"Форбс": Украйна трябва да се учи от България

"Форбс": Украйна трябва да се учи от България
"Докато хиляди украинци продължават своите проевропейски протести, си струва да се замислите дали ЕС наистина е в състояние да отговори на очакванията ви." Това отбелязва Марк Адоманис в публикация в американското списание "Форбс".
<p>&quot;България, смятана за най-бедния и корумпиран член на Европейския съюз, предлага поучителен пример за това какво биха могли да очакват реалистично украинците, ако някога успеят да се интегрират напълно политически и икономически в Европа. Без да звучи грубо, България понастоящем е в пълна бъркотия&quot;, пише авторът Марк Адоманис, цитиран от &quot;Стандарт Нюз&quot;, и отбелязва: &quot;Миналата зима имаше ожесточени сблъсъци пред парламента, при които десетки бяха ранени, а двама протестиращи се самозапалиха.&nbsp;Народното недоволство принуди старото правителство да си иде, но новото - крехка коалиция, оглавена от социалистите - се оказа замесено в голям политически скандал веднага след като взе властта. През цялата година протестиращи продължиха да изразяват възмущението си от корупцията и нравствената деградация, както и от застоя в процеса на удовлетворяване на исканията им.&quot;</p> <p>По думите на Адоманис сега може само да се гадае&nbsp;кога ще свърши проточилата се политическа криза. &quot;В лицето на България виждаме страна от ЕС, в която бедността е изключително широко разпространена, трудовият пазар - тромав, насилническата ксенофобия расте, а обществената обезвереност и възмущение от корупцията в политиката и обществения живот са все по-силни&quot;, коментира авторът на &quot;Форбс&quot;.</p> <p>Според него е ясно, че интегрирането на България в Европейския съюз не е причинило политическите, социалните и икономическите й проблеми. Те се коренят в историята на страната и особено в пагубното влияние на десетилетията на комунистическа диктатура и управление на икономиката. Трябва да е ясно също обаче, че Европа е направила нищожно малко да помогне на България с конкретни решения да се справи с проблемите си, изтъква авторът на материала.</p> <p>&quot;Означава ли това, че Украйна неизбежно ще се превърне в по-голяма версия на България?&quot; - задава въпрос авторът&nbsp;на статията и отговаря: &quot;Не. Украйна е държава с други традиции, с други институции. Предвид резките политически разделения между Изтока и Запада, размерите на корупцията, незавидното й икономическо състояние и липсата на реален консенсус в кръговете, вземащи решения относно бъдещето на страната и накъде да се движи тя обаче, не е трудно да си представим, че дори да се сближи с ЕС, многобройните й проблеми ще останат, допълва статията&quot;</p> <p>&nbsp;</p>

Коментари

 • принцип!

  27 Дек 2013 19:41ч.

  Докато НЕ се Надживее наследената от Социализма ПАСИВНОСТ на Гражданина,и докато хората НЕ получат усещането и разбирането ,че личната им съдба е в собствените им ръце,а НЕ в ръцете на Държавата-което е началото и гаранцията за реален просперитет--и в България ,и в Украйна ,че и в Русия ще се тресе и разпуква отвсякъде!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • .

  27 Дек 2013 21:26ч.

  Най-сетне да сме някакъв пример за някого. Този пример може да се погледне от различни гледно точки, но каквито и да са те не е положителен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ей, тия и днеска се боят

  04 Окт 2018 10:28ч.

  от Комунизъма! А това, че тяхните банки пускат парите на корумпираните им слуги-не виждат. Тия америкоси искаха да използват България за ликвидирането на Православието, но разбраха, че сме много малки и много крадлив елит. Решиха това да направят с Украйна и напъните им дават надежди за разцепване на Православието. Битките правят "православните скотове" слаби и зависими, но пак корупция в още по-големи мащаби! Упорити са! Да рушиш е лесно! Трудно се строи....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хого Фого

  09 Окт 2019 20:59ч.

  Когато западняци ни коментират винаги се сещам за атентата срещу папата и упоритото убеждаване на света за "българската следа".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи