Путин: Русия няма да напада никого. Това е смешно, глупаво и немислимо

Путин: Русия няма да напада никого. Това е смешно, глупаво и немислимо
Президентът на Русия нарече "изгодно занимание" клишето за митичната руска военна заплаха, пише ТАСС. "Русия не смята да напада никого. Това е смешно, глупаво и немислимо", заяви той на заседание на Международния дискусионен клуб "Валдай" в Сочи.

Снимка: ТАСС

 

Руският лидер подчерта, че страната му се е научила да цени своята идентичност, свободата и независимостта си. По думите му Русия не се стреми нито към глобално доминиране, нито към експанзия, РФ е за световна безопосност.

Президентът Путин отбеляза, че противоречията, свързани с преразпределянето на политическа мощ, нарастват. Той посочи, че в резултат на натрупването на взаимното недоверие се стеснява възможността за ответен удар на стоящите пред света реални заплахи.

Путин обърна внимание на това, че страните, смятащи себе си за победители в студената война, са започнали да преподреждат световния политически и икономически ред според собствените си интереси.

Според руския лидер тези страни са тръгнали по пътя на "глобализацията и поставят на първо място собствената си безопасност, а не сигурността на целия свят". 

По отношение на глобализацията в икономиката Путин смята, че тя трябва да е за всички, а не за "специално избраните".

"Глобалната икономика не може да разчита на системни кризи, при които отгоре на всичкото политическите и икономически принципи непрекъснато биват претупвани", коментира още руският държавен глава.

Путин очаква тенденцията на райониране в световната икономика да продължи. 

Руският държавен глава добави, че днес силните на деня са длъжни да се съобразят с всички останали, ако са им изгодни някакви стандарти или норми. "Ако обаче впоследствие се окаже, че тези стандарти пречат, те трябва моментално да се изхвърлят и да се считат за остарели, като се установят нови правила", подчерта Путин.

Той посочи, че се злоупотребява със свободата на търговията и използването на санкции с цел политически натиск.

Що се отнася до Вашингтон, Путин съжалява, че личните му договорености с неговия американски колега Барак Обама за Сирия не са сработили, а във Вашингтон има сили, нарушаващи тези планове

Руският президент засегна и темата за президентските избори в САЩ. Той нарече "истерия" твърденията, че Русия се намесва в американските избори. 

Путин отбеляза, че пред САЩ стоят много проблеми - от колосалния държавен дълг до полицейския произвол. 

Мнението на руския държавен глава е, че изборите на Запад ще прераснат в инструмент за подмяна, ще се превърнат в борба с компромати. А по думите му, програмите на кандидатите са направени по един и същи шаблон. 

"Ние нямаме такива глобални средства за масова информация като CNN, BBC и някои други. Засега нямаме такива възможности", каза Путин и подчерта, че съжалява за това.

 

 

Коментари

 • Трий с парцала мръсен

  28 Окт 2016 22:31ч.

  моето момче на стохолмския синдромажия жертва свидна

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джордж Оруел

  29 Окт 2016 18:18ч.

  Но ще счупи главата на всеки агресор .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи