Индонезия мести столицата си

Индонезия мести столицата си
Министърът на планирането на националното развитие Сухарсо Моноарфа вчера обяви, че новата столица ще бъде построена в провинция Източен Калимантан и ще се казва Нусантара. Стойността на преместването се изчислява на повече от 32 млрд. долара, съобщава БТА.

 

Индонезийският парламент прие законопроект за преместване на столицата от Джакарта в гориста област на остров Борнео, предаде ДПА. Решението на депутатите открива пътя към изграждането на новия град. Законът беше одобрен от повечето политически сили, несъгласие изрази единствено малката Партия на справедливостта и просперитета.

 

Министърът на планирането на националното развитие Сухарсо Моноарфа вчера обяви, че новата столица ще бъде построена в провинция Източен Калимантан и ще се казва Нусантара. Това е старо име на Малайския архипелаг, който включва Индонезия, Бруней, Малайзия, Сингапур и южните части на Филипините. 

 

През 2019 г. индонезийският президент Джоко Видодо обяви планове за изграждането на изцяло нова столица в джунглите на Борнео, която да бъде равноотдалечена от градовете Баликпапан и Самаринда. Той каза, че Джакарта вече не е надежден административен център заради наводненията, постоянните задръствания по улиците и лошото качество на въздуха.  

 

Стойността на преместването се изчислява на повече от 32 млрд. долара. Ако всичко върви по план, първите длъжностни лица ще могат да се преместят в новите си офиси най-рано през 2024 г., когато изтича вторият и последен мандат на Джоко.

 

Двайсет процента от площта на Джакарта се намира под морското равнище и според изчисленията на Технологичния институт в Бандунг този процент ще се удвои до 2050 г. Постепенното потъване на града отчасти се дължи на безконтролното пресушаване на подземните води и свързаното с това понижаване на равнището им. 
 

 

Коментари

 • observer

  18 Яну 2022 12:30ч.

  Обичай в Третия свят е, като докарат столицата си до пълна съсипия и да си построят чисто нова, само за управляващи и прислугата им. След време и тя става като предишната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аха

  18 Яну 2022 12:52ч.

  А като изсечат дърветата, навлезнат в джунглата, отнемат хабитата на дивите животински видове, които ще бъдат принудени на близки контакти с хората за оцеляването си, колко ли нови патогени ще се прехвърлят от там върху човечеството?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  18 Яну 2022 13:12ч.

  "Обичай в Третия свят е, като докарат столицата си до пълна съсипия и да си построят чисто нова" Много си тъп, гн observer. Кога за последен път си бил в Джакарта? Плътността на населението в София е 2.8 хиляди на квадратен километър. Истанбул е с население 15 милиона и плътност 2.5 хиляди. В Джакарта плътността на населението е 15 хиляди на квадратен километър - 66 квадратни метра на човек или 8 на 8 метра. Трябва да го видиш, за да разбереш какъв ужас е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Втори Наблюдател

  18 Яну 2022 15:34ч.

  Представям си, ако на някого му се налага да обиколи няколко администрации в новата столица, пък той живее в Джакарта, дали няма да избълва десетина тона въглероден диоксид по повод родословното дърво на премествачите? Така планетата се замърсява и да живей Грета Тумберг, която ще ни захранва с енергия от нейните ек........ти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руди

  18 Яну 2022 16:01ч.

  Какви обичаи, бе observer - Джакарта потъва! И ако и на "аха" да са му по-мили хабитатите в джунглата, нежели човеците, това преместване е от немайкъде, инак(видно от плътността) са чакали до последно. Друг е въпросът, че само преместването на администрацията, няма да промени картинката драстично. Но след първата стъпка, вън от Джакарта ще тръгне и бизнес и население. Крайният резултат ще се види след много години, но при растящо население и парализиран, потъващ град, особен избор няма - налага се да се местят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сукарно Сухартов

  18 Яну 2022 18:10ч.

  Те барем са Балийци. Ние - Балканци. Приличаме си. И те, и ние сме Балами. Когато местят кравите от кравефермата, млякото и теглото им е на привършване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи