Висш служител на ООН е ужасен от докладите за масови гробове в Газа

Висш служител на ООН е ужасен от докладите за масови гробове в Газа

Автор: "Ал Джазира"

Ръководителят на Съвета на ООН по правата на човека призовава за независимо и прозрачно разследване, след като палестинските власти откриха стотици тела в болница.

Фолкер Тюрк, ръководител на Съвета на ООН по правата на човека, заяви, че е "ужасен" от унищожаването на медицинския комплекс "Насър" и болницата "аш-Шифа" в ивицата Газа, както и от постъпилите данни за масови гробове в и около болниците, в следствие на офанзивата на Израел в Газа.

В изявление, публикувано във вторник, Тюрк призова незабавно за независимо и прозрачно разследване, след като палестинските власти обявиха тази седмица, че са открили стотици тела в болницата "Насър" в Хан Юнис след изтеглянето на израелските войски от южния град по-рано този месец.

"За да предотвратим атмосферата на безнаказаност, с казуса трябва да се заемат международни следователи“, заяви Тюрк и добави, че болниците са обект на специална защита съгласно международното хуманитарно право и нарече „умишленото убийство“ на цивилни и задържани военно престъпление.

Издирването на жертви продължи и във вторник, като междувременно екипите на гражданската защита съобщиха, че са извадили още 17 тела, с което общият брой достигна 310.

Позовавайки се на гражданската защита на Газа, репортерът на "Ал Джазира" в близкия град Рафах, Хани Махмуд, съобщи, че изкопаните тела са на деца, жени, медицински персонал, ранени хора и пациенти на болниците.

Репортерът добави, че медицинският персонал и евакуираните, които са успели да напуснат болницата преди настъпването на израелската армия, са видели сцени на „ужас, масови убийства и арести до такава степен, че цялата болница от място за изцеление се е превърнала в масово гробище“.

В специално изявление във вторник Израелската армия опроверга твърдението, че те стоят зад масовите убийства и нарекоха обвиненията „безпочвени и неоснователни“.

В изявлението още се казва, че по време на операцията в района на болницата „Насър“ трупове погребани от палестинци в близост „са били изследвани“ в съответствие с „усилията за откриване на заложници и изчезнали лица“.

„Огледът беше извършен внимателно и основно на места, където разузнавателните данни показваха възможно присъствие на заложници“, се казва още в изявлението на Израелската армия, както и че изследваните тела, които не са израелски пленници, „са върнати на мястото си“.

Зейна Харун, говорител на "Ал Хая", независима палестинска правозащитна организация, базирана в окупирания Западен бряг, настоя, че това, което е необходимо, е „подходящ механизъм за разследване“, за да се даде пълен и неограничен достъп до Ивицата Газа, включително до местата, където са открити масовите гробове.

"Повечето от информацията, която получаваме в момента, е от забележително смели палестински журналисти, които съобщават за тези ужасяващи жестокости от мястото на събитието и също са мишена на Израел“, каза тя пред "Ал Джазира".

Най-малко 34 183 палестинци, включително над 14 500 деца, бяха убити при израелските атаки срещу Газа от 7 октомври, когато Хамас изненадващо нападна Израел, убивайки повече от 1130 души.

Броят на загиналите, обявен във вторник от Министерството на здравеопазването в Газа, включва най-малко 32 души, убити за последното денонощие. Други 77 143 са ранени, а за повече от 7 000 други се предполага, че лежат погребани под развалините на сградите, унищожени от свирепите бомбардировки на Израел.

В своето изявление Тюрк осъди поредицата от израелски удари срещу Рафа от последните дни, при които бяха убити предимно деца и жени, и повтори предупреждението си срещу пълномащабно нахлуване в пренаселената зона от 64 кв. км, където повече от 1,4 милиона палестинци бяха насилствено притиснати в ъгъла.

„На всеки десет минути в Газа се убива дете. Децата са защитени от военните закони и въпреки това те са тези, които плащат незаслужено високата цена в тази война“, добави Тюрк.

„Последните снимки на недоносено дете, извадено от утробата на умиращата си майка, както и на съседните две къщи, където са убити 15 деца и пет жени – това е жестокост, която отива отвъд военните действия“, добави той.

Тюрк разкритикува и сериозните нарушения на човешките права, които се извършват по същото време и в окупирания Западен бряг, въпреки международните критики срещу увеличилите се атаки на израелски заселници, придружавани от израелската армия.

Превод за "Гласове": Юлия Семир ал Хаким

Източник: "Ал Джазира"

Коментари

 • Фриц Клингенберг

  24 Апр 2024 8:55ч.

  ООН е вече в гроба!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да.

  24 Апр 2024 8:58ч.

  Целият свят видя зад иудейската маска лицето на Големия Сатана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само отбелязвам

  24 Апр 2024 9:00ч.

  Това са евроатлантическите ценности. На управлявалите България през XXI век. И въобще откато Андрей Карлович и с-ие я приватизираха!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лъжата си отива

  24 Апр 2024 9:27ч.

  Юдейският проект ще бъде пометен от събитията, които идват, като стой та гледай...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тома

  24 Апр 2024 10:02ч.

  Юдиотите дали вече заклаха жертвените червени крави?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На светът не му пука за "масовите гробове в Газа"!

  24 Апр 2024 10:15ч.

  Факт. Нетаняху и ортодоксалните евреи, с най-голямо влияние над Израел никой не може да спре да разрушават и убиват граждански обекти и човеци. Реалност от много години. Че дори еврейска университетска преподавателка се усъмни в "кланетата от 7 октомври", за което е арестувана. Просто позор за човечеството! Същия позор и в Украйна - всеки ден да загиват хиляди човеци, хиляди човешки души да отлитат в небитието и на никой да не му пука за живота, понеже нито ООН, нито ЕС могат да го защитят! Но толерират репресиите срещу МИРОЛЮБЦИТЕ и ЖИВОТОЗАЩИТНИЦИТЕ! Позор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  24 Апр 2024 10:16ч.

  И какво като този Тюрк е "ужасен"? Нима това ще спре геноцида извършван от израелтянския режим и ФАЩ в Палестина? ООН е абсолютно изчерпана организация, която скоро ще последва съдбата на междувоенното ОН.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво МОЧА-та

  24 Апр 2024 10:19ч.

  Евреите не могат да извършват геноцид, затова не забравяйте да им се извинявате, докато сте живи...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Яков Кедми пред Гласове.ком на 28 март 2022 г.

  24 Апр 2024 10:56ч.

  Седми въпрос: - Яков Йосифович, а как може да това се обясни на един интелигентен човек ..... ; Отговор Яков Кедми: - Първо, не трябва да се идеализират евреите. Това е народ като всички други. И ние си имаме свои собствени отрепки и собствени предатели. И в България имаше както български партизани, така и български фашисти, така и българи, които искаха война с нацистите. И при евреите е същото – и у нас имаше “Юденрат”, имаше евреи, които служеха на нацистите, една част от тях от страх, друга част за пари, трета част – за да спасят семействата си. Един милион руски войници бяха мобилизирани във Вермахта, макар и не в бойните редици – в бойните редици беше само армията на Власов. Сред всички народи го имаше това. Второ, нацизмът не е само антисемитизъм. Нацистите унищожаваха и циганите. Нацизъм е – когато някой народ, някоя група бива обявена за “извън закона” и за подлежаща на унищожение. Вие питате какво се случва в Израел? .... Ето тук - https://glasove.com/intervyuta/yakov-kedmi-za-glasove-otnoshenieto-kam-rusnatsite-dnes-e-sashtoto-kato-kam-evreite-pri-gyobels

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  24 Апр 2024 11:59ч.

  НЯКАКВИ САНКЦИИ ЗА ЧИФУТИСТАН и техните съвсем реални и очевадни военни престъпления? Или само срещу Русия може да има хиляди санкции за техните ПРЕДПОЛАГАЕМИ и реално недоказани такива? Ако руснаците воюваха като евреите,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  24 Апр 2024 12:00ч.

  ....досега жертвите в украйна сред цивилното население да са най-малко един милион !!! Явно за Русия от една страна - и за САЩ и прокситата им - от друга - има съвсем различни правила? По-добре това ООН да се саморазпусне, защото очевидно е съвсем безполезно и дори зловредно !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стига глупости!

  24 Апр 2024 12:42ч.

  От къде го измисли този милион? Твоят Зеленски твърди, че загубите на фронта са около 40 хил. , а ти в стил ала бала прати в гробовете сумата ти украинци. Русия напредва бавно точно защото пази цивилните и своите войници. Докато в Газа, правителството на Израел извършва геноцид на един народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 150000 така наречени "евреи" са служили в армията на Хитлер

  24 Апр 2024 14:13ч.

  И са убивали славяни и други "евреи". Да се знае. Да се помни. В своята четирилогия "Векът на Сталин", основана на цитирани исторически документи, смелият българин професор ЕвгениГиндев (брат на заслужилата актриса Виолета Гиндева) изнася данните на пленените от Червената армия хитлеристи. Фактите за пленените хитлеристи са изнесени на стр. 234 в книга четвърта. Сред пленените хитлеристи са 10173 "евреи". Преди няколко дни излезе поредният доклад на колониалните ни господари от САЩ за "демокрацията" в юдео-американската колония България. В него България, която единствена в Европа спасява своите юдаисти, е критикувана за "антисеметизъм"! Всяка истина за юдео-фашизма и юдео-ционизма (нацизма) се етикира като "антисеметизъм". https://rutube.ru/video/f07b3d88542e65b6a922fa20ea758c29/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Т. нар. "цивилизован западен свят" е виновен поне колкото Израел

  24 Апр 2024 15:11ч.

  ако не и повече за подкрепата на израелския геноцид, етническо прочистване, окупация и апартейд. Заради САЩ ООН не призна Палестинската държава. Нужни са санкции и бойкот на Израел, а не само порицаване на една военна част за замазване на очите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво

  24 Апр 2024 15:32ч.

  Наскоро форумка цитира Севрюкова. Това за мен е малка част от планираното от сатанистите. Да излязат от пещерата малцина, но вече да не са юдеи. А ние да си мълчим. Слава ги е предупредила, нас също. Да внимаваме, както се казва в една книга мъдра. Ужасен може да е обикновен човек, а ООН уж е международна организация. А "справедливостта без сила е само добро пожелание" и по-плана на сатанистите. При това е твърде оптимистичен. Защото на НСР на сатанистите не са им нужни религии, а тяхната религия. А вие гледахте ли "Мумията", там ви е казано в прав текст"езикът на робите"? Това ви е отредено, освен ако не вземете да се стегнете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи