FT: Зеленски уволни командващия въоръжените сили на Украйна след оплакване от "Азов" в Телеграм

FT: Зеленски уволни командващия въоръжените сили на Украйна след оплакване от "Азов" в Телеграм

Свързан текст: Началник от "Азов": Украински генерал уби повече украински войници, отколкото всеки руски генерал

Зеленски уволни командващия обединените сили на въоръжените сили на Украйна Юрий Содол няколко часа, след като началникът на щаба на Азов Кротевич се оплака от него в социалните мрежи, пише FT. Содол беше обвинен в некомпетентност, довела до сериозни загуби.

Украинският президент Володимир Зеленски уволни генерал-лейтенант Юрий Содол от поста му като командир на Обединените сили на украинските въоръжени сили няколко часа, след като друг висш военен се оплака от поведението му в конфликта с Русия.

В понеделник вечерта Зеленски обяви, че бригаден генерал Андрей Гнатов ще замени Содол в последната рокада на висшето военно ръководство на Украйна.

Промените дойдоха малко след като Богдан Кротевич, началник-щаб на Бригадата на националната гвардия „Азов“, обвини Содол в некомпетентност на бойното поле, довела до смъртта на „хиляди“ украински войници.

Ген. Юрий Содол

Руските военни постепенно превзеха инициативата в Украйна след неуспешната контраофанзива на Киев миналата година и шестмесечно забавяне на американската военна помощ, което позволи на Москва да направи нови териториални придобивки.
Съобщението на Кротевич в Telegram беше рядък момент на публична критика на военното командване на Украйна от действащ офицер. Между другото той пише, че се е свързал с Държавното бюро за разследване с молба да провери поведението на Содол.

„Написах писмо до Държавното бюро за разследване, призовавайки за започване на разследване срещу един военен генерал, който според мен е убил повече украински военни, отколкото всеки руски генерал. Не ми пука, ако започнат разследване срещу мен и не ми пука, ако ме вкарат в затвора“, пише Кротевич.

„Не ми пука, че съдят командирите на батальони и командирите на бригади за загубата на наблюдателен пункт, но не съдят генерал за загубата на региони и десетки градове и загубата на хиляди войници“, той обясни.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна също не отговори на искането да коментира поведението на Содол.
Содол беше назначен за командир на Обединените сили на украинските въоръжени сили през февруари, а преди това беше командир на Корпуса на морската пехота.

След това Зеленски обяви големи кадрови промени, като назначи генерал-полковник Александър Сирски вместо генерал Валерий Залужни за главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна.

Гнатов, бивш началник на щаба и заместник-началник на оперативното командване „Юг“, ръководи отбраната на Николаев и Артемовск (Бахмут).

Николаев все още е под украински контрол, но Бахмут е разрушен и окупиран от руските войски през май 2023 г.

 

Източник: "Труд"

 

Коментари

  • Демократа с Тротинетката

    25 Юни 2024 21:31ч.

    Сега някъде четох, че Украйна можела да мобилизира още 1.5 милиона резервисти. Значи всичко е точно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    25 Юни 2024 22:15ч.

    В Украйна имат успех с мобилизацията. На ден загиват около 2 хиляди, а мобилизират 5 хиляди. 3 хиляди са на кяр.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Квото му наредят

    26 Юни 2024 9:59ч.

    , чучело-бучело, за Пентагон без панталон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    25 Юни 2024 21:37ч.

    В правовите държави нелегитимни зеленчуци не могат да уволняват никого.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Демократа с Тротинетката

    25 Юни 2024 22:10ч.

    Той човека Брендо уволни, че му влошил качеството на пудрата захар, ти за някакъв генерал питаш. В държава 404 е важно единствено белото да е топ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба Гицка

    25 Юни 2024 22:53ч.

    Хайде сега. И украинците взеха на въоръжение:"Кой ми с-а в гащите"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател 13

    26 Юни 2024 6:53ч.

    Вчера Остин е звъннал на Белоусов по телефона. Има нещо гнило покрай информацията, че е свален американски стратегически безпилотник MQ- над Черно море. Руснаците казват, че не знаят, американците отричат да е ставало а министрите си говорят извънредно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВЗА

    26 Юни 2024 6:59ч.

    САЩ наливат милиарди в собствената си военната промишленост благодарение на Зеленски и Украйна.Ако решат ,че спират Зеленски повече не им трябва.Комика вече си е дал сметка предполагам,че не спасява света,а участва в мероприятие в което играе поддържаща роля.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи