Може ли Русия да бъде изключена от системата GPS и има ли алтернатива

Може ли Русия да бъде изключена от системата GPS и има ли алтернатива

В началото на юли Русия изведе в орбита следващия руски навигационен спътник Glonass-K. Той ще бъде част от системата ГЛОНАСС, която е собствената алтернатива на страната на позициониращата система GPS, използвана в цял свят. На фона на спекулациите за откъсване на Русия от чуждестранните навигационни системи темата дали ГЛОНАСС може напълно да замени GPS става все по-важна и редица експерти споделят мнение по въпроса.

ГЛОНАСС и GPS

Първоначално навигационните системи са били създадени изключително за военни цели, но в съвременния свят никой не може да си представи живота си без тях. Навигираме до правилното място в непознати градове, проследяваме местоположението на смарт часовници, за да разберем къде са децата ни, викаме такси дори на места без конкретен адрес.

Много хора свързват определянето на местоположението само с термина GPS. Русия обаче разполага със собствена навигационна система - ГЛОНАСС. В разработването ѝ участват Роскосмос и две акционерни дружества - "Руски космически системи" и "Информационни спътникови системи". Има разлика между американската и руската навигационна система.

 •     Руската система има три орбитални равнини, а американската - шест, така че GPS има по-добра точност на сигнала.
 •     Общият брой на спътниците на ГЛОНАСС е 25 (като 3 от тях временно са извън системата), докато GPS има 32, което прави американската система по-достъпна за широк кръг потребители.
 •     GPS спътниците се въртят синхронно със Земята и за по-точно позициониране се изисква корекция от наземните станции. При руската навигационна система спътниците са асинхронни спрямо въртенето на земното кълбо, така че позиционирането им е по-стабилно, а контролът е няколко пъти по-лесен.

 

Грешката при позициониране с ГЛОНАСС е 4-6 м. GPS е по-точен, грешката му е 2-4 м, а в страните, където са разположени координационните станции (САЩ, Канада, Китай и Япония), отклонението не надвишава 1-2 м. На 23 юли обаче Роскосмос обяви, че специалисти от Централния научноизследователски институт по машиностроене (ЦНИИмаш) са разработили софтуер, който ще удвои точността на ГЛОНАСС. По този начин ГЛОНАСС ще достигне нивото на чуждестранната алтернативи по този параметър.

Към момента ГЛОНАСС се използва в товарния и пътническия транспорт, космическите изследвания, картографирането на терени, строителството и други области. Освен ГЛОНАСС и GPS съществуват и други системи за спътникова навигация: европейската глобална "Галилео" и китайската "Бейдоу", както и регионалните френски DORIS, японски QZSS и индийски IRNSS.

 

Напоследък ГЛОНАСС се обсъжда все по-често поради опасенията, че GPS ще бъде блокирана за използване в Русия, заради събитията в Украйна. Бившият главен изпълнителен директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин заяви, че САЩ обмислят да деактивират американската навигационна система в Русия.

Какво ще повлияе изключването на Русия от GPS?

В авиацията GPS се използва за проследяване на маршрута и траекторията на самолетите по време на полет, както и за управление на автопилота, което е необходимо най-вече при кацане в условия на лоша видимост.

В края на април заместник-ръководителят на Федералната агенция за въздушен транспорт препоръча да се започне обучение за полети без GPS-сигнал. Пилотите бяха помолени да докладват за грешки в работата на GPS, както и да практикуват излитане и кацане без използване на навигационни системи.

 

Вадим Базикин, известен руски пилот, заяви, че евентуалното отсъствие на американската навигационна система не е повод за сериозна загриженост, тъй като GPS е спомагателна система. Ще се наложи да преминем към ръчно управление, но това не е критично, просто някои пилоти ще трябва да си припомнят какво е то.

Безопасността се контролира не само от пилотите, но и от ръководителите на полети със системите, инсталирани на повечето летища. "Диспечерът на летището вижда не само маркировката, но и оставащото гориво, скоростта му, къде лети - цялата информация, която се подава. И автоматично системата улавя точката на влизане, самолетът го води вече на друга система, автоматична, която стои на всяко летище", според Базикин.

Росморречфлот вече обяви, че функционалността на GPS няма да повлияе на движението и безопасността и на корабите. Според представителя на федералната агенция, GPS е само един от компонентите, осигуряващи безопасното корабоплаване, но далеч не е основният. В морските пристанища пък има системи за позициониране, използващи радарни и оптични технологии.

Населението на Русия, разбира се, е най-загрижено за това как прекъсването на връзката с GPS ще се отрази на живота им. Андрей Йонин, главен анализатор на Асоциацията за дигитален транспорт и логистика, смята, че за руските граждани спирането на системата също няма да представлява проблем. Освен GPS има ГЛОНАСС, Галилео и Бейдоу, с които работят почти всички съвременни устройства.

 

Може ли ГЛОНАСС да замени GPS?

Когато Росавиация отправи препоръки към пилотите, Дмитрий Рогозин предложи GPS да бъде заменен от ГЛОНАСС във всички самолети и летища в Русия. Вадим Балдин, директор на авиокомпанията Helix, заяви, че всяко оборудване на трета страна може да бъде инсталирано в системата на самолета само след получаване на разрешение от разработчика на самолета.

Подобен регламент не е прищявка, защото всяко ново устройство на борда използва електроенергия. Консумацията на електроенергия може да повлияе на цялостната работа на въздухоплавателното средство по редица начини, включително и на безопасността на полетите. Необходимо е да се проведат редица тестове и експерименти, за да се установи дали допълнителното оборудване ще се отрази на експлоатационните характеристики на въздухоплавателното средство. Според Балдин подобни тестове са много скъпи. Към момента не е ясно кой ще плати за тях.

Федералната агенция за морски и речен транспорт заяви, че всички руски кораби вече са свързани със системата ГЛОНАСС.

 

За хората, които търсят ресторант на картата или използват фитнес тракер с проследяване на местоположението, ГЛОНАСС може да замени GPS. Всички съвременни джаджи автоматично избират навигационната система, която работи в района. Автомобилите, оборудвани с ERA-GLONASS, вече работят с руската навигационна система.

Трудности ще бъдат срещнати при детските смарт часовници. Само няколко модела поддържат работа с руската навигационна система. Компанията Aimoto, чиито устройства са популярни сред децата в предучилищна възраст и по-малките ученици в Русия, твърди, че нейните часовници работят само с GPS.

Проблеми ще възникнат и за тези, чиито устройства са закупени преди повече от 10 години. Например смартфоните на Apple работят с ГЛОНАСС от модела iPhone 4S, на Samsung - от модела Samsung Galaxy Note, а първият автомобилен навигатор с ГЛОНАСС се появи на пазара през 2011 г. През 2010 г. Qualcomm Technologies пусна първите в света навигационни чипове, които поддържат GPS и ГЛОНАСС. Последва подобен чип от Broadcom.

Оттогава насам технологиите не са спрели и днес всички съвременни джаджи работят с всички глобални навигационни системи. В Русия вече работи специално приложение, с което всеки може да проверите дали можете да използвате навигационното си устройство в случай на прекъсване на GPS връзката.

Струва си да се отбележи, че сателитните сигнали се засичат слабо в близост до сгради. Това е особено забележимо в големите градове, където има много високи сгради. За да се определи по-точно геопозицията в такива случаи, се появява технологията за двучестотна навигация: устройството изисква два сигнала от един и същ спътник, но на различни честоти. ГЛОНАСС не поддържа тази технология, което означава, че в някои случаи геолокацията ще бъде по-малко точна.

Възможно ли е да изключите Русия от GPS?

Технически е възможно Русия да бъде изключена от GPS, но това е трудно за изпълнение и има последствия за други държави. Това казва Роман Гусаров, главен редактор на Avia.ru. Според Гусаров е възможно да се изключат някои от спътниците, които са над Русия, но това ще доведе до изкривяване на данните за местоположението и ще наруши операциите в граничещите с Русия държави. Експертът смята, че САЩ няма да се задоволят с подобно положение.

Константин Крайденко, главен редактор на бюлетина на ГЛОНАСС, е на същото мнение. Той също така обясни, че няма да е възможно да се изключат сателитите, защото те не са статични, а се въртят около Земята. За да лишим Русия от възможността да използва GPS, ще трябва да изключваме сателитите само когато прелитат над нашата страна. "Това е малко вероятна и трудна задача...", разяснява Креденко.

Според експерта, е по-логично и по-лесно да се организира заглушаване или подправяне на сигнала. Такава практика например е прилагана от Ирак по време на военните операции на САЩ. Но дори и този метод е трудно да се приложи на територията на такава голяма страна като Русия, без да засегне съседните държави. Крейденко смята, че подобна намеса би понижила репутацията на САЩ, което е добра причина да оставим нещата в сегашния им вид.

Коментари

 • Пиндостан да вземат да се изключат от всичко и да мирясат

  30 Юли 2022 12:26ч.

  Баси критическата възраст, дето гони "хегемона"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абсолютна нула

  30 Юли 2022 18:21ч.

  Точно така. Хегемонът ти е в критическа. И излиза от употреба. Ако си гледа старитите достойно, може и да сколаса, ако не.... пътя към ада ще е кратък и болезнен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  30 Юли 2022 12:47ч.

  Руската е по-икономична. Направили проба с две машини за копаене на тунели.Пуснали ги на километър една срещу друга за един тунел и ги водили по ГЛОНАСС .Те се разминали на шест метра и така инвеститора платил за един , а получил два тунела.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митко

  30 Юли 2022 13:10ч.

  Москвича и той така - няма ейрбег, климатик и прозорците не се свалят. Произвели са досега 3700 бройки. Ама им харесва на мужиците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митко, москвичите ще вървят много години, след като изчезнат от природата произведените в "свободния" свят коли

  30 Юли 2022 14:35ч.

  Интересни неща за такива като теб ще пише в учебниците по история

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровец

  30 Юли 2022 13:01ч.

  Чудесно е, че цивилизовани свят тотално отхвърля рашизма като престъпен режим и превръща Русия в резерват, опитващ се да съществува извън времето и пространството в своята черна дупка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Цивилизования" ти свят изживява последните си месеци

  30 Юли 2022 14:36ч.

  Ще го надживееш ли? А дано, ама надали...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровец

  30 Юли 2022 13:20ч.

  Чудесно е, ама свърших хапчетата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карлуково

  30 Юли 2022 14:52ч.

  Ние в Карлуково лекуваме безплатно соросоидите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Статията какво всъщност казва по проблема ?

  30 Юли 2022 15:55ч.

  Казва че ПРОБЛЕМ всъщност НЯМА. Да добавя и детайл, ГЛОННАС позиционира по точно във високите географски ширини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичко си има Русия

  30 Юли 2022 18:20ч.

  Русия си обзавежда собствения си апартамент, не ходи по хотелите като онези с древните професии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мужик

  30 Юли 2022 18:59ч.

  Нали за това говорим - за новата Северна Корея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Новата Северна Корея е старата Западна Европа

  31 Юли 2022 14:59ч.

  На път е наистина да стане толкова зле, колкото лъжехте, че е КНДР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рис

  30 Юли 2022 19:22ч.

  Който е чел протокола за глобално позициониране знае, че разликата в сигналите е само един идентификатор. Съвременните gps-приемни модули работят охотно с познатите сигнали идващи отгоре - минимум четирите главни (gps, glonass, galileo, baidu). Що се онася до спътниците, кой може да ги извежда от работоспособност - е отделна тема.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи