САЩ са издали на Украйна местоположението на крайцера "Москва", преди да бъде потопен, заяви американски представител

САЩ са издали на Украйна местоположението на крайцера "Москва", преди да бъде потопен, заяви американски представител

Съединените щати са обменили с Украйна разузнавателна информация за местоположението на руския ракетен крайцер "Москва" преди удара, при който военният кораб беше потопен, предаде Асошиейтед прес.

Американско длъжностно лице заяви вчера, че Украйна сама е взела решение да стреля и да потопи флагмана на руския Черноморски флот, използвайки собствените си противокорабни ракети. Заради руските атаки от морето срещу украинските брегове САЩ са предоставили на Киев "разузнавателна информация", която включва местоположението на руски военни кораби, каза пожелалият анонимност източник. Той заяви, че САЩ не са знаели предварително, че Украйна планира да нанесе удар по "Москва". Телевизия Ен Би Си първа съобщи за американската роля в потопяването на кораба. 

Администрацията на Байдън увеличи обмена на разузнавателна информация с Украйна, наред с доставките на оръжия и ракети, за да ѝ помогне да отблъсне руското нашествие. Разкриването на американската подкрепа за удара по "Москва" идва в момент, когато Белият дом е подложен на натиск от страна на републиканците да направи повече в подкрепа на украинската съпротива и когато социологическите проучвания показват, че американците се питат дали президентът Джо Байдън е достатъчно твърд към Русия. Откакто руският президент Владимир Путин нареди на руските сили да нахлуят в през февруари, Белият дом се опитва да балансира между подкрепата за Украйна, която е демократичен съюзник, и това да не направи нещо, което би провокирало пряка война между Русия и НАТО, отбелязва АП.

 

Източник: БТА

 

 

 

 

Коментари

 • Русия е предопределена да победи!

  06 Май 2022 10:14ч.

  Щом взеха да се хвалят с такива работи, значи сащ са победени вече. В тази война Русия е предопределена да победи! Не е сигурно, че ще е дълга войната. Русия много лесно може да спре копчето на цялата западна енергетика. А без енергетика война не се води. Сащ знаят това и бързат да се похвалят с незначителни неща, колкото да има там някоя точица на тяхна страна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отечествен фронт

  06 Май 2022 12:00ч.

  ПедеРусия вече загуби,мужик. Намали баярищника

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фръц

  06 Май 2022 12:32ч.

  тоечествен фронт е на ма й ка ти дир ни ка. Тролещ боклук!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  06 Май 2022 10:22ч.

  Може би САЩ искат някой да ги отърве от самолетоносачите им ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Z T.M.

  06 Май 2022 10:31ч.

  Но в никакъв случай няма да бъде Русия. Русия само ще сподели с някой разузнавателна информация за местоположението на самолетоносачите им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Потапянето на "Москва" е 100 % англо-американска операция

  06 Май 2022 10:42ч.

  C нулево украинско участие, ако не се брои украинската територия, от която е стреляно. Вкарани са американски противокорабни ракети през Румъния. Тайно са разположени в Одеска област. Американските военни разчети в синхрон с АУАКС, други летателни средства ( "Предейтър") и спътниково разузнаване на САЩ , са нанесли ракетен удар по руския кораб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Такава ракетна атака

  06 Май 2022 10:47ч.

  Не се провежда на "орташки принцип" - единият давал информацията, пък другият решавал удара... Това са приказки за баламурници. Такава атака изисква пълен синхрон на всички звена В РЕАЛНО ВРЕМЕ. А това е по възможностите само и единствено на САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бръмбари по цял свят

  06 Май 2022 10:48ч.

  Нашите хам. приятели не могат да си позволят втори позор като евакуацията от Афганистан, и то точно преди предстоящите избори (за депутати) в края на тази година, затова ще продължат да наливат безпрецедентни суми $$ в Украйна, и Нанси Пелози, говорителката на парламента им, ще продължи да призовава за "открита война с Русия, пък била тя и ядрена"... Горко ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ракетна атака по цел в морето, на 200 км отдалечение, не е елементарна работа.

  06 Май 2022 10:53ч.

  Ако противникът засече ракетния пуск ( а не е задължително това да е самия кораб ) , има в запас минути, в които бойния съд на пълен ход да се измести в пространството ! Да направи противоракетен маньовър. Да включи РЕБ. Да задейства противоракетна защита. Фактът че руснаците са се провалили, говори че срещу тях е действано синхронно по всички тези направления ! А това не е украинска работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И какво толкова ще спечели Русия.

  06 Май 2022 10:55ч.

  Нови 10 хил. поцинковани ковчези, върнати от бойното поле, и три пъти по толкова военноинвалиди, конфискация на още валутни резерви, допълнително свиване на търговския оборот с ЕС, Великобритания, САЩ, Канада, Австралия, Япония, Корея и десетки други държави, срив на жизнения стандарт на населението, усилване на ерозията в международния авторитет ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • hexagon

  06 Май 2022 11:13ч.

  "Срив на жизнения стандарт" върви на пълен ход, в Европа. Отиваш в хипермаркет и се уверяваш сам ! В Зпадна Европа вече няма олио ! НЯМА , а не да е с лимити при покупка ! Можеш да поръчаш по интернет полско олио на ... 10-12 евро / бутилка от 1 л. !!! Така че не реви на чужд гроб , още повече ако там няма мъртвец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Осведомен

  06 Май 2022 11:21ч.

  Интересно ми е дали знаеш какво и на какви цени продават в момента в "Пяторочка", "Перекресток", "Азбука вкуса" или другите големи вериги в Русия, а също и в малките магазинчета, на които пише просто едно "Продукты". Какво е изчезнало от рафтовете и колко са се вдигнали цените от февруари насам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Осведомен

  06 Май 2022 11:25ч.

  Но моля те не ми споделяй лозунги от руските тв канали или от някой зомбиран крепостен, а се опитай да намериш и да разговаряш с някой от малкото останали нормални руснаци и още по-малкото чужденци в Русия, който не се страхува да провежда телефонни разговори с чужбина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и чо ?

  06 Май 2022 11:28ч.

  Ти в Русия ли живееш, или в ЕС ? Що не коментираш това което е до тебе, а си се загрижил какво става в Челябинск , или Владивосток , например ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • от руските тв канали ??

  06 Май 2022 11:35ч.

  Какви руски канали бе аратлик ? Руските канали са ОФИЦИАЛНО ЗАБРАНЕНИ от европейската цензура ! Самата Урсула го съобщи преди дни. Как така ти гледаш тайно руски канали, а ? Твоят водещ десетник дали знае това ? А от Козяк , дали знаят ? Руски канали, ама ха...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руските канали били забранени?

  06 Май 2022 12:00ч.

  И ние всички, нали нямаме кабелна телевизия, ще вземем да ти повярваме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ташунко Сапа

  06 Май 2022 12:21ч.

  Не плачи на чужд гроб, за да не плачат на твоя!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  06 Май 2022 11:14ч.

  Янките отново се фукат. А всички знаем, че корабът е потънал, защото пиян матрос си е хвърлил низагасения фас не където трябва. И нито един от екипажа не е загинал. Матросът се казва Иван.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ????

  06 Май 2022 11:20ч.

  Крайцерът "Москва" първо е бил поразен с ракета от дрон и след това с ракета британско производство, изстреляна от вътрешността на Украйна. Въпросът сега е какви мерки ще предприемат руснаците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  08 Май 2022 5:34ч.

  то е ясно какви мерки ще предприемат, ще гасят пожарите на корабите по-бързо...наложило им се да гасят пожара и на друг кораб преди 2 дни, "Адмирал Макаров", пак руский Иван пушил извън мястото, определено за пушене, и пак пожар...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вид животно.

  06 Май 2022 11:22ч.

  Ако още не сте разбрали, в гърдите се бие само маймуняка. Вид животно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • внимание, бедконтролни фейкове, идещи от Запад!

  06 Май 2022 11:22ч.

  Значи, имайте предвид, че ЮСИА и правителството на САЩ са пуснали директива до всички американски и западноевропейски медии, залагаща всичко на карта - да пускат всякакви възможни фейкове и да не се пестят никакви лъжи, за да се спечели войната срещу Русия. Така че - имайте едно наум за уж официалния новинарски поток.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Янките отново се фукат.

  06 Май 2022 11:25ч.

  Не , не се фукат. Правят се на отнесени от вихъра , уж техните "питомци" свършили работата , а па те само им "помогнали"... Докато на всички е ясно че това си е тяхна работа ! Но така вероятно се подиграват на руснаците - "Вижте какво ви направиха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  06 Май 2022 11:42ч.

  На руснаците никой не може да им се подиграва. Те чувство за хумор нямат. Абсолютни сухари. Виж, англичаните са друга бира. Те и със себе си обичат да се бъзикат и на другите не прощават. Затова всички ги харесват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това са версии

  06 Май 2022 11:51ч.

  Ами ако е потопен от турците?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • легенда-лиана

  06 Май 2022 11:54ч.

  В руския интернет излязоха сносни статии от експерти с такава хипотеза. Пробойната ниско долу откъм единия борд, довела до сравнително бързото потъване, силно навежда към торпедна атака от подводница. Допуска се да е била турска, но може и английска. Но крайцерът се е борил, сваляйки доста въздушни цели, преди да бъде ударен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • партенка, но и съучастие

  06 Май 2022 11:58ч.

  Разбира се, новината е презастраховане на САЩ за възмездието, което е замислено. Те много добре знаят, че флотът им ще бъде ударен, ако се затегнат нещата. Затова и наглеят с тези новини - за да не им е толкова тежко после, когато започнат равносметките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  06 Май 2022 11:58ч.

  " Но крайцерът се е борил, сваляйки доста въздушни цели, преди да бъде ударен." --- Това е интересно. Може ли повече подробности?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • атаката е била едновременно с ракети, безпилотници и торпедо

  06 Май 2022 12:21ч.

  Четох го в статия, излизаща в популярна руска блогърска мрежа. Но повечето оператори у нас са я изключили, а и я опасно да я издам, защото на останалите ще им бъде заповядано да я изключат. ЕС-ес цензурата е жежка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • поради щормовта обстановка не само ПВО е имало затруднения, но и насочващите от брега

  06 Май 2022 12:24ч.

  Затова са използвали няколко средства. Говори се за свалени от ПВО- комплексите на крайцера поне 3 ПКР и още толкова турски безпилотници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рукола NaZi

  06 Май 2022 12:02ч.

  Браво - все повече педеруски корита трябва да потъват

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логитек

  06 Май 2022 12:36ч.

  Тази сутрин Пентагонът официално се отрече от новината, че е давал координати на местоположението на крайцера на украинските брегови сили. Внимавайте оттук нататък с повечето новини - американската политика за създаване на бесни медийни фейкове бе официално обявена вчера от оторизирани органи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Груба грешка

  06 Май 2022 13:04ч.

  Тайнствено ще започнат да измират американски генерали, но никой няма да се чуди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  06 Май 2022 13:46ч.

  Това да не е достоверна информация от извлечените от подземията Азовци и Натовски доброволци, закарани на Руския гиляк ? Там няма начин да не се разбере истината.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Духът на времето

  06 Май 2022 15:14ч.

  Каквото се случи с подводницата Курск, това и с крайцера Москва. Бяха умишлено ударени от САЩ, няма значение дали техните пудели Британия и Украйна са участвали. Путин и онова не е забравил, но Русия тогава бе прекалено слаба. Отговор сега ще има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • модерно робовладелство

  06 Май 2022 17:49ч.

  За "Курск" имаше отговор. Друг е въпросът, че не е за казване какъв беше - прекалено шокиращ е. Със сигурност за "Москва" ще бъде не по-малко страшен, но тоя път ще се знае от всички.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • удар

  06 Май 2022 17:30ч.

  и потопяване на най-големия американски самолетоносач това трябва да е отговорът на москва

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи