Турция отива на предсрочни парламентарни избори

Турция отива на предсрочни парламентарни избори
Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че вероятно страната ще отиде към предсрочни парламентарни избори. "Без успех завършиха преговорите между Партията на справедливостта и развитието и най-голямата опозиционна политическа сила Народно-републиканската партия за съставяне на коалиционно правителство", каза Давутоглу, който е и лидер на Партията на справедливостта и развитието. На парламентарния вот на 7 юни неговата партия не успя да спечели достатъчно гласове за съставяне на самостоятелно правителство.

 

"Преди един месец започнаха преговори с Народно-републиканската партия, но те се провалиха. Ние не успяхме да осигурим благоприятна основа за съставяне на правителство. Нови избори са много вероятни, тe са единствената възможна опция за страната и турското обществено мнение е готово за това", заяви Давутоглу след вчерашната среща с Кемал Кълъчдароглу.

Турският премиер допълни, че предсрочни избори ще бъдат от полза най-вече за ПСР и подчерта, че това ще стане в най-близко време. Според конституцията на Турция, президентът има пълномощия да инициира процес на подготовка на предсрочни избори. Те могат да бъдат обявени, ако партиите не се договорят за управляваща коалиция в срок от 45 дни. Този срок изтича на 23 август, напомня БНР.

Но според Давутоглу решението за предсрочни избори трябва да вземе парламентът. Той обяви, че възнамерява в оставащия срок да продължи преговорите с лидерите на партиите. Практически му предстои среща само с лидера на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели, тъй като са изключени преговори с прокюрдската ПДН.

В политическите кулоари се твърди, че вероятната дата, на която се очаква да се проведат нови парламентарни избори, е 22 ноември.

 

 

 

Коментари

 • САЩ- ТИРУРИСТ 1

  15 Авг 2015 12:22ч.

  ДАВИД-ОГЛУ -КОГА ЩЕ УМИРАШ БЕ ,РЯЗАН ЖИД ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • симеон

  22 Окт 2015 16:52ч.

  господин премиер Бъдете по-широко скроен като диполомат и пазете единството на Турция.Не участвайте във политика подкупаваща дуежавноста във държавите.Турция е наследник на нации със древна култура нека бог да я пази.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • og bulduk

  28 Юли 2020 15:18ч.

  xaide che ne stavate za nichto. zarkvi pravite na djamii, kopaete neft v zabraneni zoni, mechete se v Siria , bombi i voini, nichto interesno be komchuu. vreme e da si odite.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи