Провалът на една котерия политици, на които властта много се услади

Провалът на една котерия политици, на които властта много се услади

Снимка: БТА, архив

Бързите избори са единствения легитимен изход от сегашната политическа криза.

В решението на Слави Трифонов да развали коалицията има много повече рационално поведение и политическа логика, отколкото може да се открие в опитите на "Продължаваме промяната" (ПП) да съхранят властта си. Оттеглянето от едно правителство, което стремително губи обществена популярност, не е способно да взема решения по важните за страната въпроси, а партньорите в него постоянно се карат по между си, не може да бъде определено като слугуване на мафията.

От друга страна, методите с които ПП се опитва да се осигури парламентарно мнозинство - чрез заплахи, изнудване и пазаруване на депутати, е все нещо, което ги доближава до престъпните организации. И след като Кирил Петков така възвелича Радостин Василев, сега премиерът или трябва рязко да се разграничи от групата на отцепниците и техният водач или се саморазобличава, че той е в дъното на цялата тази организация.

Отишлата си вече четворна коалиция всъщност даде максимума от своите възможности. Тя изначално бе създадена като сбор от противоречия, което само по себе си ограничи хоризонта ѝ на действие. Участващите в нея четири партии бяха разделени от две оси на противопоставяне: първата минаваше през историческия антагонизъм за страната ни между (бивши) комунисти и антикомунисти, а втората - по линията електорален убиец (ПП) и електорална жертва (ИТН).

За да се поддържа живота на подобна формация, бе необходимо съставните ѝ части да изпитват перманентен страх от близкото минало (управлението на Борисов), да удържат елеторалните си позиции в настоящето и професионално да поддържат обществената потребност от наличието на точно това правителство. И в трите апекта те претърпяха провал.

Докато предишните два парламента успяваха да държат ГЕРБ под постоянна обсада (Комисията "Манолова"), сегашното управление не положи никакви усилия в тази посока. А отрицанието на предишната власт е точно нещото, което вдъхваше основния смисъл, та даже легитимност, на настоящата коалиция. Това в България е основен политически прийом. Тук или посочваш образа на злодея, или ти сам влизаш в неговата роля. Нека само си спомним, че през целия си първи мандат Борисов се оправдаваше със Станишев. През втория с Орешарски.

Провалът в това отношение закономерно рефлектира и по втората опора на правителството- електоралните позиции на управляващите партии. Особенно това е видно при "Продължаваме промяната", която в рамките на 2-3 месеца загуби една трета от избирателите си. И с поведението на двамата си лидери рискува съвсем да се затрие.

Защото Кирил и Асен показват отчайващо непознаване на своите привърженици. Или пък нямат грам желание да се индентифицират с техните позиции. Те явно не разбират профила на своя избирател, който е различен от този на Демократична България. Техните избиратели са близки до тези на бившето НДСВ, заемат центристки позиции и на тях не им импонира нито авторитарния модел на управление, нито дивата русофобия. Тези избиратели не са склонни да бъдат водени като стадо от своите политически пастири, а просто са дали кредит на доверие на една нова формация и очакват тя да оправдава доверието им. И след като не видяха в "Продължаваме промяната" нито автентичен антагонист на ГЕРБ, нито носител на политическа умереност, те разбираемо оттеглиха подкрепата си от нея.

Нещо повече, точно с това си поведение ПП се превърна в резервоар за новите политически проекти. По-голямата част от избирателите явно им се насочи към партията на генерал Янев, а друга част направо към "Възраждане". В този смисъл, колкото повече продължава да съществува сегашната властова формула, още повече в условията на открито напазарувано мнозинство, толкова повече ще се разширява електоралната тежест на алтернативните проекти. Които от своя страна ще бъдат все повече изкушени да се превръщат от алтернатива на управлението в алтернатива на политическия ни модел и геополитическото ни позициониране.

Крайната мотивираност на Кирил и Асен да се задържат на всяка цена, може да се обясни с два фактора. Първият е съчетанието между властолюбие, некадърност и паника, което позира зад държанието им. За изминалите няколко дни те ясно показаха, че не могат да направят реален прочит на ситуацията. Въобразяват си, че с политическа арогантност и апокалиптични предсказания могат да поправят нещата. Показателно е, че първата им реакция на оттеглянето на ИТН бе изразеното им публично уврение, че ще отцепят най-малко 12 депутати от партията на Слави, а на другия ден уволниха на сутринта представителите на ИТН в обласните управи, а след обяд ги възстановиха.

Тяхното поведение щеше да изглежда само комично, ако не бе намесата на вторият фактор. Външният и по-точно американският. Само за броени дни видяхме как американското посослство мобилизира целия си пропаганден антураж, осигури му широко медийно представяне, за да бъде бранено правителството. Отново ни завъртяха доста поизтърканата плоча как властта се е превърнала в жертва на руските пъклени планове и националното ни оцеляване зависи от това Кирил и Асен да запазят топлите си местенца.

В случая големият проблем за Америка не е, че си отива едно вярно на нея правителство, а че едни нови избори носят в себе си заплахата да бъде засилен проруския вектор в българската политика. Нещо, което в днешната ситуация би имало доста силен геополитически отзвук и може да получи отрежение далеч отвъд пределите на България. Разбираемо, във Вашингтон се опитват всячески да се подсигурят спрямо подобен риск, но го правят по- един крайно опасен за нас, а и за самите тях начин. Само за да отложат появата на един проблем, те създават условия за неговото задълбочаване. Защото ако прозападните сили се ангажират да участват в едно крайно непопулярно правителство, то това ще причини тяхната пълна дискредитация.

Останалите верни партньори на "Продължаваме промяната" - БСП и ДБ засега изглеждат също готови да браня властта с цената на всичко. И те явно се страхуват да отидат на едни бързи избори, но като че ли още не са наясно каква ще е цената на тяхното оставане в един бъдещ кабинет на малцинството, подкрепян от Радостин Василев и подобните му.

Такова управление, каквито и позитиви да успее да реализира, няма никога да си възвърне общественото доверие. То изначално ще бъде разглеждано като конструкция на задкулисието, скалъпено от „хората“, които праща Радостин Василев и призвано да обслужва единствено интересите на партийните елити.

По-чудовищно от оставането на днешното управление би било само, ако мястото на сегашното правителство бъде заето от друг кабинет, излъчен от настоящото Народно събрание. Струва ми се, че тази теза е част от сценария да се плаши обществото за това какво ще се случи, ако това правителство падне, отколкото да е част от някакъв реален политически план.

Само провеждането на бързи предсрочни парламентарни избори е в състояние да вдъхне нова легитимност на законодателната и изпълнителната власт и да свалят градуса на политическо напрежение. И всички заклинания, че заради войната в Украйна, заради инфалцията или заради неотложни законодателни актове не трябва да се отива отново към урните, е опит да се прикрие политическия провал на една котерия политици, на които властта се много услади, но те не бяха готови да артикулират професионално с нея.

И следващите няколко дни ще бъдат решаващи за нашето общество. То или ще отстои правото си да определя пряко бъдещето на страната, или ще се превърне в съучастник на Кирил Петков и Радостин Василев в опита им да хвърлят страната в една опасна политическа авантюра, за която в близко бъдеще ще се заплати тежка цена.

 

Свързани статии: Омразата към ГЕРБ продължава да е водещият политически мотив в България

На Асен и Кирил им предстои тест за политическа зрялост

 

 

 

Коментари

 • На Асен и Кирил им предстои тест за политическа зрялост

  14 Юни 2022 5:40ч.

  Това не са зрели политици. Как да искаме от тях да са зрели в политиката? Нямат нито мъжество, нито разум. Нищо нямат. И си отиват с позор. Бога ми, това им се казваше денонощно, кога имаше време да се коригират. Сега коригираме ние. И Бог.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • !!!?????????

  15 Юни 2022 13:56ч.

  Умствения му капацитет е на петокласник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  14 Юни 2022 6:09ч.

  Мдаа, като цяло работата е това което го пише в статията. Само дето не се споменава нищо за ролята на президента.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Песимист

  14 Юни 2022 12:57ч.

  Ролята на президента? Двуличие, в миналото, за "украса" и нищо повече в бъдеще, до края на мандата си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Месията

  14 Юни 2022 6:32ч.

  Народе ПРОСТ, не ти ли омръзна 32 години да те правят на ЛУД ??? Най – напред ДЯДОВЦИТЕ И БАЩИТЕ, ПОСЛЕ СИНОВЕТЕ И ДЪЩЕРИТЕ, А СЕГА И ВНУЦИТЕ, НА ТОЗИ НЕ СТАВАЩ ЗА НИЩО НАРОД !!!! Прав е бил дядо Славейков – НЕ НАРОД, А МЪРША !!! АНАТЕМА !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омръзна ни от самозвани месии

  14 Юни 2022 6:41ч.

  дано все по-малко наивници да са останали за да повярват на следващия самозванец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  14 Юни 2022 7:53ч.

  това си казваме всеки път преди нови избори и след това хоп "ПП". спорил съм със съвсем нормални хора, че двете пуtк! са измамници, но не - те били симпатги, млади, образовани и т.н., а и нямало как да бъде по-зле от Бац$. ей ги...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  14 Юни 2022 6:41ч.

  Коалицията стана тройна и може да й се постави име "Коалиция Орел Рак и Щука". В оригиналната басня всеки дърпа колата в своята посока. В нашата политическа приказка всеки дърпа кокала към себе си. Важен е проклетия кокал - той ги споява.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Костов

  14 Юни 2022 7:06ч.

  Откровено наплювателско писание. Кой е авторът?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  14 Юни 2022 7:21ч.

  Комбинацията между лакомия( крадат с гъза си), сексуални зависимости( имате поне двама министри хомосексуалисти), откровен разврат( министъра и неговият "микрофон") и обещания "на кило", трябва да говори достатъчно на широката публика. И да отговаря на въпроса "Защо?".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  14 Юни 2022 19:33ч.

  Колегата много ясно каза всичко за Остап-бендеровците. По зле са и от Баце!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще се държат за властта с всички средства -

  14 Юни 2022 8:41ч.

  още не са изпълнили задачите, заради което Козяк ги курдиса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванова

  14 Юни 2022 9:20ч.

  Точно и ясно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-да котерия са

  14 Юни 2022 10:07ч.

  Но не са политици не са били и никога няма да станат! Котерия треторазрядни мошенници въплатили се в образа на ''политици''В скоби щото от некъдърност и това не могат!Съществения въпрос =Кой ги докара?Кокорчовци ясни но до стената трябва да бъде изправен твореца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карачибук

  14 Юни 2022 11:45ч.

  Радвам се, че на снимката виждам лика на академик Денков! Впечатляващ е с това тропическо меланхолично излъчване на току-що наебан кълвач. Дерзай, Денков! Дерзай, сладко академиче !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кълвач - некълвач, но твоето дете

  14 Юни 2022 15:00ч.

  учи по учебниците одобрени от него и фондацията на приятелите на всички приятели. До второ нареждане. Трябва да се освободим от всички нпо-съветници и наблюдатели в образованието, и учебниците да станат единни за страната, под надзора на БАН. Стига вече с тези прочистени програми и тайни намеци в унисон с ИК.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЧЕСТНИ избори

  14 Юни 2022 11:53ч.

  Най-важното сега е, да се гарантира, че с машините за гласувани няма да има злоупотреба. Технологията която използват, SmartMatic, е компрометирана. В САЩ (след Бай Дън 2020) се отказват от употребата на такива машини (марка Dominion там). https://drrichswier.com/2022/06/12/new-mexico-county-votes-to-remove-dominion-voting-systems-zuckerberg-drop-boxes-and-other-election-machines/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защото почтените от снимката

  14 Юни 2022 11:58ч.

  може да решат да се възползват от възможностите на технологията. Макар че купения вот беше органичен с машините, (ДПС и до днес продължават да врещят за произвола на Рашков, а ГЕРБ мъдро си траят), абсолютно не бива да се пренебрегва технологичната грамотност на сладурите от ПППП и мераците им да продължат да ни цивилизоват и демократизират.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля Фанка

  14 Юни 2022 12:43ч.

  Момчетата са убави, палави, тарикатчета, безскруполни, пак са си типично наши. Какво ревете?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Песимист

  14 Юни 2022 13:03ч.

  Типично наши? Несправедлива обида към българите; леля Фанка да не е албанка?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Любезна ми Лельо Фанке,

  14 Юни 2022 13:06ч.

  светът е пълен с безскруполни, убави, палави тарикатчета. Да знайш обаче, че тарикатите носят вода на балъците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европедерастияпо Пиндостански. Деградацията тук е просто отражение на тоталното разложение в отходните продукти на Дълбоката Държава - ЕС, ОТАН, ООН, СЗО, МВФ, СБ... etc.

  14 Юни 2022 13:05ч.

  А за конкретните действащи на терен в България гниди може да се каже само, че са лика прилика на урсулите, мишелите, борелите, столтитата и останалите човешки нищенства, отрепки и деградирали марионетки, дето са основния кадров пълнеж на институциите на лайномозъчните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • alienvv

  14 Юни 2022 16:37ч.

  много точно...жалко, че никой не вижда по-далеч от кокалчето си...а има писано, не е да няма....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майор Майор

  14 Юни 2022 13:54ч.

  Единственият изход от ситуацията е Киро Моркова и розовото пони с изцъклените зъркели вън от БГ. Чалъмът ще е да не допуснем баце , курнелия, и кефлията, щото и тримата ще извадят гоуемите черпаци. А за Славчо...кой, кой да му каже...той си е от същото котило като гореспоменатите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  14 Юни 2022 13:56ч.

  Много е сладко да харчиш милиарди народни пари, които някой друг се е мъчил да изкара ! Нагли , елементарни мошеници , които трябва да изхвърлим незабавно !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тия случайници много алчни бе

  14 Юни 2022 14:19ч.

  Чисъ американски продукт, там така ги учат, да са нагли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори очички

  14 Юни 2022 14:56ч.

  МАШИНИТЕ! Там е заровено кучето. Затова са ербап за нови избори. Затова "соц.агенциите" не засичат гнева и дивата омраза на народа към тия откровени предатели. Защото машините решават. Дяволски машини. Американски ротативки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори очички

  14 Юни 2022 14:57ч.

  МАШИНИТЕ! Там е заровено кучето! Да спасим остатъците от демокрация! Трябват Интернет камери във всяка секция, кой влиза, как се записва в списъка, кой отива към урната, как се брои. За законен резултат могат да бъдат признат само явно преброяване на веществен непроменим носител (хартиени бюлетини). Засега това би осигурило много по-малко измами. МАШИНИТЕ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а още по-добре

  14 Юни 2022 17:34ч.

  Да се изчисти петата колона, заедно с всички власти, банки, застахователи и изедници

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обслужваме мафията

  15 Юни 2022 7:15ч.

  И зарубежните си началници

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Триумвират

  15 Юни 2022 8:28ч.

  киро, асен и асен и лорер

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  15 Юни 2022 10:11ч.

  В какво се били провалили, че отбили България от режима на Путин. Това е за награда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нарочно не избраха българските машини,

  15 Юни 2022 13:37ч.

  хем много по-евтини, хем независими от интернет на базата на сметачни машини, които отлично работят във всяка банка, всеки магазин и няма никаква възможност да зависят от външно влияние на интернет за промяна на резултата! За спасяване от централно мамене на резултатите по-добре да бяха останали бюлетините!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи