не знам какво си". А относно зеленчуковите пазари и въобще селското стопанство - ако то не се субсидира, забравете за конкурентноспособност. За това и нашите са по-скъпи. При соца вместо субсидии, се използваше термина "дотации". Държавата дотираше селското стопанство, така че хлябът при себестойност примерно 1.80 лв. в търговската мрежа струваше 40 стотинки. Така беше и в животновъдството, въобще в цялото ни селско стопанство. За да е възможно това, обаче, държавата следва да има добре развита промишленост, която, известно е, произвежда продукция с висока добавена стойност и част от печалбите от нея мажеха да се използват за дотиране на селското стопанство, което по принцип е високо енергоемко и трудоемко. След като промишлеността ни беше разпарчетосана и на практика унищожена, след като сами ликвидирахме и пазарите си, селското стопанство беше оставено на произвола на съдбата, а ликвидирането на ТКЗС и връщането на обработваемата земя в реални граници, на практика го съсипа окончателно и върна в края на 19-ти век. Това беше едно от най-грандиозните престъпления при т.нар. "демокрация".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абв

  01 Апр 2021 20:33ч.

  Защо ме триете бе господин Админ? Според вас не казвам ли истината? Правя международен икономически преглед на различните икономически системи и показвам какви са слабостите на различните системи и добрите неща. А тези неща трябва да се казват, да се дискутират. Ние трябва да вземем най доброто от опита на другите държави. абв на 01.04.2021 За монопола и конкуренцията. Всеки капиталист иска да има монополно положение на пазара, който става монополно "средство за обращение"(По Маркс). Така, чрез монополно високи цени се извлича монополно висока печалба. Уважаемата госпожа Милена Бекярова правилно казва, че заради конкуренцията се правят великите географски открития, защото конкуренцията помага капиталистите да взема евтини кредити и да си намери пазари, където да пласира стоките си, като тези пазари да са пак конкурентни. Но целта на всеки капиталист е да има монополно положение на пазарите. Докато целта на капиталистическата държава е да има конкуренция. И държавата създава конкуренцията. Отначало е имало свободна конкуренция, но после се получават монополисти. И тук Маркс описва монополизма на фирмите, както и Ленин създава теорията си за държавно монополистичния капитализъм - империализма, който е фашизма, но Ленин го обявява за последен стадий на капитализма. И обяснението на Ленин е, че шепа финансисти, монополисти ще овладеят финансите, после производството и търговията на едро и дребно и накрая, чрез своя партия, която финансират ще овладеят държавата и ще установят пълен диктат над обществото. И Ленин казва, че ще направи още една крачка напред като одържави предприятията и ще направи ДЪРЖАВЕН държавно монополистичен капитализъм - империализъм, който е социализма. Цитирам по памет: "Социализмът не е нищо повече от държавно капиталистически монопол, обърнат в интерес на целия народ" - като стане държавен. Не ми се рови да намеря точния цитат. Тази книга е издадена в 1916 година. Но какво правят американците? От 1903 до 1913 година те, като виждат, че светът върви към монополизъм, силово, чрез закони и глоби разделят всеки монополист във всеки бранш на няколко по дребни фирми и възстановяват конкуренцията и пазарите. Така фирмата на Рокфелер е разделена на 5 или 6 фирми, които и до днес се конкурират и ги има на пазара на нефта. За американците, когато има три фирми на пазарите във всеки бранш, значи че има монополист. Така се получава икономическо чудо в САЩ и те до ПСВ стават най голямата икономическа сила в света. После тази система на пазари с конкуренция се приема в Англия и Франция, след ВСВ се приема в ГФР и Японияи и дори в Южна Корея след 1949 година. И на всякъде се получава икономическо чудо. Сега след 1989 година системата на конкуренция и пазари се приема в соц. лагера и дори в България, и от 2013 до началото на 2020 имахме икономическо чудо в България. Преди 2013 година, манталитета в България беше посткомунистически. При монополно положение на фирма, от една стока се печели много, поради монополно високите цени и се извличат монополно високи печалби. Капиталиста няма сметка да инвестира в нови машини и технологии, защото монополно високите цени му носят добри монополно високи печалби. И не увеличава заплатите, защото работниците са усвоили машините, с които се работи. И когато работниците отидат на пазарите с малкото си пари, могат да купят малко стои, които са с монополно високи цени. И това води до относително свръх производство и неплатежоспособно търсене, което според Маркс е икономическа криза. Докато при конкуренция от една стока се печели малко, защото цените падат до малко над себестойността им и има дефлация.Трябва да продаде много стоки с малка печалба от една стока, за да има добра печалба Затова капиталистът внедрява много нови машини и нови технологии, и фирмата започва да бълва евтини и качествени стоки - машинно производство. На наемните работници плаща големи заплати, защото те работят с нови машини и нови технологии. И когато работниците отидат на пазара, където са потребители, с големите си заплати купуват много евтини и качествени стоки. Конкуренцията е причина за развитието и големите заплати на работниците в западните общества.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  01 Апр 2021 20:33ч.

  А бе чичка, че кога Бойко е управлявал, че да го мислим и как ще управлява утре? Като чета за предизборните прогнози та се сещам за заглвието в съсдената стаия за лумпенизирания българин. Ами след като такива го преизбират защо да не може да ги управлява. Нали се е разбрал с доган, просто подхвърля колкалчета наоколо, заляга прилежно навън и така си управлява. Какъвто ни футбола, такова ни и управлението...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трошла

  01 Апр 2021 23:42ч.

  Ако "обичаният" президент твърди, че вярва на Васил Божков, а Черепа твърди, че е организирал летните протести, колко трябва да ти е IQ-то, че да продължаваш да твърдиш как десетки проценти от българите не искали ГЕРБ? Би трябвало доста самоувереният автор Хаджийски да знае, че се сравняват съпоставими величини! Например Борисов може да бъде сравняван с други министър-председатели - наши и чужди! Ако се възхищаваме на нидерландския премиер Рюте, избран тия дни за 4-ти мандат, трябва добре да знаем, че с толкова посредствени анализатори, коментатори от типа възпален партиен активист, журналисти от типа "няма да се върна на село" и медии, еманация на провинциален снобизъм, такъв като Рюте хич не го чакайте! Твърде ни е продажна интелигенцията, за да са ни читави политиците, до главен с премиера!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съботата и Нечовешкия Син

  02 Апр 2021 0:30ч.

  "социализмът и лявото, дори и с прословутия си атеизъм, са хиляди пъти по-изтънчени в хуманно отношение от всякакви буржоазни предразсъдъци и глупости, изхождащи само от един превърнат култ - този към потреблението и производството на онова, което служи на капитала, а не на човека." Невероятно, че така се мисли в 2021. Какво е това соцуалистическо "изтънчено"?! Соцреализъм, "масови песни" или? Някакви социалистически Рембо, Пруст, Малер, Месийон? Тук апологетите на Маркс и социализма май много лесно забравят, че мисленето на всеки "ляв" се основава на утопии, фантазми или откровени лъжи. "Равенство"? Никъде го няма в природата - противоестествено е. Същото е и с "братството" и "свободата". И понеже мисленето на "левия" е основано на утопии, които мнозинството никога нама да приеме ("всенародна собственост", "равенство", "от всекиму според и т.н." и пр.), тези утопии неизбежно трябва да се налагат - с някаква форма на диктатура (от името на пролетариат, "потискани" малцинства и пр., но с репресивен "излъчен" апарат). Затова и дълбоко в себе си всек ляв е с тоталитарно/фашистко мислене. И Мусолини, и Хитлер тръгват от социализма и левичарството. Какво господство на финансов капитал като условие за тоталитаризъм/фашизъм?! През 1944, в своята "Италианска социална република", Мусолини със съжаление отбелязал, че е трябвало да национализира всички средства за производство и финансови институции - т.е. това е било във възможностите му, но по някакви причини не го направил. Какво "господство на финансовия капитал" върху Мусолини или Хитлер?! Колкото до глупостта на всеки марксист ("абе миналия път не беше както трябва, сега ще бъде") - мнозинството винаги ще е против утопиите, дори след "марша през инситуциите"/Грамши и културните войни/Адорно/Маркузе/.... Следователно мнозинството ще трябва да се репресира и тероризира, за да приеме утопиите. Ето ви и диктатурата "от името" на пролетариата/"репресираните" малцинства и пр. - като най-важен и съществен елемент на марксизма. И нещата винаги вършват по един и същи начин, и никога няма "човешко лице" в тези идеология и практика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Нечовешкия

  02 Апр 2021 7:16ч.

  Наистина е невероятно, че така се мисли в 21-ви век. При това масирано, насилствено популяризиране на животински инстинкти и жалките опити за "философското" им обосноваване, наистина е невероятно, че все още се срещат хора, човеци, каквито милият Диоген сигурно все още търси с фенера си посред бял ден. Интересно, но всеки "антикомунист", ако бъде хванат натясно, веднага прибягва до профанизираното тълкуване на равенството и да го приписва на комунизма. Нищо подобно. Такова тълкуване е присъщо единствено и само на антикомунистите. Равенството следва да се тълкува преди всичко като равни възможности. И в частност, както беше тогава - възможности за достъп на всеки - до образование, здравеопазване, обществени услуги и много други неща, при това качествени и най-важното - безплатни. И преди да сте се провикнали, че безплатен обяд нямало, да ви кажа, че това е така и ни е ясно. Но за нас значение има не това, дали обядът е безплатен, а кой го плаща. Това, второто, вие винаги удобно забравяте да уточните. И ако за вас лявото е утопия, би следвало да споменете също, и че т.нар. "демокрация" е утопия умножена по десет. По вашата логика следва, че християнството също е утопия, нали така. И не случайно още от 3-ти век то е маргинализирано и запратено в ъгъла, та държавата да може на спокойствие да си бъде "светска". В тази връзка индулгенциите са се оказали много полезно изобретение /а бе - отново покупко-продажба/. И стига сте отклонявали важния въпрос за разпределение на благата с дебат за тоталитаризъм или демокрация. Ако на вас разпределението на благата за всички ви се струва несправедливо, то каква справедливост виждате в присвояването на чуждия труд. И въобще считате ли за нормално, някой да си присвои каквото и да било, единствено и само на основание на някакви думи, написани върху хартия, наречени "закон"? Това има ли го в природата? Собствеността като категория е плод единствено на човешкия мозък и реално не съществува. Маркс дава хубав пример - ако на цялата планета живееше само един човек, то има ли смисъл той да се нарича "собственик"? Такъв започва да се нарича единствено, ако се появи друг и започнат да си оспорват тази земя или онзи убит елен. Т.е., собствеността е преди всичко - отношение. Тези собственически отношения, обаче, са на животинско ниво. Някои, наричани от вас утописти, се опитаха да ги извадят от там и да ги поставят малко по-високо и по-близо до Бога, но хищниците се възпротивиха. И да се върнем пак на равенството. Лозунгът "Свобода, равенство, братство" добива популярност при Френската революция. Но е много по-стар. Идва от нашите богомили и от катарите. И ако за вас равенството е нещо неестествено, защо тогава е създаден индексът на Джини? Какво измерва той? Неравенството, нали така? Може би защото то е естествено, или ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абв

  02 Апр 2021 9:52ч.

  Равенство, братство, свобода. Това е лозунгът на Великата френска буржоазна революция от 1789 година. Но как се разбира сега този лозунг? За комунистите равенството е да се създаде насилствено и се превръща в равенство в бедността. Братството е хората да са другари и свободата е да можеш свободно да се бориш за власт, като казваш, че другите са никои и некадърници, а ти си велик и майстор. За капиталистическия човек равенството е пред закона, и всяко дете да има равен шанс в живота. Братството е в църквата. Свободата е да има свобода на словото, право на свободна инициатива и творчество, право на свободен избор на базата на християнска ценностна система. Свобода е да имаш свободна воля, и свободна реакция или оценка, като се съобразяваш със свободната воля и реакции на другия. Правото ти на свобода свършва там, където започва свободата на другия. Не прави на ближния си това, което не искаш той да прави на теб!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • При социализма,

  02 Апр 2021 10:16ч.

  а не при комунизма, нямаше бедни. Нямаше и богати, но нямаше и бедни. Помня го много добре. Ако за някои мозъци да си беден означава единствено това - да не си Рокфелер или Бил Гейтс, то това говори за сериозна ментална катастрофа. С една дума - пропагандата ви е нефелна, другари и издиша отвсякъде, защото равенство в бедността у нас никога не е имало при соца. По-скоро същото може да се каже за днес, като имаме пред вид 5-те процента баснословно богати /защото много работят, нали/ и милионите други, за които наистина може да се твърди, че са бедни. Свикнете с мисълта, че бедността може да се свързва само и единствено с капитализма. Тогава, 80-85% от хората имаха собствени жилища. По това време на запад този процент се движеше между 20 и 25%. Е, хайде - чакаме да избръщолевите някакви други тлупости. И дайте най-после нещо по-интересно. Напрегнете малко въображението си, че от тия заучени от 30 години мантри вече ни писна, а и се вижда, че вие не ги разбирате. Чакаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Тук апологетите на Маркс и социализма май много лесно забравят, че мисленето на всеки "ляв" се основава на утопии, фантазми или откровени лъжи."

  02 Апр 2021 10:30ч.

  Всяко апологетично мислене, вкл. и това на десните (не само на марксистите), се основава на същото, което си казал. Тук не говорехме за идеологии, а за логика на идеологичното, която ти очевидно не разбираш. А логиката на идеологичното показва, че изместването или модернизирането на системата на култа все още не означава, че култ няма. Накратко, но за сметка на това точно, всичко е обяснено под друга тема в поста на 31.03.2021 в 20:07 тук: https://glasove.com/categories/intervyuta/news/nie-zhiveem-v-epokha-na-totalitaren-liberalizbm

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абв

  02 Апр 2021 12:49ч.

  В бившия СССР се произвеждаха много стоки и можеше да се каже, че имаха голямо производство. Но качеството беше недобро, дори лошо в сравнение със западните стоки. Стоките на СССР бяха груби, енергоемки и материалоемки и не можеше да бъдат конкурентоспособни на западните пазари. А в "средството за обръщение", можеше да купиш само това, което ти дадат, но не можеше да правиш избор и нямаше конкуренция от други фирми, защото имаше само един монополист - държавата. Или държавен монопол. Всичко се организираше от Държавен планов комитет, от ЦК на партията и от диктатора и беше държавна собственост. И имаше петилетни планове какво да се произвежда. Там не важеше примерно търсенето и предлагането и веднага да се произведе, това, което се търси, а се заплануваше какво ще се търси за примерно 5 години напред . Но колкото и умни да са хората в държавния планов комитет и великият вожд, дори и Бог да е вожда, то те не можеше да разберат какво ще искат хората. Най често плановете бяха да се произвежда това, което е измислено на Запад във пазарната икономика. Пиша за СССР, но всичко, което беше в СССР, беше и в България. Даже някои наши стои бяха по добри от съветските стоки, а това което беше произведено в ГДР беше най доброто произведено в соц. лагера, и се продаваше под тезгяха - с връзки и на свои хора. За жилищата нека да видим комуналките в СССР, където в една стая живееха примерно 3 семейства и се заграждаше с чаршафи леглото на едното семейство от другите две. В мюсюлманския свят всеки мъж трябва да построи жилище, да има много деца, и един път в живота си да иде в Мека и да се моли 5 пъти на ден. От турците ние сме взели правилото, че българинът трябва да има свой дом. И това се разбираше от Тодор Живков и затова всеки българин можеше да си построи свой дом и не му се пречеше. Докато в ГДР например се живееше под наем, както и в Чехословакия и други страни. Но не се позволяваше едно семейство да има две жилища и дори да има гараж, който да бъде използван не по предназначение. А аз си спомням колко мъки имахме, докато си изкараме разрешително да имаме гараж. За кола, се чакаше 10 години, за хладилник, за телевизор се чакаше на опашки, дори имаше израз, "опашка за маслини". Даже за да имаш дом също се чакаше с години и имаше вноски за лихвоточки, за да имаш предимство, когато искаш жилище. А ние българите имахме дом, имахме повечето стоки за домакинствата, но не качествени стоки, както на запад, а произведени в България и други соц. страни и не бяхме нито богати, нито имаше хора, които умираха от глад, или бедни. Но качеството ни на живот беше като на бедни хора. Западняците се чудеха, защо нямаме здрави зъби, защо здравеопазването ни не е толкова добро. Всички знаем за привилегиите на хора, които са роднини на медицински "работници", а не на медицинско съсловие. Аз отивах на лекар, когато бях болен, още от 7 часа сутринта и бях първи на опашката. Но идваха хора - пациенти придружени от хора с бели престилки и влизаха преди мен, защото имаха предимство. И ако влезех, то това се случваше на обяд. Изобщо трябва ли да пиша за живота през социализма? Бедни и Бил Гейтс. На запад богатия присвоява своя обществен труд - 6 часа, както и своя частен труд - 2 часа, както и обществения труд на наемните работници - 6 часа, и затова е противоречив. Той е и частник и общественик. Докато работника присвоява само своя частен труд - 2 часа, като заплата. Капиталистът изяжда само своите 2 часа частен труд, а обществените 6 часа на работниците и на себе си, които са обществени, ги "върти" или вкарва в кръгооборот. И тогава работи за обществото. Затова се казва, че капиталистът е голям общественик. Но никой не трябва да му казва, колко да са 2-та му часа. Докато чорбаджията и помешчикът в Русия е вземал почти всичко на бедните и те са имали само толкова, колкото да не умрат от глад и да оцелеят. Затова в Русия и България мразят богатите. Но в една Англия, Германия не мразят капиталистите, защото те там са общественици и работят най вече за обществото. Трябва ли още да пиша за социализма и капитализма?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мики Рурк

  02 Апр 2021 13:39ч.

  Хаджийски седиш си на хаджилък в Америка стой си там и не си навирай гагата като отечественофронтовец от Москва. Ако ти е мило отечеството да беше се върнал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Затова в Русия и България мразят богатите. Но в една Англия, Германия не мразят капиталистите, защото те там са общественици и работят най вече за обществото. "

  02 Апр 2021 14:25ч.

  Чети Вебер, причините са в протестантската етика. Русия и България са православни страни и не обичат нито ръкотворните храмове и показната пишност извън преклонението пред мистичната Воля Божия, нито фетишизират стоката. Различни култури с различни обяснения спрямо онова, което чрез обясненията на Запада се наложи като бесовническо царство на разгула и потребителствотоо, представяно за образец, без да е такъв. Съобразно други парадигмални обяснения - този път към ада не ти трябва изобщо. Видя се колко си плитък за пореден път, а с идеи на онтологично ниво изобщо не можеш да работиш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абв

  02 Апр 2021 14:52ч.

  Ти като велик философ и с велики парадигмални обяснения, напиши някакви идеи за новата ера, новата епоха. Аз понеже съм християнин - евангелист - и Святия дух, когато говори, запомням това което говори, и ще ти кажа, че той иска една година хората да дават идеи, а не само той да дава идеи. Това го говорят и по християнски телевизии, а не аз да си го измислям. Даже има американски пастори, които се представят като примерно :Пророк еди кой си... Затова се опитвам и аз да давам някакви идеи. Святия Дух, не иска нито пари, нито слава, и ако прави Божие царство на земята, то не е за него, а за хората и това Божие царство ще го управляват избрани демократично хора. Всички промени, които стават на Земята със всички народи стават чрез това, което говори Святия Дух. А той е във всички хора на Земята включително и в жените, без разлика на пол, раса, религия, възраст и каквото и да е друго различие. Както казва, че има и женски четириединен Бог, който е семеен Бог. И понеже е във всички хора на Земята, както и всички хора на Земята са обиталище на четириединния Бог, както и мислят със 100% от възможностите на петте си мозъка и цялата си нервна система, то всеки човек е Бог и може да мисли за много неща, да не кажа за всички неща. Но е много важно да имаш образование и да си наясно с понятията, както и да си чел много. Затова ако имате идеи, казвайте ги, или си ги запишете в книги, за да си вземете паричките от труда си. И ако сте интелектуалец, знаете, че интелектуалния труд е много скъп, макар, че в България не се цени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Олеле-е-е-е,

  02 Апр 2021 15:00ч.

  телевизии! Е, сега вече ми стана ясно за какво става въпрос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • парадигмални обяснения на онтологично ниво

  02 Апр 2021 15:34ч.

  В Русия не обичали показната пищност. Да, знаем. От дворците на царете със златните фонтани до Газпром тауър и двореца в Геленджик. Няма я онази протестантската етика с нейното бесовническо царство на разгула и потребителството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Няма я онази протестантската етика с нейното бесовническо царство на разгула и потребителството."

  02 Апр 2021 16:52ч.

  Наистина, няма я. Поне не като ефект на масовизация, респ. - на профанизация. Множеството автономни субекти - каква само удобна фикция на либералния капитализъм, за да разрушава човечността във форми, в които даже не може да си представи, че съществуват като възможности пред човешкото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абв

  02 Апр 2021 16:56ч.

  Ще напиша един обзор на религиите, и бих искал Админа да не ме трие, а това което пиша, да се мисли от хората, защото колкото повече знаеш, толкова повече може да се разбере светът и да се тръгне към развитие. Ще говоря за Православието и Евангелските църкви и може и за Католиците и Англиканската църква. Общото е трите лица на единния Бог- Бог Отец, Святия Дух и Исус Христос. Той е в основата на първата държавна канонична църква - православието. Преди нея е имало първична църква, която е била много добра, правела е църкви или комуни, където хората са си помагали във всичко и до 313 година християнството е обхванало 3/4 от хората в Римската империя. Затова Римският император Константин прави християнството държавна религия. Тогава е имало градове държави и империи, с много народи в тях и постоянни войни за завладяване на нови народи. Ако е нямало държави или империи, то всеки народ е можел да бъде завладян и превърнати хората в роби. Когато се създава каноничната църква, то императорът и велможите му са били легитимирани чрез Бог Отец и Стария Завет, а Патриарха и свещениците са се легитимирали чрез Святия Дух, Светото предание, Символа на вярата и Катехизиса, а за плебеи и роби легитимацията е била чрез Исус Христос и Новия Завет. И станали крепостни селяни, те са били добри и човечни и не са се бунтували. Казвали са свещениците, че този ред е създаден от Бог, но е създаден от Светите Отци. Но това е бил феодален строй. Във 1034 година мисля, че става голямата схизма между Византия и Рим. И Римския епископ става Папа и църквата в Рим става католическа църква. Папата е бил глава на църквата и глава на Божието царство на земята - Папската държава, и главен политически и духовен ръководител на католическия свят, и Папата е въздигал и свалял крале и императори. Но когато са искали да печелят от индулгенции, това предизвиква възмущение и се появява Лутер и се създава Лутеранството или протестантизма. Води се 30 годишна война, и накрая се обособява трети клон на християнството - протестантизма. Англиканската църква обявява крал Хенри осми за глава на държавата, а парламента го обявява за глава и на църквата. Това означава, че е равен с Папата. И също има войни, докато се установява протестанство и в Англия. Но как се легитимира властта в Англия? Краля е глава и на държавата и на църквата и се легитимира от Бог Отец и от Святия Дух. Църквата се ръководи от Кентърберийския архиепископ. Държавата се ръководи от Министър председател, който е легитимиран от мнозинството чрез избори. Кралят няма почти никакви права и повече има представителни функции, но е на уважение от цяла Англия. В църквата се проповядва по Писанията - Библията. Но се премахва Светото Предание, защото е писано от човеци - Светите отци, а не от Бог. А Символът на вярата е от 39 точки, а не от 12 както при православието. Може да бъркам точните цифри. А за икономиката е създадено учение за предопределението, което гласи, че ако работиш много и упорито ще се спасиш за вечен живот. По принцип църквата трябва да дава отношенията във всяка сфера на човешкия живот. В това е нейната роля. Но има много различни мнения за църквата, че трябва да се молиш, че човекът е с тяло - тленно, а душата безсмъртна, мистична. И православните са мистици и мислят само за душата, а не за тялото. Те се мъчат да подтиснат плътското и да оставят душата да бъде основното , което направлява. Докато протестантите слагат наравно с душата и тялото. А тялото трябва да се облича, храни,, да пие, да се размножават хората и т.н. И затова протестантите работят повече и както пише Макс Вебер : протестантската етика е създала духът на капитализма. И понеже в църквата, в която ходя, се четат, пеят и проповядват Писанията или Библията, в Евангелието на Йоан в самото начало пише, че: В началото бе Словото и нищо не стана без Словото и Словото беше у Бога и Словото бе БОГ... И тогава дойде идеята, че щом евангелист Йоан пише в Библията, че Словото е БОГ, значи че то е четвърто лице на Бог. И тогава се започна мислене за това как да се легитимира в общество, в което има четириединен Бог, както и женски четириединен Бог, който заедно с мъжкият четириединен Бог е семеен Бог, та как да се създаде нова по висша цивилизация. Но до тук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • акад. проф. д-р инДж. о.з. полк. Кънчо-Петко ДЕРОВ, чл-кор БАНда ДО ПОПАДИЯ "АБВ"аа

  02 Апр 2021 18:10ч.

  "АБВ" ПОПАДИЯТА горкана с многословните излияния словоБЛУДНИ се опитва тук (по липса на друга Трибуна) да ни пробута елементарната ЛЪЖА ЗА БОЖЕСТВЕНО НАЧАЛО в религиите. Известно е на всеки Колега Аятоллах, че религиозниЧЕСТВОТО, и особенНо войнстващото религиозничество (вкл. комонистическата идиология) са си чисто хорска, ЧОВЕШКА направа. Оставете Дядо Боже на мира (пловдивският МУТРО'ПОЛИТ'ик още като студент го бил 'фанал за шлифера, та го лекували на Четвърти Километър). НАКРАТКО ТЕЗАТА НА БПЦ / БП ЗА "ДЪРЖАВНА" ЦЪРКВА Е, ЧЕ СМЕ НАЦИЯ ОТ ПОСЛУШНИЦИ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "И православните са мистици и мислят само за душата, а не за тялото. Те се мъчат да подтиснат плътското и да оставят душата да бъде основното , което направлява. Докато протестантите слагат наравно с душата и тялото."

  02 Апр 2021 18:21ч.

  Любопитно е как дълбинните причини за ставащото не са инженерно-технически или икономически, а се обясняват с религиите и сакралностите. Дуализмът на душа и тяло е непреодолим в рамките на история, вкл. и на християнска история. Затова една от стратегическите цели на християнската мистика е есхатологична - стопиране на историята, напускането на компромисния дуализъм, отчитащ падналата природа наравно с чистотата и блясъка на нетленното - душата. Подобно есхотологично издействане на края, което окончателно утвърждава човека откъм страната на финото (безсмъртно) начало обаче изисква подготвеност, която не е за всички, а само за избрани. Мистичното като праксис е обхода в духа и бдително стопиране на помислите, които водят до зависимост от прищевките на телесните нужди и страсти. Уеднаквяването на двете природи в името на пълноценен грешен човек няма да доведе до одухотворяване на телесното, както са си въобразили протестанти и някои други отстъпници. Самото това уеднаквяване генерира не просто нова история, но и стопанска история, история на икономисаното древно сакрално, история на забравената чиста духовност. Защото - какво е икономиката в този изначален смисъл, в който се наместихме? - преди всичко икономия на усилия извън прагматичното, инвестиране в полезното, понеже е по-лесно съобразно определени телесно-угаждащи обозримости. Тоест, икономиката е наместване на мотивация спрямо истината изцяло в низкия пласт на прагматичното и свързаното с това създаване на (масовизирана) индустрия на угаждането. В това аз вече не виждам християнство, защото центърът е изместен от спасението на душата, т.е. от една активистка духовна обхода, която и собствено екзистенциализира времето и финализира историята. Ето защо така проблеми пред човека не се решават, напротив, те се създават, за да й бъде добре на икономиката и на свързаните с нея търговци и състезатели, които не са и няма как да бъдат измежду избраните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • акад. проф. д-р инДж. о.з. полк. Кънчо-Петко ДЕРОВ, чл-кор БАНда ДО ПОПАДИЯ "АБВ"

  02 Апр 2021 18:25ч.

  "АБВ" попадиятя -още по-накратко- гъльчИ на ПОСЛУШНИЦИТЕ да . . . плащат! "Каквото и да ти приказвам, става дума за ПАРИ" е старата шега. Или малко по-общо: ВЛАСТ. За власт върху мислите, емоциите, инстинктите, поведението, обичаите, традициите, действията на паството, на Стадото от ПОСЛУШНИЦИ. ((Не ни бяха достатъчни сякаш 45-те години комонизам! Що не ги блокирате "АБВ" заедно с "ЕНГЕЛС"-а, само задръстват Разговора с отплеснато философстване? А?))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и да довъършим за слагачеството на един кантар на душата и тялото

  02 Апр 2021 18:28ч.

  Няма как тялото да е на едно ниво с душата, след като именно душата оживотворява тялото, тя е носител на древна архетипност откъм сътворението, т.е. отпреди греховното. Без нея днес ние имаме само живот на тялото, който е живот на случаен и жалък масов индивид, не умеещ да уважава нито себе си, нито ближните си (за Бога да не говорим); и нито живота си, нито смъртта си. Защото е казано от самия Господ: "Какво ти принася да (по буржоазному - б.м.) да спечелиш света, а да изгубиш душата си?". Още повече, че душата е светлината на тялото (света), а не обратното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абв

  02 Апр 2021 20:02ч.

  Душата и тялото са два полюса на едно общо - животът, или философска диалектична система. Животът, както не може без душата, така не може и без тялото.Тялото е полюс, и душата е полюс. Истината е между тялото и душата, в полето. Има и поле между тялото и душата и нов зародиш. Тук се казва, че душата е вечна, а тялото е временно и тленно. Но искаме Раят да е тук на земята. Да построим общество, цивилизация тук на Земята, а не на Земята да е Адът. Затова е учението и на Христос, който победи смъртта и възкръсна на третия ден. И той каза на Апостолите, че няма да остане на земята, защото в Апостолите ще дойде Святия Дух и той(Христос), ще пречи на Апостолите, ако остане на земята. Това е саможертва на силния Божи син за слабите. Най велик цивилизационен акт. Христос е Спасителят, защото ни обещава живот след смъртта. Но докато сме живи на този свят трябва да направим животът и обществото такива, че Раят да е тук - на Земята. И да имаме всички качества и добър живот и да сме добри, човечни, да живеем в любов, така, че Раят, който ни се обещава на небето, да е и тук на Земята, когато сме с тялото, и после душата ни да е в обиталището на небето, което ни е обещано от Христос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Попадио, Заткнись! (акад. проф. д-р инДж. о.з. полк. Кънчо-Петко ДЕРОВ, чл-кор БАНда)

  02 Апр 2021 20:09ч.

  Айде без да "закапачиш СЛАГАЧЕСТВОТО" молим, което бълнуване няма връзка с Темата! Нищо "духовно" свише няма в клерикализма = само фелдфебелский нахален материЯлизам!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ОТЩЯВА му се на акад. проф. д-р инДж. о.з. полк. Кънчо-Петко ДЕРОВ, чл-кор БАНда

  02 Апр 2021 20:19ч.

  От ПОПАДИЙСКО БРЪЩОЛЕВЕНЕ в Гласове да му се отще чиляку да кликне да надникне даже заради Вал. Хаджийски = = = какво задръстване от "възвишени" идеолози. (Без изобщо да ги упрекваме, че са Агентура, то това са подробности; важното е, че са ЛЪЖЕпророци с порочна идеология!)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лъчът (Ray) на небето е тоя, който осветява и одухотворява Земята, а не обратното

  02 Апр 2021 20:22ч.

  Наивно звучи това "раят да е тук, на Земята", сякаш план-етността не се разбира в духовен Божий план, а само в план-а на модерната физическа астрономия. Одухотворено тяло е невъзможно без спаЗение на душата, а едно такова спаЗение е и предание, и завръщане към древното начало на Сътворението, и стопиране на историята, разкриваща те като персонаж, участник, друг на самия себе си. Раят може да е тук, на Земята и според другоразмерно обяснение, противоположно на икономическия детерминизъм. Нека душата и тялото да са полюси, щом го искаш, но без уточняване и спазване на вектора откъм душата, която бди да не се уеднакви с плътта, тялото е безсилно, защото е роб на страсти, случайности, генетика, обстоятелства по изкарване на прехраната, които, ако липсва загриженост за душеспасение, надделяват и довеждат до това жалко положение, до което ни докара тая позната компромисност с падналата материя, която освещаваха всичките протестанти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да протестираш срещу невидимото означава поначало да не си с Бога, а с мамона - такава е участта на всеки протестант

  02 Апр 2021 20:33ч.

  Неведнъж съм го казвал, ще го кажа пак: протестантската демокрация (култивираща живота на масовизирано автономно тяло) доведе до господството на науката физика, а не обратното. Наместеността в истории, разкриващи героизъм чрез втелесяване, което с напредъка на епохите все повече не знае спирка и все по-стремглаво умножава ефектите от изначално грешно себеотразяване и делене - ето срещу това се бореше автентичното християнство (с потенциал на източно учение) на Първоучителя Христос и някои от апостолите, преди да го подхванат отново фарисейските псевдоцърковници-триезичници и младоженците от ония псведобожии блудни синове, които продължаваха мощно да се вземат с дъщерите човешки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  02 Апр 2021 21:21ч.

  "Затова в Русия и България мразят богатите. Но в една Англия, Германия не мразят капиталистите, защото те там са общественици и работят най вече за обществото. " *** Неам нерви да проуча кой е автора на тази дълбока мисла! Сигурно (но изключително банално) е че в България и Русия богатите са мразени защото на всички дето са извън класацията е ясно как въпросните станаха богати. В една Англия, Германия и другаде няма начин да мразят капиталистите, щото такива там днес са маргинализирани до степен да се боричкат за оцеляване. Виж в една Англия, Германия и другаде мразят финансистите и това е без съмнение, колкото и това да не уйдисва на местните форумни пишман философи и неуморни драскачи които мразят да мислят, но си умрат да имитират последна инстанция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДО ПОПАДИЯ от акад. проф. д-р инДж. о.з. полк. Кънчо-Петко ДЕРОВ, чл-кор БАНда

  02 Апр 2021 22:10ч.

  Както отбелязах още на 31.03.2021 в 18:25 в комент №5, Хаджийски предизвиква ИНТЕРЕС, чете се. Глъчка. Кудкудякане. Където ловко се просламчват проповедници, проповеднички с техните проповедничета да пропагандират своята CAUSA PERDUTA. Попадиите пропъждат от ГЛАСОВЕ добросъвестните честни и почтени читатели / чукча-писатели и това следва да се коригира от МОДЕРАТОР

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абв

  02 Апр 2021 22:11ч.

  Ходих на един курс по психология. И там преподавателката ни каза, че Адът е там, където на хората носят казан със супа и дълги еднометрови лъжици. И на всеки всеки дават по една лъжица. Всеки се опитвал да си гребне една супа и гребвал. Но докато докара лъжицата до устата си, супата се разливала и хората останали гладни. А Раят бил там, където пак било същото, но всеки гребвал с лъжицата и давал на другият да се наяде, и после другият давал на първия храна със лъжицата си. И така всички се нахранвали. Има и друго. В морето паднали хора и не можели да плуват и всеки слагал ръката на главата на другия, натискал го и се показвал над водата. И всички правели това и се издавили. Това е Адът. А Раят е всеки с едната ръка да повдига другия и да гребе с другата ръка. И това да правят всички. Така се спасили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Модерното

  03 Апр 2021 8:13ч.

  виждане е Раят да е тук на земята, докато тленното тяло е живо, заедно с душата. Тялото със всичките си потребности, докато е живо да бъде издигнато в култ тук на Земята. Не случайно се казва, че животът е най висша ценност. И всичко, което се прави да бъде за добър живот, ако ще и да е за потребление, към което потребление сте така зло настроени. А когато човекът умре, то душата му отива на небето, или в Рая на небето. Това са обиталища на Бог, които Христос ни е обещал и там душите ни ще живеят вечно. Та това е новото за православието, че тялото трябва да се обгрижва тук на Земята, докато е живо. И тук на Земята не трябва да е АД, където да живеем аскетично, да се мъчим един друг и да се отдаваме на пост и молитва и да подтискаме всякакви плътски изкушения, а трябва да е рай за тялото. Естествено трябва да се грижим и за душата си, която е вечна, когато сме на земята така, както ни казва Христос. А Христос, пак ще пиша е Спасителят на душите ни и ни обещава вечен живот на небето, в обиталища, които са Рай на небето, заедно с Него и с Бог Отец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  03 Апр 2021 10:31ч.

  „Това, което ще става, още няма партиен цвят – задачата е да се възстанови нормалността, цивилизоваността.“ Това е и моята задача, обаче не може да възстановяваш никаква нормалност, ако сам ти си ненормален. В политиката е нужно да влязат благородни хора, с онова истинско благородство на духа, което не се пречупва лесно, не се блазни от обичайните изкушения, което е в унисон с благородството на нашите велики предци и пази завети и послания, ред, наследени от тях, пази знание за истинската опасност и враг, без да пожертва човеци и да сее сред народа вражди, раздори, човеконенавист и омраза, а да продължи свещената мисия на народа ни. Точно поради тази причина всеки българин, който има вътрешно предразположение да разбира посоката, в която трябва да търсим промяна, ще бяга като от огън от това, което се случи лятото и от неговите лидери. Това божково лято беше организирано от користолюбиви, властолюбиви и продажни лица, решили да послужат като маша на зловредни чуждоземни задкулисия, които сеят заразата си по целия свят. Те са обратното на това, което търсим, в много по-голяма степен от партията, която искат да свалят. Самите те зли и без нравствени задръжки да мразят, клеветят, хулят, носители и на идеология, която ще разединява, раздробява, унищожава и малкото, което ни е останало в народа като такъв благороден дух и неговите крепости. Цялата им битка беше основана само на зло и пося само зло, армията им от последователи е изгубила точно това благородство, което търсим, което не се намери в нищо, което сториха на народа. Народът ни остана след тях озлобен, насъскан, разединен, брат против брата и това е политиката, която ще водят и занапред. Да не говорим за щетите в международен план. Това е белег на злия човек, че е готов да пожертва и изгори всичко, заради своите користни цели. Хората ще защитят дясното (не розовото фалшиво дясно) не защото е добро, а защото е по-малко зло от прииждащия хаос и мрак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Хората ще защитят дясното"

  03 Апр 2021 10:36ч.

  Левитите в Ингланд няма да им позволят, докато са живи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дачков, триеш готини и смислени коментари,

  03 Апр 2021 14:22ч.

  а пускаш ненормалници като абв и.тн. Успех на изборите, братя българи, всички против хунтаджиите! Буци, още 1 ден!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чуждата разведка

  03 Апр 2021 18:53ч.

  Пак ли сте оставили тъпака да говори? А що остроумни постове изтрихте, и днес включително (под други теми). Тъпакът едва ли ще може да обясни, че няма как да има печалба без експлоатация. Защото той няма нито интерес, нито способности да прочете теорията за принадената стойност на Маркс, от която нищо по-добро не е измислено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "АБВ" капут ли е, или капутка? Копи/Пейст безогледно под КОЯ ТЕМА?

  03 Апр 2021 19:32ч.

  Значи, ЗНАЧИ, НЕНОРМАЛНИКО (цит.): "...Ако аз пиша неща за обществото, за морала, за Бог, за църквата, за бита и семейството, за Гражданското общество, икономиката, и за държавата, ако щеш и за философия, и най различни други коментари, то не значи че съм ненормалник..." БЕЗ ОГЛЕД на каква ТЕМА върви разговор, щом име десетина коментара и ти ша лепнеш с копи/пейст твои бръщолевения които НЕ ЕНТЕРЕСУВАТ НИКОГО„ сульо! Модерирайте го тоа / таа не, ами направо го БЛОКИРАЙТЕ (не че няма да се шмугне през друг ник нейм, де...) НАПРАВО ДА МУ СЕ ОТЩЕ ЧИЛЯКУ ОТ РАЗНИТЕ ЕНГЕЛСИ И СКЛЕРОЗИРАЛИ ПОПАДИИ И МУТРО'ПОЛИТ'ически ЗКПЧ-та

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абв

  03 Апр 2021 20:33ч.

  Трудовата теория на Маркс. Понеже Маркс говори само за производство, като само наемният работник се труди, а капиталистът само гледал и не работел, то той стига до извода, че капиталистът експлоатирал, защото той присвоява произведеното от наемният работник. И наемният работник вършел и конкретен труд и абстрактен труд в производството. Маркс също пише, че се произвеждат стоки от заготовки, които също са стоки, а капиталистът наемал наемни работници, които били стока "работна сила". И наемният работник вършел както конкретен труд, с който създавал потребителна стойност, хем вършел абстрактен труд, с който създавал стойност на стоката. И Стойността на капиталът се разделя на С+V+m. С - това е постоянен капитал, който е стойността на сгради, машини и съоръжения; V – променлив капитал, който е за заплатата на работника и m – принадена стойност. Конкретният труд бил необходим и принаден труд. Необходимият труд бил за възпроизводство на стоката работна сила, а принаденият труд се присвоявал от капиталиста. Експлоатацията била от принадения труд.Всичко това е само в производството и е полуокръжност. После стоката която се произвежда се присвоява от капиталиста и се обръща в монополно „средство за обращение“ за пари в търговия на едро, като и там е както в производството. Реализацията на стоките ставала в „средство за обръщение“ с ненужни разходи по обращението. Но истинската теория, е, че в производството капиталистът върши абстрактен труд, а наемният работник – конкретен труд. И капиталистът създава стойност на стоките и плаща на работника, а работникът създава потребителна стойност и получава заплата.На пазара с конкуренция обаче ролите между капиталист и наемен работник се разменят. Там капиталистът върши конкретен труд и създава потребителна стойност, а работника – вече потребител - върши абстрактен потребителски труд и създава стойност по която купува или не купува стоките. Работникът плаща на капиталиста, който става търговец на пазара с конкуренция. Капиталистът рекламира стоката с което я фетишизира и я разфасова, което е конкретния му труд. Но конкретния труд на наемният работник в производството е частен и обществен, както и конкретния труд на капиталиста на пазара, също е частен и обществен.Така в производството и на пазара капиталът се движи в кръг или по спирали. Така, че ролите се разменят от производството – на пазара и експлоатация няма. И понеже капиталистът присвоява парите или капитала, а наемният работник получава стоки с които се храни и възпроизвежда майсторството си, то се казва, че капиталистът трябва да „върти“ този капитал, и да възпроизвежда капитала си, както и да плаща данъци, заплати, да строи инфраструктура и т.н. Затова той е общественик.А не може трудът да се нарича стока „работна сила“. Както има стоки, пари и капитал, съответно има труд, майсторство и професионализъм. Не може и капиталът да е „мъртъв труд, който като вампир оживява като смуче жив труд“. Това са пълни глупости. Във всяка стока е вложен труд от знания, умения, мускули и нерви. Парите са еквивалент и отговарят на майсторството на наемният работник, което е потенциал. А професионализмът отговаря на потенциала и труда, както стоки и пари са капитал. Това е най краткото обяснение за Трудовата теория на Маркс и истинската теория.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • досадата от амероамбасадата абв

  04 Апр 2021 9:17ч.

  Горкият ни теоретик! Вярва все още в "пазари с конкуренция".... Я да излезеш от учебниците от 90-те години и да влезеш в реалния свят най-после! Всъщност, ние нямаме опит от социализма без външни пречки от ония, които метафизираха световната търговия и държаха инструментите, узаконяващи стойност. Това са финансовите борси на Запада. Интересно, без тях дали социализмът нямаше да успее, още повече, че изначално не му бе дадено да копира методите на крадците и моше-ниците?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Не може и капиталът да е „мъртъв труд, който като вампир оживява като смуче жив труд“. Това са пълни глупости."

  04 Апр 2021 9:22ч.

  Може, и още как. Капиталът е тялото на мамоничния фантазъм, който магично откъм несаморефлексивното живо придава стойност на предметите и средствата на труда, и вторично уеднаквява стойността на работната и творческата сила до усредняващ еквивалент. Маркс правилно го е нарекъл "стоков /паричен фетишизъм", обяснявайки така типично капиталистическия характер на конкретно-човешкото самоотчуждение. Не може икономист да отрича Маркс, който е подхождал към икономиката преди всичко като диалектик, т.е. философ на икономиката и историята. Няма толкова силици за отвъдикономически прозрения съобразно логиката на политикономическото у един нефилософ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абв

  04 Апр 2021 15:32ч.

  Трудът е въплатен в стоката, чрез знания умения, мускули нерви, навици сила и т.н. Стоката е продукт на труда. Трудът е действие на живия човек, а стоката е мъртъв предмет, в който е въплатен труд. Има и труд над човека, над тялото му, над психиката и т.н. Стоката и трудът са две различни неща. Но те са и заедно, когато се създава стоката. Стоките имат еквивалент, или еквивалентна стока, каквато са парите. Трудът също има по подобие на парите потенциал. Потенциала това е майсторството на наемният работник. Майсторството е потенциал, който показва, какъв труд може да даде даден работник. МАЙСТОРСТВОТО се характеризира със знания, умения, образование, разрядно майсторство и се измерва с дипломи разряди, сертификати и т.н.. Когато капиталистът отиде на пазара на труда той гледа майсторството на наемните работници и сключва договори за заплати на базата на майсторство. Но се плаща за свършения труд , на базата на определено майсторство. Както пари и стоки са капитал, така труд и майсторство са професионализъм на човешкия ресурс. Аз не мога да се съглася с Маркс, че капитала се получава тогава, когато се извлича принадена стойност. Даже не искам и да мисля за определението което е дал Маркс. И тук има хора в сайта, които са може би със звания в обществените науки. Бих ги помолил да внедрят тези понятия за професионализма и капитала в теорията на обществените науки. Ако бележим труда с Т, а майсторството с М то има и формула за труда. А тя е: М - Т...работа...Т' -М - Т"... консумация на реклама...Т' - М". Ако Маркс даваше формула за труда и майсторството, тя щеше да има вида : М - Т...работа...Т' - М'. Първата формула е за майсторството при пазарната икономика, а другата е за майсторството при монополния капитализъм. Но Маркс смесва стока и труд и все едно казва : "дървено желязо". Защото говори за труда, че е стока "работна сила".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Аз не мога да се съглася с Маркс, че капитала се получава тогава, когато се извлича принадена стойност"

  04 Апр 2021 15:55ч.

  В "Капиталът" Маркс разкрива технологията на превръщането на вещественото на стоката - в потребителна стойност, и след това превръщането на потребителната стойност - в абстрактна стойност, което и собственост задвижва невещното тяло на капитала, правейки го по-важно/по-значимо от наличното битие на работника и капиталиста. (Защото капиталът съвсем не иска да се държи като "битие за нас" - разрешаващия синтез, ако вземем една от диалектическите формулировки от триадите на Хегеловата диалектика.) Затова специално Марксовата диалектика е предхождана обаче от философско-икономически разсъждения за генезис на отчуждението, свързан с некритицизираното конкретно, превръщащо се по стария идеалистично-метафизически механизъм - в отчуждено абстрактно, сиреч фетиш. Тялото на капитала е виртуализирано в такъв план - на стоково-парична фетишизация, при която работникът се отнася към плодовете на своя труд като към нещо обективно и външно спрямо своята субектност и съпътстващата я мотивация, т.е. отчуждението окончателно изпуска истинността на процеса на обективацията на остойностяването, приписвайки ги на капитала, а не на труда, който на свой ред се разглежда от буржоазните икономисти само като функция на икономиката. Тоест, капиталистът изобщо не може да си представи неикономичен, непрагматизиран труд, т.е. труд, неосигуряващ целите на едно малко или много оставено на стихията и обективната воля на капитала предприемачество, и никак не може да ги удържа хуманно, т.е. рационално и свободно. И всякакъв труд, който е извън регламента на икономическото предприемачество, вече ще бъде или извън кръгозора на заетостта или дейностите, предлагани от каталога, или няма да се остойностява адекватно, просто защото не попада в намерението на капитала. Ето защо голямата беда всъщност е в това, че волята на капитала даже не е волята на капиталиста в качеството му на свободен предприемач, както си въобразяват някои, и по такъв начин Маркс поставя големия проблем за капиталистическата дехуманизация, която, както виждаме, не пощадява цялата верига на обществените взаимоотношения, вкл. и най-крупните капиталисти, най-богатите, които днес си присвояват статуса на "елит", но всъщност за впримчени в машината на тоталното полудяване и суицидни намерения, ускорено убиващи самия капитализъм наедно със самото човечество.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • икономиката не обяснява отчуждението, защото е негово последствие

  04 Апр 2021 16:05ч.

  Ето защо: имаме генеалогия на овластяването на абстрактното тяло на капитала, произхождаща в самоотчуждението в процеса на труда, която се разбира и описва на философско ниво, и технология на задвижването на самата капиталова фетишизация (стойността) в обществения характер на стоково производство - това вече е дело и задача на Марксовата политикономия. Първото не предполага чисто икономически категории за анализа си, оттам и идва объркването на повечето буржоазни икономисти, които никога не са се опитвали да бъдат философи или задълбочени социолози.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • *малка поправка към горния пост

  04 Апр 2021 16:07ч.

  *произхождаща в самоотчуждението = произхождаща ОТ самоотчуждението

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абв

  04 Апр 2021 16:26ч.

  При простото стокопроизводство, Маркс описва факта, че за всеки производител стоката му се превръща във фетиш - идол. И така се отива на свободния пазар. Но при капитализираното производство, Маркс не обяснява къде и как има стоков фетишизъм и дали изобщо го има. Но след смъртта на Маркс, американците откриват рекламата. Рекламата е фетиш и стремеж стоката на търговеца капиталист да се превърне във фетиш за потребителя - купувач. И най важното действие и основа на пазара се явява фетишизацията на стоката в очите на потребителя. Да знае, че купува нещо много добро и качествено, да го обожествява. И разходите за обращение са една трета от оборота на капиталиста. Затова формулата на пазарната икономика има вида: П-С...производство...С' - П'- С" ...реклама...С'- П". Производството е в първата част от движението на капитала, рекламата е на пазара. Маркс казва, че капиталът се намира в кръгооборот. И че един кръгооборот става за една година. Една година е 365 дни. Ако допуснем, че капиталът се върти за 360 дни, можем спокойно да използваме методите на математиката, на окръжността, синуси, косинуси и т.н. Аз съм забравил вече тези неща в математиката и се опитвах да направя математичен модел на капитала, но не можах съвсем точно да го направя, а нямам познати математици. Понеже Марксовите формули са полуокръжности, а пазарните формули са окръжности или спирали, то даже има сходност с математичния модел на електрическия ток, за прав и променлив ток.То е при схемата на Фарадей за получаване на тока. Но и там съм забравил нещата и ми трябваше помощ на математик или електричар,но така и не можах да намеря такъв човек. Но най общо може да се каже, че математичния модел социализма е нещо подобно на правия ток, а математичния модел на пазарната икономика, на капитализмът - на променливия ток.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нищо не откриват американците от теорията, рекламата е вид услуга, която е вече в презумпцията на капиталистическото фетишистко остойностяване

  04 Апр 2021 16:40ч.

  Заглавието на поста ми е недвусмислено. Рекламата е форма на задълбочаване на капиталистическото отчуждение, за което говори Маркс. Основите на маркетинга няма как да говорят за изначални категории като отчуждение и некритицизирано обобществяване, разбира се. Не ни занимавай с американските щуротии. В тях няма никаква база да се критикува Маркс философски, а щом няма такава, значи и изобщо не е възможно разгръщане на критическа функция на голямата социална теория.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • правият ток не изисква тип икономика, а съвършено различно изначално човешко себеотразяване, недопускащо самоотчуждение в продуктите на труда и потреблението

  04 Апр 2021 16:46ч.

  Маркс правилно е предсказал, че за да имаме живучест на социалистическа икономика, тя трябва революционно да се е осъществила първо в най-големите капиталистически държави и те да са тръгнали по социалистически път. Остави икономиката на социализма по сравнение с териториите, обитавани от глобалното и все по-разрастващо се тяло на капитала, диктуващо и условията на свободния пазар, и черпещи мощни сокове именно от стоково-паричния фетишизъм, диктуващ и самата отчуждена представа за човек и труд. Не е възможна революция в икономиката, която да промени изконно човека. Такава промяна или ще бъде издействана от философията, и то не на ниво медиаторно обобществяван човек, или само Бог може да ни помогне да не се самоунищожим, както е казал Хайдегер в едно свое есе относно "Мита за техниката".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на "АБВ" четете ли, четете ИЗЛИЯНИЯТА?

  04 Апр 2021 20:25ч.

  "АБВ" спрях да го чета И АЗ, ОТДАВНА. Завалията си намерило НИША за отдушник на душевните му терзания и разтоварва ли, разтоварва под Вал. Хаджийски НЕСВЪРЗАНО, без връзка със статията. Пишка си съществото, пишка си = а дали очаква чукча-читателите да го поне диагонираме? Чакай малко! (Чакаш ли ОЩЕ? ИМА ДА ЧАКАШ...) Марксове, Енгелси, КРИсталин-Ленини; няма ли кой да ги оплеви, че скапват Сайта!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жан Буридан

  05 Апр 2021 21:26ч.

  Валентин Хаджийски коментирай тази история и опит на социализмът и левите идеи - https://bg.wikipedia.org/wiki/Робърт_Оуен

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ваня григорова

  08 Апр 2021 9:34ч.

  Капитализмът и индустриализацията са резултат на плутокрацията възникнала от протестантството - което унищожава църковната администрация и ред на папата - с което възниква частната собственост. Така от частната собственост върху земята, се образуват плутократите и бедните - лумпените и вагабондите - изгубили земята си. Това позволява едни да забогатеят от страшно много земя, а други да нямат поминък. БКП поеха по същият път, и сега 60% са вагабонди и лумпени. Така в Англия преди 250 години се пораждат напълно готовите плутократи и нова работна ръка по евтина от робският труд. Така в тези страни - протестантските се поражда плутокрация и работническата класа, така и първо там се раждат и профсъюзните борби и съюзи. Протестантсткият ред първо фалирва селяните, така първо се поражда работническата класа, и съответно нуждата на тези работници да се защитят и реагират..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи