Завърналият се в Северна Корея беглец не успял да се приспособи към живота в Южна Корея

Завърналият се в Северна Корея беглец не успял да се приспособи към живота в Южна Корея
Избягалият в Южна Корея севернокореец, който миналата седмица прекоси обратно границата със Севера, така и не успял да се приспособи към живота в Южна Корея, заявиха днес южнокорейски официални представители и медии, цитирани от Ройтерс. Въоръжените сили на Южна Корея идентифицираха мъжа, който в събота пресече строго охраняваната "демилитаризираната зона", разделяща двете Кореи, като севернокореец, който преди малко повече от година успял да избяга от родината си, съобщава БТА.

Границата между Северна и Южна Корея Снимка: АФП, архив

 

Случаят насочи отново вниманието върху живота на избягалите от Северна Корея хора, които повторно се завръщат там, и повдигна въпроси за това дали те получават достатъчно подкрепа, след като успеят да избягат от бедния, стриктно контролиран Север към богатия, демократичен Юг, отбелязва Ройтерс.

 

Мъжът е на около 30 години и живеел в бедност, изкарвайки прехраната си, работейки като чистач, заяви представител на южнокорейските въоръжени сили. "Бих казал, че той би могъл да бъде класифициран като представител на по-бедната класа, който едва е изкарвал прехраната си", добави той, без да даде повече подробности, за да не нарушава личната неприкосновеност на дезертьора.

 

Южнокорейски служители, според които рискът мъжът да е бил севернокорейски шпионин е малък, започнали разследване как той е успял да избегне граничарите, въпреки че е бил заснет на охранителни камери часове преди да пресече границата.

 

Севернокорейски служители и държавни медии засега не са коментирали случая. Южнокорейската националната информационна агенция Йонхап съобщи, че полицията в южната част на Сеул, където живеел мъжът, изказала още през юни опасения, че той може да се завърне обратно в Северна Корея, но не предприела действия поради липса на конкретни доказателства. 

 

Служител на южнокорейското министерство на националното обединение каза днес, че беглецът е получил от правителството подкрепа що се отнася до осигуряването на лична безопасност, жилище, медицинско лечение и заетост. Мъжът почти не е контактувал със своите съседи, които го видели как изхвърля вещите си в деня преди да прекоси границата, съобщи Йонхап.

 

По данни от септември общо около 33 800 севернокорейци са избягали в Северна Корея, повечето от тях - през Китай. От септември 2012 г. само 30 от тези бегълци са се върнали в затворената комунистическа страна, става ясно от статистика на южнокорейското министерство на националното обединение. Според бегълци и активисти обаче неизвестните случаи вероятно са много повече, тъй като много хора не успяват да се приспособят към живота в Южна Корея.  Над половината от избягалите в Южна Корея севернокорейци са категоризирани като хора с ниски доходи. Близо една четвърт от тях са сред най-бедните, които имат право да получават помощи - над шест пъти повече в сравнение със средното равнище.

 

"При приспособяването към новия живот изниква сложен набор от фактори, включително копнеж по роднини, останали в Севера, и емоционални и икономически трудности", каза служител на южнокорейското министерство на националното обединение. Той обеща политиката към северкорейските бегълци да бъде преразгледана и да им бъде оказвана повече помощ.

 

 

 

Коментари

 • Капитан Кук

  04 Яну 2022 15:38ч.

  Освен чугунено-демократичните мантри, има и едно по-логично обяснение: бегълците са сравнили живота при демокрацията и при социализма и просто са разбрали грешката си?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  04 Яну 2022 15:56ч.

  Кука,за пореден път демонстрираш тоталната си неграмотност - при кюфтето Ким не е социализъм. Даже комунизъм не е. Ясно е,че този жалък човечец не е успял да се справи с живота в Южна Корея поради скромните си интелектуални възможности,затова е предпочел да се върне там,където всички са еднакво затъпели,отколкото да се подтиска в общество на успели хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin на 04.01.2022 в 15:56

  04 Яну 2022 19:02ч.

  "Ясно е,че този жалък човечец не е успял да се справи с живота в Южна Корея поради скромните си интелектуални възможности..." Викаш толкова е "прос", че с една метла не може да се справи. Има нещо счупено в тебе пич, на емоционално и интелектуално ниво. Нямаш пост, от който да не лъха омраза и ненавист към хората.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ловкия

  04 Яну 2022 19:06ч.

  Чугунариата, абе как от 33 800 избягали от Фат Ким само 30 са се върнали ? Другите метат ли метат ама не мислят за връщане,а ? Сигурно са направили сравнението между двата строя,а Кукчо ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи