Православните християни в Русия и Сърбия празнуват Рождество Христово

Православните християни в Русия и Сърбия празнуват Рождество Христово
За православните християни в Русия, Сърбия и други страни вчера започнаха коледните празници. Те се отбелязват в условия на ограничения заради коронавируса, но това изглежда не тревожи поклонниците, стекли се в черквите, предаде Асошиейтед прес. Повечето от православните вярващи празнуват Рождество Христово на 7 януари (по стар стил) с традиционна черковна служба в полунощ.

Руският президент Владимир Путин в малък храм до Москва. Снимка: ТАСС

 

Православните църкви в Румъния, България, Кипър и Гърция обаче празнуват Коледа на 25 декември заедно с други християнски общности, припомня БТА.

 

Руската православна църква, която има най-голям брой богомолци, изиска от празнуващите да носят маски и да спазват физическа дистанция по време на църковните служби. В излъчване на живо на службата в московския катедрален храм "Христос Спасител" обаче се видя, че около половината присъстващи са без маски или са ги свалили под брадата си, докато проследяват шествието на свещеници в златни одежди, водени от патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, които пеят молитви и кадят с тамян. 

 

Въпреки че новите случаи на коронавирус за денонощие са намалели наполовина от месец насам - до около 15 000 души вчера, страната е обезпокоена от силнозаразния вариант Омикрон. Здравният министър Михаил Мурашко съобщи вчера, че властите са установили омикрон при хора, които не са пътували извън Русия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • АНАТЕМА

  07 Яну 2022 8:23ч.

  С тази ръка, която пали свещ, ли подписа указа за навлизане на спецчасти в Казахстан, за да потопят в кръв справедливите протести?!?!?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  07 Яну 2022 8:35ч.

  Казахстан тръгна към дивия капитализъм като нас, и ето вече е в криза !!! На пръв поглед, това си е опит за подклаждана отвън цветна революция !!! Аналогията с Булгаристан е очебийна - пак гласувайте за проамериканските гейове от Харвард, докато ви ограбват, тровят и избиват, ма то май няма за кой друг да се гласува в кочината ни, че то всичката политическа сган са само евроатлантици!!! “Слава Американу, слава Булгаристану, героям слава!" АМИН !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Месията

  07 Яну 2022 8:37ч.

  В Казахстан Русия изпрати части от 76 ВДВ дивизия от Пасков и 45 бригада на ВДВ от Кубинка. Това са свръх боеспособни части, които воюват непрекъснато от 1990 г. 76 дивизия и 45 бригада мълниеносно анексираха Крим през февруари 2014 г. без нито един изстрел !!! С радост ще ги очакваме и у нас, когато стане нужно !!! Слава на Русия, слава, слава !!! Ура !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киркегорян

  07 Яну 2022 8:43ч.

  Бастун да боднеш в Казахстан ще бликне нефт или уран. Не се изпуска такава страна след като си я доил 100 години. Еднолично управление и средната заплата доста под нашата. Защо ли протестират хората:))))))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin на 07.01.2022 в 08:35

  07 Яну 2022 8:46ч.

  Sin, ти май си доста зелен! Къде видя капитализъм у Казахстан. Там е авторитаризъм, какъвто не си сънувал!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моментът за опит за майдан в Казахстан

  07 Яну 2022 8:50ч.

  Не беше случайно избран от истинските му организатори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фалшивият Sin може и да не е видял истински капитализъм в Казахстан

  07 Яну 2022 9:15ч.

  Но и социализъм там няма. Колкото има християнска вяра у бившия комунист от КГБ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На това лице

  07 Яну 2022 9:23ч.

  ръцете му са изцапани с кръв до лактите. "А бог от свода през гъстия дим гледаше на всичко тих, невъзмутим" Вазов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Честито Рождество Христово

  07 Яну 2022 9:33ч.

  на православните ни братя от Русия и Сърбия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато приключи ВСВ

  07 Яну 2022 9:39ч.

  САЩ окупираха Западна Германия. Това е причината западногерманците за 16 години да стигнат и надминат другите страни и пенсионерите им да обикалят света с пенсиите си. През това време социалстичаския СССР едва свързват двата края, живяха затворени като в концлагер и не ги пускаха носа си а покажат навън. и до днес. Това е великия ви социализъм. САЩ окупираха Южна Корея - същия ръст на произвозство като във ФРГ. Докато другарят ви Ким продължава да се оплаква че има глад в Севена Корея. Което е му е попречило да завърши образованието си в Швейцария.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато приключи ВСВ на 07.01.2022

  07 Яну 2022 10:22ч.

  Да де, ама оня ден един южнокореец е избягал на север. Прибави към това и Сегал, и Депардийо и какво става? Най-малко 1002....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Когато приключи ВСВ на 07.01.2022 в 09:39 САЩ окупираха Западна Германия. Това е причината западногерманците за 16 години да стигнат и надминат другите страни"

  07 Яну 2022 10:47ч.

  Ъхъм, само това ще да е причината - САЩската окупация. И в Ирак, и в Либия, и в Сирия, и в Афганистан също... надминаха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И в Ирак, и в Либия, и в Сирия, и в Афганистан също... надминаха.

  07 Яну 2022 12:39ч.

  Германия имаше успех , защото са по висша раса, при другите няма как да стане, то е все едно на прасе звънче да сложиш, то и ония пияници от русия да окупират , резултата ще е същия - да украсиш прасе със звънче...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм…

  07 Яну 2022 17:54ч.

  Има нещо симптоматично в това, че Вярата се самоопределя и с привързаността си към един сбъркан календар, натрупал 13 дни грешка дотук. Омразните други ползвали верния календар, ние няма да сме като тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Честито

  07 Яну 2022 18:51ч.

  Словото е станало Човек. Човеците са Го разпънали на кръст. Възкръстнал и им се явил. Ще дойде пак, когато Небесният Отец Иеова му заповяда. Ще зарадва само тези от служителите си- християни, които не са си получили заплатата на този (дяволски) свят. Маскирани и не маскирани от все страни, продължавайте да продължаваме, докато гръмне и се чуе по цялата Земя!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи