Световната награда на ЮНЕСКО за свобода на медиите е присъдена на палестински журналисти в Газа

Световната награда на ЮНЕСКО за свобода на медиите е присъдена на палестински журналисти в Газа

Журналистът от "Ал Джазира" Уаел ал Дахдух скърби до тялото на сина си в Газа, 7 януари 2024 година. Снимка: AP

ЮНЕСКО присъди вчера своята Световна награда за свобода на медиите на всички палестински журналисти, отразяващи събитията в Газа, които повече от шест месеца рискуват живота си под ударите на израелската офанзива в анклава след атаката на "Хамас" срещу южната част на Израел, предаде Франс прес.

"В това време на мрак и бедствие искаме да отправим силно послание на солидарност и признание към палестинските журналисти, които отразяват тази криза при толкова драматични обстоятелства", коментира Маурисио Вайбел, председател на Международното жури на професионалистите в областта на медиите. "Човечеството им е в огромен дълг за тяхната смелост и отдаденост на свободата на словото", допълни той в прессъобщение.

Одри Азуле, генерален директор на ЮНЕСКО, подчерта "значението на колективната мобилизация, за да могат журналистите навсякъде да продължат да извършват своята основна работа по информиране и разследване".

По данни на Комитета за защита на журналистите (КЗЖ), сдружение със седалище в Ню Йорк, от началото на войната между Израел и "Хамас" на 7 октомври досега са убити най-малко 97 журналисти и медийни работници, като 92 от тях са палестинци. Още 16 журналисти са били ранени.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Мери

    03 Май 2024 9:06ч.

    Много важно! Какво са тъпите ви награди пред хилядите избити като хлебарки болни, жени, деца, старци! Думи нямам за това лицемерие!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    03 Май 2024 12:11ч.

    На Нетаняху демократите ще връчат наградата за мир като компенсация за вековните страдания !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    03 Май 2024 10:30ч.

    в българия няма свобода на словото масово изтриват коментари а за да коментираш трябва да се регистрираш даже и да участваш в анкета

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • репортери без граници ... на развинтеното въображение ...

    03 Май 2024 10:55ч.

    Бабо, нещо бъркаш свободата на словото със свободата да си анонимен. Ама как да е. Видяхте ли я тази безумна класация? Молдова(42) , Северна Македония(38) и Украйна(36) ... десетки места пред България(50) по политическа неутралност на медиите. Ние сме някъде там, между Гана(51) и "Брега на слоновата кост"(49) https://rsf.org/en/index/score-pol?year=2024

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма свобода на словото в ЕС

    05 Май 2024 13:28ч.

    заради А. Блинкън и козируващата и изпълняваща Урсула. Все пак нашето мнение би трябвало да има някакво значение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи