В САЩ издадоха паспорт, в който е обозначен пол „Х“

В САЩ издадоха паспорт, в който е обозначен пол „Х“
Личност, която не се приема нито за мъж, нито за жена получи първия американски паспорт, на който полът е обозначен с „Х“, съобщава Младен Петков, кореспондент на на БНР в САЩ. Паспорти с трети пол вече се издават в Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Снимка: архив

 

От Държавния департамент заявиха, че се надяват да предлагат тази възможност в по-голям мащаб от следващата година. Говорителят Нед Прайс посочи, че това показва ангажимента на американското външно министерство за насърчаване свободата, достойнството и равенството на всички, в това число LGBTQI+ обществото.

 

Властите не обявиха кой е получил паспорта, но Си Би Ес и правозащитни организации посочиха, че документът е бил издаден на Дейна Зим - интерполов жител на Колорадо. Според Си Би Ес човекът с небинарен пол се борил с правителството за подобно признание от 2015 г.

 

Правозащитници заявиха, че това е победа за много американци, които искат да пътуват по света с автентичната си идентичност.

 

Признаването на небинарните хора в официални документи е стъпка, която администрацията на президента Джо Байдън приема за важна за признаване правата на американците, които са куиър (хора с нехетеросексуална ориентация – б.р.).

 

През юни Държавният департамент обяви, че се работи по прибавянето на трети пол в паспортите, но тогава обяви, че ще е необходимо време, тъй като това изисква подновяване на компютърните системи.  

Коментари

 • Прогноза

  28 Окт 2021 9:25ч.

  Ако един доскорошен служебен министър влезе в новото редовно правителство и ние скоро ще започнем да издаваме такива паспорти

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така

  28 Окт 2021 11:41ч.

  Вземат ли властта ДБ и хората около Манолова, ни очаква същото. Не вярвам да ни се размине. Първо ще е Истанбулската конвенция, а после останалите хубавинки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тъпоъгълника

  28 Окт 2021 12:27ч.

  За пол Х, който по принцип е несъществуващ, може, ала за антиваксър срещу ковид - не може, и даже по-лошо - на такива, ако и да са мнозинство, им се полага концлагер. Американска педалско-фашистка логика, и безкрайно западно лицемерие!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • содомори

  28 Окт 2021 21:47ч.

  А значи и тези от Интерпол са интерполови автентично идентични агенти "Х"? "Х" не беше ли означението на женската хромозома? Какво прецакване за интерполовите, оказва се, че сите са означени като женски, без курец. След като искат да са безполови , значи означението им е трябвало да е "0" (нула). Какъв синхрон в действията на сатанинската секта на интерполовите и сатанинската секта на свидетелите на СOVID19. И двете секти издават нови паспорти на зарибините едновременно. Случайно ли е?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мария

  16 Ное 2021 7:52ч.

  Тия дето са нито жена, нито мъж хемофродити ли са? т.е. "Х"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи