Андрей Кончаловски оттегли филма си "Скъпи другари!" от конкурс заради номинация на ленти на Навални

Андрей Кончаловски оттегли филма си "Скъпи другари!" от конкурс заради номинация на ленти на Навални
Режисьорът Андрей Кончаловски поиска филмът му "Скъпи другари!", номиниран за Националната награда на кинокритиците „Белият слон“ за 2020 година да бъде изтеглен от номинационния списък. Той обяви това на страницата си във Фейсбук. Причината за това решение е включването на поредица от разследващи документални филми на Алексей Навални като номинирани за наградата.

 

"Тъжно ми е да видя, че тазгодишният номиниран за наградата на националната филмова критика в категорията "Събитие на годината" е публицистичен проект, който може да се разглежда като политически акт, но не може да се оценява според критериите за постижения в киното. Това е като редакционна статия на „Комсомолская правда“ да спечели награда за литература“, пише Кончаловски.

 

Източник: БГНЕС, „Дойче веле”

 

Коментари

 • Мунчо

  07 Апр 2021 18:45ч.

  Браво г-н Кончаловски ! Все пак руското достойнство и истинската руска ценностна система за дух и култура е надделяла у Вас ! Още веднъж - БРАВО !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензиновоза

  07 Апр 2021 19:09ч.

  Поздравление за правилната позиция. Промасонските сили веднага курдисали клеветническите пасквилни филмчета на жалкото си протеженце. Царе са да правят мръсно, но Бог всичко вижда и помни! Възмездието е неминуемо за онези, които лъгаха!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • simo

  07 Апр 2021 19:10ч.

  Класа... Той и Никита Михалков. Братя с много често почти противоположни възгледи за живота, което не пречи на интелектуалното удоволствие за човек да ги слуша, чете и гледа сътвореното от тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  07 Апр 2021 21:28ч.

  Решението на Кончаловски може би няма нищо общо с политиката, а с нелепото награждаване на Навални с кинонаграда за репортажите му за корупцията по върховете. А иначе филмът “Дорогие товарищи” на Кончаловски е за разстрела на мирна работническа демонстрация в държавата на работниците и селяните по времето на Хрушчов, който се бореше срещу умрелия Сталин. Новочеркаск, 1962, протест срещу намалените доходи и увеличените норми в предверието на комунизма. Двадесет и четирима убити и седем осъдени на смърт

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грух

  08 Апр 2021 2:54ч.

  — Има ли нещо? — небрежно попита господин генералният директо — Стачка!… — прегракнало измънка секретарят. — Работниците са предявили искания и заплашват със стачка? — Стачка ли?.. Лицето на Борис стана бледно, после почервеня изведнъж и застина в гневната гримаса на човек, получил внезапно плесница. И това бе действително неприятна плесница, като се вземеше предвид, че тъкмо сега стачката можеше да причини досадни неприятности на „Никотиана“ и да разклати доверието на германците в нея още при първите ѝ доставки. — Къде? — с мрачен глас попита Борис, като се съвзе от удара. — Навсекъде!… — отговори секретарят. — По всички клонове, във всички фирми… Изглежда, всеобща стачка. — Какво искат? — Много неща… Но главно, право на свободни синдикати, премахване на тонгата и повишаване на надниците. Секретарят постави телеграмите върху бюрото, чакайки уплашено реакцията на шефа си. Борис ги прочете и захвърли настрана. — Идиоти!… Те са обезумели!… — изхриптя той. ....................................................................... — Свържете ме с „Джебел“!… После вземете председателя на Съюза на индустриалците и министър-председателя!…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи