Идва Optimus! Роботът на Мъск обещава да промени цивилизацията

Идва Optimus! Роботът на Мъск обещава да промени цивилизацията

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Той ще бъде висок 173 см при тегло 57 килограма. Ще може да носи 20 кг полезен товар, да вдига 60 кг, ще се движи с почти пешеходната скорост от 8 км/ч. На „лицето“ си ще има дисплей, на който да се показва всякаква полезна информация. И, нещо повече, обещава да поеме не само част от монотонната домакинска работа, но и да замени човека във все повече от най-досадните задължения, изискващи физически труд.

Името му е Optimus и от хуманоидния робот на Tesla не без основания очакваме чудеса, при това може би още през тази година.

 

Всекиму според роботите

През октомври 2022-а беше представен най-актуалният прототип на робота. В този случай Илон Мъск успя да спази амбициозния срок, който си беше поставил за прелюбопитния проект – нещо, което не винаги му се получава.

Да, Optimus все още е в процес на разработка, но според актуалните прогнози на най-богатия човек на планетата той може да бъде пуснат в продажба дори преди края на 2023-а. 

 


Гостите на ежегодното мащабно събитие на Tesla видяха как Optimus полива растения, разнася кутии напред-назад, вдига метални тежести. Обещанието е, че в рамките на 3 до 5 години роботът ще бъде достъпен за всяко домакинство за по-малко от 20 000 долара.

Нещо повече… „Става дума за фундаментална трансформация на цивилизацията такава, каквато я познаваме“, каза Мъск. 

 


Да, мултимилиардерът със сигурност си пада по гръмките изявления и умее да привлича маркетинговото внимание, но… готови ли сме наистина за момента, когато всеки ще може да си купи робот, способен на огромен брой задачи? 

БезРоботица

„Изненадах се, че хората не осъзнаха мащаба и важността на тази програма“, каза Мъск по-рано през 2022-а, когато представи проекта.  

Но защо наистина може да ни е толкова нужен един робот, който да върши нискоквалифицирана работа? Та нали уж трябва да търсим повече задачи на хората, които ще ни отнеме изкуственият интелект? 

„Съвсем скоро физическата работа ще е само въпрос на избор. Още ще можете да я вършите, но само ако имате желание“, убеден е Мъск. 

Да, роботът няма лице, но… какво ли се случва там, където е мозъкът? Каква автономност и какви опити за наподобяване на човешкото поведение се задават? От самото начало на проекта Мъск предупреждава, че последното, което иска да постигне, е някаква форма на Терминатор. На агресивен робот, който ще се обърне срещу хората. И това е водещият му приоритет в тази разработка – безопасността. 

Железният човек

Роботът трябваше първо да се казва Tesla bot, едва по-късно получи изцяло свое (не прекалено оригинално) име. Никак не е случайно, че е свързан с компанията, която направи Мъск най-богатия човек в историята. Защото голяма част от разработките, които се правят, за да се постигне напредък в перспективна област като автономното шофиране, могат да се окажат полезни и щом стане дума за движенията на човекоподобния робот. 

Tesla и в момента е най-голямата компания за роботика в света“, казва Мъск. „Нашите автомобили по същество са полу-самоуправляеми роботи на колела“.

Още по-любопитно е, че създателят на Optimus очаква, че именно това направление в един момент може да се окаже дори по-перспективно, отколкото самите електрически коли!

„Всеки, който е по-наблюдателен и слуша внимателно, ще оцени, че Optimus има потенциала един ден да надмине бизнеса с превозни средства“, казва Мъск. Нека пак подчертаем, става дума за същия бизнес, който го направи най-богатия човек на Земята…

Както обикновено, стане ли дума за Мъск, е напълно вероятно проектът тихомълком да изчезне от дневния му ред, случвало се е с доста други начинания. Или пък да се превърне в нещото, което да промени ежедневието ни… Човекоподобният робот отваря толкова нови възможности и толкова много въпроси. Какво ли можем да очакваме? 

Източник: бТВ

 

 

 

 

 


 

Коментари

 • Необичаен

  29 Яну 2023 21:04ч.

  Скакалци и изкуствено месо за храна, робот, който да ни замести, ботове, които ти обясняват банкови кредити. Какви ли прекрасни и дехуманизиращи идеи крият социопатите назначени за "визионери" ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  29 Яну 2023 22:46ч.

  Пълни глупости...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  30 Яну 2023 8:28ч.

  Първата серия роботи на Мъск - Бигъс Дикъс ще се отличава със снажен ръст и силна десница, с която ще всява респект сред щастливите притежатели, техните съседи, съграждани и съселяни. Той ще отменя стопанина си в много дейности – ще разхожда кучето, ще препикава цветята, ще се оригва шумно след ядене и ще обслужва стопанката. Бигъс Дикъс ще следи дали сте си изяли порцията скакалци, ще следи ходите ли редовно до тоалетна и в случай на необходимост, а и не само, ще ви прави клизма. Роботът ще се грижи за това да мислите правилно, да се чувствате благодарни, да си спомняте с умиление за предишния си живот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  30 Яну 2023 8:36ч.

  С други думи новият робот на Мъск ще ви накара да съжалявате, че не сте се били записали навреме доброволец за Бахмут.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От пръдня - боя.

  30 Яну 2023 9:34ч.

  Това правят тия лаладжии-визионери и шмекерухи-виртуалници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ----

  30 Яну 2023 11:26ч.

  Те искат от малко пръдня - много боя да направят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има човеци — има и проблеми!

  30 Яну 2023 12:26ч.

  Ако обаче няма човеци, а те са заместени от роботи, тогава проблемите се свеждат до НУЛА. Ето например — в момента имаме едно човечество, което наброява по груби изчисления осем милиарда. Всички тези хора консумират, за да поддържат живота у себе си, но тяхната консумация е свързана с интензивно замърсяване на околната среда и с изчерпване на енергийните и суровинните ѝ ресурси. Освен това от много хилядолетия насам тези маси от хора — в миналото може би по-малобройни, но днес задушаващо гъсто населени в мега-урбанистичните структури — заплашват всеки миг с антицивилизационен хаос. Преди хиляди години интелектуалният елит на жреците сред човечеството измисли религии, които да сплашват хората-зверове и да ги държат в зависимост и подчинение. Днес всички тези методи са напълно компрометирани. Какво следва? Следва да се изтреби човечеството, да се пощади само един немногоброен елит, а всичко, което трябва да се върши от „хора, които да са и работен добитък“, да се предостави на РОБОТИ. Не на специално отбрани РОБИ от старото човечество, а именно на РОБОТИ ! Многократно са правени опити за обновяване на човечеството, като са създавани нови раси от биороботи, предоставяйки възможност тези биороботи да се възсъздават отново и отново посредством старата и добре утвърдена технология на „секс между два пола“. Но по този начин се стига до „зацикляне“, защото новите биороботи скоро се превръщат в част от вече съществуващото човечество, само гдето са просто една по-млада раса, отличаваща се от останалите главно по цвета на кожата. Такива нови раси НЕ ПОДОБРЯВАТ ОБСТАНОВКАТА, а я УСЛОЖНЯВАТ. Следователно, бъдещите роботи не трябва да бъдат БИОРОБОТИ (а и да бъде изключена всяка възможност за възобновяване на расата посредством секс, т.е. — никакви различаващи се по пол индивиди!), а възпроизводството да става по индустриална методика — в специални лаборатории и заводи. Ето — такава е идеята на Илон Мъск, който по всичко изглежда е ново превъплъщение на Яхве. И Бил Гейтс се опитваше да се прави на Яхве (Йехова), но не му стигнаха силите. Биороботите ще ни обогатят със своя „изкуствен интелект“, на когото не би могло да хрумне нищо повече, освен да ни изхранва с хлебарки и мамърци от канализацията. А досегашното човечество? Каво да правим с него? Как какво? Нали измислихме ПАНДЕМИИТЕ?! Този път не успяхме да изтребим всички (само ги осакатихме и ги направихме уязвими — неспособни да направят повече от десет забързани крачки, без да пукнат от инфаркт), но направеното досега е крайно недостатъчно. Ще има нови ПАНДЕМИИ…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи