Франция смени един от цветовете на знамето си. Никой не забеляза

Франция смени един от цветовете на знамето си. Никой не забеляза
Кабинетът на Еманюел Макрон потъмни синия цвят на френските знамена около Елисейския дворец, за да приведе трикольора в съответствие с вида му след Френската революция. Промяната е станала през юли миналата година, но изглежда никой не е забелязал досега, пише "Гардиън".

 

Военноморският флот на Франция се придържа към тъмносиньото още от XVIII век, когато флагът се превръща в символ на революцията. През 70-те години на миналия век френската държава въвежда по-светъл нюанс на синьото на своите знамена.

 

Последната промяна на цвета е била окуражена от военни съветници на Макрон. Според тях тъмносиньото било "по-елегантно", но и също така възстановявало връзката със символа на Френската революция.

 

Някои обаче спекулират с различна теория - че по-тъмният нюанс, който сега се различава значително от синьото на знамето на Европейския съюз, сигнализира за разрив между Франция и Европа.

 

Флагът на ЕС е в синьо, цвят, който се свързва с Дева Мария. Френското знаме, което редовно се поставя до това на ЕС, е променено в съответствие с него през 70-те години на ХХ век, когато в Елисейския дворец е покойният Валери Жискар д'Естен, убеден привърженик на блока. Тогава е решено цветът на френското знаме да се изсветли по естетически причини, за да се избегне сблъсък на сините нюанси.

 

Съветници на Макрон обаче отрекоха най-новата промяна да "опонира" на синьото на европейския флаг.

 

"Няма "синя война", това са безсмислици", отсякоха те.

 

Източник: news.bg

 

 

 

 

 

Коментари

 • First World problems...

  16 Ное 2021 1:47ч.

  аслъ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво е Франция без Наполеон и отчасти

  02 Дек 2021 10:07ч.

  Дьо Гол?Една голяма О!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи