Джамбазки: Ако Петков се беше явил на изпит за фашизма, нямаше да мине и VII клас. Безобразие!

Джамбазки: Ако Петков се беше явил на изпит за фашизма, нямаше да мине и VII клас. Безобразие!
Ангел Джамбазки пред Цоня Събчева, радио "Фокус": "Това посещение в РСМ и срещите му бяха неорганизирани, хаотични, без причина, без посока и без някакъв особен смисъл. Нашият министър-председател там се държеше като човек, който не знае къде е и защо е там", заявява зам.-председателят на ВМРО.

Ангел Джамбазки, евродепутат и заместник-председател на ВМРО, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус” „Това е България”

 

- Ако новината от срещата Петков-Ковачевски в Скопие е, че Северна Македония няма териториални претенции към нас заради изпратената на часа вербална нота към ООН, то и журналистите трябва да си върнем дипломите, защото това за нас е новина от близо 2 години насам. В противен случай излиза, че оттам са имали през цялото време скрити замисли именно за териториални претенции докато са ни уверявали в обратното. Парливите теми, по които очаквахме информация, потънаха в белетристичните монолози на двамата премиери. Не се чу нищо конкретно и съществено за историята, промяната на учебните програми и преустановяването на езика на омразата бяха отметнати с нищо неозначаващи приказки, защитата на правата на македонските българи бяха оставени за някакви нормативни документи, неясно и неконкретизирано какви, а не за Конституцията, реабилитацията на жертвите от комунизма, реприсирани заради българското самосъзнание и премахването на табели, съдържащи определяния, като „окупатори“, „българи“, „фашисти“, това пък изобщо се избягваше, защото очевидно не беше в изискания бонтон на срещата. Вместо това чухме от премиера Петков, че трябва да говорим за фашистки режим, а не за български фашистки режим. И т.н. все в тоя дух особени послания.

 

На техния фон изниква въпросът: с каква кошница си тръгна от Скопие премиерът Кирил Петков?

 

Наш гост е евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Г-н Джамбазки, какви впечатления остави за вас посещението на премиера Кирил Петков и разговорите му в Скопие?

 

- Ще бъда пределно откровен с вас. Това посещение и срещите му бяха неорганизирани, хаотични, без причина, без посока и без някакъв особен смисъл. Нашият министър-председател там се държеше като човек, който не знае къде е и защо е там. Вие сте напълно права – новината, която те се опитаха да извадят за това, че Северна Македония била извадила желанието си да има персонални претенции към България е точно толкова нелепа, че буквално е неуместно да се коментира. 2020 година Зоран Заев изрази, че няма териториални претенции към България, не че ако беше заявил, че има, щеше някой да му обърне внимание или щеше някой да му ги уважи.


2020 година правителството на Заев, който е предшественик на правителството на Ковачевски, каза, че РСМ няма претенции към България. Каква е причината нашият министър-председател да отива 2 години по-късно и да открива, че няма претенции?


Това е нелепо, това е някаква мимикрия, това е някаква пълна глупост. Посещението на нашия министър-председател в Скопие в този момент беше неумело, неуместно, неподготвено, изобщо няма да обсъждам и коментирам външния му вид, поведението му, нещата, които говореше. Но ще ми позволите да отнема малко от ценното време, между другото, на вашите слушатели, за да ви прочета нещо. А ние си направихме труда да свалим на текст отговора на въпроса на български журналист, който го пита дали е поставил пред другата страна да изпълни условията от рамковата позиция от 2013 година, като например действия по реабилитацията на жертвите на комунистическия режим, които са били преследвани заради българското си самосъзнание и премахване на надписи и табели, свързани с „българския фашистки окупатор“, който вие цитирахте.

 

Сега ще ви прочета отговора на министър-председателя Кирил Петков. Ще го чета бавно, надявам се вашите слушатели и после читатели да го прочетат внимателно и да се замислят какво е казал този човек. Той казва следното нещо:

 

„Благодаря за въпроса. Както и аз изразих това мнение от парламентарната трибуна, така и днес обсъдихме всички тези въпроси по съществуващата позиция. Ние препотвърдихме тази позиция, но с надграждащия момент, който фокусирахме, и двамата осъзнахме, че тези специфични въпроси, които да, трябва да бъдат решени и да, ще ги работим интензивно като част от общата работа, ще бъдат в различно измерение, когато бъдат поставени и в контекста на всички други конкретни групи. Така че отговорът е да, на вашия въпрос. Но фокусът дотук трябва да бъде защо е толкова важно нашите две държави да имат това добросъседство, а не само да фокусираме върху проблемите, които са там, и трябва да бъдат решени. Но това е съвсем различен подход. Благодаря ви.“

 

Това е точен цитат на това, което е казал българският министър-председател Кирил Петков. Не знам, има ли нужда това да се обсъжда, да го коментираме ли, как да го коментираме?

 

- То с безсмислието си говори само за себе си. Ако друг български премиер беше наговорил такива неща в Скопие, какво щеше да му се случи?

 

- Щеше да попадне под огъня на тези, които твърдят, че са ваши колеги, но повечето от тях не са, тези т.нар. медии от ляво-либералната част, които повечето са всъщност пропагандни трибуни на една антибългарска кампания по отношение на Македония, те щяха да разчепкат такова изявление дума по дума, изречение по изречение, да го осмиват, да го окарикатуряват. Сега обаче няма такова нещо. Сега се мълчи, и даже забележете, много смешно е нещо друго, едно от големите „постижения“ на днешното посещение на министър-председателя, е неговото намерение да открива самолетна линия между София и Скопие.

 

- За българска държавна сметка.

 

- Точно така. Само че Европейският парламент и Съюз много натискат за т.нар. „Зелена сделка“ – всички вие го знаете, и вашите читатели, и вашите слушатели. Основният елемент от тази Зелена сделка, която е много хвалена от министър-председателя Петков, е да се закрият и да се преустановят полетите на близко разстояние под 200 км, защото били много вредни за природата. Обаче аз не виждам днес никой от тези апологети, защитници на Зелената сделка да се възмути, че министър-председателят ще открива и финансира с нашите пари, от нашите данъци, очевидно ненужна самолетна линия, защото ако тя беше нужна, вече щеше да я има, ако имаше бизнес, ако имаше някой да лети, бизнесът щеше да я отвори. А тези хора днес казват: „Дайте да отворим линия“ – защо? За да ни замажат очите и да кажат, че нещо ново са свършили – нищо не са свършили. Аз ви каня, аз лично за вас и екипа, аз ще купя билети, когато тръгне тази линия, не на първия полет, защото на първия полет ще е пълно с такива мераклии, които да се повозят насам-натам за демонстрация, но ви предлагам, лично ви каня и вашия екип, ще купя билети, това обещание го казвам в ефира, така че може да се запише, да речем на 10-ия, 15-ия, 20-ия ден от тази линия, да направим едно пътешествие с вас до Скопие и обратно, и да видим какви хора ще бъдат в този самолет, какви са, що са.

 

- И колко ще бъдат?

 

- Колко ще бъдат, защо отиват, но ще го направим примерно един месец по-късно, не в началото. В началото ще има някакви там служебни лица, сигурно ще ги командироват да пътуват нагоре-надолу като мухи без глави само и само нещо да има в самолета. Но хайде, да мине месец-два и ви предлагам да се разходим.

 

- Приемам поканата.

 

- Особено с вас в Скопие винаги ще намерим какво да направим. Не знам дали друг ваш колега може да разбере смисъла да ходи до Скопие, но вие ще го разберете.

 

-Вече съм била там и знам, какво трябва да търсим.

 

- Освен това, събирате ваш екип, който вие прецените, моя е организацията да закупим билети за отиване и връщане, и отиваме примерно един месец по-късно да видим колко е успешна тази линия. Нали разбирате, какво ще видим? Ние ще бъдем сами в самолета. Няма значение, ще отидем. Защо го казвам това нещо? Защото това е поредно замитане, замазване на очи и лицемерие, невероятно лицемерие. Невероятно.

 

-Има нещо друго, г-н Джамбазки, което се крие зад цялата тази театрална пушилка. Бе съобщено на срещата на външните министри на двете страни в Скопие, че ще има съвместно заседание на двете правителства на 25-ти, тоест, след седмица. Бе съобщено също така, че в най-скоро време, пак до дни, ще заработи историческата комисия. И оттук нататък ще се почнат да се приемат групи, те ще работят. Въпросът е, че зад тази пушилка от срещи, от някакви заседания…

 

-Празни приказки.

 

- … и празни приказки, не се ли крие целта, след няколко месеца да се направи равносметката колко добре всичко върви, как всичко се оправя, ами дайте да дадем път на Северна Македония, пък другото ще го оправим по-нататък в хода на преговорите за еврочленството.

 

- Абсолютно вярно, абсолютно вярно. Всъщност целта на цялата тази пушилка и на цялото това Потьомкиново село, надявам се, слушателите разбират, какво означава Потьомкиново село.

 

- Зрителна измама с пропагандна цел. Фалшив декор-имитация на нещо, иначе не съществуващо.

 

- Изцяло Потьомкиново село. Надявам се и вашите читатели и слушатели да се сетят каква е препратката. Всъщност зад тази фалшива фасада се крие желанието да се изпълни задължението, което външни фактори оказват върху България, натиска, който се оказва, а пък там правата на някакви българи, пък тази история – това вече са отживелици, те не се интересуват от тези неща. Те искат да надграждат. Нали разбирате за каква перверзия става дума? Буквално перверзия. Няколко пъти министър-председателят заявява, без да се срамува, че с новия си подход той бил намалил тежестта на спорните въпроси. Ама ние не спорим за чушки и домати, ние настояваме за защита на правата на хора, на граждани, на граждански права. Нали тези, които го докараха в България от нищото да го направят министър-председател, основната им задача е да пазят гражданските и политическите права, човешките права.

 

Човешките права на българите в Македония са нарушени драстично. А този човечец ни казва, че това няма значение. Той там ще се споразумее да прави някакъв бизнес. Добре де, аз ще ги питам утре тия моите колеги тук в Брюксел – когато става дума за нарушаването на човешките права на българите в Македония, може да ги продаваме за бизнес, обаче когато някой бил нарушил човешките права в Тамбукту, Европейският парламент трябва да откача и да гласува резолюции в защита. Но когато става дума за българи в Македония, е глух и сляп. Не разбирам такъв подход, той е лицемерен, двуличен, неверен и не може никога да доведе до добър резултат този подход.

 

- И понеже вие ни изненадахте с цитат, и аз ще се опитам да извадя едно изречение от многобройните монолози на нашия премиер в Скопие. Как ви звучи: „Историческите комисии няма да се връщат в миналото, а ще работят с поглед в бъдещето.“

 

-А, е как ще стане това?!

 

-Ами и аз питам.

 

- Как ще стане това?!

 

- Може би въпросът е към Кирил Петков, премиер на България.

 

- Той каза едни интересни неща, аз не искам да ги цитирам тук неговите разсъждения по отношение на това що е то фашизъм, къде е имало фашизъм. Сега примерно, ако човек с тази подготовка се беше явил на тези тестове за външно оценяване, които са около VII клас, IV клас и т.н., щеше да загуби оценяването и нямаше да бъде допуснат нагоре. Разсъжденията му за фашизма също са много интересни от гледна точка на хумора, сатирата и забавата, но показват дълбоко непознаване на понятията и едно фриволно, едно безотговорно боравене с исторически факти и определения. Това ме навежда на мисълта, че този човек и неговото правителство са крайно неподготвени по тази тема. Това, което ме тревожи, е, че не намериха време, след като бяха решили да се появят в Скопие – неизвестно защо, защото няма причина те да ходят в Скопие… Аз не мисля, че България кандидатства за нещо в Скопие, мисля, че Скопие кандидатства за нещо. Тези хора дори не си направиха труда да се подготвят по този въпрос, да бъдат поне малко подготвени. Това ми подсказва, че тези хора са дошли тук временно, за малко, да изпълнят някакви задачи, след което да се отдадат на ла долче вита някъде другаде по света. Но, както е казал мъдрият български народ от Македония, ум ги лаже, че така ще стане.

 

- Въпросът е докъде ще се стигне с тази неподготвеност, г-н Джамбазки, докъде. За да каже нашият премиер, че България първа е признала Република Северна Македония ли?

 

-Да, да, точно, че е признала Република Северна Македония.

 

- Много бисери могат да се извадят от това посещение. Ако беше друг премиер, досега медиите щяха да гърмят.

 

-Да, да, точно така е. Само че те сега са натиснати да не коментират изобщо, да не коментират всички тези празни приказки.

 

- Които са нелепи приказки. Съжалявам за премиера, много ми е симпатичен – моля ви, г-н премиер, почнете да четете!

 

- Късно е, да ви кажа. Ако човек на тези години ще почва – той май е мой набор, ако сега ще започва да чете, общо взето тая работа е малко загубена, защото ще му трябват някъде около 30-40 години, за да понабере някаква разумна информация. Но поведението им наистина е безобразно. А поведението на тези, които претендират да са ваши колеги, а всъщност са пропагандни трибуни, е меко казано непочтено и лицемерно. То всъщност няма някаква изненада. Тези хора никога не са били медии в истинския смисъл на думата, те винаги са гледали да обслужат интереса, който в момента диктува правилата. Този интерес в момента е интересът, който инсталира това правителство на власт. И даже наглостта им стига до там, че изобщо не ги интересува, изобщо не ги тревожи фактът, че изпращат този човек без никаква подготовка, без никакво знание, без никаква идея в една съседна държава да говори такива безобразни глупости, при положение че тази държава е базово много важна за България.

 

Той не е отишъл в Монако, не е отишъл някъде другаде да говори глупости, той е отишъл в Македония – толкова важна за България. Никой не си е направил труда да му каже да прочете две страници по темите, които са важни в момента. Това просто ни показва, че хората, които са го сложили там, общо взето не си дават много, много усилия и не ги интересува, какво мислим ние. Това просто трябва да ни показва, че нещата не са много приятни и еднозначни и че ще свършат по много неприятен начин.

 

- Как ще свършат? Какво развитие ще бележи оттук нататък? Освен, разбира се, театралният спектакъл на многобройните срещи.

 

- Това са пълни глупости, разбирате го и вие, разбирам го и аз. Тези срещи там имат само за цел да замажат очите на хората и нищо да не се случи.

 

- Между другото, в Скопие премиерът Петков съобщи, че ще бъде променен съставът от българска страна на историческата комисия.

 

- Няма как да бъде променен съставът от българска страна по решение на скопския министър-председател. Ако това го е изтървал да го каже нашият министър-председател, това ще му струва много, защото няма как да допуснем да сложи някакви неграмотници и откровени безумци в историческата комисия.

 

- Това го е изтървал, да.

 

- Може би го е изтървал. Само че тази комисия, както вие добре помните, не беше дори назначена по политически принцип. Ние не сме си позволявали да предлагаме някой, който да бъде там от наша страна. Там са хора, които са доказани и дори са общо взето равноотдалечени от политиката. Просто обаче разбират история и знаят история. Това е още един шамар върху министър-председателя и показва, че тези хора са крайно ненормално неподготвени по тази тема. Но ние сме готови за такъв сблъсък, няма проблем.

 

- Какъв отпор ще дадете от ВМРО?

 

- Този, който ще свали това правителство. Няма как ние да оставим предателство по тази тема. По много други теми можем да проявим кооперативност, можем да си помислим, че да речем не сме прави, но по темата „Македония“ ако това правителство предаде българския интерес, то ще бъде свалено от нас. Както искат да го разбират. И няма да ни обясняват после, че не било нещо любовно или че протестите не били мирни и там не сме си играли нещо на протести. Няма да бъде така.

 

Източник: Агенция "Фокус"

 

 

 

 

Коментари

 • Историческите комисии няма да се връщат в миналото, а ще работят с поглед в бъдещето.“

  19 Яну 2022 17:48ч.

  Кирил Петков за комисията по история....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тотал щета

  19 Яну 2022 18:33ч.

  Ангеле, няма как да го свалите това правителство, понеже с него дойдоха на власт партии и коалиции, които няма да помиришат власт до 3000-та година, ако паднат! Днес се разнесе мълвата, че хора на Чалгар Славчо взимат строежа на магистралите и телевизията му като нищо ще стане национална! Глупостта на Бойко да се хване с вас ще я платим по най-високата тарифа, понеже покрай вас думата патриот звучи като обида!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джамбазки: Ако Петков се беше явил на изпит за фашизма, нямаше да мине и VII клас.

  19 Яну 2022 20:22ч.

  А кой твърди, че го е минал?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бомбаджията

  20 Яну 2022 8:42ч.

  Я какъв спец по фашизма сме имали?! Който изучава фашизма по ливадите на Годеч с Денди, с канче с вазелин и със шише ракия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • e хубу де

  20 Яну 2022 10:09ч.

  В политиката е така, всяко недоразумение може да те коментира и да показва "експертиза".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джамбазки - приятел и подчинен на агента "Иван".

  20 Яну 2022 10:34ч.

  За ориентацията на "Фикус" няма да говорим. Нищо не се каза за тоталната доминация на сръбските и руските служби в РСМ и че те дават тона за отношението към нас. Нали за това макетата са толкова уверени. Ама как Джамбазки да го каже, нали веднага ще го .... цапардосат. Ковачевски и всички северомакедонски политици са яйца от сръбската кошница. А нашите са от руската, какво очаквате и само се пенявите тука. Затова ще ни прецакват , защото дори и най-кресливите "патриоти" не работят за българските интереси. Който разбрал, разбрал ! Повече няма да ви обяснявам !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Логорея

  20 Яну 2022 15:19ч.

  Поток от логорея е изсипал Джамбазки,но така и не разбрах какво от фашизма Кирмо не е разбрал и не разбира?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Джамбазки - приятел и подчинен на агента "Иван". на 20.01.2022 в 10:34

  21 Яну 2022 15:29ч.

  Драги, преди срещата Джгамбаза имаше интервю в голяма ТВ и той йточно това каза, че РСМ е дори враг на НАТО щото разбирай се управлява от Русия!! Колко пъти да го повтаря?? ВМРО не са про руска партия, те са си американофили , но трябва да се задълбочиш в действията и изказванията им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Логорея на 20.01.2022 в 15:19

  21 Яну 2022 15:37ч.

  Драги просто Киро изсипа една голяма глупост или нарочно я каза за фашизма! Ако незнаеш пропагандата в РСМ или бивша БЮРМ се води от Сърбия и се твърди че през Втората световна българите са влезнали и са провели прочистване на евреите в тогавашната геогравска област Македония владяна от Сърбия. А съшност част от договора с Хитлериска Германия е връщането на геогравската област Македония към царство България. БА тогава е извършвала само опазващи действия, а германците са товарили евреите на влаковете! Просто не си в час, влез и тогава питай или давай мнение. А кото не следиш и какво се случва последните 10 години всичко ще ти е безмислено!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разговор/преговори трябват

  22 Яну 2022 13:07ч.

  Съзнателно или не Крчо правилно каза ,че за събитията от 1941-1945г. трябва да се води разговор в контекста на фашисткити режими в Европа,защото в Европа имаше и държавни фашистко-нацистки режими а имаше и фашистки организации дори във Франция,Норвегия и Британия. В България нацистка организация беше Съюзът на българските национални легиони с пречупен кръст в емблемата,койта сега лицемерна са заменя със пречупена стрелка,пакв стил SS.Най-пардоксалното е,че Съюзът на британските фашисти на Освалд Мозли е забранен чак през м.юли 1940г.,т.е. близо година след като Британия е във война с Германия. Освен българска администрация, в Западна Македония - Тетово,Дебър,Струга имаше окупатори италианци,а столицата на Македония - Солун беше окупирана от немци. В Македония правеха зулуми албанските фашисти,т.н балисти,а също и четниците на Дража Михайлович. В България след 1989г. се разви истерична кампания да се доказва,че е нямало фашизъм/нацизъм. Фашистко/нацистко правителство нямаше,но имаше такива практики и те в по-голямата си част се прилагаха в пределите до 1941г. Няма как да се докаже,че фашистки/нацистки изстъпления е нямало след като документи,спомени и снимки са налице. Така че.... прочит за влиянието на еропейския фашизъм и нацизъм в Македония е необходим защото сблъсъкът там се представя за етнически,а реално е бил политико-идеологически - поне за българите и албанците е бил такъв,защото сред тях има както антифашисти,така и подръжници на хитлеровата коалиция.. Такъв прочит не искат нито титовистите и удбашите в Македония,нито немци,нито италианци,нито албанци,нито пък наследници на българските фашаго-нацисти,даже и на гърците - и на едните ,и на другите обективната истина не им изнася. Така например в Егейска Македония Драмското въстание избухва в едно никакво време точто когато немците през м.септември 1941г. са на върха на успехите си на Източния фронт. Нещо гнило има в цялата работа - комунисти го повдигнали пък били ръководени от Лондон? Комунисти го повдигнали пък....мародерствали? Българите се противопоставят и създават отряди за защита на селата. Коренно различни са нещата през 1946-1949г. - българите от Егейска Македония масово участват в Гражданската война на страната на комунистите. Баща ми е служил като граничар по това време на Гоцев връх - Ловча,Парил,Гайтаниново и разказваше,че половината партизани били българи от Егейска Македония. Замисълът на борбата бил да се създаде отделна държава в Северозападна Гърция и затова последната голяма битка е на планината Грамос,но Тито обръща палачинката и пуска гръко-американците да преминат през югославска територия в гръб на партизаните. Българите от Егейска Македония нямат хич хубави спомени за титовизма. На титовистите и удбашите не им изнася разговор с документи защото ще се разбере,че още от 1943г. емисарът на Тито за Македония,Светозар Вукманович-Темпо е репресирал дейци на БКП в Македония,който терор през 1944г. придобива мащаб на етническо прочистване: На 26 декември 1944 г. по нареждане на Светозар Вукманович-Темпо са убити 72 български офицери, желаещи да освободят Солун, а не да се бият на Сремския фронт. След Скопския войнишки бунт 1000 войници са затворени в Скопското кале, измъчвани са и са оставени да умрат от студ и глад. Кървавата Коледа, при която за няколко дни са избити десетки видни граждани във Вардарска Македония: в Скопие - 63 души, във Велес - 54, в Куманово - 48, в Битоля - 36, в Щип - 77, при с. Владимирово, Беровско – 330 души. Убийствата и гоненията на ръководители на комунистическото движение и общественици, несъгласни с крайната югославска политика като Васил Иванов, Коста Тренчев, Коста Терзиев, Методи Андонов - Ченто, Димитър Гюзелов, Спиро Китинчев, Димитър Чкатров, Венко Марковски, Павел Шатев, Панко Брашнаров и други. Политическите процеси срещу организации като Демократическия фронт на Македония „Илинден 1903“ и около стоте на брой ученически тайни организации, най-известни сред които са на Методи Калкашлиев от Струмица, Наум Койзаклиев от Щип и Крум Чушков от Велес През януари 1949 г. в лагера Добой, Босна са убити около 600 души членове на ВМРО. На 13 август 1951 г. служители на УДБА застрелват 5 млади студенти, известни като Струмишката петорка. Между 1948 – 1956 г. хиляди души са затворени и репресирани заради политическите им убеждения, сред които и Методи Андонов-Ченто. На българските фашагови изклесавци хич не им изнася,че освен подръжници на ВМРО,голяма част от репресираните в Македония са били членове на БКП. Всъщност за средновековната история няма как да постигнем консесус,но за събитията от 1941-1945г. касаещи фашизма/нацизма е възможен,нооо... македонците трябва да отворят титовите архиви и тези на УДБА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи