Юрий Асланов: Извън властта ГЕРБ е заплашена от разпад

Юрий Асланов: Извън властта ГЕРБ е заплашена от разпад
Една птица пролет не прави и на този етап е рано да се каже дали ще продължи процесът на напускане и разцепление в парламентарната група на ГЕРБ. Това коментира социологът Юрий Асланов пред агенция БГНЕС, след като депутатът Георги Марков обяви, че напуска парламентарната група. Според социолога сигналите за разединение в партията на Бойко Борисов са по-отдавна. Доказателство за това са част от кметовете на ГЕРБ, които се появиха при учредяването на новата партия БАСТА. Там отидоха и Мирослав Найденов, и Емил Димитров.
<table cellpadding="0" cellspacing="0"> <tbody> <tr> <td> <p>Юрий Асланов не се наема да прогнозира дали обявеното днес напускане на Марков е следствие от някакви вътрешни процеси, които вървят в ГЕРБ, или е индивидуален акт на самия депутат. <em>Никой не знаеше до днес кой е този Георги Марков. Едва днес той стана известен. Може да е някакъв личен мотив, в индивидуално качество, и да не заслужава да се правят сложни хипотези</em>, каза Асланов.</p> <p><em>Аз лично очаквах разпад на тази група, но по към края на мандата. А ние сме далеч от края на мандата. Начинът, по който се разви партията ГЕРБ, показа, че това е група, която не е споена нито от трайни биографии, нито от някаква здрава идеология. По-скоро бяха връзки, изградени на база бизнес интереси и на най-различни лобита. В този смисъл тази партия много скоро след като беше създадена, се захрани с власт &ndash; първо местна, след това централна. Очаквано, когато изпадна в опозиция, част от тези връзки и изградени спойки ще се разпаднат. Дали това е началото на края, или е просто край на някакво начало, не бих могъл отсега да кажа. Но във всеки случай, ако последват още напускания на групата, можем да твърдим, че партията е пред разпад и че нейното ядро в парламентарната група вече не е единно</em>, посочи Асланов.</p> <p><em>Бойко Борисов вероятно ще реагира нервно, защото той си дава сметка, че колкото по-дълго време пребивава откъснат от властта, толкова повече партията му е заплашена от разпад. Затова той се стремеше да предизвика, ако може, предсрочни парламентарни избори. Нещо, което се видя, че не е толкова лесно и на този етап е и нереалистично. Не бих могъл да предположа какъв ще е неговият коментар, но при всички положения реакцията му ще е нервна. Особено го изнервя опитът на част от лобито на ГЕРБ да представи своето недоволство като част от някакво разделение в отношенията между Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Това винаги го е правело особено нервен, доколкото Цветанов е дясната му ръка и той не може без него</em>, коментира социологът.</p> </td> </tr> </tbody> </table>

Коментари

 • Съобщение за проблем

  04 Дек 2013 7:17ч.

  Има проблем с виждането на страницата с MOZILLA. Текстът се препокрива от дясната колона. Няма никаква възможност да се влезе в КОНТАКТИ, затова пиша тук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи