Лидерът на „Ал Кайда” обвини САЩ за руската инвазия в Украйна

Лидерът на „Ал Кайда” обвини САЩ за руската инвазия в Украйна

Лидерът на „Ал Кайда” Айман Аз Зауахири се появи в предварително записано видео обръщение за отбелязване на 11-ата годишнина от убийството на предшественика си Осама бин Ладен, предаде Асошиейтед прес. Аз Зауахири каза във видеото, че слабостта на САЩ е причина техният съюзник Украйна да стане жертва на руската инвазия.

Дългото 27 минути обръщение е било разпространено вчера според Ес Ай Ти И Интелиджънс груп, която наблюдава екстремистка активност. Лидерът на „Ал Кайда” се появява седнал на бюро, върху което има книги и оръжие.

Призовавайки към единство мюсюлманите, Аз Зауахири каза, че САЩ се намират в състояние на слабост и упадък, и приведе за пример последиците от войните в Ирак и Афганистан, започнати след терористичните атаки на 11 септември. Бин Ладен беше организаторът на тези атаки и ги финансира, отбелязва АП.

"Ето къде са (САЩ) след пораженията си в Ирак и Афганистан, след икономическите  катастрофи, причинени от инвазиите след 11 септември, след пандемията от коронавируса, и след като оставиха съюзника си Украйна да стане жертва на руснаците", каза лидерът на „Ал Кайда”.

Бин Ладен беше убит при акция през 2011 г. на американските спецчасти срещу неговото скривалище в Пакистан. Местонахождението на Аз Зауахири е неизвестно. Той е издирван от ФБР, което е обявило награда от 25 млн. долара за информация, която може да доведе до залавянето му.

 

Източник: "Труд"

 

 

 

Коментари

 • Уилт

  08 Май 2022 9:48ч.

  Този като го гледам, става за съюзник на Путин. Щото, то други комай няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • УФ!!!

  08 Май 2022 9:56ч.

  Нищо не си разбрал! Изкарват стар скелет, за да го ползват като катализатор! Всички знаят чий продукт е този презрял овощ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  08 Май 2022 11:43ч.

  Дошло е ред да видите кои са цивилизованите и кои са варварите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи