"Вашингтон пост": Американските боеприпаси, използвани от Украйна, се провалят заради руската технология за заглушаване

"Вашингтон пост": Американските боеприпаси, използвани от Украйна, се провалят заради руската технология за заглушаване

Автори: Изабел Хуршудян, Алекс Хортън, washingtonpost.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Според високопоставени украински военни служители и поверителни вътрешни украински оценки, получени от "Вашингтон пост", много от произведените в САЩ боеприпаси със сателитно насочване в Украйна не са успели да издържат на руската технология за заглушаване. Това е накарало Киев да спре да използва някои видове западно въоръжение, след като ефективността им е спаднала, пояснява "Фокус".

Заглушаването от страна на Русия на системите за насочване на съвременните западни оръжия, включително артилерийските снаряди Excalibur, управлявани с GPS, и артилерийската ракетна система за висока мобилност (HIMARS), която може да изстрелва някои произведени в САЩ ракети с обсег до 80 км, намалява способността на Украйна да защитава територията си и кара официалните лица в Киев спешно да търсят помощ от Пентагона, за да получат подобрения от производителите на оръжие.

Способността на Русия да се бори с високотехнологичните боеприпаси има далечни последици за Украйна и нейните западни поддръжници - потенциално може да предостави модел за противници като Китай и Иран - и е ключова причина силите на Москва да си възвърнат инициативата и да напредват на бойното поле.

Според поверителните украински оценки например процентът на успеваемост на проектираните от САЩ снаряди Excalibur е спаднал рязко в продължение на месеци - до по-малко от 10% поразяване на целите - преди украинските военни да се откажат от тях миналата година.

Въпреки че в други публикации се описват превъзходните възможности на Русия за водене на електронна война, документите, получени от "Пост", съдържат непоказвани досега подробности за степента, в която руските смущения са попречили на западните оръжия.

"Технологията Excalibur в съществуващите версии е изгубила своя потенциал", установяват оценките, като добавят, че опитът на бойното поле в Украйна е опровергал репутацията ѝ на оръжие с "един изстрел, една цел" - поне докато Пентагонът и американските производители не решат този въпрос.

Преди шест месеца, след като украинците съобщиха за проблема, Вашингтон просто спря да предоставя снаряди Excalibur поради високия процент на неизправности, твърдят украинските служители, говорейки при условие за анонимност, за да обсъдят чувствителен въпрос, свързан със сигурността. В други случаи, като например хвърляните от самолети бомби, наречени JDAM, производителят е предоставил кръпка и Украйна продължава да ги използва.

Военното командване на Украйна е изготвило докладите между есента на 2023 г. и април 2024 г. и ги е споделило със САЩ и други поддръжници, надявайки се да разработи решения и да открие пряк контакт с производителите на оръжия. В интервюта украинските служители описват прекалено бюрократичен процес, който според тях е усложнил пътя към спешно необходимите корекции за подобряване на неизправното въоръжение.

Източник: Агенция "Фокус"

 

 

 

Коментари

  • ?????

    25 Май 2024 15:06ч.

    Това не е вярно. Вашингтон пост не знаят ли че руснаците един тостер не могат да направят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъхъ

    25 Май 2024 15:37ч.

    Абе направо си е кремълска пропаганда! Явно Путин е проникнал и във Вашингтон!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А сега де, ново 20 !

    25 Май 2024 15:33ч.

    Нали с лопати и перални воюваха, какви са сега тези технологии!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MMN

    25 Май 2024 15:56ч.

    Тук пак се правим на ударени - за заглушаването се знае от години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бахти провалянето

    25 Май 2024 16:51ч.

    30 000 мужика дали фира само през април. Американци - 0.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всичко което трябва да знаете

    25 Май 2024 18:13ч.

    някой:"тези боклуци руснаците все им е малко!! имат толкова голяма територия и още искат,ЗАЩО???" .. Не им трябва територия, а периметър на безопасност, буферна зона поради опасност от запад. Източна Европа бе такава зона, но КПСС старушките-номенклатура се почувстваха сигурни чрез ядреното оръжия, и изтъргуваха Източна Европа за възможност да станат капиталистическа олигархия с търговски възможности със западът. Ако искаха територии има и други континенти, и Аляска. Но капитализмът е в криза и империята НАТО колонията ЕС, и чрез конфликтите се строява империята и опазва капитализмът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    25 Май 2024 19:41ч.

    Тостери не могат, но тулските самовари са пословични.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    25 Май 2024 19:51ч.

    Руснаците имат Краснопол, доста по-евтина версия на представеното от Бофорс-Ратеон. Абсурдът че и украинците имат такъв(щото първоначално именно в Украйна са проектирани и произведени системите за самонасочване)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    25 Май 2024 19:55ч.

    Хубаво е да имаш умни оръжия, но те не компенсират дефицита на "тъпи" . Оказва се че в НАТО само България има капацитета да произвежда снаряди, останалите суперсили не могат да се опрат на Северна Корея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи