Косово и Сърбия постигнаха споразумение за регистрационните табели на автомобилите

Косово и Сърбия постигнаха споразумение за регистрационните табели на автомобилите

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Косово и Сърбия се договориха за регистрационните табели на автомобилите на косовските сърби и с поредни досреднощни преговори с посредничеството на Европейския съюз беше избегната опасна ескалация на напрежението с непредвидими последици.

Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел обясни:

"Сърбия се задължава да прекрати издаването на нови регистрационни табели с обозначение на градове в Косово. Това беше основният проблем. Косово пък се задължава да не прилага решението си за пререгистрация на автомобилите със сръбски табели".

Табели с означение "Република Косово", което за Сърбия е неприемливо, защото тя не признава отцепването на Косово.

Борел допълни, че идните дни ще покани представители на Белград и на Прищина, за да започнат да преговарят за окончателно комплексно споразумение.

Косовският премиер Албин Курти обясни пред парламента в Прищина, че тъкмо това е най-важната част от снощния договор:

"Най-важното в снощното споразумение е посочената цел - двете страни да се договорят не по-късно от идната пролет за пълна нормализация на отношенията, съгласно предложението от ЕС, подкрепено конкретно от Франция и Германия".

Когато това бъде постигнато, обясни Курти, проблемът с автомобилните номера ще се реши автоматично.

В Белград президентът Александър Вучич обаче беше категоричен:

"Не сме заинтересовани от взаимно признаване с Прищина. Ни най-малко не сме заинтересовани. Умеем сами да си вземаме решенията и добре знаем от какво има нужда страната ни".

Вучич определи като "тактическа победа" компромисното решение за регистрацията на колите. Това обаче е било само едно от условията за завръщане на сърбите в косовските институции, посочи той. И настоя Прищина да даде зелена светлина за създаване на Общност на сръбските общини в Косово.

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

 • Дядо Борел да не види нещо от наш Гешев

  24 Ное 2022 21:05ч.

  Цяла Европа я затресе катаджийски синдром. То не беше война по пътищата, то не бяха автомобилни номера... Борел скоро ще почне да обикаля Европарламента с дрегер в джоба 😎

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи