Foreign Affairs: Западът отхвърли преговорите, които можеха да сложат край на войната в Украйна

Foreign Affairs: Западът отхвърли преговорите, които можеха да сложат край на войната в Украйна

Украйна не се е консултирала със САЩ и съюзниците, преди да постигне предварителна рамка за мирното споразумение с Русия през пролетта на 2022 г. на преговори в Истанбул. Това пише Foreign Affairs в публикация, озаглавена: "Преговорите, които можеха да сложат край на войната в Украйна. Скрита история на дипломацията, която излезе кратка, но съдържа уроци за бъдещи преговори", предава "Фокус". 

Свързан текст: Путин показа парафирания проект на договор с Украйна от март 2022 г.: Къде са гаранциите, че няма да продължат да се отмятат?

В ранните часове на 24 февруари 2022 г. руските военновъздушни сили нанасят удари по цели в Украйна. В същото време пехотата и бронетехниката на Москва навлизат в страната от север, изток и юг. През следващите дни руснаците се опитват да обкръжат Киев. 

Това са първите дни и седмици от инвазията, която можеше да доведе до поражението на Украйна и подчиняването ѝ от Русия. В ретроспекция изглежда почти чудо, че това не се случи. 

Свързан текст: Украинските служби убиха участник в украинската преговорна делегация с Русия

Това, което се случва на бойното поле, е сравнително добре известно. По-слабо е разбрана едновременната интензивна дипломация, в която участват Москва, Киев и множество други участници, и която можеше да доведе до споразумение само няколко седмици след началото на войната. 

До края на март 2022 г. в резултат на поредица от лични срещи в Беларус и Турция и виртуални срещи чрез видеоконферентна връзка е изготвено така нареченото Истанбулско комюнике, в което е описана рамката за постигане на споразумение. След това украинските и руските преговарящи започнат работа по текста на договора, като постигнат значителен напредък към споразумение. Но през май преговорите са прекратени. Войната продължи и оттогава отне живота на десетки хиляди хора от двете страни. 

Свързан текст: Депутат от партията на Зеленски: Борис Джонсън дойде в Киев, каза, че няма да подписваме нищо с Русия и просто ще воюваме

Какво стана и защо никога не се финализира мирното споразумение? 

Foreign Affairs провежда множество интервюта и преглежда документи, за да достигне до информацията, че Украйна не се е консултира със САЩ, преди да постигне предварително споразумение за мирния договор с Русия през пролетта на 2022 г. На западните страни и в частност САЩ не им е харесал фактът, че проектът за мирно споразумение е включвал определени ангажименти на Запада, с които те не са били съгласни, пише Foreign Affairs, като се позовава на неназован бивш американски служител. 

"Споразумението щеше да създаде нови правни задължения за Съединените щати, по-специално задължението да започнат война с Русия, ако тя отново нахлуе в Украйна. Само това условие щеше да направи споразумението неприемливо за Вашингтон", пише изданието. 

Според бившия служител при такива условия Западът не само не е одобрил руско-украинските споразумения, но е тръгнал по пътя на увеличаване на военната помощ за Киев и засилване на санкционния натиск върху Русия. 

Foreign Affairs отбелязва, че това не бива да се възприема така, сякаш Западът е провалил мирното споразумение, тъй като е имало много други фактори - особено окончателното поражение на Русия в опитите ѝ да превземе Киев, Харков, Чернигов и Суми - които са дали на украинците надежда, че военната победа е възможна. 

"Вярно е, че предложенията за подкрепа (с оръжейни доставки) от Запада очевидно са засилили решимостта на Володимир Зеленски, докато липсата на западен ентусиазъм (за проекта за мирно споразумение) изглежда е отслабила интереса му към дипломацията", отбелязват авторите на публикацията.

Свързан текст: WSJ: През 2022 г. Москва и Киев почти се договориха - членство на Украйна в ЕС, но не и в НАТО

 

 

 

 

 

Коментари

 • Куци Коньов

  17 Апр 2024 9:50ч.

  Да им имам логиката на тези американски шизофреници - не искат да водят война с Русия заради Украйна и затова бойкотират мирното споразумение, но рязко увеличават военната помощ (техника и наемници), за да воюват с Русия заради Украйна... ("Споразумението щеше да създаде ... задължения за Съединените щати ... да започнат война с Русия, ако тя ... нахлуе в Украйна")

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Станю Я.

  17 Апр 2024 11:14ч.

  Ех Куци, Куци, значи амитата признават, че те са провалили споразумението от Истанбул чрез рошавия от мъглявия остров. А сега ги разправят едни, дето и децата да не повярват. Политиките на САЩ са пред залез, та затова ги бръщолевят едни…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Ат.

  17 Апр 2024 10:52ч.

  Чичо Сам да не се прави на луд, можеше да каже неприемливите точки в споразумението да се отеглят или преработят, а не да заповяда на синьо-жълтия Бандера да не подписва и да се бие до последния човек. Ама след като се обърне каруцата - пътищата са много ... някак неловко обаче си остава, че Украйна е трябвало да се консултира с големия бял брат как да спре войната на нейна територия, за която чича Сам няма касателство (само и единствено по негови думи, а не и в действителсност).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нелегален

  17 Апр 2024 14:56ч.

  това са измислили "мозъчните тръстове" отвъд голямата локва за две години. трябва, все пак, да оправдаят пред собствените си уфчитси нелицеприятната си намеса, която доведе до продължаване на конфликта. явно, показаният от ввп договор ги е засегнал доста. но, толкова си могат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи