Защитник на ядрената енергетика предложен за министър на образованието

Защитник на ядрената енергетика предложен за министър на образованието
Председателят на Българската академия на науките Стефан Воденичаров ще бъде предложен за министър на образованието, съобщи правителствената пресслужба. Премиерът Борисов потвърди тази информация, като уточни, че е съгласувал кандидатурата на академик Воденичаров с ръководството на управляващата партия ГЕРБ. Шефът на БАН е известен най-вече с активната си подкрепа за ядрената енергетика. Новият министър трябва да бъде одобрен впоследствие от парламента.
<p>До избирането на нов министър на образованието се стигна, след като в понеделник Борисов уволни досегашния министър Сергей Игнатов, като се позова на установените нередности във Фонд "Научни изследвания". Формално подадената оставка на Игнатов също трябва да бъде гласувана от депутатите.</p> <p>Премиерът представи новия кандидат за поста като "безспорен учен, който неслучайно беше избран и за председател на БАН от хората там. На нас ни трябва през тези 3-4 месеца фонд "Научни изследвания" да заработи както трябва. Да не се замерят с рецензии и корупция нашите учени, да се съсредоточат върху иновациите, върху изследователската дейност заради това, че толкова милиони се дават там", каза още Борисов.<br /><br />Стефан Воденичаров беше избан за председател на БАН на 3 декември 2012 г. Дотогава той оглавяваше Института по металознание, съоръжения и технологии "Акад. Ангел Балевски".<br /><br />Научната дейност на академик Воденичаров е в областта на механиката, атомни реактори, газо- и нефтопроводи и боеприпаси. Той е автор на над 70 патента и повече от 160 публикации. Ръководител е на 21 научни разработки в областта на отбраната и ядрената енергетика. Вписан е в Златната книга на българските изобретатели за 2006 година.<br /><br />Стефан Воденичаров оглавяваше инициативния комитет в подкрепа на тезата за развитие на ядрената енергетика в България чрез строеж на нова атомна централа на състоялия се миналата неделя референдум. Той беше и председател на гражданския комитет за защита на АЕЦ &bdquo;Козлодуй&rdquo;.</p> <p>На представянето си в Министерския съвет академик Воденичаров потвърди позицията си: "Аз съм твърд привърженик на това, че единствената висока технология, която е в момента в индустрията на България, е ядрената енергетиката. Ние сме хората, които събраха 530 000 подписа преди 13 години. Ние сме хората, които казахме, че спирането на малките блокове е пагубно за държавата. Аз продължавам да държа данните от изследването на малките блокове. Блок Номер 4 щеше да работи и следващата година. Стойността на тока му е 2 американски цента&rdquo;, каза още Воденичаров.</p> <p>Новият кандидат за министър на образованието каза също и това, че първият проблем, пред който ще се изправи, ще бъде фонд "Научни изследвания" и уточни, че първо трябва да се запознае с реалните проблеми. "Имам нещо &ndash; като работи, които също трябва да се свършат в областта на научните степени и звания&rdquo;, каза още Воденичаров.</p> <p>Правителствената информационна служба оповести и друго назначение, обсъждано в сряда на заседание на Министерския съвет. Според него временно изпълняващият ролята на председател на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще бъде Андон Роков, член на ДКЕВР. Роков ще заема поста до назначаването на титуляр.</p>

Коментари

  • Truman

    30 Яну 2013 20:33ч.

    Борисов бърза да разкраси фасадата на управлението си привличайки човек от академичните среди. Късно е....До вчера министрите ги търсеха по улици и кръстовища,по чужбина и по изтрезвителните... До вчера Дянков мачкаше БАН,гавреше се с тях.Помним как ги наричаше "синодални старци"...Не заслужавали пари и какво ли не им изприказва. И сега хоп...от тези среди ще бъде излъчен министър. Дано академик Воденичаров не се подаде на изкушението и позволи да бъде използван от герберите 5 месеца преди да да паднат от власт. Ако Борисов е искал да състави правителство от умни хора да се е сетил за БАН преди 4 години.Академик Воденичаров е учен с международна величина и не му е мястото в отбора на Борисов където са посредствени хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тре

    30 Яну 2013 20:38ч.

    вие представяте ли си Десислава Атанасова от Дулово и Академика на заседание на Министерски съвет, все едно да имаме на една маса, Панчо Владигеров и Милко Калайджиев от Свиленград, единия на Културата а другия на образованието- смеееех

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Титони

    30 Яну 2013 20:46ч.

    Чудя му се на Воденичаров,защо си слага таралеж в гащите? А иначе "умния" Тиквоний гледам,че говори едни недодялани работи! За 3-4 месеца фонда Научни изследвания трябвало да заработи?! Изглежда,че само това ще върши другаря академик. А с другите неща в образованието ко шъ прайми? То от тях явно Академика нищо не вдява! Ба си простотията! За сетен път виждаме какви неадекватни назначения в правителството на ГЕРБ се правят! Не че Академика не е светило в това което работи,но извинявам се има и други неща в образованието за които той хал хабер си няма!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • velina

    30 Яну 2013 23:05ч.

    Да бъдеш министър в правителството на Борисов не е чест и достойнство,а напротив унижение!Дори академикът да има най-добрите намерения да направи нешо смислено за науката и образованието, няма как да стне.Първо,защото мандата на това правителство изтича след шест месеца и второ всичко в тази държава зависи от триото Борисов,Дянков ,Цветанов. Ако им се противопоставиш, значи си уволнен!В момента най- удачно е този пост да се заеме от някой от рода на здравната министърка, та всички да си са лика и прелика!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Aleks

    31 Яну 2013 3:21ч.

    Tova e 4ast ot teatara,zna4i vsi4ko e po scenarii.Sigurno scenaristite znaiat neshto...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи