Украйна спря аварийно тока в южните и югоизточните райони

Украйна спря аварийно тока в южните и югоизточните райони

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украйна обяви днес аварийно спиране на електроснабдяването в южните и в югоизточните райони на страната, тъй като ниските температури и лошите метеорологични условия претовариха силно повредената енергийна система, предаде Ройтерс, като се позова на официални лица.

Спирането на електроснабдяването е знак за това колко отслабена е украинската енергийна система, след като от три месеца е подложена на атаки с руски ракети и дронове. Официални лица казаха, че около 40 процента от системата е повредена.

Операторът на украинската електропреносна система "Укренерго" каза, че аварийно спиране на електроснабдяването е имало в Днепропетровска и Харковска област, а в други области продължава да действа режим на тока.

"Принудени сме да го направим, за да избегнем сериозни инциденти и за да поддържаме стабилната работа на системата. Тя още не е възстановена от вражеските удари и има сериозен дефицит на капацитет. Сега заради студеното време потреблението се е увеличило много", написа в "Телеграм" губернаторът на Днепропетровска област Валентин Резниченко.

Работниците в енергийния отрасъл полагат усилия да поправят електропроводите и да възстановят производствения капацитет след атаките, но студеното зимно време задълбочава проблемите.

"Укренерго" каза, че силните ветрове са повредили мрежата в някои райони. Ситуацията с електроснабдяването в районите около фронтовата линия и на юг е усложнена заради обхвата на щетите, нанесени по време на тежките боеве, добави още операторът.

Сергей Коваленко, директор на енергийния оператор "Ясно", публикува на страницата си във "Фейсбук", че "с всеки 5 градуса понижаване на температурите към потреблението на ток се добавят 200 мегавата".

"Производството няма да се увеличи, но потреблението ще нарасне. Това значи, че дефицитът расте", каза Коваленко и призова гражданите да се подготвят за прекъсвания на тока до края на март.


Източник: mediapool.bg

 

 

 

 

Коментари

 • zaho47

  11 Яну 2023 21:39ч.

  Който няма акъл, няма да има и ток! Така е "братя украинци" след като решихте да се правите на по-големи от руснаците и да слушате господарите си от САЩ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чака

  12 Яну 2023 11:11ч.

  Скоро и при нас,ев."съюз" ни е подготвил същото без война /слава БОГУ/ .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  11 Яну 2023 21:43ч.

  На наглосаксите изобщо не им пука, че тъпите укри ще стоят на студено и тъмно! Те взривиха Северните потоци и оставиха без газ дори техните "съюзници" германците, та за украинците ли да им пука! Иначе зелнски е само говорител на волята на наглосаксите! Той не решава нищо. Ако рещи да направи нещо веднага ще го елиминират и ще обвинят за това руското разузнаване!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лъжа

  12 Яну 2023 9:29ч.

  Спрели са тока, защото изнасят за ЕС и го захранват целия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • DimDan

  20 Яну 2023 13:10ч.

  Тъпи и крадливи УКРИ! Вместо да крадете парите на Европа и САЩ и продавате доставеното ви оборудване се заемете и си свършете работата. Къде са ви т.н. "герои"? Или ги е страх да не ги "удари тока"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карабас Барабас

  17 Май 2023 18:21ч.

  До наивния ЧАКА: Гласувайте и на следващите избори отново за тези песоглавци от ГРОБ, ПъПъ и ДъБъ и те ще ви го "наместят", баш . . .четириглав ! Ще ви уморят от висока инфлация и глад, за да спазват санкциите на кака им Урсула. Ще ви стане здравеопазването и образованието на 100% с пари. Ще ви сложат цензура върху незначителния ви и безмислен живот. Ще продължавате да работите на господарите си за жълти стотинки и ще направят така че деца да могат да съдят родителите си, ако не им дадат "джобни" за харчене и накрая ще ви съберат с повиквателни от къщите ви, за курбан на . . . НАТО в Украйна ! ЧЕСТИТО !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д.Пеевски защо все още мълчи по този казус ?

  10 Яну 2024 15:55ч.

  ТОВА Е НАГЛЕДЕН ПРИМЕР И ЗА НАШИТЕ "УМНИ И КРАСИВИ" МЛАДЕЖИ ! В края на 2023 година украинците пребиваващи в Европа се втурнаха да сменят паспортите си? В края на краищата умните хора предупредиха тогава: това е капан. И капанът вече се затворя с трясък. Вече се появи писмо със следното съдържание в някои страни членки на ЕС : "От 25 декември 2023 г. списъци на мъже, родени в периода от 1960 до 2006 г., подали документи за получаване на задграничен паспорт в чужди представителствата на ДП „Документ“, ще бъдат предоставени на Министерството на отбраната на Украйна. Мъжете няма да получат паспорт, а временни документи за пътуване, за да се върнат в Украйна. В същото време те автоматично ще бъдат включени в регистъра на военнослужещите. Ще бъдат анулирани паспортите на издирваните от МВР и ТСЦ. С подготвяния нов Закон за мобилизацията от Украинската Рада, ще се окаже че: „Повече от 10 милиона украински мъже (както в Украйна, така и в чужбина) могат да бъдат признати за длъжници в рамките на 20 дни, след приемането на Закона и обнародването му в Държавен вестник. След това следва – блокиране на банкови карти, запор на движимо и недвижимо имущество в страната и т.н.”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи