Кое ме убеждава в Христовото Възкресение?

Кое ме убеждава в Христовото Възкресение?

Автор : Св. Николай Велимирович Сръбски

Преди всичко, в това ме убеждава моето съзнание. После моят разум и моята воля. Първо съзнанието ми казва: големите страдания, които Христос е претърпял за доброто и за спасението на хората, не могат да не бъдат увенчани с Възкресение и Божествена слава. Заради Своите неописуеми страдания Праведникът получил като награда неописуема слава. Това е справедливо и ме изпълва със спокойствие.

Затова моят разум ми казва: без светлата победа на Възкресението целият земен път на Божият Син би се оказал напразен, и мисията Му на земята би била напразна.

Освен това ме убеждава и моята воля: Възкресение Христово ме е спасило от нерешителност при избора между добро и зло и окончателно ме е поставило на пътя на добродетелта. То освещава моя живот, дава ми подкрепа и сила.

Но освен тези три гласове, вътре в мен има и други, убеждаващи ме свидетели. Това са славните жени мироносици, великите дванадесет апостоли, и стотици други свидетели, които след Възкресението на Христос са Го видели и са Го слушали, не на сън, а на яве, не една минута, а цели четиридесет дни. В това пламенно ме уверява големият еврейски гонител на християните – апостол Павел, който видял в светлина възкръсналия Господ посред бял ден, чул Неговия глас и отвърнал на Неговия призив. Апостол Павел не пожелал да се отрече от това свидетелство дори тридесет години по-късно, и дори в часа, когато бил обезглавен по времето на управлението на Нерон в Рим.

Убеден съм от св. Прокопий, римски военачалник, който унищожавал християните в страните от Изтока, на когото изведнъж му се явил живият Христос и го обърнал към християнството. И вместо да убива християните, Прокопий сам и доброволно отишъл на смърт в името на Христос. Убеден съм и заради хилядите Христови мъченици в тъмниците, на места, където биват екзекутирани – от йерусалимските до балканските мъченици и съвременните руски новомъченици.

Убеждават ме и всичките праведни и добродетелни души, които често срещам на пътя на своя живот, които се радват, когато чуят, че Христос е възкръснал от мъртвите. Това намира отклик в тяхното съзнание, вълнува душите им и радва сърцата им.

Свидетелство за това виждам и от страна на грешниците и Христовите противници. Самият факт, че тези грешници и недоброжелатели отричат Възкресението Христово, ме убеждава в обратното. Във всеки съд се поставя въпросът за искреността на свидетелите, въз основа на което се установява и достоверността на техните показания. Когато трезвите, чисти и святи свидетели твърдят, че знаят за Възкресението Христово, аз с радост приемам тяхното свидетелство за истина. Но когато нечестивите, беззаконни и безотговорни хора отричат Възкресение Христово, те още повече потвърждават свидетелството на първите и все повече ме убеждават в истинността на Възкресението на Господ. Защото тези, които отхвърлят това, го правят заради своята злоба, а не от знание.

Освен това ме убеждават и народите и племената, чиято вяра във Възкресение Христово ги е превела от диващина към просвещение, от робство в свобода, от блатото на нечестието и тъмнината към светлината на Божиите чеда. Възраждането на сръбския народ също свидетелства за Възкресение Христово.

Дори самата дума „Възкресение” от мъртвите сама по себе си ме убеждава. Всъщност без Възкресение Христово тази дума не би съществувала в човешкия език. Когато апостол Павел за първи път изрече това слово при просвещението на атиняни, жителите от града се удивили и развълнували.

И така, чеда Божии, приветствам ви и аз с Христос Възкресе!

 

Източник: pravoslaven-sviat.org

 

 

 

Коментари

 • helleborus

  24 Апр 2022 16:31ч.

  Ако ще търсим доказателство, което е свързано с логика, то възкресението на Лазар е такова. Лазар беше възкресен, след като 4 дни беше престоял в гроба. На което стават свидетели огромен брой хора. Техният свидетелски разказ прави възможно Христос да влезе в Йерусалим като Цар и всички да викат Осанна. Никой от гонителите на Христос не е отрекъл нито едно от чудесата Му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  02 Май 2022 0:00ч.

  Ако под гроб се подразбира гробница, то при клиничната смърт на Лазар е възможно събуждане.........

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  06 Май 2022 9:59ч.

  Изминали са три дни от смъртта му, той не просто се е съживил, а е бил възкресен. Пазят се от църквата неговите свидетелски разкази за промяната на неговото естество след това, той е можел да вижда ангелските сили, съпътстващи Христос, с чиято помощ са ставали чудесата. „Лазаре излез“, той става и излиза!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Особено

  15 Май 2022 20:32ч.

  Ако 4 дни е престоял в гроба и .... мирише!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  24 Апр 2022 16:34ч.

  След Възкресението на Христос, гонителите Му пускат слухове, за да спрат разпространението на учението Му, но нито един слух не е пуснат относно нито едно от знаменията, които са се случили. Да се твърди, че не са се случили. Никой не е отрекъл преумножаването на хлябовете, изцеленията, чудесата. Защото СВИДЕТЕЛИТЕ им са много и са все още живи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пенчо

  07 Май 2022 21:12ч.

  Верно ли много са все още живи? Аз се сещам само за Дънкан Маклауд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  24 Апр 2022 16:39ч.

  Щом като Лазар е възкръснал и щом като никой не е отрекъл, че Христос е владеел сили отвъд някога постигано от човек (също пророци), щом и Творението и невидимите и добри и зли са му се подчинявали безпрекословно, то става очевидно, че говорим за Словото, чрез Което всичко е станало. Единствено прогръмистът може да препрограмира. Предвид това, Възкресението на Христос е повече от естествено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Възкресението

  25 Апр 2022 21:46ч.

  Не съществува.. Това е ахилесовата пета на Христовата вяра...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  24 Апр 2022 23:38ч.

  Религията е фанатизъм...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  25 Апр 2022 18:57ч.

  Има религия, която е фанатизъм. Но е още по-голям фанатизъм да имаш Творение и да не вярваш в съществуването на Твореца му. В компютъра си имаш ли програми, които да нямат автор? А можеш ли да накараш програма да заработи различно, ако не си програмиста й? Защо ли всички описани чудеса в цялата история са ставали все чрез ръцете на вярващи хора?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димов

  26 Апр 2022 8:57ч.

  Христос Воскресе! Амин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • антихристос

  03 Май 2022 9:34ч.

  христос не е историческа личност, а християнството е религия на робството

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • поп схоластик

  07 Май 2022 21:17ч.

  Щом Христос е Син Божи, значи е безсмъртен. (Някой да е чувал за мъртъв бог?) Така, че очевидно не е възкръснал, защото не е могъл да умре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи