Политическата нестабилност е за предпочитане пред идването на власт на ГЕРБ и ДПС

Политическата нестабилност е за предпочитане пред идването на власт на ГЕРБ и ДПС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Масирано налаганото твърдение, че с цената на всичко трябва да бъде съставено редовно правителство е дълбоко манипулативно и погрешно. То обслужва единствено стремежа на ГЕРБ и ДПС да излязат от политическата си изолация и да реставрират и реабилитират модела си на управление от периода 2009 - 2020 г.

Никъде по света демократичните процедури не налагат необходимостта изборните резултати да доведат непременно до сформиране на управляващо мнозинство. Понякога вота на избирателя може да бъде в полза на политическата неопределеност. Която е естествено състояние на всеки един плуралистичен модел. И в чиито недра се зараждат устоите на новото политическо статукво.

А колкото до така широко разпространеното желание на хората да бъде сформиран редовно правителство, то това е поредната манипулация на социолозите. То е все едно да зададете въпросът дали по света трябва да цари мир и благоденствие. Но ако се влезе в конкретика, ако се попитат българите, дали желаят да бъдат управлявани от коалиция, включваща ГЕРБ и ДПС, отговорът ще е съвсем различен.

Всъщност, голямата причина, която прави невъзможно установяването на трайна политическа стабилност в страната е наличието на повече от една разделителна линия в обществото ни, което не дава възможност за оформяне на големи мнозинства. У нас, освен класическото деление между леви и десни, съществуват още две други сериозни разделения - отношението към съществуващия до 2020 г. модел на управление на ГЕРБ и позиционирането спрямо войната в Украйна.

Това са обективни разделителни линии, натоварени с голям ценностен и емоционален заряд и тяхното пресичане е свързано с опасността от загуба на политическа идентичност. И никакви лакардии за повелите на времето и съдът на историята, или пък опити за скриване зад силуетите на експерти и непартийни кадри, ще промени този факт. Което добре се разбира от ПП, ДБ и БСП. И точно това обуздава жаждата им да се докопат до властта.

Ако перифразираме думите на лидера на ДБ Христо Иванов, може да се каже, че истинския кръст, който предстои да носят българските политици, е да устоят на изкушението да влязат във властта. И да понесат товара на поредица от предсрочни избори, които може да се окажат убийствени за някои от тях.

Но наличието на политическата нестабилност е необходимо условие да реши проблема с „наследството“ на ГЕРБ. Това е единствения начин то да бъде окончателно отхвърлено или пък амнистирано. Важно е обаче това да стане чрез гласа на хората, а не да се случи тихомълком, като завера на политическите елити. Ако до този момент настъпи и мир в Украйна, ние ще можем да се завърнем към традиционното разделение на леви и десни и чак тогава България ще намери своето стабилно политическо равновесие.

От партията на Борисов ясно осъзнават, че подобен процес може да се окаже убийствен за тях и затова те предприеха своя отчаян поход за връщане към властта. Те се опитват масирано да ни внушат, че в момента от значение е само политическото и геополитическото позициониране на партиите, а спора за характера на предишното им управление е загубил своята актуалност.

Разбира се, това е поредната им лъжа и най-доброто доказателство за това ще бъде предоставено в момента, в който те евентуално пак поемат властта. Защото в същия момент страната ще бъде обхваната от масова анти- ГЕРБ истерия. И затова на Борисов му е необходима коалиция с ДБ. Тя трябва да поеме ролята на щит срещу подобно недоволство или най-малкото да го лиши от най-острите му изяви.

Защото ГЕРБ спечели парламентарните избори без да наложи промяна в обществените настроения. Спрямо изборите от ноември миналата година той прибави само 40 000 нови гласа, което не говори за промяна на тенденциите. По скоро се намираме в равновесна точка, в която силите на статуквото и на промяната са с изравнени възможности и само солидната медийна обезпеченост на ГЕРБ и ДПС създават усещането, че политическата инициатива е преминала в техни ръце.

За да се случи това обаче, тези две партии трябва да ни убедят, че тяхното управление е единствения шанс да имаме някакво управление. И затова е целия този огън и жупел спрямо служения кабинет. Защото в момента служебния кабинет е единствената останала реална алтернатива на управлението ГЕРБ-ДПС.

В този смисъл не само правителството на Радев, но и провала на новия парламент, евентуалните провали и на бъдещите парламенти, не са институции и събития, които трябва да бъдат разглеждани като нещо трагично. Защото те ще означават освен всичко друго и това, че ще се маркира изолацията на ГЕРБ и ДПС от властта.

Колкото до опасението, че честите избори ще обезверат хората и все по-малко от тях ще се насочват към урните, е преекспониран страх. Първо, защото натрупването на обществено недоволство представлява индикатор за бъдещи промени, които са в състояние радикално да изменят днешното патово положение и второ- никъде не е записано, под кой минимален праг на участие на гражданите в изборния процес, институциите губят своята легитимност.

Затова е хубаво да приемаме по-хладнокръвно политическото ни развитие в момента, колкото и определени среди да се опитват да ни вкарват в някакви катастрофични сценарии. Ако ние като общество успеем да ги игнорираме, ако не позволим те да определят политическите ни предпочитания, това ще бъде вече белег и форма на политически прогрес. От който много се нуждаем.

 

Свързани текстове: Тежка властова абстиненция тресе "Продължаваме промяната"

                                     Провалът на една котерия политици, на които властта много се услади

 

 

 

Коментари

 • Георги

  04 Окт 2022 18:23ч.

  Т.е. избори до дупка, докато "правилните хора" получат удобно мнозинство в НС? При всички доказателства, че "правилните" са още по-големи боклуци? Какво пречи козяците да ни назначат един генерал-губернатор и да се свършва тази мъка?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марк МЕТА Шикългрубер

  04 Окт 2022 18:38ч.

  Козата от Козяк ще начука канчетата на Козлета и всички ще получат прошка за предните и индулгенции за бъдещите кражби... Бог да пази България

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • АКШ

  04 Окт 2022 19:20ч.

  Статията си е много добра, с уговорката, че цялото театро на Тиквата е за да получи амнистия за кражбите и 12те години, които ни загуби като народ... А я се замислете, ако 5-6 партии си направят правителство, кой ще ги контролира.... Ще крадът и със задника си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  04 Окт 2022 18:33ч.

  авторът на статията е идиот...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куно

  04 Окт 2022 18:37ч.

  И аз така мисля...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И на двама ви не ви личи да мислите

  04 Окт 2022 19:05ч.

  преди да пишете

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво

  05 Окт 2022 9:13ч.

  Ти пък от много мислене- роди в тоалетната!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хрино и Кусто

  04 Окт 2022 19:03ч.

  Аз пък не.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  04 Окт 2022 20:10ч.

  Никоя партия в България не иска да състави кабинет поради една проста причина - това означава да влезем във война с Русия. За това политическата неопределеност играе в наша полза. И подозирам,че гледам в кристална топка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • николов-

  04 Окт 2022 20:20ч.

  от къде е сигурно , че герб ще имат най-голяма щета при нови избори? политолозите казват, че при малка активност печелят твърдите ядра. герб и дпс имат преимущество в това. напротив , пп и дб ще губят най-много. и тогава наистина бб ще се яви на бял кон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лалю

  04 Окт 2022 20:22ч.

  Тя властта на ДПС никъде не си е отивала! Служебните правителства идеално ги устройват, защото формално нищо не зависи от тях, но всички двържавни органи са им напълно подконтролни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какъвто е ЕС, такива ще сме и ние

  04 Окт 2022 22:47ч.

  Замисляли ли сте се, какво по същество е ЕС? Преди години В.Сидеров /не, не съм му фен/ ги нарече "троцкистка масонска ложа". И мисля, че е прав. Живота на 470 милиона европейци се определя от решенията на шайка невзрачни бюрократи, за които никой не знае нищо и не ги е избирал. А за тези си решения те не носят отговорност. Но единствено те имат властта да ти отпуснат някакви пари или не.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Историята, глупако! Никога да се забравя!

  04 Окт 2022 22:52ч.

  "Политическата нестабилност е за предпочитане пред идването на власт на ГЕРБ и ДПС"! Категорично вярно твърдение. Двете са болест и прокоба. Никога повече!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тцъ

  05 Окт 2022 0:02ч.

  Патетични глупости. Не се потвърждава от историята, евро-статистиката и народното волеизявление. Само една секта истерясали сноби са зациклили тази мантра.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Man

  05 Окт 2022 0:57ч.

  Протестирам срещу правителство с ментори Соломон Паси и Плевналиев !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кой въвлича България във война

  05 Окт 2022 1:13ч.

  мутрата ше вкара Българша във война

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Охубоху

  07 Окт 2022 22:09ч.

  То пък "Дай България" и "Подновената Простотия" - няма!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майор Майор

  05 Окт 2022 6:22ч.

  Баце е огладнел и ожаднел. Дойде ли....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • изумително нагли опорки в статията

  05 Окт 2022 8:53ч.

  1. Наследството на Герб - всъщност за първи път от много години добри финансови резултати и добро ниво на доходите, строителство и намалена престъпност, добри отношения със запада и със съседите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и още

  05 Окт 2022 8:53ч.

  2. Кражбите на герб за 12г. - нищо не се доказа, а новите ги биха по кражби само за 8 месеца. 3. Настроенията в обществото - те си личат по изборните резултати, въпреки машините, медийния дискомфорт и репресиите !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  05 Окт 2022 9:18ч.

  След тези двамата на снимката и техните формирования в България не остана камък върху камък, само простотия, алчност, неграмотност и невероятна мизерия за обикновения човек. Не изключвам, разбира се, и тези преди тях, дали този тон, а сега са се заврели в кучи гъз.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • !!!

  05 Окт 2022 10:26ч.

  "затова е целия този огън и жупел спрямо служения кабинет. Защото в момента служебния кабинет е единствената останала реална алтернатива на управлението ГЕРБ-ДПС."Служебният кабинет е копие на кабинета на Борисов ,зад когото наднича ДПС и върна всичките калинки в държавните институти ,с което пряко учстваше в предизборната борба .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Pontifex Maximus

  05 Окт 2022 11:56ч.

  В никакъв случай кабинет с ГЕРБ и ДПС. Избори до дупка, до събуждането на масите, които да изхвърлят тази пасмина чрез избори...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тцъ

  05 Окт 2022 12:16ч.

  Радев събуди българските бесове с юмручето на омразата. Който тогава не полудя, сега няма да го направи, тенденцията е към отрезвяване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • темата си заслужава, но

  05 Окт 2022 19:48ч.

  още в заглавието идват внушения. Многопартийният режим перманентно е в състояние на полит.нестабилност. Да върнем ли чл.1, или абсолютна монархия? Подхвърля се трети път- президентски режим със служебни правителства, докато кочината се разчисти и ВНС смени Конституцията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 65% от гласоподавателите у нас

  05 Окт 2022 19:58ч.

  са против многопартийната плуралистична политическа система, която роди кирчовците, цецките, майите, плевнелиевците, костовците, велчевците и прочие. Трагични опити до безкрайност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила от Марс

  06 Окт 2022 2:05ч.

  Така или иначе избирателите не дават достатъчно мандат на съществуващите политически сили да управляват трайно. Макар да има завръщане към ГЕРБ, то не достатъчно и според мен не показва доверие. Мисля, че резултатите индиректно показват доверие единствено към президента, на когото в крайна сметка се възлага управлението чрез служ. правителства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила от Марс

  06 Окт 2022 2:39ч.

  Това не е някаква индикация за президентска република, но е знак за тежка криза в полит. с-ма и докато там нещата се избистрят, някой трябва да крепи положението. Явно Радев е припознаван като най-стабилната и надеждна фигура. Не случайно е и с най-висок рейтинг. Впрочем, ако Плевнелиев беше президент, сигурно по-лесно щеше да се състави правителство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи