Тежка властова абстиненция тресе "Продължаваме промяната"

Тежка властова абстиненция тресе "Продължаваме промяната"

Няма да е чудно, ако "Продължаваме промяната" (ПП) получи сериозен шамар от избирателите, реши, че трябва на всяка цена да се задържи на сцената и се съгласи на коалиция с ГЕРБ. Един такъв кабинет ще се окаже учудващо дълготраен. Хората на Бойко знаят отлично как да държат в златна клетка своите партньори.

Първата седмица от предизборната кампания създаде в обществото усещане за фалстарт. Сякаш всички политически сили тръгнаха в посока и по начин, който вместо да  е стреми да привлече вниманието на обществото, предизвиква само апатия и разочарование.

Доста странна ситуация, като се има предвид, че всяка една от партиите изведе като основен акцент в предизборната си стратегия обещанието да се ангажира с разрешаването на непосредствените проблеми на хората - инфлацията, доходите, подкрепата за бизнеса и борбата с корупцията. Което означава, че не става въпрос за погрешно избрано комуникационно поведение, а за изначално нежелание на хората да слушат посланията на тези политически субекти.

Или ако го формулираме по друг начин, това, което не харесват хората в сегашната кампания, са самите политически участници в нея. Явно желанието за поява на нови лица в политиката продължава да бъде все така актуално и да изпълнява ролята на основен мотив в оформянето обществените нагласи. Разкъсвано от противоречия, в невъзможност ясно да формулира своите цели, за нашето общество е по- есно да се довери на хора, които не познава и за които може да си изгради една идеалистична представа. В момента, в който те почнат да разкриват управленския си потенциал и политическите си позиции, настъпва тяхната демитологизация, рейтинга им се срива и народът започва да се оглежда за своя нов герой. На нас ни е перманентно необходимо да има постоянен приток не просто на нови лица, а на нови формации, около които да се заформя нова интрига, която от своя страна да ангажира масите с политическата борба.

Това сега явно няма да се случи. Защото появата на нова фигура не става в резултат от случайното стечение на определени събития или поради обществените настроения (както често ни се струва), а е плод на предварителен  сценарий, който разполага със сериозна медийна и финансова подкрепа. Без нея се получават само полуфабрикати, от рода на проектите на Бареков, Яни Янев или Волен Сидеров.

Днес обаче механизмът сработи наобратно. Сред избирателите продължава да има нагласа за появата на нов спасител, но това само активира силите, решени да не допуснат неговата поява. И за тези пазители на статуквото ниската избирателна активност е част от стратегията за постигане на целта им.

Само ако избирателно тяло бъде свeдено до множеството на твърдите ядра, те могат да се надяват ако не на победа, то поне на предотвратено поражение. Защото широкото участие на избирателите у нас означава реализацията на наказателен вот. Който закономерно ще порази основно партиите, участвали в отминалите управления и може би ще повиши резултата на Възраждане и/или Български възход.

Втората цел е чрез намалената избирателната активност да се предизвика редуциране на очакванията на избирателите. За да бъдат те принудени да избират между каквато и да е управленска комбинация или пълния колапс на политическата ни система. Неслучайно от ГЕРБ през цялата кампания ще тръбят колко важно е да се обединим и да загърбим противоречията от миналото. Прави впечатление, че по медиите политиците вече не смеят да употребяват думите „червена линия“ .

Доколкото изборите у нас неизбежно ще се впишат в матрицата на съществуващото глобално напрежение, то и външните фактори са плътно заинтересовани да не настъпи радикална политическа промяна у нас. Те дори ще бъдат склонни да се стигна до патова ситуация и да не се състави правителство, отколкото да има кабинет, в който ще влязат проруски формации.

Ако планът на статуквото сработи, то интригата в изборите отново трябва да се заключи до рамките на двубой между ПП и ГЕРБ. Но това ще бъде само пародиен римейк на изборите от ноември 2021 г, защото борбата вече не е между добро и зло, а между две злини, които ще представят другата за по-голяма.

"Демократична България" и БСП също се молят за ниската избирателна активност. Колкото и да се пъчат представителите на двете формации пред телевизионните екрани, истината е, че участието им във властта ги постави на ръба на оцеляването. Тя им коства лоялността на най- твърдите им ядра. Едните се почустваха омерзени от коалицията с бившите комунисти, а вторите кипят от гняв по повод участието в едно управление, което счупи всички рекорди за русофобия.

Ако някой може да раздвижи все още кампанията, това са "Възраждане" и "Български възход". Тези две формации разполагат с най-голям потенциал да се позиционират като алтернатива на по-далечното и по-близкото ни политическо минало, но странно защо не го правят. Напротив, точно по време на самата кампания те възприемат едно много обрано поведение, което ги прави неразличими на фона на останалия обществен пейзаж.

Много подозрително и никой не се възползва от разлома, който настъпи в лявото пространство. На фона на сегашното състояние на БСП, са налице всички предпоставки за възникването на нов голям ляв субект. Който не просто да обере огромния брой разочаровани избиратели на столетницата, но и да привлeче голямата маса от нови последователи на лявата алтернатива, които търсят модерен носител на своите идеи.

Една ярка социална кампания, която поеме твърд ангажимент за възстановяване на прогресивното подоходно и корпоративно облагане, както и възстановяване на Данък наследство за големите имущества, ще има огромен резонанс. Ако това се смеси с пацифистки и неутрални позиции по отношение на войната в Украйна, се получава вече рецептата за поява на сериозен политически фактор.

Това че изборите ще останат в миманса на общественото внимание, не означава, че те са без всякакво значение. Напротив, те могат да породят последици с дълъг времеви обхват. Няма да е чудно, ако ПП получи сериозен шамар от избирателите, реши, че трябва на всяка цена да се задържи на сцената и се съгласи на коалиция с ГЕРБ. Един такъв кабинет ще се окаже учудващо дълготраен. Хората на Бойко знаят отлично как да държат в златна клетка своите партньори. Още е пресен примера с партиите на Каракачанов и Симеонов, които буквално „пукнаха“ от преяждане с власт. А ПП изпитват отчайващ апетит, тях толкова бързо ги изхвърлиха от трапезата на властта, че сега ги тресе тежка властова абстиненция.

Не е за пренебрегване и вероятността изборите да отключат период на много по- сериозна политическа нестабилност, което окончателно да дискредитира съществуващата система и да направи много по- актуален въпроса за нейната промяна. Видно е, че колкото и да прозира популистката насоченост, инициативата на ИТН за нов референдум носи политически дивиденти. Сега, в момента. А след нова поредица от провалени парламенти тя може да заеме и доминиращи позиции.

Българският избирател няма никакъв интерес да позволи обществения ни живот да се сведе до сблъсък на партийни агитки. Трябва да остане място и за автентична политическа проява. В противен случай наистина ни очаква реалност, в която ще бъдем лишени по същество от правото си на избор. Затова е важно да го упражним днес, за да разполагаме с него и утре.

Свързани статии:

"Умнокрасиви манипулации"

"След провала на двата blitzkrieg-а"

"Провалът на една котерия политици, на които властта много се услади"

 

 

 

 

 

Коментари

 • ПП и ГЕРБ са от едно котило-майцепродавци

  08 Sep 2022 12:15ч.

  Така че, варианта за следизборна коалиция помежду им е много вероятен.. Доколко обществото ще приеме подобен съюз е друга бира..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марк МЕТА Шикългрубер

  08 Sep 2022 12:18ч.

  На всички е ясно, че на 2.Х ще сме на сватба. ГЕРБ и ПП. Кума ще е Херо Мустафа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вътрешните предатели и външните предатели няма да са достатъчни за правителство

  08 Sep 2022 12:23ч.

  Даже с изнудване с компроматите от от Козяк просто физически няма да им стигнат мандатите. Ще има поне още едни избори, ако не и още няколко. През дългата зима ще има време за размисъл дори да евроатлантиците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Тръмп

  08 Sep 2022 18:40ч.

  Марк, много си прав. Правителство няма да има, а на пролет светът няма да е същия и статуквото ще е " Чао, чао бамбина".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за жалост

  08 Sep 2022 20:37ч.

  не се знае колко от ваксинираните ни съграждани ще презимуват... Особено онези от >65... Казват най-много до 5 месеца след последната игла да изкарат, а след това - гаранция-франция. Ама като пиша - не се подлъгвайте бе хора, няма кой да ме чуе...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  08 Sep 2022 12:21ч.

  Никога няма да разбера как неподходящи за определена работа или ВАЖНА МИСИЯ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Изборите" се фалшифицират от десетилетия

  08 Sep 2022 12:24ч.

  Така стават тия неща

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  08 Sep 2022 12:26ч.

  Как е възможно хора, които нямат необходимите качества за изпълнение на съдбоносна държавна мисия, да се натрапват на родината си....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • големи сметки, голяма панаирджийска шатра

  08 Sep 2022 12:27ч.

  Само сметки на дребно. Още ли има народ за продан?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Машинките са нагласени

  09 Sep 2022 9:29ч.

  а вие си смятайте колкото искате.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майор Майор

  08 Sep 2022 12:31ч.

  На следващите избори нищо няма да се случи. На по-следващите (по Нова година) най-вероятно тези (Пунт и Пластика) няма да ги има. Баце няма как да направи правителство. От лакомия, тъпата мутра се изпокара с всички. Само турците....те.... А Курнела, милата, прати си партийката за зелен хайвер да търси връзката между либерастианството и социализъма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напълно

  08 Sep 2022 13:14ч.

  безсмислени спекулации при наличието на машинно гласуване. Флашката знае най-добре!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Макавей

  08 Sep 2022 14:10ч.

  Има една поговорка: "ако от изборите зависеше нещо щяха да ги забранят". Отново ще има 30% активност и влязлите в Прламента ще са сумарно под 15% от общия брой избиратели. Правителство няма да има или ако има ще трае отново 6 месеца. И така докато ГАНЮ престане да бъде ПРОСТ. Което няма как да се случи в следващите 100 милиона години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • О, то пък другите народи не Ганювци сякаш са много умни

  09 Sep 2022 9:32ч.

  щом ги завладяха тъпите ястреби и ги наваксинираха като кокошки...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  08 Sep 2022 14:52ч.

  Хубаво е да има нови лица в политиката, но когато такива се появят, много скоро се оказва, че не са лица а други части от тялото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  08 Sep 2022 14:56ч.

  в името на кокала ще видите какви коалиции ще се заформят герб и дпс герб и пп такава простотия само в българия може да се случи и да изкара хората на улиците ниска изб активност и избори 2023 г

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тъпо Гешко, тъпо

  08 Sep 2022 15:11ч.

  А къде е лицето копейкин и защо това лице, което уж щеше да управлява самостоятелно няма нито павилиони,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нито избиратели,

  08 Sep 2022 15:11ч.

  нито масови прояви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма павилиони и масови прояви

  08 Sep 2022 15:18ч.

  щото не са му необходими.. Що се отнася до избирателите Зимата ще работи за гореспоменатото лице Октомври- 12% Март-36%

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • слонски работа

  08 Sep 2022 16:45ч.

  Няма го Копейката, защото е бъзлива слива. Всички варненци знаят колко му е капата. Ама вие му се вързвайте, няма лошо. На него един тел. да му звъннат от коняк и се е посрал. Е, такъв ли управлява държава? Смехурковци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тези две формации разполагат с най-голям потенциал да се позиционират като алтернатива на по-далечното и по-близкото ни политическо минало, но странно защо не го правят.

  08 Sep 2022 18:41ч.

  Не разбирам твърдението, че ПП Възраждане не "се позиционира като алтернатива на по-далечното и по-близкото ни политическо минало" Тя точно това прави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо общо няма между Възраждане и новия проект на Стефан Янев

  09 Sep 2022 21:49ч.

  1. Възраждане искат да НЕ приемаме еврото, докато Яневия Възход ЗАПОЧНА ефективно процеса за приемането ни. 2. Възраждане са против задължително ваксиниране с експерименталното генно биологично оръжие, докато Яневия ВЪВЕДЕ "зелените цертификати". 3. Костадинов е офицер от БНА, докато Янев е НАТО-вски генерал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврова

  09 Sep 2022 6:39ч.

  Няма мъже в тая държава- мухльовци.Едно време хукнахте по Европата и кво докарахте- фердинадче на 26 г. Левски ,Ботев,Бенковски в гробовете се обърнаха.Айде,неам нерви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абее

  09 Sep 2022 9:12ч.

  След състояние на абстиненция,ако облекат раирани пижами ще ги застигне състояние на ОБСТИПАЦИЯ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Мери

  09 Sep 2022 9:31ч.

  У нас всичко е възможно заради пари и заради отсъствие на справедлива съдебна система - самата тя е завладяна и корумпирана от крадците!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  09 Sep 2022 9:49ч.

  Трябва задължително да се броят подадените на машините бюлетини, ако искаме да няма фалшификация на резултата централно по интернет!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Честит празник!

  09 Sep 2022 9:55ч.

  Честит 9.9.44 г. ! Да живее Народна Република България. Вън окупаторите от Родината. Позор за предателите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Костов

  10 Sep 2022 17:23ч.

  Егати ! В статията няма нито едно изречение, свързано със заглавието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи